S F R J

®

Buduća legenda
Poruka
31.888
Nerijetko pomislim kako sam bio u nekoj bajci, jer onakva zemlja i ne moze biti stvarna, nijesu je vrijedni mnogi njeni (najgnusnijim i najprozirnijim nacionalizmima zavedeni) gradjani. Ipak, zastane svaki zanos, svaka zdrava zelja i nada za obnavljanjem domovine, kad znam koliko je nesrecnih i, naravno, nevinih ljudi svirepo poubijano u skorasnjem ratu ili zauvijek prognano iz svojih domova. Ma kako inspirisana i huskana sa strane, zvjerstva kojima je srusena SFRJ, cinili smo mi sami, iznutra. "Obicni ljudi", u kojima se jasno vidjela snaga i smisao socijalisticke Jugoslavije, ustukli su pred nezaustavljivim uzasom koji se nije mogao uhvatiti za gusu, kome se maltene nijedna drzavna institucija nije isprijecila. No, duga je prica, svi joj, manje ili vise, znamo tezinu te dalekoseznost u pesimizmu da ce biti drugacije, slobodarskije, titoisticko.
Sa svojih 25 ja sam ostao bez sna.
Sramio bih se isto toliko koliko bih bio srecan da nam se Yuga vrati. Jer, svoje bijedne, kratkotrajne zivote, ljudi prosto ne umiju, ne znaju, ne zele... da posvete necem velicanstvenom sto su nekad i mogli da osjete na svojoj kozi. Moja razocaranja su sve dublja i itekako me obraduje spoznaja da, poput vas, postoje ljudi koji nedvosmisleno znaju sta je vrijedno i da ni u cemu nema alternativu. Ko je okusio sarm SFR Jugoslavije, veoma je psihicki poremecen ili prosto primitivan, "kratke pameti", ako je nasao utociste u bilo kojoj od ovih kvazi drzavica. Ja imam to mazohisticko zadovoljstvo da svakih pola godine osvicem u nekoj od novih, toboznjih drzavnih zajednica, tih prokletih kurcobocija kojima se impereijalisti izivljavaju nad jos uvijek neunistivom slobodarskom svijescu slovenskih i drugih ljudskih izdanaka kojima je Trobojka s petokrakom zacijelo bila najveca svetinja u zivotu. Ko zraci ovim saznanjem ucinio je mnogo i za sebe i za domovinu, pa Yugo, ako te ikada ponovo zavitlaju vjetrovi slobode, budi nevinija pred onima koji budu tobom disali!

Zivi mi bili, jos jednom, Jugosloveni! ;-)

Obratiti se sa „druže”, značilo je i znači — uvažavati i biti uvažen! Taman po mjeri, svakome.

Suviše sam nadahnut spoznajom da postoji još onih koji su jasno opredijeljeni i dosljedni jednom od sigurno najhumanijih puteva kojim je čovječanstvo koračalo. Tako da mi nije svejedno ovdje preći na do juče podrazumijevani vokabular, korišćen u svakoj situaciji koja je nalagala pristojnost i toplu zvaničnost obraćanja. A ne znam, možda je i ta posramljenost jedna od tekovina posleratnog dijela revolucije. Nju se ne ustručavam ispoljiti tamo gdje će dobiti odjek, gdje se može naići na svojevrsno rame za plakanje, razumijevanje. Dakle, ovdje, među vama.

Samo djeluje da nas je malo. Znam da, kao ja, nosite na hiljade izrečenih i neizrečenih, bijesom prema „narodnom voljom” izabranim vladarima, ili istrajnom ljubavlju prema domovini nabijenih poruka onih koji ne mogu pristupiti net-u, koji u svojim sindikalnim obavezama i kolotečini jedva da nađu slobodnog vremena za odmor i opuštanje... Da bi opet, mahom rano izjutra, utonuli u ove najperfidnije oblike eksploatacije, ne samo fizičke snage, već kompletnog ljudskog bića, koje se, naravno, još uvijek ne dâ, koje se bori, ali i strahovito skrnavi. Vlastoljupci i vlastodršci, k'o da će i u grobu odmjeravati siću svojim „podanicima”, toliko su nezajažljivi, izvan svakog nastupa vizionarstva, a zapravo priređeni tek za trenutak političkog ustrojstva i namijenjeni zaboravu. Samo u jednom nikako da omanu: plebs (iz njihovog ugla gledanja) doziraju taman onoliko koliko neće presvisnuti od gladi, pjeneći valjda od silne sreće što su najslobodarskijim pojedincima koji su živjeli u socijalističkoj zajednici, srozali dostojanstvo i pretvorili ga u knedlu da iznova i iznova zapinje u grlu. Ljudi moji, da li biste i u kakvom statusu mogli zamisliti sebe na povampirenim terevenkama „gospode i probranih”, kraj TV kamera s ustima prepunim mržnje i narcizma, u udobnim i konfornim salonima, automobilima... dok ko zna koji procenat ljudi riška po kontejnerima ili ne smije da sabere dva i dva jer zna da je rezultat preko deset, pedeset... da bi izveo rođenu djecu „na put”??? „Ako”, trpio je ovaj narod oduvijek, što se ne bismo i sad kuražili zdravljem a još kako smo zreli za ljekarske intervencije, ovako uskraćeni za vitaminoznu hranu, za ljekove, za krov nad glavom, uostalom i između ostalog...

