SAMOUBISTVO

Autor teme je bio inspirisan Jeroticem.Iako Jerotica jako uvazavam,tu je pogresio : Ne postoji prirodni nagon ka smrti! Tu su se mnogi poneli za Frojdom,koji iako veliki mora i pogresiti : pred kraj zivota poceo je da prica o Tanatosu kao urodjenom nagonu ka smrti.Apsolutno se ne slazem! Ne postoji nikakav Tanatos!
Samoubistvo je tuzan kraj jednog dobrog coveka! Naime,zao covek se nikad nece ubiti!

Samoubistvo akcijom , ili samoubistvo nereagovanjem.....

Da li su to samoubistva ili ih mi samo tako doživljavamo...

Svesna misao o samoubistvu ili nesvesna potreba ka destrukciji koja je translirana prema nama , pa se pretvorila u potrebu za samodestrukcijom....

Ili možda jačanje samosažaljenja (kao uzroka) ili samosažaljenja (kao posledice nedovoljnog samopouzdanja).

................Da vas čujem..........ja sam laik na temu samoubistva........moram pronaći ljude koji sa tim idejama imaju više iskustva.......

‚‚... samoubistvo posle gubitka ideje o besmrtnosti jeste nešto potpuno neizbežno, pa čak i nužno za nekog ko se makar malo uzdigao iznad životinje. Naprotiv, besmrtnost koja kao ideja nudi večni život, mnogo jače vezuje čoveka za zemlju.Uovome, naizgled, ima protivrečnosti - ako već postoje drugi životi, tj. ako osim zemaljskog postoji i besmrtni život, zbog čega onda do te mere ceniti zemaljski život? Ali, izlazi upravo suprotno: samo uz pomoć vere u svoju besmrtnost čovek može da shvati svoj razumni cilj na zemlji. Bez vere u svoju besmrtnost, nestaju čovekove veze sa zemljom, one postaju tanje i kao trulije, i gubitak smisla života ( pa makar se on izražavao u obliku nesvesne tuge) sigurno vodi u samoubistvo."

DOSTOJEVSKI

Diskusija na ovu temu me je navela da ponovo u pročitam ' Nečiste sile'. A do tad... nešto sam našao, u knjizi Nikolaja Nasetkina 'Dostojevski - enciklopedija', o Kirilovu ‚‚...jedan od glavnih junaka - samoubica u svetu Dostojevskog, samoubica - filozof koji je razradio teoriju samoubistva kao neodložnu neophodnost za mislećeg čoveka..... Pošto je razmišljanjem došao do negiranja postojanja Boga, došao je i do logiučkog zaključka: spoznati da Boga nema i u isto vreme sam ne postati Bog - besmisleno je; onaj koji to shvati neizostavno je dužan da se ubije da bi dokazao svoje pravo da postane čovekobog."

Hektor:
Autor teme je bio inspirisan Jeroticem.Iako Jerotica jako uvazavam,tu je pogresio : Ne postoji prirodni nagon ka smrti! Tu su se mnogi poneli za Frojdom,koji iako veliki mora i pogresiti : pred kraj zivota poceo je da prica o Tanatosu kao urodjenom nagonu ka smrti.Apsolutno se ne slazem! Ne postoji nikakav Tanatos!
Samoubistvo je tuzan kraj jednog dobrog coveka! Naime,zao covek se nikad nece ubiti!

zivot je smrt...smrt je zivot ? :))
zar patnja nije smrt?
zar ne postoji nagon za oslobodjenjem od patnje?
:)
a sto se tice nagona ka smrti, ne postoji ako smrt okvalifikujemo kao nesto lose odnosno ruzno, nepozeljno "nesto cemu niko "normalan" ne moze da tezi" (da ne ulazimo sad u definicije sta je to "normalan"), sto je dogma u glavama vecine i nesto za sta se smatra da je neminovna istina koja se jednostavno ne analizira "jer to je tako"....a niko ne ume da objasni zasto....e pa takvo pravilo ne postoji da se razumemo....
mi i ne znamo sta je to smrt tacno, tako da nemamo pravo da je klasifikujemo kao nesto lose i ruzno, niti zbog toga imamo pravo da osudjujemo one koji su je izabrali....

