SAMOUBISTVO

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

HELLGIRL

Primećen član
Poruka
533
Da li ste nekad pokusali da se ubijete?Da li znate nekog ko jeste?...Opisite mi taj slucaj.
Autodestruktivno ponasanje-bolest?
Kako ''leciti'' sopstvenu psihu od nje same?

licno, nisam nikad pokusala da se ubijem, ni pomislila nisam.
znam neke koji jesu pokusali, jednom je, na zalost, i uspelo, mom nekadasnjem momku - od pre 20-tak godina... no, tada se vec nismo zabavljali.

u njegovom konkretnom slucaju, ne znam jasno sta se desilo. imao je jednu strasnu porodicu, vrhunski obrazovane, situirane roditelje, koji su kao ljudi, i roditelji, bili zlo jedno... maliciozni, zli, egocentricni perfekcionisti, i danas su takvi.
momak je ziveo - sjajno, spolja gledano. imao je sve sto mu je palo na pamet, studirao je (vrlo neuspesno) ono sto roditelji zele, izgledao mi je srecno, a patio je mnogo. dok smo se zabavljali, vozio je veliki motor bas suicidalno, i imala sam utisak da ga smrt "privlaci"; no, ja mislim da je kasnije nekako... "osvestio" svoju zelju, ali - mnogo kasnije, u razgovoru sa njegovim psihijatrom, sam shvatila da je njegovo samoubistvo bilo samo "pokusaj" koji je uspeo, dakle - apel, vapaj, koji se nesrecno zavrsio. tada je imao 21 godinu, a roditelji su se samo spakovali i otisli u bagdad.... duga prica.

kasnije sam jos mnogo razgovarala sa tim psihijatrom (dr miklos biro, poznato ime u suicidologiji); kako sam ja (tada) shvatila stvari, jedna je situacija kada neko zeli da se ubije iz neke psihoze, kao sto je depresija - tu se leci osnovno oboljenje, naravno.
sasvim druga stvar je samoubistvo zdrave osobe, kod koje je, kako sticem utisak, najcesce u pitanju da drugi izlaz iz svoje situacije ne vidi, jednostavno - ne prepoznaje druge nacine resavanja svojih nevolja, ma kakve one bile. takodje, verujem da taj neko misli da ce samoubistvom da se "spase", da "pobegne"...

kasnije u zivotu, mnogo puta sam cula i raznorazna, vrlo "kreativna" "filozofska" "objasnjenja" i "opravdanja" za samoubistvo, ali to intelektualno "paradiranje" srecom nije rezultiralo konkretnim aktom. obicno su u pitanju bili dokoni, ljudi bez zivotnog smisla, promasene, duhom mizerne nistkoristi, koje sebe vide kao filozofe ispred svog vremena (teske reci zbog toga sto je to za mene previse ozbiljna tema za isprazno filozofiranje).

pre par godina se ubio jedan moj komsija, covek stariji od mene, sa dvoje dece u srednjoj skoli... ubio se "bizMismen" - zbog dugova. drugim recima, na izvestan nacin je "pobegao", da ne pricam sad celu pricu, preciznije - on je video samo to kao izlaz, i samo je MISLIO da je pobegao, jer - porodica nije...

a - kako leciti sopstvenu psihu od nje same...? sam, nikako. samo i jedino uz strucnu pomoc.
znas kako kaze ona stara kineska: svaki problem ima bar tri IDEALNA resenja.
uvek u zivotu, cak i za viktora frankla.

sad sam ti svasta napricala, ali doci ce WW, nadam se, strucno lice, pa ce ti bolje reci.... i mnogo srece u ZIVOTU, dete. od srca.

P.S. setila sam se jos jednog coveka koji se ubio, mog skolskog druga, to vrlo je duga prica sta se tu sve desavalo... u vrlo skracenoj varijanti, da mi bog oprosti, krajnje razmazen, ne mnogo inteligentan, zestoko proteziran i sticen ceo zivot, jedinac. za 18-ti rodjendan je dobio i kola i dozvolu, kola razbio za 3 meseca (golfa), tog momenta stigao novi, i sve tako slicno. bez odredjene profesije i zanimanja, bez duze veze, ne ruzan, kao osoba dobar i prostodusan covek.
mnogo se druzio sa mojim vencanim kumom, koji je drzao kafanu - drugim recima, njih dvojica su se napijali i kartali nocima, godinama. u neko doba, moj kum je prestao da pije, ali je drugar produzio... sve dok nije dobio napad akutnog pankreatitisa (koliko ja skromno znam o tome, vrlo bolno, i po zivot vrlo opasno oboljenje).
onda je prestao da pije, zaplasen misljenjem lekara, izdrzao oko 3 meseca, i opet poceo... moj kum ga je i izbacivao, i vodio kuci, cega sve nije bilo, ali - nista. nedugo zatim, nas drug se opet razboleo, i jedne noci uzeo dugu devetku.... imao je (imali smo, tada) 32 godine.
sad kad pogledam unazad, mozda je od znacaja sto mu je majka umrla godinu dana pre njegove bolesti i smrti, ne znam. bila je divna zena, topla dusa koja sedi do 5 ujutru da svoje dete doceka sa toplim pecivom kad se dovuca odnekud.
i tada sam mislila, a i sada mislim, da moj drug jednostavno nije imao hrabrosti da se bori, kada je po prvi put zivot od njega to zatrazio.
ceo zivot sticen, mislim da jednostavno nije ni umeo; niko od nas nije ni nazirao da bi tako sta moglo da se desi, o svojim namerama (ako je uopste i postojala namera pre te noci) nije nikom govorio. a mozda je to bio samo trenutak malodusnosti, bog zna.

