SAMOUBISTVO

agonija nije opravdanje vec :arrow: razlog
hrabrost je individualna... tj. moje vidjenje hrabrosti jeste - da nisi hrabar ako se ne bojis. ja sam mnoge stvari u stanju da uradim koje ti nisi, ne zato sto sam hrabrija vec zato sto se ne bojim, i obrnuto. da li za samoubistvo treba hrabrosti, zavisi od individue. moze i ne mora imati probleme u zivotu - dovoljna je bolest (mislim na depresiju). razloge za zivot i smrt svako moze da nadje (svi imaju uspone i padove).
nije poenta opravdati samoubistvo, vec razumeti. a ja sam stekla utisak da ti ne slusas.... ne mozes posmatrati stvari samo iz svog ugla, nismo svi isti....
btw, odakle tebi pravo da osudjujes bilo koga???
citava tvoja prica zasnovana je na blejanju SA STRANE! nemas predstavu sta je DEPRESIJA!

E moracu da prodjem i kroz tu depresiju cisto da vidim i to chudo!! Ne osudjujem nikog samo se trudim da pokazem kako je to zapravo ispod ljudskog dostojanstva i kako uvek ima bolji izbor od samoubistva. To je sve! A razumem ja sto covek zeli da se ubije samo to nije razlog da podrzavam takav cin! Isto tako razumem sto je Hitler hteo da pobije sve jevreje pa se bas nesto time ne odusevljavam!!
A za ovog sa saturna:) Al si ih zeznuo, sad ti vise niko ne moze nista! Zar ti se ne chini bolje da se ko covek obracunas sa tim ljudima koji te _ _ _ _ nego da bezis od njih! Bezanjem pokazujes da su te povredili, da si kukavica i da su jaci od tebe! Zato se okreni mucni glavom i pokazi im da si iznad njih! Zar nije tako bolje???

Kažu da je najbolji lek kod samoubica, čupkati dlake sa šupka kad vas uhvati volja za samoubistvo....
Bol se detektuje kao i bizarnost situacije...

Ako ste u teškoj situaciji, ostavite izaz u bezizlaznoj situaciji....

Stark_85:
E moracu da prodjem i kroz tu depresiju cisto da vidim i to chudo!! Ne osudjujem nikog samo se trudim da pokazem kako je to zapravo ispod ljudskog dostojanstva i kako uvek ima bolji izbor od samoubistva. To je sve! A razumem ja sto covek zeli da se ubije samo to nije razlog da podrzavam takav cin! Isto tako razumem sto je Hitler hteo da pobije sve jevreje pa se bas nesto time ne odusevljavam!!

hello??? ispod dostojanstva? biti bolestan??? :shock: nemam komentar........

samoubistvo...? elem smatram da je to najgnusniji čin koji živo biće ljudske vrste može da izvrši i takve prezirem. toliko je kukavički,šta,nekom se toliko zamrsio život da je morao da se ubije...ako je tako razmišljao i bolje što ga više nema!!! zatim,koliko je kukavički,toliko je i sebično! samo zamislite koliko bi bolan izraz lica iz vaše rodjene majke izmamila vest da ste na sebe digli ruku!!! jeste,niko se rodbine nije setio,nije ni pomislio da bi njih moglo da zaboli! i na kraju krajeva,kako neko može da nipodaštava svoju vrednost u tolikoj meri da može sebi da dozvoli da se ubije!?

p.s. niko mi se nikad nije ubio. ovako ogorčeno pišem jer ima sve više budala koje pričaju o samoubistvu da mi se više sku*čilo! dakle,zaista ovako mislim. a kome smeta,može da me poljubi u dupe.

