Sandzak treba dobiti region

Pozdrav,

Evo zelio bih da se izvinim nekima koje sam uvrijedio i hocu reci da ove teme ponekad natjeraju covjeka da bude zustar u istupima.Sandzak je region ili oblast ili jednostvano ime koje je u sastavu Republike Srbije i drzavljani Srbije su Srbijanci sa nacionalnim manjinama i sad vec postaju Bosnjaci definitivno nacionalna manjina u Srbiji uz Madjare i Albance i oni ne traze nikakvo otcjepljenje osim regiona koji bi im oznacio mjesto gdje zivi etnos nacionalna manjina u Srbiji zvana Bosnjaci.

Mislim da mi opvdje naprasito brkamo loncice i dovodimo ljude do histerije.

Док смо ми Бошњаци само 1.5% од популације у Србији не можемо ништа. Морамо то схватити.
На другој страни није нам лоше овде. Али нисмо задовољни исто.

Bosanski jezik je sada poseban jezik proizisao iz bivse SFRJ i on je autohton i sluzi da vaspita i nauci djecu Bosnjaka Bosnjastvu i Bosanskom govoru, da znaju koja im je maticna drzava i da znaju gdje zive u kojoj drzavi.Ima li u tome neceg losega?Nemojmo se preko politickih institucija mijesati Bosnjacima u privatan zivot izjasnjavanja i vaspitanja djece.
Teritorijalni region Sandzaka sluzi kulturnoj autonomiji Bosnjaka muslimana kao sto je prvi put SDA Sandzaka izasao sa svojim politickim programom.

jesu li muslimani ili bosnjaci ;)))?

jel je bosna sandzak ili je sandzak bosna? jel je bosna turska ili je bosnjacka ili je pak sandzak turski i je li turci pricaju bosnjacki?

i kojim jezikom onda pricaju hrvati izbosne i oni purgeri?

a kojim crnogorci?

Sto svak ovako komplicirano razmislja, odgovori na tvoja pitanja su:

Bosna je Bosna, Sandzak je Sandzak (ili kako vi kazete Raska)
Bosna je multietnicka drzava, ali dominiraju je Bosnjaci.
Sandzak je region u Srbiji. Turci pricaju Turski a mi Bosnjacki.

Hrvati iz Bosne pricaju Hrvatski jezik, purgeri?
Crnogorci pricaju Srpski-Ijekavski.

Zasto se ti novokomponovani bosnjaci toliko bune protiv popisa kad "dominiraju" ;)

Covjek bi jos i rekao da sandzacki Bosnjaci nemaju pravo na svoj region, ali kad se pogleda kako se ponasaju Srbi u okolnim drzavama...

Znaci, mrtvo-hladno krenu u rat da bi u drugoj zemlji zaokruzili region na nacionalno-religijskom principu, ali kad neko drugi na isti fazon trazi takav region u Serbiji, e onda ne moze to tako nego samo ekonomsko-geografski regioni i sta ti ja znam.

Stoga podrzavam ovaj zahtjev ne ulazeci u njegovu opravdanost vec zbog cistog licemjerja Srba.

Буди искрен па им реци да ће онда проћи као Срби у Крајини! Сувише су слаби, а на неком се морају кола сломити. Ништа им није ускраћено и имају много више него мањине у другим државама. И због нас и због њих, мир, брате мир.

Zar ne mislite da je ova gore slika suvisna i da je to ratni zlocinac Ratko Mladic koji je pobio toliko muslimana u Bosni?

U ime Boga nek je proklet Ratko Mladic i njegovi sljedbenici.Amin.

Ovaj forum je opce nistavilo od cetnika i ja ga zato napustam.

Pozdrav,

Evo zelio bih da se izvinim nekima koje sam uvrijedio i hocu reci da ove teme ponekad natjeraju covjeka da bude zustar u istupima.Sandzak je region ili oblast ili jednostvano ime koje je u sastavu Republike Srbije i drzavljani Srbije su Srbijanci sa nacionalnim manjinama i sad vec postaju Bosnjaci definitivno nacionalna manjina u Srbiji uz Madjare i Albance i oni ne traze nikakvo otcjepljenje osim regiona koji bi im oznacio mjesto gdje zivi etnos nacionalna manjina u Srbiji zvana Bosnjaci.

Mislim da mi opvdje naprasito brkamo loncice i dovodimo ljude do histerije.

Od Mladića, preko četnika do sandžačke regije...totalna histerija:histericna:
Nego, meni je zanimljiv tvoj izbor nick-ova...neke hrvatsko-srpske varijante, onako...

Sve mi je jasno osim jedne stvari; kako "pričaju" Srbi u Bosni:dontunderstand:

Jesu bili, ali nijedan narod nije isao na to da formira neke ekstra nacionalne regione van postojecih granica osim - naravno - opet Srba.

Dobro, i Hrvati iz Hercegovine u jednom momentu. :lol:

Да, да, само су Срби то хтјели. Ви сте то урадили при крају рата односно онда када сте могли. Сви су то урадили одмах и то тамо гдје су могли. А што ви нисте могли, то је ваша ствар. Исто тако је и наша ствар што сада то не можемо тамо гдје хоћемо.

доминирају бошњаци у бошњакистану тј сарајеву, у Републици Српској доминирају Срби:whistling::bye:

Bosanski jezik je sada poseban jezik proizisao iz bivse SFRJ i on je autohton i sluzi da vaspita i nauci djecu Bosnjaka Bosnjastvu i Bosanskom govoru, da znaju koja im je maticna drzava i da znaju gdje zive u kojoj drzavi.Ima li u tome neceg losega?Nemojmo se preko politickih institucija mijesati Bosnjacima u privatan zivot izjasnjavanja i vaspitanja djece.
Teritorijalni region Sandzaka sluzi kulturnoj autonomiji Bosnjaka muslimana kao sto je prvi put SDA Sandzaka izasao sa svojim politickim programom.

Ali čoveče, ko se vama meša u privatnost? Ko vam u ovoj zemlji, sa i bez regije, zabranjuje da klanjate namaz pet puta dnevno, da imate svoje običaje , da imate svoja kulturnoumetnička društva, da imate islamski Univerzitet, hej!, da se posle opštine venčavate po šerijatskom zakonu, da postite svaki dan Ramazana...ma jel trebam nabrajati....Razvili ste zanate, stočarstvo (ima tu i nekih drugih djelatnosti o kojima ne bih ovom prilikom;))...i šta još hoćete?!
Sva ova priča nije zbog težnje za regionalizacijom, nego zbog onog Cerića, čoveka koji mnogim muslimanima nije po volji. Samo se zbog njega ovde ko fol nešto zalažeš za ravnopravnost, poštovanje....a svega toga imate.

Poslednja izmena:
Srpski-Ijekavski (mislim, Srbe koje je znam iz BiH pricaju ijekavsku varijantu Srpskog jezika). Za Bosnjackog jezika se moze govoriti da je to ustvari dijalekt od vaseg jezika.

E tu sam te čekala, ptico-izdajico!:)
Jezik koji danas slušam kad me đavo odnese pa uključim federalnu tv nema veze sa onim jezikom koji se u Bosni govorio pre sedamnaest godina.
Ali, da ne zaboravim i ekavski eksperiment smehotresnog Ilije Guzine...

Back