S F R J

• Začetnik teme Začetnik teme ®
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kako je ovo bolna tema u stvari, za nas, pionire :(
Stvarno to mislim.
SFRJ je bila moja domovina.
I najstrasnije placem ako cujem pesmu "Moja se zemlja sloboda zove".
Uz nju uvek ide krvavi kolaz snimaka iz devedesetih u mojoj glavi.
Na kakvo smo surovo odrastanje bili osudjeni.

Uf bre.
Izem ti razonodu.

tralalala:
Kako je ovo bolna tema u stvari, za nas, pionire :(
Stvarno to mislim.
SFRJ je bila moja domovina.
I najstrasnije placem ako cujem pesmu "Moja se zemlja sloboda zove".
Uz nju uvek ide krvavi kolaz snimaka iz devedesetih u mojoj glavi.
Na kakvo smo surovo odrastanje bili osudjeni.

Uf bre.
Izem ti razonodu.

Bila je i moja ali tako sam bio "programiran" no neki drugi su cekali nesto svoje.

tralalala:
@Deda :)
I sam sama prosla kroz vise programiranja.
Ne bezim od svog dela odgovornosti.
Ja odgovornosti nemam,stasao sam na kraju te zemlje ali pamtim neke dobre stvari.Ono sto mene boli tu je kolika je njena cena bila i za stvaranje i rasturanje.Zato i kazem da je to bilo prokleto i neodrzivo.

Ne znam da li je dobro opominjati na svrhu postanka SFRJ. Ne znam ima li svrhe ovo što pišem, kada je osećanje tako duboko u vama. Ali, slobodno tvrdim - ovde mi, koji izbegosmo Tita, na sreću ili nesreću, imamo koliko-toliko manje pomućen vidik. Što ne znači (daleko od toga) da i mi nemamo svoje zamagljene naočare...
Ono što su za vas bile godine vladanja Tita, to je za nas 78 dana bombardovanja. I sav taj divni patriotizam koji je bio u vazduhu, nada i ponos. I ljubav. I vera. Vera u vlast.

Avaj, šta se desilo posle... To je jedinstven poraz naroda u svetu. Nikada niko do tada nije bio tako poražen kao mi, mi koji smo mladi ušli u svu tu priču o super Srbima i o našoj borbi za istinu i pravdu koja nam je, tako brutalno, oduzeta...
Mi, kojima je rečeno da smo velikomučenici.
Dotle su nam usta bila puna slobode i ponosa. I, iznad svega, spremnosti da sve učinimo za pravedni završetak sopstvenih zabludelih shvatanja.

A nije bilo drugačije ni pre čuvenih 78 dana. Jer, behu naši i žrtve i zločinci, ali uvek naši. I znalo se šta su naši, a šta njihovi. I moja, nesrećna, generacija nije bila toliko obmanuta kao vi koliko, prosto, unesrećena raščišćavanjem onoga što ste vi, vaša generacija, ostavili da crkava ispred nas, umesto da mu lepo pucate u glavu...

O, da, uživali smo mi u svom užasu. Sećate li se? Hleb od tri dinara bio je ponos i dika...

Nije mi, doduše, mnogo toga bilo jasno. Kamo sreće da jeste. Da jeste, sada ne bih bila ovčica u stadu Mladog Čobanina, već bih bila čobanica bez stada, koja sedi sa strane i plače. A i to bi bilo neuporedivo bolje.

Pa zar, posle svega, nismo u stanju da ignorišemo užas koji nas uvlači u tu priču, a koja neminovno vodi svom večitom cilju – razočarenju?
Zar posle svega nailazim na poruku nade da neka od tih „velikih istina“ predstavlja i konačnu? Zar to da gledam i dokle?
Kao i uvek, ovde ima samo jedno pitanje: Ako smo mi zayebani, da li to moraju biti i naša deca?
A ja vam garantujem, dragi moji predstavnici silnih i silnijih generacija, garantujem vam da razočarenje neće ni njih zaobići. Našu decu, našu budućnost.
Osim ako, a možda i hoće, naredni poredak zaživi i potraje veoma dugo... Dovoljno dugo da oni ne dožive njegov pad. Tada neće shvatiti svoje zablude, a mi ćemo biti pametni, pa ćemo o svojima prijateljski da im ćutimo. Ne moraju sve da znaju.
Mada, ja sam, ipak, za varijantu da deci kažemo, da ih upozorimo, da slepo ne veruju svetini. Da preziru medije i da ne idu na radne akcije. Dokle god mogu tako.