Biti bolestan lol:D Nije bre to bolest:) Mislim depresija jeste ali samoubistvo nije! Za svaku bolest postoji lek a to u ovom slucaju nije dizanje ruke na sebe! Inace u sustini se slazem sa hmom, samo ih bas ne prezirem, ipak su i oni ljudi, sto ce reci bica sa svim slabostima i manama. I dalje mislim da je daleko ispod ljudskog dostojanstva dizanje ruke na sebe!

hmmm...?:
samoubistvo...? elem smatram da je to najgnusniji čin koji živo biće ljudske vrste može da izvrši i takve prezirem. toliko je kukavički,šta,nekom se toliko zamrsio život da je morao da se ubije...ako je tako razmišljao i bolje što ga više nema!!! zatim,koliko je kukavički,toliko je i sebično! samo zamislite koliko bi bolan izraz lica iz vaše rodjene majke izmamila vest da ste na sebe digli ruku!!! jeste,niko se rodbine nije setio,nije ni pomislio da bi njih moglo da zaboli! i na kraju krajeva,kako neko može da nipodaštava svoju vrednost u tolikoj meri da može sebi da dozvoli da se ubije!?

p.s. niko mi se nikad nije ubio. ovako ogorčeno pišem jer ima sve više budala koje pričaju o samoubistvu da mi se više sku*čilo! dakle,zaista ovako mislim. a kome smeta,može da me poljubi u dupe.

Hmmmm...ne dozvoljavaj sebi to što dozvoljavaš :)...
Nikada se ne usuđuj da raspravljas o 'afektu' koji natera na ovu gadost...
O.K. svi su tužni...ali zar samoubica to nije hteo...hteo je sažaljenje, zar ne...
Ali to je mogao dobiti i na drugi način...međutim nije hteo...
Ne možes TO nazivati kukavičlukom, jer prosto ne razumeš i nećeš preživeti situaciju, problem, 'afekt'...
Samoubica je kukavica, kazeš, ali zašto?
Iz mog aspekta,nije...ne,ne divim mu se, daleko od toga...ali dići ruku na sebe nije mala stvar, zar ne!!????

Čoveku se toliko smuče ta samoubistva, da mu dođe da se ubije. Ii da pobije te samoubice, da se više ne samoubijaju. Dosadile su i bogu i narodu. Naročito oni što se svaki mesec bese o konopče.

Stark_85:
Biti bolestan lol:D Nije bre to bolest:) Mislim depresija jeste ali samoubistvo nije! Za svaku bolest postoji lek a to u ovom slucaju nije dizanje ruke na sebe! Inace u sustini se slazem sa hmom, samo ih bas ne prezirem, ipak su i oni ljudi, sto ce reci bica sa svim slabostima i manama. I dalje mislim da je daleko ispod ljudskog dostojanstva dizanje ruke na sebe!

kako nije bolest? pa, samoubice su depresivni ljudi. zdrav covek nece ustati jedan dan iz kreveta sa stavom: "jadan ja.... danas cu da se ubijem...." :!:
btw, za samoubice postoji lek, a kao i kod svih drugih bolesti lek (tj. cilj) nije kraj.
sto se tice ovoga sto je hmmm napisao - decko je ocigledno zalutao na temu.....
citaj :arrow: BOLESTAN UM NIJE U STANJU DA RACIONALNO DONESE SUD!
ne mozes od nenormanlog coveka ocekivati normalno ponasanje!!!

onaj koji rukom svojom na sebe posegne biće u vrtlogu ludila milog koje će ga tolinom obasipati a svijet će ga mukom mučiti. a kamen će s neba pasti i na glavu se svaliti i onome ko to nije pokušao. ljudi je mnogo i mnogi mile, nekima život ne uspjeva, muče se nešto i onda đecu svoju izrode da se i ona muče i tako se muče svi zajedno i neko mudar priča priču čudnu a nebo se smije i kaže mu: pričaj, pričaj, buaha ha. sunce je visoko a mnogi plaču i plač njihov prestajati neće muku će mučiti i život živjeti jer bolje se ponašati ne znaju. nać će se mudraci, čela visokoga i nosić podignuti njihov priča će mudrosti i pokušavati nešto...slijepi će biti

livija:
kako nije bolest? pa, samoubice su depresivni ljudi. zdrav covek nece ustati jedan dan iz kreveta sa stavom: "jadan ja.... danas cu da se ubijem...." :!:
btw, za samoubice postoji lek, a kao i kod svih drugih bolesti lek (tj. cilj) nije kraj.
sto se tice ovoga sto je hmmm napisao - decko je ocigledno zalutao na temu.....
citaj :arrow: BOLESTAN UM NIJE U STANJU DA RACIONALNO DONESE SUD!
ne mozes od nenormanlog coveka ocekivati normalno ponasanje!!!