ufff, kako mi je zao....

Kakvo samoubistvo! Zivot mozes da gledas i kao polupunu ii polupraznu casu na tebi je!!! secam se babe kojoj je pukao konopac i od pokusaja je ostao samo modri beleg na vratu kaze da se odmah predomislila i imala je srece!!! Mislim da nije dobro da ti se pise o primerima ovaj se ubio ,onaj se ubio.... Nicemu ne vodi.Izadji u prirodu ,izaberi nekoga ko te ne smara ili ,zasto ne i sama jer najbitnije pomiranje sa samim sobom.Cuvaj svoje misli, ne toni duboko urazmisljanje ,disi punim plucima jer ti je dato da zivis bas sad iovde.Zivot je istovremeno i uzivanje i patnja(mozda apsurdno) A videces kad se vrati www da ces osetiti pozitivnu energiju i kroz sam monitor ..a do tad pogledaj napolju je suncano,glavu gore i Srecno!

skontaj da imash priliq da osetish i da razumesh....ostalo nije bitno....sve shto dozhivish je blagoslov doslovce....samo je to bitno.....

we r eternal all this pain is an illusion

jel tražiš ideju?
ili si samo radoznala?
ja se ne slažem da treba pisati kako se uspešno leči "život"
plašim se da je u tvom pitanju...
ne dopada mi se što uopšte misliš o tome

pa nije to zimnica.kako ko sprema ajvar

HELLGIRL:
Da li ste nekad pokusali da se ubijete?Da li znate nekog ko jeste?...Opisite mi taj slucaj.
Autodestruktivno ponasanje-bolest?
Kako ''leciti'' sopstvenu psihu od nje same?

Ima pravo xpajamacax, interesantan je nacin na koji si postavila pitanje......Zasto te u stvari to interesuje - da li se ubio neko koga znas ili se ti osecas depresivno, ili prosto pises naucni rad?
Na zalost znam mnoge koji su pokusali da se ubiju , one koji nisu u tome uspeli ali i one koji jesu, kao i one koji nikad nisu zaista zeleli da umru vec da posalju signal drugima da pate ali se desila nesreca pa su nastradali. Ne zelim da ti opisujem te slucajeve, niti da sirim diskusiju na ovu temu dok ne budem znala zasto te to interesuje. Samoubistvo jeste autodestruktivno, i jeste bolesno ponasanje u smislu toga da se ide protiv nagona za prezivljavanje koji je najjaci bioloski nagon.
Psihu leciti kod psihijatra ili psihoterapeuta, ako je dotle doslo. Ako imas problem mozemo da razgovaramo o tome, ovde ili na pp, u svakom slucaju nista nije vredno ljudskog zivota. Ne treba posezati za ishitrenim resenjima, ima i drugih mogucnosti.

Pozdrav.

P.s. Indigo, samo mala korekcija: Dr. Miklos Biro je psiholog.

xpajamacax:
jel tražiš ideju?
ili si samo radoznala?
ja se ne slažem da treba pisati kako se uspešno leči "život"
plašim se da je u tvom pitanju...
ne dopada mi se što uopšte misliš o tome

pa nije to zimnica.kako ko sprema ajvar

.i mene malo plasis. ova tema i ona iznad nje. Sta ti je?

