SAH

Ја пиздим кад ми падне заставица пре него што матирам противника или одиграм пат уместо да матирам волину... :mrgreen:
Ja nisam igrao sah dugo i opet sam krenuo od nedavno. Usao prvo u poztivnu seriju a nakon toga ekstremno negativnu. I to od 5 partija koje sam izgubio vecinu izgubio na vreme dok je pozicija bila vise u moju korist.

Ja nisam igrao sah dugo i opet sam krenuo od nedavno. Usao prvo u poztivnu seriju a nakon toga ekstremno negativnu. I to od 5 partija koje sam izgubio vecinu izgubio na vreme dok je pozicija bila vise u moju korist.
Да и ја имам проблем са 5 мин. Такође ми често падају засатавице у добијеним позицијама. На 10 или 15 мин. ми много боље иде. По мени игра на 5 мин. и мање је шах за озбиљније играче који боље познају теорију отварања чак мислим да ми такав шах квари игру, али хебига компетитивни моменат и много партија за мање времена је оно што ме ипак вуче да играм цугере...

Да и ја имам проблем са 5 мин. Такође ми често падају засатавице у добијеним позицијама. На 10 или 15 мин. ми много боље иде. По мени игра на 5 мин. и мање је шах за озбиљније играче који боље познају теорију отварања чак мислим да ми такав шах квари игру, али хебига компетитивни моменат и много партија за мање времена је оно што ме ипак вуче да играм цугере...
Ma meni padaju na 15+10 (fiserov sistem) :D Na 5 minuta ni ne igram. Nije za mene jednostavno. Koliki ti je rejting na chess.com ili lichessu?

Него јел знате ви да матирате са коњем и ловцем?...такође још тежа варијанта дама против топа...
Ово прво као знам...читај не знам...ово друго дефинитивно не...баш ми је смарање то да учим...:mrgreen:

На chess com na 5 min oko 1650 a bio sam i 1850...na 10 min na lichesu sam išao i do 2200 ali to nije realno na chess com rapid negde oko 1900...
Uf pa to je odlicno. Ja sam na chess.com isao do 1720, na lichessu sam isao do 2000. Prosek mi je, a toliko i sada imam, 1650 na chess.com a 1950 na lichessu.
Него јел знате ви да матирате са коњем и ловцем?
U zivotu sam odigrao samo dve, tri partije u kojima se ovo desilo. Sve 3 partije su zavrsene nereseno jer ni ja ni protivnici nismo znali kako da damo mat.

U zivotu sam odigrao samo dve, tri partije u kojima se ovo desilo. Sve 3 partije su zavrsene nereseno jer ni ja ni protivnici nismo znali kako da damo mat.
Ма да и мени се дешавало само пар пута и нисам ни покушавао да дам мат...успео сам када вежбам против компјутера на lichess. Иначе што се друге ситуације тиче где имамо даму и краља против топа и краља...то ми је веома тешко за разумети...на разним сајтовима су описане само основне шаблонске позиције али има их далеко више. Читао сам негде да Виктор Корчној није успео да за 50 потеза победи Карпова са дамом против топа у мечу за титулу шампоиона. Карпов се тада бранио као компјутер данас...

Poslednja izmena:
Него јел знате ви да матирате са коњем и ловцем?...такође још тежа варијанта дама против топа...
Ово прво као знам...читај не знам...ово друго дефинитивно не...баш ми је смарање то да учим...:mrgreen:
Ja sam mislio da je dama protiv topa default remi 😵‍💫 1500 rapid pleb jbg

Meni u Lucernu Švajcarska prišao lik i pitao da li sam rođak Kramnika...lol

A ovako znam solidno šah, dobar je za koncetraciju i odmaranje uma...(naravno to ne važi za takmičarski šah)

Back