Slazem se sa tobom...ali ovde treba ocigledno izneti definiciju depresije..
Sta je to depresija :) ?
Malo sam cinicna, ali zasto ste se svi uhvatili te 'depresije', moze li uzrok biti BES?
Ili mozda nesto trece...cinjenica je da se depresija leci i da uglavnom prolazi, pa opet dolazi :)...ona je normalna pojava u glavi svakoga od nas, zar ne?
Pa moze li se ona opisati kao osnovni uzrok, i upravo ona biti taj 'afekt'...ako je tako mnogi od nas bi davno bili mrtvi, zar ne?
Mislim da nije vredno raspravljati na nacin na koji to radite...mislim, kako pricati i vladati argumentima, kada mi prosto nismo zapadali u iste krize, ta zivi smo...
Ostaju nam samo pretpostavke...hajde da budemo mudri, pa vladamo njima sa postovanjem!

Депресија ЈЕСТЕ болест! ( Наравно, то није оно на шта мислимо кад кажемо:''Јаооо, пада кишааа, баш сам депресиван данас!'') Депресија није НОРМАЛНА појава, него болест која се лечи терапијом.

Извини, а какав човек може убити себе због беса?
Ако се убија јер је бесан на неког другог онда је то чиста пакост:'' Е сад ћу да се убијем, па ће видети он како ће да се каје и да пати!''
Ако се убија јер је бесан на себе, онда је незрео и неспособан да поднесе одговорност за сопствене поступке!

Perzefona:
Slazem se sa tobom...ali ovde treba ocigledno izneti definiciju depresije..
Sta je to depresija :) ?
Malo sam cinicna, ali zasto ste se svi uhvatili te 'depresije', moze li uzrok biti BES?
Ili mozda nesto trece...cinjenica je da se depresija leci i da uglavnom prolazi, pa opet dolazi :)...ona je normalna pojava u glavi svakoga od nas, zar ne?
Pa moze li se ona opisati kao osnovni uzrok, i upravo ona biti taj 'afekt'...ako je tako mnogi od nas bi davno bili mrtvi, zar ne?[QUOTE/]

uzrok, pored depresije, mogu biti shizofrenija, mazohizam i stah, to su malo redji slucajevi. svi imaju padove, i svi su ponekad deprimirani. ja sam mislila na "pravu" depresiju (bolest - ne, los period), koja se moze izleciti samo u ranom stadijumu, dok se malo dublje zadje - postaje neizleciva i moze se samo zaleciti.

Hellen:
Депресија ЈЕСТЕ болест! ( Наравно, то није оно на шта мислимо кад кажемо:''Јаооо, пада кишааа, баш сам депресиван данас!'') Депресија није НОРМАЛНА појава, него болест која се лечи терапијом.

Ако се убија јер је бесан на неког другог онда је то чиста пакост:'' Е сад ћу да се убијем, па ће видети он како ће да се каје и да пати!''
Ако се убија јер је бесан на себе, онда је незрео и неспособан да поднесе одговорност за сопствене поступке!

slazem se.... samo bih dodala da je u oba slucaja u pitanju poremecena osoba.

ruzno je sto je ti normalna prozivas. ako je to bolest to je kao da nekog zaebavash shto ima kijavicu
onda je ta osoba sa kijavicom slinava osoba

mislim kad smo vec svi ovde orijentisani na ljudksa prava u zadnje vreme

?:
ruzno je sto je ti normalna prozivas. ako je to bolest to je kao da nekog zaebavash shto ima kijavicu
onda je ta osoba sa kijavicom slinava osoba

mislim kad smo vec svi ovde orijentisani na ljudksa prava u zadnje vreme

hehehe... pravo glasa! :razz:
zavisi... kako ko... nisu svi kijavicari slinavi....... :roll: hvala za to "normalna"..... no, bice da se samoprozivam..... nego, gde si ti? nema te....

