Saobraćaj, zakoni, propisi ...

• Začetnik teme Začetnik teme Caka-king
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ČITAOCI PITAJU: Nedoumice o novom zakonu

I građani mogu da prijavljuju policajce zbog prekršaja

Čitaoci „Blica“ su na našem sajtu www.blic.rs postavili mnogo pitanja u vezi sa novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja. Zamolili smo advokata Damira Okanovića iz Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja da odgovori na neka od njih. Pozivamo čitaoce da nam preko sajta www.blic.rs šalju sve nedoumice u vezi novog zakona, a mi ćemo u saradnji sa stručnjacima i policijom pokušati da ih rešimo.

1. Šta ćemo sa novijim vozilima koja u prtljažniku fabrički nemaju rezervni točak, čak ni mesto za njega?

Predlog novog pravilnika o opremi u vozilu predviđa sledeće: Rezervni točak ne moraju da imaju motorna i priključna vozila ako su pneumatici ili naplaci opremljeni nekim sistemom za sigurnu vožnju s izduvanim pneumatikom ili ako vozilo poseduje odgovarajuće sredstvo za privremeno osposobljavanje izduvanog pneumatika (npr. sprej, pena u boci pod pritiskom, komplet za brzu popravku pneumatika i sl.).

2. Ko će da prijavljuje službena ovlašćena i privilegovana lica za počinjene prekršaje?
Ovlašćeni predlagač prekršajnog postupka je policija, dok u slučaju saobraćajne nezgode prekršajni postupak može da pokrene i lice koje je oštećeno. Ne postoje posebna pravila kada su u pitanju službena lica.

3. Ako uhvatim policajca da čini prekršaj, šta treba da uradim i kome da se obratim da bi i dotični policajac osetio čari novog zakona. Da li, kad me zaustavi policajac, mogu i ja njemu da tražim da mi pokaže prvu pomoć…
Zakon o bezbednosti saobraćaja važi i za policajce, osim kada se radi o zaustavljanju i parkiranju. Ako građanin zatekne policajca u prekršaju, može da zabeleži prekršaj kamerom ili telefonom, ili jednostavno da da iskaz u kome će opisati prekršaj. Prijavu protiv policajca građanin može podneti u najbližoj stanici policije gde će primiti njegovu prijavu ili uputiti građanina u nadležni organ MUP.

4. Kako ne smeš da pričaš mobilnim dok voziš, a smeš da pušiš? Pa isto koristiš jednu ruku?
Zakonom se ne mogu predvideti svi posebni slučajevi kojim se može ometati upravljanje vozilom (šminkanje tokom vožnje, doručkovanje za volanom i sl.) pa zato zakon načelno zabranjuje ponašanje na način kojim se mogu ometati, ugroziti ili povrediti drugi učesnici u saobraćaju.

5. Po zakonu se ne sme obavljati radarsko merenje brzine na mestima gde to nije zakonom regulisano. Mora na delu puta stajati znak deonica puta na kome se vrši radarska kontrola. Policijsko vozilo mora se jasno videti, tj. ne sme biti sakriven iza žbuna/kamiona itd. Da li je to tačno?
Zakon o policiji nalaže da policija mora javno da saopšti nameru da sprovede snimanje na javnom mestu, s tim što nije precizirano u kom roku i na koji način policija to saopštava. Tačne lokacije radarskih kontrola nisu definisane važećim propisima, kao ni način postavljanja policijskog vozila prilikom kontrole brzine.

6. Hoće li biti objavljeno gde su postavljene kamere?
S obzirom na to da je svrha sigurnosnih kamera sprečavanje opasnog ponašanja u saobraćaju a ne kažnjavanje, bilo bi razumno objaviti tačne lokacije kamera, kao što je to uobičajeno u pojedinim državama EU.

