Stefan Šaljivdžija
Početnik
- Poruka
- 26
Ona uopšte nema mjernu vremensku jedinicu. Koliko god da je ta jedinica mala, mi je možemo podijeliti na budućnost i prošlost, ali je opet to tačka preplitanja te dvije (mozda) beskrajne ravni.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ona uopšte nema mjernu vremensku jedinicu. Koliko god da je ta jedinica mala, mi je možemo podijeliti na budućnost i prošlost, ali je opet to tačka preplitanja te dvije (mozda) beskrajne ravni.![]()
Pošto je svet dinamičan i kao takav uvek promenljiv, sadašnjost ne postoji u onom klasičnom smislu, sadašnjost postoji samo u onom najmanjem vremenskom intervalu koji bi se trebao računati kao beskonačno mali vremenski interval u okviru koga se neki događaj može promatrati kao sadašnjost.Ona uopšte nema mjernu vremensku jedinicu. Koliko god da je ta jedinica mala, mi je možemo podijeliti na budućnost i prošlost, ali je opet to tačka preplitanja te dvije (mozda) beskrajne ravni.![]()
Samo kao psihološki momenat koji objedinjuje Id, Ego i Superego ..
Integracija ega, tj. čovjeka prema impulsima iz spoljašnjosti i endogenim, kao i rektivnim impulsima iz funkcionalnih dijelova ličnosti čovjeka...
Jedna vrsta odbrambene ljudske sposobnosti, tj. svih živih bića..
Ako želimo da postojimo moramo stvoriti sadašnjost iz svih djelića potreba i želja, zahtjeva...uskladiti limbičko reagovanje na sve nadražaje sa prefrontalnim i ostalim djelovima kore ljudskog mozga...
Jedna od ljudskih neophodnosti za što uspješniju borbu za svoju vrstu ...
Pitanje sadašnjosti je pitanje stvoriti sadašnjost..kao i prošlost i budućnost..
Ovako konstruisana ljudska ličnost je taktička prednost nad ostalim vrstama (bar onima na planeti zemlji..)..
Predvidjeti budućnost, eventualnu opasnost i isplanirati odbranu ili eventualni napad lakše je djeljenjem vremena na dijelove ...
Sadašnjost možemo posmatrati samo iz ugla njene svrhe i nijednog drugog ...
Sada postavljas pitanja a inace stalno repliciras.![]()
Šta mi ljudi ,ustvari zovemo "vreme"? Koju pojavu? Kretanje kazaljke časovnika? Svaki
otkucaj,pa i onaj koji više ne kuca već ga se samo sećamo?Naizmenično pojavljivanje brojki sve većih
u sledu?(A može i sve manjih!Obrnuto odbrojavanje!)
Šta smatramo interval vremena?
Nije li to neka tačka sećanja o nekadašnjoj sadašnjosti koje više nema i do tačke sada?
Da li to postoji ili mi to samo zamišljamo da taj interval postoji?
A šta stvarno postoji sada u sada?
Šta mi ljudi ,ustvari zovemo "vreme"? Koju pojavu? Kretanje kazaljke časovnika? Svaki
otkucaj,pa i onaj koji više ne kuca već ga se samo sećamo?Naizmenično pojavljivanje brojki sve većih
u sledu?(A može i sve manjih!Obrnuto odbrojavanje!)
Šta smatramo interval vremena?
Nije li to neka tačka sećanja o nekadašnjoj sadašnjosti koje više nema i do tačke sada?
Da li to postoji ili mi to samo zamišljamo da taj interval postoji?
A šta stvarno postoji sada u sada?
Ако анализирамо своје мисли када говоримо о прошлости,садашњости или будућности наћи ћемо у њима овако нешто.
![]()
Ето, тако нешто замишљамо када изводимо те своје закључке о природи времена.То што зовемо "будућност" јесте заправо део једне замишљене линије у простору, подељене на три дела. Ту линију зовемо"време". Део линије лево је прошлост, део у средини садашњост, а део десно будућност.
http://forum.krstarica.com/entry.php/32275-O-vremenu
Da,da-Ekart Tol...Evo,ovo je najbliže mom shvatanju:
Ništa ne postoji manje nego sadašnji momenat, ako pod tim podrazumevate onu nedeljivu granicu koja odvaja prošlost od budućnosti. Kada zamišljamo ovu sadašnjost kao nešto što ima da postoji, ona ne postoji još. A kada je zamišljamo da već postoji, ona je već prošla. Ako naprotiv posmatrate konкretnu i svešću doživljenu sadašnjost, može se reći da so ona sadrži sva u neposrednoj prošlosti.
Vaša percepcija ma koliko bila trenutna sadrži se u u jednoj množini elemenata koji su ušli u memoriju. I tačno rečeno svaka percepcija je memorija. Mi zapažamo samo prošlost.
Бергсон
Kao odgovor onima koji uzimaju "realno trajanje" kao nešto nejasno i misteriozno, reći ću da se radi o najasnijoj stvari na svetu: realno trajanje je upravo ono što smo oduvek zvali vreme, pri tome ga uzimajući kao nedeljivo.
Бергсон
To "sada" je blještavilo postojanja i prava metafizičnost-neznano šta je! Ujedno je to i naš život,
ali i postojanje Univerzuma!
Kada se kaže da je Univerzum "star" preko (sad več!) dvadeset milijardi godina-šta se ustvari kaže?
Kaže se da se neka kretanja kompariraju s revolucijom Zemlje oko Sunca...
Neke gomile skupova kretanja (promena pozicija pod dejstvom nekih sila!) s drugim nekim promenama
pozicija...
Komparacija?
Ko to komparira?
A ako neka gigantska civilizacija komparira revoluciju svoje galaksije po obodu Univerzuma s nekom drugom revolucijom?
Tad je ,za njih ,Univerzum star nekoliko tih revolucija ili još ni jednu...
A sasvim izvesno je da dinosaurusi sada ne postoje! I da Zemlja nije još ledena planeta bez atmosfere!
"Kupamo" se u "sada" i samo sada i uvek samo "sada"! Ovo je toliko tvrdoglavo da će to biti i kad ljudi odavno više ne bude...
Za ovo treba imati ,ne filozofski razbor-za ovo treba biti samo normalan i čestit pa pošteno pogledati i sebe i svoj svet "u oči"!![]()
P.S. Odoh da se nadjem i zapijem sa drustvom iz " proslih " vremena. Mislim, dugo se nismo videli, tako da oni i ne postoje u sada. Jedino, povesno, hajde, mozda i istorijski, ipak postoje. Evo, provericu.![]()
Mene je bilo...Vidi imal' neđe tamo mene!![]()
Postoje razna vremena.
Naucno shvaceno vreme nije isto sto i filozofsko, npr., ili istorijsko.
Pusti to, metafizicki shvaceno, razumevanje vremena kao pravolinijsko. Recimo, istorijsko, ili, povesno ( a to nisu ista odredjenja ! ) , kao odredjenja vremena su - drugacija.
Recimo, uticaj proslosti na sada.
Vitgenstajn, kao i Hegel, npr., uticu na ovo sada. Niceov pojam vecnog vracanja istog takodje nosi u sebi jedan ( drugaciji ) pojam vremena, npr. Kao i, recimo, Hajdegerovo odredjenje. Itd., itd.
I, tako.![]()
Vidi imal' neđe tamo mene!![]()
Nije tesko razumeti Hajdegera ako se zaviri u njegovo delo Bitak i vreme.![]()