Mingov djed
Gost
- Poruka
- 16.125
Onda Sandzaklije su nezgodni kad ih ubodes rijecima, tad hoce da se pobiju ili ako se ne pobiju onda se pune u sebi.
Cime se pune???
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Onda Sandzaklije su nezgodni kad ih ubodes rijecima, tad hoce da se pobiju ili ako se ne pobiju onda se pune u sebi.
Govorim generalno a ne o pojedinačnim slučajevima, teško da mogu biti radikalniji od federalaca jer oni misle da rat još traje i još se bore za unitarnu državu koju će oni u cijelosti kontrolisati, u Sandžaku je nešto drugo.
Uuostalom ako ih dugo nisi posjećivao čitaj njihove komentare na bilo kojem furumu samo će ti se reći
Mislim da nisi u pravu.Mnogo su ekstremniji Bosnjaci iz Sandzaka nego Bosnjaci iz BiH.Kao mali sam slusao neke Sandzaklije koji zele pohvaliti nekog Srbina da je dobar, pa kazu "e dobar je za pod sjekiru".Inace mislim da ima vise Sandzaklija koji su Vehabije ali oni ne zive vecinom u Sandzaku nego u inozemstvu a narocito u Austriji.
Mnogo imam Albanske krvi.Ja sam po plemenu Klimenta.Moji su porijeklom sa Pesteri.
Ima li razlike izmedju muslimana u Sandzaku i muslimana u Bosni. Po meni oni su verovatno jedan narod, sa jednakom kulturom. Smatraju li Sandzaklije Bosnu za svoju maticu zemlju?
Molim muslimane kolege sa foruma da nam ovo razjasne. Jako me zanima.
KLimenti su poreklom SRbi.....
Klimente su, prema njihovoj tradiciji, zabeleženoj još 1685 god i sačuvanoj do danas, srpskoga porekla. Kao pleme mlađe je starinom nego sva druga okolo njega. Početak njihova života vezuje ce za jednog pretka, koji ce tamo (u Malesiju, predeo uz današnju granicu sa Albanijom, između Podgorice i Komova - prim. Jone) doselio sa gornjeg toka reke Morače, oženio ce iz plemena Kuča i imao sina Klimenta, čiji su potomci zasnovali dva sela sa srpskim imenima i od koga i pleme nosi ime Klimente.
Taj njihov predak, koji ce doselio iz Morače, bio je pravoslavne vere, kao i svi drugi u tome kraju. Njegovi potomci, budući pod uticajem skadarskog biskupa i katoličkih misionera, vrlo aktivnih od uvek u tom kraju, pristupili su katoličkoj veri. Pod uticajem ovih svojih duhovnih učitelja, koji su ih učili da u Turcima gledaju neprijatelja, ali da ni u pravoslavnima ne gledaju prijatelja, Klimente su tako i radili: bili su hrišćani, pretpostavljali su pravoslavne Turcima, ali ni prema prvima nisu bili prijatelji, ako to nije išlo u račun njihovim duhovnim učiteljima. Odbijajući ce pak tako sve više od pravoslavnih, ali ne idući ni s Turcima, držali su s ostalim katoličkim plemenima u Brdima, koja su već bila poarbanašena, pa su od njih primili običaje i jezik, ne zaboravljajući pri tom ni raniji. Tada su oni počeli zamenjivati svoja srpska lična imena arbanaškima — kao što su uradili i mnogi Kuči, koji su ce dugo borili između pravoslavlja i katoličanstva — pa su i imena svojih sela okrenuli na arbanaški, ali ne utrvši im potpuno trag srpski.
Prema jednom podatku iz 1848 god., u porodicama srpskim, u kojima je nastalo muhamedaniziranje, još ni svi muškarci nisu bili pomuhamedanjeni. Jedan dopis, štampan u "Novinama Čitališta Beogradskog" br. 12 od 12 marta 1848 god. javlja: "Pešteri i Bior, ovo su dva mala predela između Skadra, Belog Polja i Novog Pazara, u kojima nikakve zakone vlasti nema, nego sami po sebi na fisove sude, sirječ koji najviše brastva ima, onaj im je najstariji. — U ovim predelima ima takvih domova, u kojima ce nalaze po dva brata, pak jedan veruje Hrista a drugi Muhameda, jedan klanja a drugi ce krsti. U nekim kućama ima po tri brata i sva tri drže ce da su Turci, a otac im je Srbin, i tako sinovi klanjaju, a otac ce krsti; a kad barjam dođe, svi zajedno proslave, otac ide u crkvu, a sinovi u džamiju. – U ovim predelima i to ce može naći da dva brata Turčina u jednoj kući živeći jedan drži za ženu bulu, a drugi hristjanku, pa jednoj ime Ana a drugoj Nazija".