Hellen:

Pa da, cinjenica je da je samoubica nezreo...medjutim, ti kazes on je depresivan i tu je kraj, zar ne?
Moze li uzrok biti nezrelost + BOLEST + strah ili neki drugi cinilac...
Posoje ljudi koji oduzimaju sebi zivot iz razloga koji ne mora biti pracen zeljom za sazaljenjem...recimo, pati od ne iznecive, ne psihijatriske bolest :)...i zeli sebi kraj..pri tom misli da ce olaksati i sebi i drugima...tada nije sebican, zar ne!?
Cenim da ne treba pricati i raspredati na ovu temu...mislim nagadjati i donositi sud i predrasude!
Afekt je cudo...

Не искључујем да постоје и други поводи за самоубиство, само сам коментарисала наведене.

Понекад то може бити и узвишен чин: у случају врло тешке неизлечиве болести од које се умире дуго и болно, самоубиство бих могла да оправдам у смислу скраћивања мука и себи и ближњима који брину о тој особи.

Или попут неких књижевних јунака, на пример војвода Пријезда: ''Морава нас вода одранила, нек Морава вода и сарани!'' када се самоубиством спасава од много страшније смрти која би га чекала ако би пао Турцима у руке (можда набијање на колац), и када самоубиством спасава и своју витешку част!

samoubistvo jeste slabost, prevelika slabost suochiti se sa depresijom i to najgorom , slabost suochiti se sa samim sobom, kada sam sebe ma shta chinio gurash na dole, nemash oslonac u usamljenosti, i to traje i traje..i to nije bolest choveka, to je BOLEST DRUSHTVA, pad vrline, svima su bitni oni sami, chovek je danas usamljen ma koliko on to poricao, nikad se ne znam shta je sve choveku proshlo kroz glavu pre nego shto se ubije jer nikome nije bitno, nema iskrenosti ni poverenja, nije nikome ni bilo bitno shta mu prolazi kroz glavu kada ZHIVI a kad se zapita postaje prekasno, kad se malo od svoga ogledala okrene i pogleda u druge i u njima vidi jednaka ljudska bicje, mozhe se svakome desiti da se ubije, a da to opet niko ne primeti, to je bolest drushtva

Кажеш да је човек ДАНАС усамљен и да нема искрености и поверења. Зашто мислиш да је икада било тога и да је раније (кад раније?) било другачије? Самоубистава је увек било и увек ће бити, не видим да се данашње друштво нешто разликује по томе.
Мислим да је твоје гледање на људско друштво и односе у њему мало превише црно.

ti nikako flower ne mozhesh znati da'l sam doshla do granice ili ne
a hellen, mozhda jeste previshe crno, naravno da je losha strana drushtva crna, svaka bela stvar ima crnu senku zar ne?

Jeste usamljeni smo, patimo, jadikujemo nad sobom i svojim tragom u svemiru..
samo kaljamo cokule i razvlachimo blato za sobom ne bi li ih neko primetio..
Onda jedna vrsta patologije je kada se organizam adaptira na mentalnom nivou
tako da prihvata takvo stanje kao normalno, usvaja ga i navika... prvo uzivash u bolu,
ponizen i uvredjen... ne realna slika o sebi, svetu i ljudima...
Dodje do afekta i najtuznije je shto je to u vecini sluchajeva samo trenutni
dozivljaj, jer vec samo malo poboljshanje i korak napred znachi zelja za zivotom, borbom. Mi smo u sushtini zivotinje (: Kakvo drushtvo, kakvi ljudi...
Sami sebi stvaramo probleme i sami smo krivi za sve i pred svakim...

morphea:
ti nikako flower ne mozhesh znati da'l sam doshla do granice ili ne
a hellen, mozhda jeste previshe crno, naravno da je losha strana drushtva crna, svaka bela stvar ima crnu senku zar ne?

Naravno da ne znam. Ali da bi se bavila , uopste, ovim pitanjem moras da dopres do psihe samoubica i UVEK dodjes do tacke gde je samobistvo opravdano (iz njihovog aspekta) kao jedini izlaz.
To naravno nije tacno al' daj objasni depresivnom, lucidnom stanju...
I ne mora svaka bela stvar da ima i senku- izmedju ima jos milion boja . jedino mi sami mozemo da imamo senku - kao deo licnosti koji ne prihvatamo, odbacujemo....

Stvari nisu samo crno-bele... 8-)

Back