Samopouzdanje u odnosima/vezama

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Прво морам да кажем да самопоуздање не сматрам самопрецењивањем. То су ми две сасвим различите ствари. Самопоуздање је прихватање себе упркос манама. И свесност о томе да их сви имају.
Da. I ako prihvatim sebe mogu prihvatiti drugoga. Ako ne, uvek u potrazi za potvrdom sa strane od drugih.

Kako se ponašaju osobe sa velikim, a kako sa malim samopouzdanjem?
Koja su u ljubavnim odnosima dela smanjenog samopouzdanja? Znaci?

Često polazim od toga da čovek radi ili pokušava da uradi ono što želi. Ali onda pomislim da neki imaju problem sa tim šta će drugi da kažu, bla bla, ustežu se, dumaju nešto, planiraju.. taktiziraju - da li su to znaci smanjenog samopouzdanja ili je to prosto mudro ne biti direktan i odmah rešavati?

Da li se tu radi o onom istom samopouzdanju koje nam treba pri polaganju ispita, važnim poslovnim sastancima, otpočinjanju biznisa i sl? Ili je to nešto drugo?

I, na kraju, koliko vam je važno da je osoba sa kojom se muvate ili ste u vezi - samopouzdana?
Bitno je imati samopouzdanje. Kako se ne bi razvijali kompleksi.

Ako tvojoj voljenoj osobi pomalo toga i nedostaje, u necemu, ti ces to naravno pokusati da zajedno rešite , podrškom pričom, i pojačate mu samopouzdanje...
Ako nije beznadezan slučaj. Jer ozbiljni kompleksi su problem u mnogo toga zar ne...

Samopouzdanje se ponekad pogresno izjednacava sa arogancijom, a kad malo zagrebes po toj aroganciji ispod cesto mozes naci vrlo nesigurnog i neuravnotezenog coveka.
Po meni i na osnovu onog sto sam videla i dozivela - istinski samopouzdan covek je poprilicno mirno i uskladjeno bice.
Pre svega je to pozitivan covek koji veruje u sebe i u to da se sa ruznim situacijama moze uhvatiti u kostac i iz njih izaci i krenuti dalje. Kao neko poverenje u samog sebe.

Samopouzdanje se ponekad pogresno izjednacava sa arogancijom, a kad malo zagrebes po toj aroganciji ispod cesto mozes naci vrlo nesigurnog i neuravnotezenog coveka.
Po meni i na osnovu onog sto sam videla i dozivela - istinski samopouzdan covek je poprilicno mirno i uskladjeno bice.
Pre svega je to pozitivan covek koji veruje u sebe i u to da se sa ruznim situacijama moze uhvatiti u kostac i iz njih izaci i krenuti dalje. Kao neko poverenje u samog sebe.
Управо ово.

Često polazim od toga da čovek radi ili pokušava da uradi ono što želi. Ali onda pomislim da neki imaju problem sa tim šta će drugi da kažu, bla bla, ustežu se, dumaju nešto, planiraju.. taktiziraju - da li su to znaci smanjenog samopouzdanja ili je to prosto mudro ne biti direktan i odmah rešavati?

Da li se tu radi o onom istom samopouzdanju koje nam treba pri polaganju ispita, važnim poslovnim sastancima, otpočinjanju biznisa i sl? Ili je to nešto drugo?

I, na kraju, koliko vam je važno da je osoba sa kojom se muvate ili ste u vezi - samopouzdana?
osoba sa kojom sam u vezi zaista treba imati samopouzdanje ili ako ga gradi teziti jasno ka tome uz dobru bazu, ako procenjujem da li treba uci u bilo kakvu vrstu veze sa nekim onda stavljam pod lupu koji je nivo na tom levelu, nemam ambicija da spasavam niti podrzavam neku nezrelu dusu koja se jos uvek trazi u zivotu a ima 30+ godina (ili se zali na primarnu porodicu, okolnosti, nesrecnu sudbinu i splet okolnosti kroz jadikovke i zelju da im neko bude rame za plaknje, jer su jadni neshvaceni, zarobljeni neki sopstvenim opravadnjima i sl)
uglavnom se ta nestabilnost i manjak samopuzdanja manifestuje kroz krajnosti u ophodjenju, ili su skrhani i nesvaceni kako opisah ili imaju prenaglasenu agresivnu potrebu da vladaju nekim, glume bic boziji i tako to...No me intersa...

samo u kombinaciji sa IQ................inace, imace ceo zivot posledice u ubedjenju da sve zna i moze.

No, priznati svoje sumnje i slabosti na jedan normalan način mogu samo samopouzdane osobe. One nemaju strah od toga, njima je to normalno i prirodno.
Pred drugima se prave nepogrešivima samo osobe koje baš i nisu samopouzdane? Njima je potrebno prihvatanje sredine da bi se osećali dobro.
Rekla bih da mi je vaznije da je osoba emocionalno inteligentna nego klot samopouzdanje. Jer ono moze da bude i neosnovano sasvim
Ali kad imas osobu koja ume sa svojim emocijama i emocijama drugih ljudi knda je sasvim drugacije

Sad bih napisala da je moj dragi kroz zivot naucio sam
I sposoban je i naucio je da se osloni samo na sebe jer ne odrastao u porodici gde su svi emotivno hendikepitani za druge ljude, i prilicno okrenuti samo svojim potrebama.
Pa se nastavi taj sablon posle u zivotu kroz biranje takvih partnera
I skoro smo imali neku situaciju gde smo seli i razgovarali
Gde sam mu objasnila da sa mnom ne moze tako da funcionise, i da u nekom zdravom odnosu postoji i druga strana kojoj je stalo i na koju uticu i nasa dela, ponasanje i reci i da nismo svi u zivotu koncipirani na taj nacin da gledamo samo sebe vec gledamo i kako uticemo na druge.
Lepo je kad neko ima kapacitet da razume, prica, koriguje se.
Cesto naletite u zivotu na one ‘samopouzdane’ sa devizom, ja sam takav i ne menjam se.

Sa velikim ne drame, sa malim drame 😆
Zavisi od lične nesigurnosti druge strane i kako on(a) interpretira stvari, može maltene sve poslužiti kao znak nesigurnosti... 🙃
Većina je naučena da donosi odluke u odnosu na to kakva reakcija od drugih može da usledi i to mi dođe nešto kao samocenzura.
Ako im samo treba vreme da procene neku situaciju i sl. tj. da budu informisani/sigurni 100% u nešto onda mi to ne deluje kao znak nesigurnosti.
Rekao bih da se radi o ličnim nesigurnostima koje se vremenom/iskustvom dovode u red. To je ono kao što matori kažu:
Kada imaš 20+ godina interesuje te i brineš o tome šta drugi misle i govore o tebi...
Kada imaš 40+ godina ne mariš više šta drugi misle o tebi...
Kada napuniš 60+ godina skapiraš da je druge sve vreme boleo q... za tebe
Ne mogu reći da mi je važno jer nije lako proceniti kako druga strana stoji sa samopouzdanjem. Krećem od toga da maltene svako ima neki problem sa tim jer je samo po sebi prilično često kod nas. Što se veze/muvanja tiče stvari uz nešto malo zajedničkog vremena vidi se kako ko stoji sa samopouzdanjem.

Meni je samopouzdanje nešto osnovno. Normalna doza se mora imati. Defetizam nije poželjan.
Ako se nema samopouzdanje makar na normalnom nivou osoba ne može da funkcioniše.

Пао сам из тог предмета.

Back