SAD i dalje vodeće u naoružavanju

nije tacno, americka nadmoce se zasniva I na tim radovima, a ne samo na tim radovima.
uostalom, ne beze dzabe ti naucnici sa istoka...
da, ispravno, i na tim radovima. Jedino sto sam hteo da obuhvatim i neke naucnike iz tzv. ruskog bloka...
ne bih to nazvao problemom, vec motivacijom.
a mozda bas zato rusi pale iz rusije?
Problem u smislu da jedan naucnik ne bi trebalo da gubi vreme na razmisljanju da li ce donatori da budu zadovoljni nekim sarenim igrackicama kako bi mu odobrili sredstva za ozbiljan naucni rad. Osim toga onaj ko ulozi u nauku ocekuje i povratak tih sredstava u makar petostrukom iznosu od ulozenog. (pogledati Sicko).
Sa druge strane, Rusi su palili iz Rusije jer su bili zeljni nekih "malih" stvari. Da je ruska vlast imala razumevanja za takve njihove potrebe, tesko da bi neki zbrisao.
vidim, rusi ispituju planete suncevog sistema sve u 16.....

Sreca pa nisu sletali na neke mesece u Nevadi...;)

SAD mogu jos neko vreme da budu nadmocne iz prostog razloga jer mogu to sebi da priuste. Vojna nadmoc je izrasla iz ekonomske. Ali danas to vise nije slucaj. Sa tolikim uvozom svega i svacega, a ne samo nafte i jos par stvari... Ima raznih procena kad ce finansijski problem u SAD da ekspolodira - oni svakako idu ka njemu... videcemo...

Amerika nikad ne bi osvojila Sibir,ne umeju oni da se bore.To sto imaju naoruzanje im ne vredi mnogo,talibnai koji protiv njih ratuju kalasnjikovima i kasikarama ih urnisu po Aziji...

da ali to uopste nije "pravi" rat...jeste, drkaju ih ali, takvo vodjenje rata nikome nista nije dobro donelo...nit mozes da razvijas industriju nit privredu nit ekonomiju (mislim na talibance i iracane)...

Rekao sam da su prekticniji, a i po kvalitetu mogu da se nose sa njima i cak su bolji u dosta segmenata. Yebote ljudi su napravili AK pre 60 godina, ovi majmuni jos ne mogu da naprave pribliznu pusku....mislim smesno, o ICBM, PVO itd. necu ni da komentarisem ;)

AK je gotovo savrsena kopija nemackog automata iz 1944. pod imenom MP-44.Toliko o tome.ICBM?Jeste, Ameri imaju ''zastareli'' Minuteman II, ali cak i da 50% MIRVova bude oboreno od strane Rusa, ostaje jos oko 2000 koji ce pogoditi cilj.Malo li je, ili smatras da nuklearni rat moze da se dobije?

Topol-M rules!
citao sam da ni futuristickim laserima nije moguce zaustaviti Topol-M... ni rakenom odbranom zato jer raketa manevrise i krece se nepredvidivom putanjom... ni nuklearnom eksplozijom nije moguce zaustaviti Topol-M (ako je dalje od 500 metara)

ukratko: prrotiv ruskog Topol-M NEMA ODBRANE!

Demokratija je zadnji put vidjena u staroj Grckoj. Tada su svi glasali, ali su i znali o cemu se radi.
Danas je "tv-kratija" najvise izrazena.
Samo da napravis dobru reklamu za naoruzanje - i neko ce ga kupiti. A kako testirati oruzje, ako ga stalno ne isprobavas u ratu?
Mislim da su Nemci napravili prvu generalnu probu uopste - proba avijacije u gradjanskom ratu u Spaniji. A primer se bas "primio".
Mislim da su SAD posle '45 bile pola vremena u intervencijama. Ako neko moze da sabere i navede sve ovde, bio bih vrlo zahvalan. Samo onako cu da nabacam spisak koga se sad mogu setiti: Koreja, Vijetnam, Panama, Haiti, Irak, Avganistan... i mi, naravno.

Jel ste znali da ono sto mi zovemo 'vijetnamski rat' stanovnici Vijetnama zovu 'americki rat' ?

Samo... razlikovati SAD sa budzetom koji je u deficitu, i sa spoljnorgovinskim deficitom, sa slabim zdravstvenim i penzionim osiguranjem... Sledece je stanovnistvo koje je prezaduzeno - ova zbrka oko stambenih kredita je tek pocetak... I konacno, banke i velike (grupe) kompanije koje ostvaruju hiperprofit od prezaduzenih stanovnika, stancovanja naoruzanja i preskupe nafte.
I onda ako imate akcije od privatne kompanije koja pravi oruzje... navijate za rat ili mir?

Amerika je veoma jaka u vojsci jer ima orgomnu vojnu industriju. Mozda je vrednost te industrije vise nego vrednost vojnih industrija svih ostalih zemalja zajedno :confused:

Руско оружје за копнену војску је далеко боље него америчко. Амерички тенкови нису за брда, нису за пустињу, нису за лоше временске услове. Показало се то много пута. Око ПВО није потребно причати, јер САД још нису достигле С-300 прве! генерације, а С-400 је већ распоређен око Москве. Тај С-400 обара Ф-22 пре него што овај уопште открије радар. Већ се ради на С-500 који ће бити комбиновани ПВРО-систем. Што се тиче ПВО, Америка заостаје најмање 25 година за Русима.