Sve je to laž... A što je lepša, laž kraće traje.

smil42d2f17dd102e.gif
:arrow:
kolac8dp.gif
kolac23sa.gif

:mrgreen:

Ne, sad ozbiljno bez zezanja.
Postavljač ove teme je verovatno čovek bez potomstva ili čovek dovoljno egoističan koji uživa u neurotičnim izlivima nostalgije misleći : ''Kako je bilo kulerski tih 70-tih, a' smo pušili džoint, jurili najbolje ribe, putovali u inostranstvo, dobro se živelo, bio nam standard po meri čoveka itd, itd, itd....''

Ja postavljam drugo, ali mnogo bolnije pitanje. Šta ste vi ostavili iza sebe ? Da li imate hrabrosti da se okrenete iza sebe i da vidite šta je ostalo posle vas ? Potop ? Hoćete još da zavlačite ruke u bermunde prisećajući se tih ''divnih'' letovanja u nekoj Opatiji ili Korčuli seksajući yebozovne egzotične bodulke ?
Za vas famozne jugonostalgičare (ma odakle bili), uvek postavim pitanje : Da li se zapitate nekad s kim ste zidali kuću i na kakvim osnovama ? Jeste razmišljali o tome da jednog dana treba da imate decu, ili da se jurcate ceo život po parkovima ugledajući se na hippi pokret ?

Ma kad ćete više da pocrkate svi i da nestane više ta žvaka, pun mi vas je q... poluizlapelih penzosa koji tako vrtite jednu te istu priču u krug bez ikakve odgovornosti za bilo šta što je sastavni deo naše bliske prošlosti.

Zanosna, opojna tema, zar ne ?

Партизани, црни врани, црни су вам дошли дани

Имате и сада ЈУ, све што не постоји ...постоји у вашим главама

Lexa:
Ne znam ... Ne znam ...
Avaj,
O, da,
Sve je to laž... A što je lepša, laž kraće traje.

U redu je, Lexa. Naučiću nešto i od tebe, dakako. I samo ti se čini da sam ironičan, zaista. Jer, pripomažeš onima koji imaju neke druge aspiracije, te, sve zajedno, nameće pitanje: ČEMU?

Čari odgovora će mi već biti umilno saopštene, ne brinem. Do si rekao Lexa. 8-)

tralalala:
Htela sam da ti odgovorim ali to sto si napisao jednostavno nije upuceno meni. Daleko sam ja od penzosa. Niti me ova tema bilo gde zanosi.
„Dobro je” da si u stanju da objasniš svoje razloge onima koji pjene od bijesa. Parlamentarna si, ili — uplašena, možda? :roll:

Ah, znao sam... nažalost, mnogo prije nego sam očekivao. Ekstremno unesrećeni pojedinac (neću ni da se pitam čime) u ime i zamalo prije onih koji bi sličnim nastupom, krcatim slengom i ostrašćenošću, uputio jasnu, nediskutabilnu poruku svima: Ni ne pomišljajte da je tu nešto valjalo! Rođene oči vas varaju!

Svako opšte mjesto, od etiketa nostalgičari i slično, svojim ponavljanjem stvara „istine” kojima sam se od početka imperijalističke šarade bez problema odupirao i koje su tek oprobana poluga zna se čime inspirisanog blaćenja vremena koje su neki od nas, na sreću, mogli krajnje nepristrasno da konzumiraju. Ali, pokušaje da tako trezvenim odnosom istupim pred gotovo bilo kim ko je u stanju da sasluša, sagleda, predloži i spozna, uvrebaju projektovani, naručeni i poslovično dežurni „dušebrižnici”. Hvala im na postojanju i umnožavanju geometrijskom progresijom, jer tako pouzdano učvršćuju istorijsku predodređenost naroda ovih prostora u samoubilčačkoj groteski njihovog slobodarstva.

Moderatorima, ne misleći, naravno, da ova tema ima ikakvu težinu, skrećem pažnju na to da se, sem posredno, ovdje ne radi o politici, (tada bi tema bila postavljena na tom Podforumu) ljubavi, romantici etc. Prosto — Svaštara je jedino mjesto gdje se ona može primiti u svojoj... bizarnosti.

Ma koliko da zvuči patetično i iskazano (zaista s razlogom) omrznutim rječnikom, ujedno koristim i priliku da se zahvalim na elegantno korektnom odnosu moderatora prema slikovnim simbolima koji prate moje postove i profil. Ovo dodajem iz razloga što su u nekim dojučerašnjim socijalističkim zemljama drugačije nastrojeni prema istom.

Srdačan pozdrav!

ZaRatSutra,

Тактичка грешка. Стратешка грешка.
Никако њих на омашћен колац. Неееееееееее.... Никако
kolac23sa.gif
...

Њих братац,
kolac8dp.gif
, да.... али на онај други
kolac39qb.gif
!

Back