postoji nagon za oslobodjenjem od patnje, oslobodjenjem od svakodnevne mukotrpne borbe sa surovom realnoscu i za stanjem apsolutne srece koje na zemlji ne postoji, i neki verovatno traze izlaz u smrti , ka tome, ili ka nistavilu jer ako iza smrti nema nicega, ipak je neki izlaz, oslobodjenje od patnje...
postoji mnogo ljudi koji shvataju svu besmislenost zivota i uopste postojanja i sposobni su da cak i uz tu spoznaju zive, budu srecni da se bore za zivot, iz ko zna kojih razloga...
neki drugi to jednostavno ne mogu i ne zele da zive ako njihovo postojanje nema neki visi smisao , ako nema smisao uopste..i biraju smrt...
ja ne vidim nista lose u tome....mislim da svako ima pravo na izbor, da li zeli da zivi ili ne, i ne bih ih osudjivala kao kukavice.....i ne zaboravite da je najveci ljudski strah bas strah od smrti.

Ovde mesto dolazi za ljubav.....

Šta je ljubav nego idealno stanje koje umiruje strah od smrti....

Osoba kroz ljubav svakog trenutka oseća svoje suštinske ciljeve u životu.
Onome čemu poklanja ljubav , to su ustvari njeni ciljevi u životu....

ka deci -------biološki
ka karijeri ---------društveni....

Ustvari upravo te stvari stvaraju iluziju kod osobe da ona preživljava svoju smrt ili da joj postaje nevažna njena smrt.....ostaje spokoj jer deca ostaju da žive i vole.
Ostaje spokoj dostignućima.....
Jedino kod hedonizma....pitanje...
ali i tu ostaje ispunjenost šta se sve osetilo i uradilo.....

Sve to u minutu vremena koliko smrt traje.......

ma... Ko bese rece : Prvo da zivimo lako cemo da umremo!
Inace po meni samoubistvu su skloni iskljucivo ljudi koji se predaju lako, jer "smrt je laksa od pera duznosti su teze od planine"
Ali ne treba mesati samoubistvo sa svesnim umiranjem za neki visi cilj ( pogotovu ako se pogine u borbi), ko sto rece jedan srednjevekovni pesnik:LETS DIE WITH SWORDS IN OUR HANDS AND SMILES ON OUR LIPS !

Opasna neka a:) Jeste, velika je kukavica onaj sto skoci sa petog sprata, ili popije otrov, ili se baci pod voz..... Koja je to hrabrost da se sad ubijem da ne bih morao da se suocim sa nekim problemom pa makar bio on i neresiv i bezizlazan! To je samo privid hrabrosti a u stvari je bezanje i ogroman strah koji te pobedjuje! Medjutim ima nas raznih.... :D

Stark_85:
Opasna neka a:) Jeste, velika je kukavica onaj sto skoci sa petog sprata, ili popije otrov, ili se baci pod voz..... Koja je to hrabrost da se sad ubijem da ne bih morao da se suocim sa nekim problemom pa makar bio on i neresiv i bezizlazan! To je samo privid hrabrosti a u stvari je bezanje i ogroman strah koji te pobedjuje! Medjutim ima nas raznih.... :D

Ima nas raznih ali budi siguran da niko ne masta da se ubije iz cista mira(sem psihicki poremecenih) , ovde kod nas u Srbiji trenutno ima na hiljade potencijalnih samoubica , zivot im nista nije pruzio , tacnije zivot im je mnogo oduzeo e onda oni da bi olaksali tu svu svoju tugu patnju u dusi kao jedino resenje vide samoubistvo , tacnije da skrate sebi muke i prenesu ih na druge :) .
Stark zivo me zanima kako bi ti razmisljao u nekim totalno bezizlaznim situacijama tipa jure te dvojica placenih ubiaca zato sto si u dubokim dugovim kod velikog mafijaskog bosa , i tako te jure po zgradi i na kraju stignete na potkrovlje nemozes vise da bezis , sta bi uradio dao bih skotovima da te ubiju ?
P.S. ovo je samo sala :D , retko se to desava:)

Mislim da su samoubice u principu izuzetno hrabri ljudi, jer od svega je najteže dići ruku na sebe. Ako ne vjeruješ možeš to isprobati na neki laganiji način, recimo sa šakom nekakvih tableta. Živo me interesuje o čemu bi razmišljao i kako bi se osjećao dok počnu da djeluju. Pokajao bi se milion puta zbog toga što si uradio, to ti garantujem.
Vjerujem da, kad se u čovjeku pojavi ideja o samoubistvu, teško se toga više može osloboditi. I od svih načina da sebi oduzmeš život, vješanje je ponajteže. Na to se nikad ne bih odlučila.