Хеликоптери су слична прича. Амерички АХ-64 су заостали према руским Ми-28 и Ка-50, али ни за Ми-24 последње генерације не представљају већу претњу.

Авиони: Руски далеко бољи. Показао је давно Вијетнам, када је однос оборених авиона био 7:1 за руске авионе. Су-30 је бољи од Ф-15 и Ф-18. МиГ-35 бољи од Ф-35. Ускоро излази Т-50 и још један руски вишенаменски борбени авион, о којем није познато скоро ништа.

Морнарица: Амери имају предност у носачима авиона, али руска и америчка морнарица су организоване различито. Кичму руске морнарице представљају подморнице, док је кичма америчке морнарице носачи авиона. Русија данас производи најмодерније нуклеране подморнице на свету. Носачи авиона су добри само када идете на неке мале земље које немају јаку војску.

СССР је имао план, да у случају рата у року од 30 мин. уништи све америчке носаче авиона. Руске нуклеране подморнице и нуклеарни бомбардери су били одређени да одраде посао. На сваки амерички носач авиона би биле испаљене две нуклеране ракете.

Нуклерано оружје: Топол-М - најбоља међуконтинентална ракета на свету. Модернизују се и остале ракете, па чак и СС-18, најјача нуклерана ракета СССР-а.

И на крају ВОЈНИК: Амерички војник је КУКАВИЦА, који све док не види рат, сматра да је Рамбо, а кад запуца са свих страна бежи као зец. Цела жива сила америчке војске се састоји од најобичнијих кукавица. Храбри су само из ваздуха и са даљине, али рат се неможе добити без пешадије, а ту су Руси далеко бољи.

САД је направљена на лажима, па тако и њихова оружана сила. Они су јаки у филмовима, али у реалности се ради о обичним кукавицама који су уверени да је судбина САД владавина над целим светом, па и 21. век прогласише за амерички. Себе су прогласили за нови Рим. Историја им не иде баш најбоље: Трећи рајх је намеравао владато 1000 година, а Рим је пао.

Амерички тенкови нису за брда, нису за пустињу, нису за лоше временске услове.

Za tenkove ne znam, ali znam nesto daleko smesnije. B-1, jedan od najskupljih bombardera ikad, nije koriscen u Iraku. Umesto njega slati su B-52 stari pola veka jer, avaj, B-1 lose leti na temperaturama visim od 75 stepeni farenhajta.

Prema tome, bombarder na koga su potrosene desetine i stotine milijardi ne moze da leti kad je vruce.

Razlika u pristupu je u ovome - sovjetsko oruzje je bilo apsolutno funkcionalno, lako za odrzavanje, i imalo je za zadatak da nekome bas onako totalno syebe dan. Americko, naravno, u teoriji ima slicne ciljeve, ali se u praksi desi da na njegov razvoj uticu i neke druge stvari - pre svega zbog nenormalne kolicine novca koju ugovor za razvijanje, recimo, novog aviona nosi jednom Boingu.

Na Kosovu, recimo, nisu korisceni Apaci, mada bi teoretski bili idealni. Posle, kad su Iracani razbucali Apace k'o masnu kesu tridesetak puta, pokazalo se i zasto.

Sta hocu da kazem? Amerikanci imaju mnogo odlicnog oruzja, ali imaju i mnogo preskupog i loseg, i preterano divljenje nije na mestu.

Posto bi rat amerike i rusije otprilike izgledao kao pokusaj upada amerikanaca u sibir znaci da bi ispusili samo tako.
Citao sam negde da kad su 11. septembra porusili one zgrade u njujorku,amerika prvo pomislila da je rusija izvrsila udar.Njihovi sistemi bili su u stanju pripravnosti posle sat ipo vremena,dok su ruski sistemi sirom sibira bili u najvisem stepenu posle svega 40 minuta.

-ruski avioni Suhoj i MiG su bolji nego F-15 i F-16 i F/A-18
jedino su amerikanci u prednosti u stealth tehnologiji (F-22, B-2, F-117) ali sada S-400 moze da otkrije i stealth avione (a i nasi su znali da otkriju stealth 1999. hehhehe)
-ruski helikopter Mi-28 je bar jednako dobar a verovatno i bolji nego americki AH-64 po mnogim bitnim karakteristikama
-rusi imaju bolju protivvazdusne i protivraketne sisteme: S-300, Tor, Tunguska i najnoviji S-400 kakve NATO pedofili mogu samo da sanjaju
-u mornarici imaju mnogo bolje protivbrodske rakete koje lete 3 puta brze od zvuka (sve zapadne ukljucujuci i americke protivbrodske rakete lete ispod brzine zvuka) i ruska torpeda su neuporedivo bolja (idu kroz vodu 370km/h)
-i sto je mozda i najvaznije: ruske interkontinentalne balisticke rakete Topol-M i Bulava su bez premca - to sam vec objasnio zasto - Rusi imaju kvantitativno najveci i kvalitativno tehnicki najsuperiorniji arsenal nuklearnog oruzja na svetu

Back