7. Gde može da se preuzme zvaničan dokument vezan za opremu u automobilu, jer u dokumentu o bezbednosti saobraćaja na njihovom sajtu ja nisam uspeo ovo da pronađem.
Obavezna oprema u vozilima određena je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima koji se može preuzeti sa sajta Narodne skupštine www.parlament.gov.rs i pravilnikom o dimenzijama, ukupnim masama i osovinskom opterećenju vozila i o osnovnim uslovima koje moraju da ispunjavaju uređaji i oprema na vozilima u saobraćaju na putevima iz 1982. godine, koji je još na snazi, a očekuje se da ga uskoro zameni novi pravilnik čije usvajanje je u toku.

8. U toku vožnje zabranjuje se slušanje preglasne muzike. Ko će da utvrdi šta je preglasna muzika?
Ako dođe do saobraćajne nezgode zbog toga što vozač zbog npr. glasne muzike nije čuo zvučni signal drugog vozača, tada se radi o preglasnoj muzici. Tako bi postojao propust i vozača koji nije čuo nailazak vozila Hitne pomoći i zbog toga ga nije propustio u raskrsnici.

9. Kakav mora da bude fluo-prsluk ? Jedni tvrde da mora biti žut, drugi kažu zelen, treći narandžast...
Osobine svetloodbojnog prsluka definisaće se odgovarajućim podzakonskim aktom ministra nadležnog za saobraćaj, čije usvajanje je u toku.

10. Policajac kad sačini zapisnik, ponudiće građaninu da potpiše taj zapisnik, a građanin to može a ne mora da uradi? Koja je onda svrha tog zapisnika?
Zakon o opštem upravnom postupku određuje da je zapisnik dokaz o toku i sadržini radnje postupka i datih izjava, a ako u zapisniku o kontroli nema izjave kontrolisanog lica, onda takav zapisnik ne bi mogao biti dokaz o priznanju, tj. negiranju odgovornosti za saobraćajni prekršaj. Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, protivno načelu slobodne ocene dokaza u prekršajnom postupku, određuje da je zapisnik o kontroli učesnika u saobraćaju isprava kojom se dokazuje izvršenje prekršaja.

Izvor: Blic

1. Šta ćemo sa novijim vozilima koja u prtljažniku fabrički nemaju rezervni točak, čak ni mesto za njega?

Predlog novog pravilnika o opremi u vozilu predviđa sledeće: Rezervni točak ne moraju da imaju motorna i priključna vozila ako su pneumatici ili naplaci opremljeni nekim sistemom za sigurnu vožnju s izduvanim pneumatikom ili ako vozilo poseduje odgovarajuće sredstvo za privremeno osposobljavanje izduvanog pneumatika (npr. sprej, pena u boci pod pritiskom, komplet za brzu popravku pneumatika i sl.).

Citaocu su s oprostenjem glupi! I sta ce ako nemaju rezervni tocak i probuse gumu negde? Ostaviti auto na putu doveka?? :roll:

MORA da ima ili (mesto za) rezervni tocak ili nesto drugo sto je proizvidjac obezbedio.

4. Kako ne smeš da pričaš mobilnim dok voziš, a smeš da pušiš? Pa isto koristiš jednu ruku?
Zakonom se ne mogu predvideti svi posebni slučajevi kojim se može ometati upravljanje vozilom (šminkanje tokom vožnje, doručkovanje za volanom i sl.) pa zato zakon načelno zabranjuje ponašanje na način kojim se mogu ometati, ugroziti ili povrediti drugi učesnici u saobraćaju.

NIje stvar u jednoj ruci, nego odsustvu paznje i koncentracije. Dokazano je (gledao sam Myth Busters :lol: ) da telefoniranje smanjuje paznju tokom voznje.

U Engleskoj ce uskoro, ako vec nisu zabraniti i pusenje u kolima pod stavkom: "dangerous driving"
Pricao mi jedan englez nedavno na jednom sajmu gde smo se sreli.
Naime, smatra se da je opasan trenutak kad pusac pali cigaretu, kad mu dim udje u oci ili kad mu padne zar.
Inace, tamo je pusenje zabranjeno svuda, pa kaze covek, kad sam kuci ne popusim pet cigara dnevno, a a kad odem u neku drugu zemlju spalim celu paklicu :lol:

Ne smem da se vežem, stavila sam silikone!

