Ruski jezik - učenje, prevodi i ostalo

Некако ми се чини да је наша граматика тежа. Рецимо они немају у множини оне, она већ само они за сва 3 рода.
Ali ne zaboravi da kod njih se pise drugacije nego kako se govori,i to skoro sve reci,ima tu jos mnogo stvari...ruski mi je kao maternji veruj mi da je pretezak,a vazi za najtezi u svetu...Nas takodje spada medju 10 najtezih cini mi se,ali nikako ne tezi od ruskog...

Некако ми се чини да је наша граматика тежа. Рецимо они немају у множини оне, она већ само они за сва 3 рода.

a tesko je neki jezik okarakterisati kao laksi/tezi sve ima svoje

meni je iritantna jedna greska koju pravi jedna moja drugarica Ruskinja kad prica srpski. Negativni transfer prosto.
Kaze : Mi sa Marijom smo bili tamo.....na primer.
Umesto Marija i ja smo bili tamo.....
Razumem zasto gresi ali tako me nekako iritira:mrgreen:
I svaki put joj kazem i Jopet.

Pizdec

a tesko je neki jezik okarakterisati kao laksi/tezi sve ima svoje

meni je iritantna jedna greska koju pravi jedna moja drugarica Ruskinja kad prica srpski. Negativni transfer prosto.
Razumem zasto gresi ali tako me nekako iritira:mrgreen:
I svaki put joj kazem i Jopet.

Pizdec
ali ovo je greska koji rusi ne mogu da isprave pa makar ziveli u Srbiji 50 godina,uvek kazu prijatelica,umesto prijateljica to mene jos vise iritira :D

Они би рекли: ми с тобој смо били тамо, а ми би рекли, ја и ти смо били тамо. Зато то "ми".

Јел може неко да преведе ово до сутра увече?

В условиях страшных испытаний, обрушившихся на русские земли, Александр Невский сумел найти силы для противостояния западным завоевателям, снискав славу великого русского полководца, а также заложил основы взаимоотношений с Золотой Ордой. В условиях разорения Руси монголо-татарами он умелой политикой ослабил тяготы ига, спас Русь от полного уничтожения. "Соблюдение Русской земли, - говорит Соловьев , - от беды на востоке, знаменитые подвиги за веру и землю на западе доставили Александру славную память на Руси и сделали его самым видным историческим лицом в древней истории от Мономаха до Донского".

Уже в 1280-х годах во Владимире начинается почитание Александра Невского как святого, позднее он был официально канонизирован Русской православной церковью. Александр Невский был единственным православным светским правителем не только на Руси, но и во всей Европе, который не пошел на компромисс с католической церковью ради сохранения власти. При участии его сына Дмитрия Александровича и митрополита Кирилла была написана житийная повесть, получившая широкое распространение в более позднее время широко известной (сохранилось 15 редакций).
В 1724 Петр I основал в Петербурге монастырь в честь своего великого соотечественника (ныне Александро-Невская лавра) и повелел перевезти туда останки князя. Он же постановил отмечать память Александра Невского 30 августа в день заключения победоносного Ништадского мира со Швецией. В 1725 императрица Екатерина I учредила орден Святого Александра Невского. Он изготовлен из золота, серебра ,алмазов, рубинового стекла и эмали. Общий вес 394 бриллиантов составляет 97,78 каратов. Орден Александра Невского - одна из высших наград России, существовавших до 1917 года.
Во время Великой Отечественной войны в 1942 был учрежден советский орден Александра Невского, которым награждались командиры от взводов до дивизий включительно, проявившие личную отвагу и обеспечившие успешные действия своих частей. До конца войны этим орденом было награждено 40217 офицеров Советской Армии.

Lenstino, evo ti prevod google translatora
samo ga malo doteraj i to je to

У ужасним суђењима које су погодиле руску земљу, Александар Невски био у стању да пронађе снаге да се супротстави западним нападаче, стекао славу као великог руског уопште, а поставио темеље односа са златним Хорде. У пропасти Русије Монголи способног политичара, он је олакшан терет јарам, Русија спасао од потпуног уништења. "Поштовање за руску земљу - каже Соловјев - од катастрофе у источно, познат по подвизима вере и земљишта на западу довели Александра славну меморију у Русији и натерао га најистакнутији историјска личност у древној историји Мономакх на Дону."

