Šah - mečevi

• Začetnik teme Začetnik teme pikax
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
....Лично непријатељство између Аљехина и Капабланке је кулминирало одбијањем Аљехина да игра на истом турниру са старим ривалом. На турниру у Нотингему, 1936. где су играли, седели су у исто време за шаховском таблом, не више од неколико секунди. Сваки од играча је одиграо потез и одлазио, све до следећег потеза.

Капабланка је због болести умро у Њујорку, 8. марта 1942. године. Годину дана касније умро је и Аљехин. Четири године касније, пронађен је Аљехинов рукопис са најбољим партијама Капабланке. У уводу је написао: „Са његовом смрћу изгубили смо шаховског генија каквог више никада нећемо видети“.....

ovu pricu mi je pricao jedan mnogo mudar covek :heart:

....Kada je imala samo pet godina, Judit je u jednoj partiji pobedila porodičnog prijatelja, bez gledanja u šahovsku tablu! Nakon partije, prijatelj se našalio: “Ti si dobra u šahu, ali ja sam dobar kuvar”. Judit mu je tada odgovorila: “Da li možete da kuvate bez gledanja u šporet?”...
Judit Polgar se smatra najvećom šahistkinjom svih vremena. Sa samo dvanaest godina ona je ušla u 100 najboljih na svetu, dok je titulu velemajstora osvojila kao petnaestogodišnja devojčica. U periodu od 26 godina, neprekidno je bila najbolje rangirana svetska šahistkinja.

Matirala Karpova , Kasparova...itd. i igrala isključivo muške turnire. :D
images

....Kada je imala samo pet godina, Judit je u jednoj partiji pobedila porodičnog prijatelja, bez gledanja u šahovsku tablu! Nakon partije, prijatelj se našalio: “Ti si dobra u šahu, ali ja sam dobar kuvar”. Judit mu je tada odgovorila: “Da li možete da kuvate bez gledanja u šporet?”...
Judit Polgar se smatra najvećom šahistkinjom svih vremena. Sa samo dvanaest godina ona je ušla u 100 najboljih na svetu, dok je titulu velemajstora osvojila kao petnaestogodišnja devojčica. U periodu od 26 godina, neprekidno je bila najbolje rangirana svetska šahistkinja.

Matirala Karpova , Kasparova...itd. i igrala isključivo muške turnire. :D
images
čitao sam o sestrama, imaju fotografsko pamćenje
pozicije doslovno pamte kao slike

Back