Da, preovlađujuća jadikovka, šta drugo danas? Radije bih, naravno, kako dolikuje, stao uz vas i sve druge kojima je presjelo, jer znamo da tek ima da presjedne i, nepokolebljivo i nezaustavno išao ka najpravednijem od svih ciljeva — komunizmu.

Zato se ne zanosim da to činim ovom pisanijom. Samo prilažem sebe IDEJI, pred onima koji su vrijedni te spoznaje da me razgale u kakvom takvom spokoju DA NAS IMA!

Pozdrav, DRUGARSKI, od Dragomira.

Ja nisam nikakav Jugosloven,niti sam se ikada tako izjasnjavao. To Jugosloven je za one koji su se plasili da kazu sta su jer zive u mesanim srdinama ili su iz mesovitih brakova,porodica...pa su glumili neko zajednistvo i bratstvo i jedinstvo. Budalastina !!!
Ja sam Srbin. I ne zelim da se vracam u bilo kakavu SFRJ ili ikakvu slicnu tvorevinu.
Zvezda Srbija,nikad Jugoslavija !!!

Mogu da te udostojim tek prezira, naravno. Ako ti se iživljava i „pametuje” kroz par ostrašćenih riječi — široka ti moja ignore lista.

Sad cu da citiram jednu nasu narodnjajchicu.
"Da je valjalo, jos bi trajalo".
Slaba je to bila gradjevina prijatelju moj, kad su je tako lako oduvali vetrovi promena u svetu.
Ili nam je to vec odavno bila zacrtana sudbina.

Cekam kuma:
Sad cu da citiram jednu nasu narodnjajchicu.
"Da je valjalo, jos bi trajalo".
Slaba je to bila gradjevina prijatelju moj, kad su je tako lako oduvali vetrovi promena u svetu.
Ili nam je to vec odavno bila zacrtana sudbina.
Bilo bi bizarno reći da mi je ta vajna mis'o, jedan od instrumenata osvješćivanja svih nas koji smo se pitali KAKO JE MOGUĆE, juče pala na pamet. A bizarno je, hebiga... Ne biramo vrijeme u kome bismo da živimo.

Samo da te podsjetim da je odgovor u samom esnafu, kuhinji kojoj je ovu mirođiju dodao, čini mi se ono debeljuškasto bradato Uroševića:

Elem, narodnjaci baš valjaju, pa ne traju, a?

Neka malo Bah postane zvijezda Granda, čak posle ove žešće natopljenosti cinguljanjem novokomponovanim — prije ili kasnije će se naći metalostrugar ili radnik glasovitih obezbeđenja da odzvižduće neku ariju, predan čarima te „muzike” (pod navodnicima jer je dijametralno suprotna od narodnjaka, do nepostojanja dodirnih tačaka).

Ali, šta je poenta? Ko zalegne na Baha, neće zaleći pod kamion, da se zamasti i i smrzava... A takvi su potrebni, još koji dan. Malo parizera, 200 drnži kilo, leba po staroj cJeni i eto, sve riješeno...

ČOVJEK MISLI ONAKO KAKO ŽIVIIIIIIIIIIIIIIIIIII , ремембер ит!

Баш хтедох на теми ''Чувене последње речи'' да напишем:''Чувајте ми Југославију!''.....ал видим, не треба Аца да се брине на оном свету...:wink:

Hmmm, da nijesi u fazi pripremanja frizure, još bih i pomislio da otvaraš neku polemiku ovdi, Хеллениссима! :p

Ovako, tek podsjećanje da su naprasno počivšem Aci, po svemu sudeći, te riječi podmetnute. A ja nemam namjeru da čuvam nesačuvano, sve i da mogu, jer pomenuh neku knedlu... dockan je. Ta, na Svaštari sam, čikam istomišljenike, nadajući se njihovim konekcijama na net. Crpim zadnje kapljice smisla da je vrijedjelo živjeti u onom vremenu, dok se zaklinjano članstvo do kraja ne preobrazi, premetne i uguši u sopstvenim kontradikcijama. Odavno se ne zalažem da budem primjer ičemu i ikome. Sem one dvojice, koji čine kolegijum, u forumskim onemogućenim potpisima. ;) A oni su tek fascinirani idejom komunizma, to se ne da objasnit! Xixixixixixixiiiiiiii

PLESsitnihDEMONA:
Ja nisam nikakav Jugosloven,niti sam se ikada tako izjasnjavao. To Jugosloven je za one koji su se plasili da kazu sta su jer zive u mesanim srdinama ili su iz mesovitih brakova,porodica...pa su glumili neko zajednistvo i bratstvo i jedinstvo. Budalastina !!!
Ja sam Srbin. I ne zelim da se vracam u bilo kakavu SFRJ ili ikakvu slicnu tvorevinu.
Zvezda Srbija,nikad Jugoslavija !!!
ne bix to izrazhavao takwom zhestinom da sam ti...al ZVEZDA swakako :PPPPP

ni ja...mada pazi,ako rachunash da bismo u sred juge bili ovix godina bilo bi truba...barem kad pogledam shta swe sada imamo[u swetu,da ne pomislite da sam jedan od onix PRETERANIX @timista :D ]

