Занимљиво...
Vučić: Žao mi je ako se Banjaluka oseća ugroženo od Beograda
BANJALUKA – Video sam pre neko veče da u Banjaluci kažu da im neće naređivati niko iz Beograda, ja nemam ništa protiv kada naređuje naš narod iz Republike Srpske, ne vidim u tome nikakav problem i u tome se verovatno razlikujemo, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
On je to izjavio komentarišući izjavu Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a,
 da njegovu karijeru određuje on, i da je neće određivati ni američka ni briselska administracija, ni Moskva ni Beograd.
Vučić je dodao da Beograd nema tu vrstu kompleksa i frustracija.
„Nama je drago kada ljudi iz Banjaluke, Bijeljine, Trebinja i bilo kojeg drugog mjesta imaju nešto da nam poruče i kažu. Žao mi je ako se oni osjećaju ugroženo od Beograda pošto smo dali sve od sebe da samo ćutimo, slušamo i pomažemo i nikada se nismo ni na koji način miješali ni u šta, ali šta da radite “, rekao je Vučić.
Očigledno je, kaže Vučić, da svima smetate, morate da budete mnogo slabi da vas ne bi uzimali u usta, a za mene su, kao što sam rekao, hrvatski mediji i hrvatska politika najbolji lakmus papir.
„Koga Hrvati hvale znajte da taj ne čini mnogo toga dobrog za srpski narod. Koga Hrvati napadaju, taj uvijek je najbolji izbor za srpski narod i za Srbiju“, zaključio je Vučić.
Dodik: Vučić je moj brat
Dodik je danas na društvenoj mreži X prokomentarisao tvrdnje onih koji su protiv dobrih odnosa Srpske i Srbije, a koji kažu da je došlo do "neslaganja na relaciji između Banjaluke i Beograda", Dodik je odgovorio da su to samo pusti snovi onih koji žele da zavade srpski narod.
"Aleksadar Vučić je moj brat i nikakvih neslaganja među nama nema, neće i ne smije biti. Mi smo jedan narod kojeg nikada i niko neće i ne može da dijeli. A onima koji priželjkuju tako nešto, želim samo jedno da poručim - taj film nećete gledati. Srpska i Srbija uvijek zajedno", istakao je  Dodik.
"Republika Srpska neće u NATO"
Dodik je izjavio je da će nastaviti da vodi samostalnu politiku i da nikakvih ustupaka prema međunarodnim partnerima, uključujući Sjedinjene Američke Države, neće biti kada su u pitanju NATO integracije ili državna imovina.
"Republika Srpska neće biti u NATO. Republika Srpska je odbila da bude članica NATO i to je završena priča. Neće niko uzeti našu imovinu, niti će iko odlučivati o tome umjesto nas", poručio je Dodik.
On je naglasio da je, uprkos pritiscima, politika Banjaluke ostala dosljedna.
"Amerikanci ne traže imovinu. To je bila smišljena podvala Šmita i Marfija, uz asistenciju drugih. Naša politika se nije promijenila, niti je ikada bila u funkciji tuđih interesa", rekao je Dodik.
O postupcima Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, Dodik je istakao da je važno da je on dosljedan u svojim namerama.
"Ono što kod nas predstavlja problem, jeste što je Republika Srpska po tim uticajima stranaca u prošlosti izgubila tužilaštvo i sudove", rekao je on.
Referendum će biti održan
Govoreći o predstojećem referendumu koji je najavljivan, Dodik je potvrdio da plan ostaje, iako su proceduralne prepreke odložile proces.
"Taj referendum će biti održan. Želimo da 9. januara organizujemo taj događaj, jer je to važan dan za Republiku Srpsku", rekao je Dodik.
Komentarišući predstojeću sjednicu Savjeta bezbjednosti UN-a, Dodik je rekao da ne očekuje konkretne zaključke, ali da vjeruje u podršku Rusije.
"Naši ruski prijatelji neće staviti veto na produženje misije Altea. Ali mislim da će se razgovarati o tome da se ta misija oroči na godinu ili dve", rekao je Dodik.
U završnici razgovora, Dodik je istakao da se ne plaši političkih izazova i da ima "jasan mandat naroda".