Сабазиос - Саваот - Рука Божија

Pa dobro da u postkomunistickoj Srbiji da se nezna nista o religiji je tacno, ali ako bi iso u veronauku znao bi.

Kad je religija bila deo svakodnevnice znalo se takve stvari, posebno oni uceni ljudi.

Већину историје хришћанства већина оних који се вичу (кличу, пишу) хришћанима углавном не зна много шта пише у Библији, а посебно не те теолошке финесе. Разлози су кроз историју били прости. Прво, били су углавном неписмени. Друго, није их се тицало, а најбоље је било прихватити вољу власти, тамо где су хришћани били власт, односно некакав "мејнстрим побуне" (мрзи ме сад да објашњавам, рецимо у зиму 1997. је било популарно шетати са опозицијом, која наравно није била власт) тамо где би хришћанска земља пала под власт муслимана, рецимо. Дакле, нема то везе много са комунизмом, то је само добар изговор. И јака би ми била та религија која зависи од веронауке и државне помоћи.
Уосталом, питање колико би људи веровали у те приче да су знали шта стварно пише у Библији, лепо је то рекла и Канаринка. То што она рече се показало од Гутемберговог изума, превођења Библије на народне језике и појаве протестаната којима се сва религија своди на Библију. Осим аграрне Америке слабо данас пролазе такве форе. Зато се форумски секташи хвале својом ексклузивом, тобоже мало је данас (или уопште икада) правих хришћана.

Већину историје хришћанства већина оних који се вичу (кличу, пишу) хришћанима углавном не зна много шта пише у Библији, а посебно не те теолошке финесе. Разлози су кроз историју били прости. Прво, били су углавном неписмени. Друго, није их се тицало, а најбоље је било прихватити вољу власти, тамо где су хришћани били власт, односно некакав "мејнстрим побуне" (мрзи ме сад да објашњавам, рецимо у зиму 1997. је било популарно шетати са опозицијом, која наравно није била власт) тамо где би хришћанска земља пала под власт муслимана, рецимо. Дакле, нема то везе много са комунизмом, то је само добар изговор. И јака би ми била та религија која зависи од веронауке и државне помоћи.
Уосталом, питање колико би људи веровали у те приче да су знали шта стварно пише у Библији, лепо је то рекла и Канаринка. То што она рече се показало од Гутемберговог изума, превођења Библије на народне језике и појаве протестаната којима се сва религија своди на Библију. Осим аграрне Америке слабо данас пролазе такве форе. Зато се форумски секташи хвале својом ексклузивом, тобоже мало је данас (или уопште икада) правих хришћана.

No ne trebas da budes pismen da bi znao bibliju, tako i nasi ne pismeni preci su znali da da sveti Ilija vozi kola za konjima, da nije umro nego odmah vazneo na nebo. Ikone imaju funktciju informacije. A i nije bila cela evropa nepismena ko balkan pod Turcima. U protestanskim zemljama deca uce bibliju od malena i preko ne uce i da citaju. I naravno u srednjem veku broj nepismenih nije bio toliko velik kako se misli, za vreme svetog Save je bilo stotina aktivnih manastira i svaka je imala skolu u njoj, gde je biblija bila tema. Da ne pricam da su makar Evangelisti verovali u ono sta pisu i crkveni oci. Problem je sto je Hrscanstvo postala u Srbiji moda pa svako pripoveda svoju verziju.

Cisto sumljam da cu ti promeniti mislenje, ali samo da kazem.

Poslednja izmena:
tako i nasi ne pismeni preci su znali da da sveti Ilija vozi kola za konjima

А то баш пише у Библији, или је можда део прехришћанског култа.
Твоја полазна поставка је да хришћани (они који се тако пишу) у својим веровањима ништа нису преузели?!
Мислим да даље не вреди расправљати...

п.с. Манастири су иначе места позната по критичкој мисли, где се Библија објективно приказивала, а расправљало се у духу толеранције. Та немојте касти...

А то баш пише у Библији, или је можда део прехришћанског култа.
Твоја полазна поставка је да хришћани (они који се тако пишу) у својим веровањима ништа нису преузели?!
Мислим да даље не вреди расправљати...

п.с. Манастири су иначе места позната по критичкој мисли, где се Библија објективно приказивала, а расправљало се у духу толеранције. Та немојте касти...

Naravno da je svasta imalo uticaj na Hrscanstvo, ali ne u tom smislu kako ti mislis. Ako hoces o tome da diskutiras sto ne uzimamo Neoplatonizam koji je stvarno uticao na Hrscanstvo. Datum Bozica kao dan rodjenja sunca. Umesto toga mesas stvari koji nemaju veze.

A ovo za Manastirima, nije bila pointa na tome da je bila kriticna nauka, nego da su ljudi znali verske stvari.

Da je on nesto specialno. Kao i Jovan, ali je vazniji tako mu je i rodjenje jos vece cudo.

Zanimljiva je i pojava Iroda u vreme Isusovog rođenja, koji je hteo šta je hteo, i to da je Isus uopšte i bio rođen u takvim okolnostima.
Ovo sa Irodom takođe veoma miriše na simboliku, više nego na doslovno shvatanje.
Time je Isusovo rođenje još veće čudo, nego što bi bilo u uobičajenim okolnostima, ako možemo reći da pojava nečega, simbolično okarakterisana Irodom, nije uobičajena okolnost.

triprsta01.jpg

а писо ти ја:)

24913042wz6.jpg

jesuschristravennamosai.jpg

Izvini, Sale, al' nije to bas sve tako.