Isto tako Sandzaklije vole snazne ljudi i vise postuju nekog misicavog covjeka nego nekog slabog covjeka.Za njih je snaga misica nesto sto oznacava covjeka.
klimente su pravoslavni Srbi albanizovani tokom 15-16 veka iz okoline skadra i severa albanije
Nazvani su Klimente jer su slavili slavu Svetog Klimenta Rimskog
Samim tim sto su slavili slavu jasno je da su Srbi.
Mnogo Klimenti se u 18 i 19 veku doselilo sa severa albanije na pestersku visoravan , gde su primali islam i tako postajali muslimani tj danasnji Bosnjaci
Ima li razlike izmedju muslimana u Sandzaku i muslimana u Bosni. Po meni oni su verovatno jedan narod, sa jednakom kulturom. Smatraju li Sandzaklije Bosnu za svoju maticu zemlju?
Klimente nisu ni Srbi, ni Albanci, već mešovito albansko-srpsko pleme sa dominantnim albanskim korpusom, koje nikada nije bilo pravoslavno, no katoličko. Iseljenici na Pešter su bili katolici, Albanskog govornog jezika, koji su nakon islamizacije u na Pešteri u Sjenici, Tutinu i Novom Pazaru nastavili da govore Albanskim jezikom. Kada je Karađorđe u I srpskom ustanku prodro do Sjenice, tamo je naišao isključivo na muslimane albanskog govornog jezika...Ti muslimani su se tek u 19. veku slovenizirali. Po tom osnovu albanski iredentisti traže za svoju veliku Albaniju i delove Sandžaka (Tutin, Rožaje, Plav, Sjenicu i deo opštine Novi Pazar, bez ovog grada)
Albanci kazu da sam Albanac a vi ipak kazete da sam Srbin.Onda najbolje je da kazem da sam Bosnjak.
.Inace mislim da ima vise Sandzaklija koji su Vehabije ali oni ne zive vecinom u Sandzaku nego u inozemstvu a narocito u Austriji.

Kakav ti Bosnjak i Albanac debilu, govoris ''inozemstvo'' a kobajagi si iz Sandzaka, nisi ti Sandzak ni na televiziji vidio.
Yebote, prosto te zalim kad vidim kakav si patoloski pacenik.
zanimljiv je i ovaj podatak
Srbi iz Crne Gore su se islamizovali u 18 i 19 veku . Pa je jos u 18 veku bilo porodica koje su bila pola hriscanske a pola muslimanske
Mnogo imam Albanske krvi.Ja sam po plemenu Klimenta.Moji su porijeklom sa Pesteri.
Muslimani raske oblasti su islamizirani Srbi i Crnogorci, i oko 10% albanaca.Nemaju nikakve veze sa prostorom BIH.
klimente su pravoslavni Srbi albanizovani tokom 15-16 veka iz okoline skadra i severa albanije
Nazvani su Klimente jer su slavili slavu Svetog Klimenta Rimskog
Samim tim sto su slavili slavu jasno je da su Srbi.
Mnogo Klimenti se u 18 i 19 veku doselilo sa severa albanije na pestersku visoravan , gde su primali islam i tako postajali muslimani tj danasnji Bosnjaci
Znam čoveka koji je musliman, a rodbina mu pravoslavna, pa ti vidi....
Ko prvo, Sandzak je siri pojam od Raske jer se Sandzak prostire na 2 drzave: Srbiju i Crnu Goru,...dok je Raska opstina.. link http://sr.wikipedia.org/wiki/Општина_Рашка
Ko drugo Bosnjaci Sandzaka nisu ono sto bi ti zelio da su, niti mi pada na pamet to da objasnjavam.
I ko trece, nemoj ti da pricas o porijeklu kad si sam rek'o da si od brdjanskih Pipera iz Crne Gore, a Piperi imaju veze sa Srbijom ko ja sa Japanom![]()