Већ у 1280-их година почиње Владимира част Александра Невског, као светац, он је касније званично канонизован од стране Руске православне цркве. Александар Невски је био једини православни секуларни владар не само у Русији већ и широм Европе, који не би компромис са католичком црквом зарад власти. Уз учешће његовог сина Дмитрија Александровича и митрополит Кирил је написао хагиографски наратив, индустрија-широк касније познати (саве 15 издања).
У 1724 Петар И основао манастир у Санкт Петербургу у част свог великог земљака (сада Александар Невски Лавра) и наредили да носе врати остатке принца. Он је такође одлучио да прослави успомену на Александра Невског 30. августа на дан победничке Нистад мира са Шведском. У 1725, царица Катарина установио сам Орден Светог Александра Невског. Направљен је од злата, сребра, дијаманата, рубина и стакла емајла. Укупна тежина 394 карата дијаманата је 97.78. Орден Александра Невског - један од највиших признања Русије, која је постојала до 1917.
Током Великог отаџбинског рата у 1942 основана је совјетски Орден Александра Невског, која се додељује команданти водова до подела, инклузиван, показују личну храброст и осигурао успешан рад својих делова. Пред крај рата је добио орден 40.217 официра совјетске армије.

Lenstino, evo ti prevod google translatora
samo ga malo doteraj i to je to

У ужасним суђењима које су погодиле руску земљу, Александар Невски био у стању да пронађе снаге да се супротстави западним нападаче, стекао славу као великог руског уопште, а поставио темеље односа са златним Хорде. У пропасти Русије Монголи способног политичара, он је олакшан терет јарам, Русија спасао од потпуног уништења. "Поштовање за руску земљу - каже Соловјев - од катастрофе у источно, познат по подвизима вере и земљишта на западу довели Александра славну меморију у Русији и натерао га најистакнутији историјска личност у древној историји Мономакх на Дону."

Већ у 1280-их година почиње Владимира част Александра Невског, као светац, он је касније званично канонизован од стране Руске православне цркве. Александар Невски је био једини православни секуларни владар не само у Русији већ и широм Европе, који не би компромис са католичком црквом зарад власти. Уз учешће његовог сина Дмитрија Александровича и митрополит Кирил је написао хагиографски наратив, индустрија-широк касније познати (саве 15 издања).
У 1724 Петар И основао манастир у Санкт Петербургу у част свог великог земљака (сада Александар Невски Лавра) и наредили да носе врати остатке принца. Он је такође одлучио да прослави успомену на Александра Невског 30. августа на дан победничке Нистад мира са Шведском. У 1725, царица Катарина установио сам Орден Светог Александра Невског. Направљен је од злата, сребра, дијаманата, рубина и стакла емајла. Укупна тежина 394 карата дијаманата је 97.78. Орден Александра Невског - један од највиших признања Русије, која је постојала до 1917.
Током Великог отаџбинског рата у 1942 основана је совјетски Орден Александра Невског, која се додељује команданти водова до подела, инклузиван, показују личну храброст и осигурао успешан рад својих делова. Пред крај рата је добио орден 40.217 официра совјетске армије.

Е баш си ми помогла :lol:

E moze neko da mi procita sta pise ovde posto neznam ruski a hocu da kupim motor (odnosi se na 4P tip) pa me znaima da li je pernemat magnet tj da li ima stalne magnete

http://oi50.tinypic.com/fdrspg.jpg

a ako je neko bas drug ili drugarica mogu da mu dam i ceo tekst tu ima malo vise citanja

valjda mislis permanent magnet, kakav crni pernemat magnet ???

в Стaтoрe paзмeщeны литыe пocтoянныe магниты ... eto, tu ti pise da sadrzi permanentne magnete

aj cao

Back