Poslednja izmena:
Е да се једном сложимо.
Него, радо бих ја на некој другој теми (три прста у свакодневном животу) осветлио ту проблематику. Рецимо, славиш спортску победу или се сликаш из зајебанције па дижеш три скупљена прста. Не иде, брате. Као што не иде у цркви да скачеш и правиш еври го. :)

Рекох није тема, а не знам где би била. На филозофији?

Ти ћеш ми бити пример ако будем филозофирао о томе. Ајде буди искрен, прво према себи, јеси ли чуо реч "србски" од своје мајке, другара из школе, или било кога? Дакле, намерно говориш неприродно. (Узгред, ако је "три прста" кренуло од Вука "србски" је дошло из ендехазије, да пишеш "сербски" то бих још и разумео). Дакле, неко ће да силује своје навике па да намерно мења језик, а неко невербалне гестове. А чедисти кажу да се пре фамозних деведесетих нико није љубио три пута. Не знам да ли је то тачно. А и да јесте, па шта, свиђа ми се тако...

Ти ћеш ми бити пример ако будем филозофирао о томе. Ајде буди искрен, прво према себи, јеси ли чуо реч "србски" од своје мајке, другара из школе, или било кога? Дакле, намерно говориш неприродно. (Узгред, ако је "три прста" кренуло од Вука "србски" је дошло из ендехазије, да пишеш "сербски" то бих још и разумео). Дакле, неко ће да силује своје навике па да намерно мења језик, а неко невербалне гестове. А чедисти кажу да се пре фамозних деведесетих нико није љубио три пута. Не знам да ли је то тачно. А и да јесте, па шта, свиђа ми се тако...

Slusaj cuteci dok ti govorim. Predavao sam srbski jezik skoro 19 godina, dakle sam profesijom upucen u to sta je u jeziku ispravno, a sta nije.
Oblik "serbski" nije iz narodnog srbskog jezika, a mene bas boli uvo za cirilometodijevski staroslovenski, a isto tako i za crkvenoslovenski.

Tri puta se ljube i mnogi medju muslimanskim narodima i taj obicaj blage veze nema sa hriscanstvom, jer je stariji od hriscanstva. To beogradski odnarodjeni sloj nije ucio u skolama, a u porodicnom zivotu nikad nisu bili pripadnici srbskog naroda, vec crvena latinomisleca napuderisana malogradjanska mizerija.

Poslednja izmena:
Slusaj cuteci dok ti govorim(1). Predavao sam srbski jezik skoro 19 godina(2), dakle sam profesijom upucen u to sta je u jeziku ispravno, a sta nije.
Oblik "serbski" nije iz narodnog srbskog jezika(3), a mene bas boli uvo za cirilometodijevski staroslovenski, a isto tako i za crkvenoslovenski.

Tri puta se ljube i mnogi medju muslimanskim narodima i taj obicaj blage veze nema sa hriscanstvom, jer je stariji od hriscanstva. To beogradski odnarodjeni sloj nije ucio u skolama(4), a u porodicnom zivotu nikad nisu bili pripadnici srbskog naroda, vec crvena latinomisleca napuderisana malogradjanska mizerija.(5)
(6)

1.:rotf:
2. У ствари није мешно, 19 упропашћених генерација:eek:
3. А облик "србски" шатро јесте:lol:
4. "Београдски однарођени слој" се дакле љуби три пута. Зато су однарођени? Леба ти, понови шта си рекао за патријарха Павла. Пледирам да модерација не брише јербо: а) Свако има право да изрази своје "мишљење" б) Може бити поучно за неке да знају
5. Шта му то значи "латиномислећи"?! И то рече неко ко пише латиницом:whistling:

6. И све ми наприча само не оно главно - да ли си од своје мајке чуо да каже "србски", од својих другара док си био млад?!?

Зар нисам поменуо Теоса Хипистоса, врховно божанство неоплатоничара.

Митра = Сол Инвиктус
Бог Сунца

Mitra nije isto ko Col Inviktus, ali dobro.

Simboli tako i tri rsta imaju svaku simobliku koju hoces.

A i prvi put da se slozim za Hrstovnikom:eek::eek:, vec pre 19. veka je bilo srpski a ne serbski u narodnom jeziku.

Poslednja izmena:
1.:rotf:
2. У ствари није мешно, 19 упропашћених генерација:eek:
3. А облик "србски" шатро јесте:lol:
4. "Београдски однарођени слој" се дакле љуби три пута. Зато су однарођени? Леба ти, понови шта си рекао за патријарха Павла. Пледирам да модерација не брише јербо: а) Свако има право да изрази своје "мишљење" б) Може бити поучно за неке да знају
5. Шта му то значи "латиномислећи"?! И то рече неко ко пише латиницом:whistling:

6. И све ми наприча само не оно главно - да ли си од своје мајке чуо да каже "србски", од својих другара док си био млад?!?

Zbog svega sto sam od danasnjih tkz. Srba pretrpio, ja sebe ne vidim vise kao dio danasnjeg "Srbstva" ni nacionalno ni vjerski.

Beogradski i banjalucki pravopisi ne zanimaju me i pisem onako kako su pisali nekadasnji Srbi. Latinicu i cirilica su drevna srbska pisma, a pisem onako kako mi najlakse tastatura omogucava.

Pavle me vise ne interesuje bas kao ni papa ili turbo-folk pagani.

Englezi nebrojeno svojih rijeci pisu na jedan, a izgovaraju na drugi naci, Mogu i ja tu jednu rijec srbskog jezika da pisem po korjenskom pravopisu pored ostalih rijeci cije pisanje odstupa od fonetskog pravopisa.

Poslednja izmena:

Back