Sadzacki i Bosanski muslimani - slicnosti i razlike

• Začetnik teme Začetnik teme Droid
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dakle, suprotno uvriježenom mišljenju, u ovome slučaju islam i islamizacija su rezultirali slavenizacijom Albanaca, a ne obrnuto "odnarođavanjem" Slavena primanjem islama...

Ovo je jedan od retkih primera gde je islamizacijom srpski govorni korpus povećan u odnosu i na račun albanskog...Istina, sličan slučaj je i u okolini Podgorice, na potezu Podgorica-Tuzi...

Ybt nisam ni znao da postoje ti Klimenti neki. Kakvi sade Klimenti. Jel to znaci da se na zvanicnim popisima oni izjasnjavaju kao Klimenti i da postoje kao etnicka grupa? Imaju li klimentski nacionalni savet?

Ne, Klimente i Kuči su dva plemena koja naseljavaju prostor ograničen Lijevom Rijekom-Podgoricom-Skadrom-Plavom... mešovitog su srpsko-albanskog porekla, Kuči govore srpski, klimente Albanskim. Kuči su pravoslavci i muslimani, Klimente katolici i muslimani...

... i ja sam stekao utisak u Bosni da baš i ne gotive Sandžaklije (meni nešto to Sandžaklije baš zvuči rogobatno :D), ali mi nikada nije bilo jasno zašto... mada, većina bogataša iz Sandžaka, uključujući i Zukorlića, sve novce ulaže u Sarajevo... realno, Bošnjaci iz BiH su mnogo otvoreniji i manje "opterećeni" verom... (lično zapažanje)... :D ali, nisu ni ovi naši Muslimani tj. Bošnjaci loš narod... jeste da se malo više lože na "bošnjaštvo" (valjda se tako kaže :D ) i te fore, ali u osnovi mislim da ljudi iz Srbije i BiH imaju dosta sličnosti bez obzira na veru i naciju...

Пре турака није било ислама,тако да или су се потурчили или су турци.

Срби су православци.

Aко Срби преко ноћу могу да постану атеисти и протестанти и други шљам... зашто онда не би могли бити и муслимани...? Којим језиком причају "бошњаци" ? Турским или српским...?

Aко Срби преко ноћу могу да постану атеисти и протестанти и други шљам... зашто онда не би могли бити и муслимани...? Којим језиком причају "бошњаци" ? Турским или српским...?

Bosnjaci pricaju bosanskim, ali mi nije jasno kako su onda Bosnjaci a ne Bosanci. A mi u Banatu sad Bosanac kazemo za muslimana iz Bosne, a za Srbe tamosnje kazemo da su Srbi iz Bosne. Srbi u Bosni pricaju bosanski a Bosnjaci isto bosanski. Isto pricaju. Jer je bosanski samo jedan od srpskih dijalekata, kao lalinski, pirocanski i slicno.

Back