„Gospodine, ne smem da vezujem pojas narednih nekoliko dana jer sam ugradila silikone. Ako mi ne verujete, možete da pogledate i da vidite rezove“, pravdala se devojka policajcu jer nije vezala pojas

Ovo je samo jedan od izgovora kojima su prvog dana primene novog zakona o bezbednosti u saobraćaju vozači pokušavali da izbegnu daleko oštrije kazne.
Prema rečima policajaca, ljudi se na sve i svašta vade kako ne bi platili kaznu. Od toga da su teški srčani bolesnici i da im pojas steže srce, do toga da žure u bolnicu, na sahranu, porođaj... Pravdajući se time da „nisu znali“ mnogi vozači juče su i izlazili iz automobila bez odobrenja policajca, što im je kazne uvećavalo za dodatnih 5.000 dinara. Ipak, to im se zasad oprašta. Kako za „Alo!“ objašnjava Dragan Bogosavac, načelnik saobraćajne policije za grad Beograd, narednih nekoliko dana policajci će upozoravati vozače na propuste i neće ih kažnjavati ako, primera radi, nemaju u kaseti automobila prsluk ili trougao, ali će i te kako biti rigorozni ako primete da je vozač pijan, da je prošao kroz crveno ili vozi brže nego što je dozvoljeno...
- Novi zakon nije represivan prema ljudima koji poštuju zakon, već prema onima koji to ranije nisu radili - kaže Bogosavac.

- Zakon nije počeo da se primenjuje kako bi građani plaćali policiju i time bogatili budžet države, već da bi za pet do deset godina broj smrtnih slučajeva na drumovima bio prepolovljen - objašnjava on navodeći da je samo od početka godine do danas na ulicama Beograda poginulo 145 osoba.
Reporteri „Alo!“ juče su sa patrolom policije izašli na teren kako bi zabeležili prve reakcije građana u vezi s novim zakonom. Zadatak policajaca Milana Stevića i Bratislava Stevanovića bio je da obaveste Beograđane o primeni zakona.
- Dobar dan, gospodine, vaša dokumenta... - zaustavio je policajac prvi automobil koji je naišao.
- Evo, odmah. U gepeku mi je torba - kaže vozač.
- Gospodine, kazna za izlazak iz vozila je 5.000 dinara. Danas ću vas samo opomenuti, dokumenta moraju biti uz vas - upozorava saobraćajac.
Niz Kumodrašku ulicu spušta se automobil s oznakama auto-škole. Instruktor kaže da ga „sludeo“ prethodni đak, pa je zaboravio da skine „L“ tablicu. Potom se pravda da ne zna da i toku dana moraju biti uključena oborena svetla, ni da prsluk mora držati pored sebe.
- Kako li ćete tek obučiti vaše đake? Molim vas, obezbedite svu potrebnu opremu - i njega upozorava policajac. Ovog puta oprostio mu je kazne od oko 15.000 dinara, ali, sledeći put neće. Za svaki prekršaj, novčanik će biti mnogo tanji.

Policajac pretučen zbog novog zakona

Jedan policajac pretučen je prekjuče, dok je pisao zapisnik. S leđa mu je prišao jedan od prolaznika i počeo da ga udara rukama jer je bio revoltiran novim zakonom. Dok se policajac osvestio, čovek je već počeo da beži niz ulicu, ali ga je posle nekoliko minuta patrola sustigla.

Ово са излажењем из возила је тек глупост. Не сме човек да оде да узме документа из торбе у гепеку. Шта ја да кажем, прозор се не спушта, па морам да отворим врата да би дао документа полицајцу, да ли ће и то бити протумачено као покушај изласка из возила? Нашли су још један начин да узму неколико хиљадарки...

Statistika "manjeg" broja udesa:

Izvor: TANJUG.RS

U 84 udesa poginulo četvoro ljudi, 29 povređenih

Prema podacima Operativnog centra MUP-a, prethodnog dana na putevima u Srbiji evidentirane su 84 saobraćajne nezgode, u kojima je poginulo četvoro ljudi a 29 osoba je teže i lakše povređeno
Na području Beograda zabeleženo je 36 saobraćajnih nezgoda, u kojima je poginula jedna osoba a pet je povređeno, preneo je jutros Auto moto savez Srbije.

