Hektor:
Autor teme je bio inspirisan Jeroticem.Iako Jerotica jako uvazavam,tu je pogresio : Ne postoji prirodni nagon ka smrti! Tu su se mnogi poneli za Frojdom,koji iako veliki mora i pogresiti : pred kraj zivota poceo je da prica o Tanatosu kao urodjenom nagonu ka smrti.Apsolutno se ne slazem! Ne postoji nikakav Tanatos!
Samoubistvo je tuzan kraj jednog dobrog coveka! Naime,zao covek se nikad nece ubiti!
zivot je smrt...smrt je zivot ?

)
zar patnja nije smrt?
zar ne postoji nagon za oslobodjenjem od patnje?

a sto se tice nagona ka smrti, ne postoji ako smrt okvalifikujemo kao nesto lose odnosno ruzno, nepozeljno "nesto cemu niko "normalan" ne moze da tezi" (da ne ulazimo sad u definicije sta je to "normalan"), sto je dogma u glavama vecine i nesto za sta se smatra da je neminovna istina koja se jednostavno ne analizira "jer to je tako"....a niko ne ume da objasni zasto....e pa takvo pravilo ne postoji da se razumemo....
mi i ne znamo sta je to smrt tacno, tako da nemamo pravo da je klasifikujemo kao nesto lose i ruzno, niti zbog toga imamo pravo da osudjujemo one koji su je izabrali....
postoji nagon za oslobodjenjem od patnje, oslobodjenjem od svakodnevne mukotrpne borbe sa surovom realnoscu i za stanjem apsolutne srece koje na zemlji ne postoji, i neki verovatno traze izlaz u smrti , ka tome, ili ka nistavilu jer ako iza smrti nema nicega, ipak je neki izlaz, oslobodjenje od patnje...
postoji mnogo ljudi koji shvataju svu besmislenost zivota i uopste postojanja i sposobni su da cak i uz tu spoznaju zive, budu srecni da se bore za zivot, iz ko zna kojih razloga...
neki drugi to jednostavno ne mogu i ne zele da zive ako njihovo postojanje nema neki visi smisao , ako nema smisao uopste..i biraju smrt...
ja ne vidim nista lose u tome....mislim da svako ima pravo na izbor, da li zeli da zivi ili ne, i ne bih ih osudjivala kao kukavice.....i ne zaboravite da je najveci ljudski strah bas strah od smrti.