Lepo je Johhny Stulic rekao za SFRJ..."Ma,to je bila zemlja ludaka i lopova i nije ni cudo da se raspala.Samo ne znam gde ce sada ti svi ludaci i lopovi"

A ovaj "oridjinale" (postavljac teme) je mnogo smesan. :lol:
Vidi se da je u skaldu sa svojim SKJ avatarom,cim mu se nesto ne svidja odmah ga rokni...mozda goli otok...ili neki drugi zatvor....narodni neprijatelj vreba i spolja i iznutra...
...idi bre...shabane! :lol:

Meni u toj i takvoj SFRJ ama baš ništa nije falilo. Ne bih žalio da provedem čitav život u takvoj državi. Jer ono i jeste bila država. Za razliku od ove sad.
Da nije bilo trojice ili četvorice ludaka na pogrešnim mestima u pravo vreme...

PLESsitnihDEMONA:
Lepo je Johhny Stulic rekao za SFRJ..."Ma,to je bila zemlja ludaka i lopova i nije ni cudo da se raspala.Samo ne znam gde ce sada ti svi ludaci i lopovi"

A ovaj "oridjinale" (postavljac teme) je mnogo smesan. :lol:
Vidi se da je u skaldu sa svojim SKJ avatarom,cim mu se nesto ne svidja odmah ga rokni...mozda goli otok...ili neki drugi zatvor....narodni neprijatelj vreba i spolja i iznutra...
...idi bre...shabane! :lol:
Ako ovim bravurozama, istančanošću opservacija urbanog izdanka, suptilnošću nezavodljivog majstora uočavanja mojih pritajenih ili seljački skrivanih namjera... pokušavaš zadobiti pažnju kakve cice, samo nastavi da galopiraš. Meni si sve rekao, pa još i potvrdio, i s posebnim zadovoljstvom, kao drugoplasiranog, ovog trenutka te prepuštam blagodetima ignor liste.

sofffy:
jugolslavijo na noge pjevaj nek te cuju ko ne slusa pjesmu,slusace oluju!!!

zao mi je sto nisam bila ni u planu u doba velike Yuge

Heh, mališanac avataromijenjajući :wink:, pokušaj da učiš na tuđoj nesreći, kao na tuđim greškama i... na vrijeme u svojim venama stišavaj vatre. Duže se... traje. :|

Artinve:
Tito je svima Tito bio....

Smijem li dodati... najmanje sebi? :lol: :lol: :lol:

Hvala za ovu misao... jezgrovita je i odslikava suštinu idolatrije od koje su svi (ko se ne slaže, neka čita – većina) tada „bolovali”. Koji džoint... s višemilionskim konzumentima, navučenim i opijenim... doslovno...

Taj pseudonim valjalo bi doživljavati tek kao simbol, jer je to i bio. Ne daj bože da se bilo koji slobodniji Brozov govor zasnivao na sentencama, elokvenciji i slično! Uz istorijske prilike koje su mu išle na ruku (ne baš i na noge, hehehehe) u kojima je, i kao takav znao da ispliva, važi za najharizmatičniju osobu, ne samo svog vremena.

Stoga su degutantna primjećivanja bilo koga ko bi da dezavuiše njegov poslovični lik i djelo. Pucanje u prazno... bar kod mene...

Eto, ovaj tvoj post, Artinve, izaziva egzaltaciju sličnu onima sa parada ili sleta, kad odbacimo sve neminovne socrealističke segmente u njima. A njihov smisleni kostur je itekako opstajao. Dobro je da nijesi žeMsko, još kako bih bacio pik na tebe! :lol:

.....дајем обећање
да ћу марљиво учити и радити,
поштовати родитеље и старије
и бити веран, искрен друг који држи дату реч.
Да ћу следити пут најбољих пионира
и бранити славно дело партизана
.....(како беше...:roll: .заборавих, године су прошле - пуне мука :lol: ).....
и напредне људе света који желе слободу и мир.
Да ћу волети своју домовину
и њене братске народе све
и градити живот пун радости и среће!

:wink:

Ja i dalje ne zelim da vidim dalje od svog nosa....a i ne zelim da ga zabadam svugde....kad bih opet mogao da pogledam sebe i budem srecan koa onda, bilio bi mi dovoljno...

Hellen:
.....дајем обећање
да ћу марљиво учити и радити,
поштовати родитеље и старије
и бити веран, искрен друг који држи дату реч.
Да ћу следити пут најбољих пионира
и бранити славно дело партизана
.....(како беше...:roll: .заборавих, године су прошле - пуне мука :lol: ).....
и напредне људе света који желе слободу и мир.
Да ћу волети своју домовину
и њене братске народе све
и градити живот пун радости и среће!

:wink:
Zaklinjem se ;)

Back