A inače, dobrih primedbi je bilo neko veče u emisijikod Olivere Kovačević. Ona snajka Lidija Piroški iz VG povukla paralelu između polukružnog okretanja u tunelu (2 poena) i korišćenja radar detektora (3 poena). Jasno je šta je mnogo opasnije, a obrazloženje onog blentavog načelnika za saobraća je ravno doživotnom uputu za Lazu Lazarevića...

j3rxj6gfisgtq8hcv5ob.jpg

pre neko vece, ja ga prosuo, mozda malo vise nego sto treba (ogranicenje 60, ja oko 80) i zakocim naglo i pogledam Pezo 307 pandurski, a ne rade mu obe stopaljke pozadi, a mrak, 9-10 uvece. Farovi mu rade. Nisam hteo da stanem ispred njih i da im svasta kazem, jer ja ne vozim bas ispravan auto (dve gume mi losije) i lako bi mi rekli da ga oteram na vanredni tehnicki i da mi pisu 10 000 za dve gume. Da sam vozio maksimum ispravan auto, stao bih ispred njih, pozvao 92 i prijavio bih ih cekao da dodje patrola i da oni menjaju sijalice na putu...

Prvi sudar po novom zakonu: Policajac udario u popa

U petak uveče, policajac koji nije bio na dužnosti svojim privatnim kolima izazvao je saobraćajnu nesreću u blizini Zemun polja

Tom prilikom je utvrđeno da je imao 1,99 promila alkohola u krvi. On je ujedno i "prva žrtva" novog zakona o saobraćaju. Kako Press saznaje, u drugom vozilu se nalazio pop.

Nakon udesa, policajac je proveo 12 sati u policijskoj stanici. Prema novom zakonu o saobraćaju, ukoliko bi sud utvrdio da je vožnja pod uticajem alkohola uzročnik nesreće, predviđena je novčana kazna između 30.000 i 50.000 dinara, ili kazna zatvora do 60 dana, kao i zabrana upravljanja vozilom između 10 i 12 meseci. Za ovakav prekršaj usledilo bi i 15 poena, međutim, s obzirom na to da zakon o prekršajima još uvek nije počeo da se primenjuje, u ovom konkretnom slučaju kazneni poeni se neće izreći.

:lol::lol::lol:

Znači, sad nije počeo da se primenjuje :lol:

A da je bio neki građanin popušio bi ga doživotno :lol:

Al dobro ... ne sekirajte se ljudi ... i kod nas je u početku bila frka kad je došao novi zakon... mobilni, pojasevi, svetla, prsluče i ostalo ... i par meseci je bila frka ..

Evo sad mene kad zaustave, niko ne gleda ni pojas, ni mobilni ni ništa ...
Jedino kratka svetla ... ali to je većni ljudi prešlo u naviku :)

ma mozes da slikas do mile volje nikom nista.
Nazalost tacno.
Prvi sudar po novom zakonu: Policajac udario u popa

U petak uveče, policajac koji nije bio na dužnosti svojim privatnim kolima izazvao je saobraćajnu nesreću u blizini Zemun polja

Tom prilikom je utvrđeno da je imao 1,99 promila alkohola u krvi. On je ujedno i "prva žrtva" novog zakona o saobraćaju. Kako Press saznaje, u drugom vozilu se nalazio pop.

Nakon udesa, policajac je proveo 12 sati u policijskoj stanici. Prema novom zakonu o saobraćaju, ukoliko bi sud utvrdio da je vožnja pod uticajem alkohola uzročnik nesreće, predviđena je novčana kazna između 30.000 i 50.000 dinara, ili kazna zatvora do 60 dana, kao i zabrana upravljanja vozilom između 10 i 12 meseci. Za ovakav prekršaj usledilo bi i 15 poena, međutim, s obzirom na to da zakon o prekršajima još uvek nije počeo da se primenjuje, u ovom konkretnom slučaju kazneni poeni se neće izreći.