@123456789 Tacno znam sta bi uradio u toj situaciji : Okrenuo bi se i pokusao da im bem majku majcinu pa sta bude da bude. Bolje da nadrljam ko covek nego da se ubijem ko neka pi...
@ Mohe Hvala Bogu da bi se pokajao ako bi uzeo neke smrdljive tablete! Sta ti je tu hrabro, to moze svako da uradi, aj budi faca pa ucini nesto da se izvuces iz zajebane situacije. Pa ako u tom izvlacenju nagrabusis bar znas da si pokusao. Ali to svaki samoubica nema - petlju! Uzmi za primer Spartance u Termopilima. Svako je mogao na njihovom mestu da popije otrov ili skoci sa litice ili uradi nesto trece, ali malo je onih koji bi mogli da stoje 3 dana pred onolikom silom i zasluze besmrtnu slavu! Dakle sustina- Ako vec treba da izgubis zivot zbog nekog problema onda ga bar izgubi resavajuci ga a ne bezeci od njega!!!

Mohe:
Mislim da su samoubice u principu izuzetno hrabri ljudi, jer od svega je najteže dići ruku na sebe. Ako ne vjeruješ možeš to isprobati na neki laganiji način, recimo sa šakom nekakvih tableta. Živo me interesuje o čemu bi razmišljao i kako bi se osjećao dok počnu da djeluju. Pokajao bi se milion puta zbog toga što si uradio, to ti garantujem.
Vjerujem da, kad se u čovjeku pojavi ideja o samoubistvu, teško se toga više može osloboditi. I od svih načina da sebi oduzmeš život, vješanje je ponajteže. Na to se nikad ne bih odlučila.
Sto se njihove hrabrosti tice(izuzimam smrt zrtvovanjem sebe da bi spasao drugog)verovacu ti jedino ako mi kazes da si sam prosao kroz to.

Stark_85 Super je što imaš tako fina razmišljanja i toliko volje za životom. Svaka čast,meni baš to nedostaje,ali...bar jednom u životu ćeš sam sebi postaviti pitanje: čemu sve to? Sva ta borba i patnje iscrpljuju čovjeka do te mjere da ponekad poželiš da nestaneš, da zaboraviš na sva ta sranja. To nije nedostatak "petlje" već volje.

Kaa Da sam prošla kroz to, definitivno večeras ne bih bila ovdje. To je moje viđenje stvari, što ne mora da znači da sam u pravu. Dugo sam razmišljala o tome, zato me ova tema i podstakla. U principu čovjek sebe ponajviše voli, zato i mislim da je samoubistvo u neku ruku hrabrost. Uostalom to je vlastita volja, i zašto bi nekoga opravdavali ili pak osuđivali zato što je urado ono što želi?

Mohe:
Kaa Da sam prošla kroz to, definitivno večeras ne bih bila ovdje. To je moje viđenje stvari, što ne mora da znači da sam u pravu. Dugo sam razmišljala o tome, zato me ova tema i podstakla. U principu čovjek sebe ponajviše voli, zato i mislim da je samoubistvo u neku ruku hrabrost. Uostalom to je vlastita volja, i zašto bi nekoga opravdavali ili pak osuđivali zato što je urado ono što želi?
80% zenskih samoubistava se zavrsi u pokusaju,zato i pitanje.(muskarci su dosta efikasniji),covek mozda jeste svet za sebe u osnovi ali je i deo...porodice,drustva,ekipe etc. i samim tim iako odlucivanje o prestanku bitisanja jeste njegovo pravo dobijeno rodjenjem i razumom- on snosi i odgovornost za posledice koje ce njegova odluka proizvesti.Niko nije nevazan."Sve mi je dozvoljeno,ali mi nije sve na korist"

Efikasniji? Ne znam samo u kom pogledu,ali to i nije naša tema.
Ma kakve posledice, koga je briga za tebe? Nedostajaćeš nekome? Sve su to sami foliranti, zaborave te posle dva dana kao da te nikada nije ni bilo. I zbog takvih treba živjeti?

Ma ko si ti da sprečiš mene da ispoljim osećanje prema tebi ,onda kad me to ispunjava , pa makar me i ne razumela.....

A ko sam ja da dizanjem ruku (od truda ili na sebe) jednu danas još neizvesnost nekog budućeg velikog razrešenja pretvorim u izvesnost današnjeg umora.

Back