Samoubistvo nije izlaz ni resenje, jel znas da samoubice idu u pakao? Salu na stranu, uvek postoji neko resenje, kao sto ne moze uvek da bude dobro, isto tako ni lose ne moze uvek biti!
Majka izgubi jedino dete....pa nastavi da zivi zivot koji to vise nije...koliko bolesnih, koliko strasnih invalida..pa zive, iako im se u milion situacija sigurno ne zivi...ti ljudi izdrzavaju...mozda bi i oni podigli ruku na sebe..ali nemaju ruku...
..a, osobe koje se ubijaju zbog nesrecne ljubavi, dugova...slabe i sebicne osobe, misle da je njima lakse tim cinom, a sta da rade oni koji su njih voleli....
Depresija je strasna stvar...ali nije neizleciva...
Samoubistvo, sto bi rekla R.Jakic - NE NIKAKO!

a jal znaš da u dosijeu može nekom potomku da piše da mu je tetka od babine unuke
bila samoubica?
i onda ga ne prime u DB :p
zbog nestabilne ličnosti.
pa zar bi mogo neko tako nekome da uradi?
da mu tašta kaže:
jau kako bre moja ćera da ti rađa sinove,
pa tvoja tetka od babe po stricu bila samoubica:p

mislite o tome

Imala sam "prazne" periode u svom zivotu (ipak nisam zelela da se ubijem), ali sada kada sam u ljubavi i harmoniji sa samom sobom vidim sta je meni napravilo razliku.

Prvi uslov je rad - covek koji se bavi necim sto smatra smislenim nije ni depresivan ni podlozan samoubistvu. Treba raditi i nesto zbog cega cemo sebe ceniti, nesto za sebe, nesto za druge, bez interesa. Volimo sebe, vole nas drugi. Fenomenalan osecaj pozitivne misli u glavi... i sto vise komunikacije sa ljudima.

"Zaludan um je djavolja radionica"

Samoubistvo je normalna stvar, samo sto to svi osudjuju zato sto su dembosi.
Npr. nema svako lagodan zivot i muci se kao konj i tako iz godine u godinu i normalno je da kaze sebi ma **** this i ukanta se.

sinnke,
ja sam vrlo srecna sto sam "dembos", jer je zivot - caroban. ma koliko "shvatala" ljude koji imaju samoubistvo na umu, znam mnogo vise ljudi koji su npr. od 78 (izmedju dve dijalize) resili da idu na francuski i casove slikanja, koji su od 26 (paraplegija) resili da se uclane u "ziveti uspravno" i ZIVE, itekako, koji su od 13 ostali bez kompletne imovine i cele porodice, i ITEKAKO zive, sada od 74, punim plucima, koji od 36 (bez jedne sake od cetvrte godine) brane na sudu svoje klijente bez problema, koji od 48 (bez jedne sake i jednog oka od trece godine) postanu inzenjeri, a kasnije ozene najlepsu koleginicu sa studija.... videces i sam kad budes malo bolje poznavao ljude.

WW,
vidjala sam ga na psihijatriji ovde, dok sam bila na stazu, zato sam uvek mislila da je psihijatar :). fala :).

xpajamacax:
a jal znaš da u dosijeu može nekom potomku da piše da mu je tetka od babine unuke
bila samoubica?
i onda ga ne prime u DB :p
zbog nestabilne ličnosti.
pa zar bi mogo neko tako nekome da uradi?
da mu tašta kaže:
jau kako bre moja ćera da ti rađa sinove,
pa tvoja tetka od babe po stricu bila samoubica:p

mislite o tome
E blago tebi kad i na ovakve teme nadjes nacin da se Nasmejes! Samo ipak bih voleo da vidim onaj nik sa pocetka.

indigo:
sinnke,
ja sam vrlo srecna sto sam "dembos", jer je zivot - caroban. ma koliko "shvatala" ljude koji imaju samoubistvo na umu, znam mnogo vise ljudi koji su npr. od 78 (izmedju dve dijalize) resili da idu na francuski i casove slikanja, koji su od 26 (paraplegija) resili da se uclane u "ziveti uspravno" i ZIVE, itekako, koji su od 13 ostali bez kompletne imovine i cele porodice, i ITEKAKO zive, sada od 74, punim plucima, koji od 36 (bez jedne sake od cetvrte godine) brane na sudu svoje klijente bez problema, koji od 48 (bez jedne sake i jednog oka od trece godine) postanu inzenjeri, a kasnije ozene najlepsu koleginicu sa studija.... videces i sam kad budes malo bolje poznavao ljude.

WW,
vidjala sam ga na psihijatriji ovde, dok sam bila na stazu, zato sam uvek mislila da je psihijatar :). fala :).

Aj me jos malo nauci jer ja sam jako glup i zaostao.

Znam lika koji se ubio i bio je u pravu, radio je ko majmun godinama i stalno sve sto zaradi davao na stan i hranu jer je ziveo u lopovskoj drzavi. Samo sto bi ja drukcije to napravio. Napunio bi se eksplozivom i digao ih sve u p.m. i postao uzor Bin Ladenu.
Bice toga sve vise.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back