Izvuko se za 0.01 :think: Garantujem da je imao debelo preko 2 pa su smanjili.
"Ako je vozač izazvao nezgodu ili ugrozio bezbednost, predviđena je kazna zatvora od najmanje 45 dana i zabrana upravljanja vozilom od najmanje 10 meseci."
Znaci nema ili 30.000 ili zatvor,vec najmanje 45dana zatvora + kazna.
Eto koliko vazi isto za sve.
fuyou_2-1.gif

Cene putarina, vinjeta i
goriva u okruženju

1124b3n.jpg

Državljani Srbije koji se nakon ukidanja viza odluče da sopstvenim automobilom krenu put neke evropske zemlje i tamo provedu novogodišnje praznike, trebalo bi da obrate pažnju na poštovanje tamošnjih propisa.
Od samog prelaska granice, najvažnije je da upale oborena svetla, koja će po danu biti obavezna i kod nas nakon 10. decembra. Plaćanje putarine druga je neizostavna stavka na koju vozači moraju da obrate pažnju, izuzev u Nemačkoj, gde se ova dažbina ne plaća.

Zorica Bilibajkić, zadužena za odnose s javnošću u Auto-moto savezu Srbije, upozorava vozače da posebnu pažnju moraju obratiti na sistem naplate putarina koji varira od zemlje do zemlje, te da je najbolje raspitati se pred put.

"Dešava se da vozač ulaskom u Mađarsku kupi vinjetu, ali zbog nepostojanja granica ne primeti kada pređe u Slovačku ili Austriju, ne kupi tamošnju vinjetu, a kada ga policija zaustavi mora da plati ne tako malu kaznu. Zato je važno da obraćaju pažnju na granične prelaze, koji iako pusti zbog nepostojanja granica, stoje da podsećaju na nekada razjedinjenu Evropu, ali i na još aktuelno važenje drugačijih pravila i vinjeta u zemljama", ističe Bilibajkić.

Putarina u susednoj Mađarskoj naplaćuje se putem vinjeta, odnosno kartica koje se kupuju nakon ulaska u zemlju. One se očitavaju na naplatnim rampama. Za najjeftiniju četvorodnevnu vinjetu treba izdvojiti 4,3 evra, mesečnu 15,5 evra, a godišnju 137 evra. Naknada za korišćenje puteva u Sloveniji plaća se 15 evra za sedam dana ili 30 evra za mesec dana, dok je u Austriji 7,6 evra za 10 dana ili 21,8 evra za dva meseca. Vinjete se koriste i u Češkoj gde za sedam dana treba platiti devet evra, za mesec 13, dok je za godinu dana 39,5 evra.

Naplata na rampama i po deonicama puta, kao i u Srbiji obavlja, se i u Hrvatskoj i staje od pet kuna za deonicu Zagreb - Bregana, do čak 171 kunu za put Zagreb-Split-Dubrovnik. Putarina se naplaćuje i u tunelu "Učka" i košta 28 kuna, odnosno 40 kuna na mostu prema Krku.

Naplata na rampama koristi se i u Italiji, gde za najjeftiniju deonicu od Trsta do Verone treba izdvojiti 22 evra, pa do 37 evra za korišćenje puta od Trsta do Rima. Sistem plaćanja po deonicama aktuelan je i u Francuskoj i u Španiji.

Cene goriva u Evropi

Kupovina goriva na putu kroz Evropu takođe je neizostavna stavka u budžetu na koju treba računati. Cena goriva kreće se od 0,5 evra (95 oktana) i 0,43 evra (dizel) u Rusiji, 0,7 evra (95 oktana) i 0,64 evra (dizel) u Poljskoj, do 1,35 evra (95 oktana) i 1,1 (dizel) u Nemačkoj i 1,48 evra (95 oktana) i 1,1 evra (dizel) u Holandiji. U Hrvatskoj benzin od 95 oktana košta jedan evro, a dizel 0,9 evra, u Bosni i Hercegovini 0,8 (95 oktana) i 0,9 (dizel), a u Crnoj Gori 0,99 evra (95 oktana) i 0,98 (dizel)

Autor: R. V. Bibić - blic.rs

Beogradski vozači i dalje bahati

beograd%20saobracaj.jpg

Veliki broj beogradskih vozača kao da ne mari za početak primene znatno strožeg zakona o bezbednosti saobraćaja, naročito u jutarnjim i popodnevnim špicevima na gradskim ulicama, prenela je gradska uprava.

Vožnja „žutim trakama”, korišćenje mobilnih telefona, nevezivanje sigurnosnog pojasa, prelazak preko pune linije ili na „crveno”, kao i vožnja neprilagođenom brzinom - samo su neki od prekršaja koje je zabeležio reporter Beoinfa.

Prvi „test” obavljen je u popodnevnom špicu u Bulevaru despota Stefana, bivšoj ulici 29. novembra.

Iako je u ovom bulevaru desna traka rezervisana za vozila javnog gradskog prevoza, uz jasno postavljene table sa informacijom i obeleženu signalizaciju, kada je gužva vozači ne prezaju da se uvuku između autobusa i taksi vozila kako bi što pre stigli do cilja.

Neretka je i pojava da na skretanju iz ove u Takovsku ulicu vozači preko pune linije obilaze autobuse, ugrožavajući i pešake na prelazu i vozila koja dolaze iz suprotnog pravca.

Bilans ovog „testa” jeste sledeći u periodu od 16.15 do 16.45 čak 72 automobila koristilo je u kraćem ili dužem periodu ‑ žutu traku.

Ako se uzme u obzir da u proseku na svake dve sekunde prođe jedan automobil, bezmalo svaki deseti vozač prekršio je ovo saobraćajno pravilo. U pola sata pet vozača iskoristilo je „žutu traku” i za zaustavljanje, pa iako ono nije dugo trajalo, kolona se začas napravila.

Najdrastičniji primer učinio je jedan vozač koji je čekao „zeleno svetlo” uporedo sa autobusom, da bi po kretanju presekao put vozaču javnog gradskog prevoza ulazeći u „žutu traku”, zbog čega je on bio prinuđen da naglo koči. Vozač autobusa nije se čak ni oglasio sirenom, verovatno već naviknut na ovakvu bahatost.

Pešaci uglavnom na isti način komentarišu osionost vozača automobila u ovom delu grada.

„Bez saobraćajne policije ništa ne može da se dovede u red, Treba postaviti saobraćajca na svakih dvadesetak metara ili bar pored svake od ovih tabli, na kojima jasno piše da se ulazi u zonu žutih traka u vremenskom periodu od 7 do 9 i 14 do 18 časova.”

„Bilo bi bolje da policija ima mogućnost da ih isključi iz saobraćaja, pa da na pola sata ohlade usijane glave” - samo su neki od komentara građana na autobuskim stajalištima.

Autor : Tanjug rs

Maločas dođoh iz šetnje i imam šta d avidim na parkigu ispred zgrade.
Pauk se namestio pored parkiranih automobila i sprema se da digne jedan Fiat Punto. Ja prišao, gledam i ništa mi ije jasno: redovan parking, asfaltiran, čovek lepo parkiran (nije zauzeo dva mesta, pored njega još nekoliko automobila. Sve ispred velike stambene zgrade. Ništa ne kapiram i prilazim policajcu da pitam šta je u pitanju jer sam i sam mnogo puta bio tu parkiran.

A prikan kaže - ŠAHT! :eek:

Neke cevi procurile u zgradi i majstori ne mogu da priđu da otvore šaht i zatvore vodu. I to je ok.
Ali... Parking je redovan, obeležen, asfaltiran, vozilo korektno parkirano. Napolju je noć, pada sneg, sve pohriveno snegom, vodom i blatom. Šaht se uopšte ne vidi, a nema nikakvog znaka da je uopšte tu.
Čak i da je dan i lepo vreme, teško da će neko primetiti da je tu nakakav šaht. Verujem da ne znaju ni svi stanari zgrade, a kamoli neko ko je došao privremeno. I sad šta se dešava? Da li će platiti kaznu, da li je on uopšte kriv, šta se dešava tu?

Back