Русија - Србија

Istocni Vetar

Domaćin
Poruka
4.571
Не може се пронаћи много држава на свету са којима би Русију повезивале толико чврсте историјске, културне и духовне везе, као са Србијом. Та теза се већ одавно претворила у распрострањени клише о „браћи-Словенима“, често по историјској инерцији коришћен.
Као што су последњих 15 година до непрепознатљивости промениле Русију, исто тако је и Србија доживела озбиљан преображај. Зато посета савременој Србији не само што може пружити много живих успомена на виђено, већ и дати храну за озбиљна размишљања. Нашавши се у српској престоници, можете запазити да Београд представља царство архитектонске еклектике у коме споменици архитектуре и типични примерци градске изградње изразито одражавају историјске етапе развоја државе. Над историјским четвртима у старом граду, где се може наићи на зграде изванредне лепоте и истанчаности, којима би и сам Беч позавидео, док су им у суседству неугледни правоугаоници архитектонских облика социјалистичке епохе, лебди купола храма св. Саве - монументалног символа српског православља, по величини упоредивог једино са храмом Христа Спаситеља.
У Београду, као и у другим градовима земље, нећете видети шуме грађевинских дизалица које у кратком року подижу савремене пословне центре и облакодере. За разлику од, на пример, руске престонице, у Београду је немогуће одредити преовлађујући стил у архитектури.
И разлог, вероватно, није само у томе што су размере изградње неупоредиве. Београд, као и читава Србија, оставља утисак човека који се обрео на раскршћу. Стање ишчекивања избора будућег пута и промена с тим у вези оставља свој печат на свему без изузетка - од архитектуре до политике. То стање би требало да је житељима Русије добро познато по динамичним и драматичним 1990-им годинама.
Изгледа да се данас, после ере социјалистичког развоја и раздобља владавине социјалиста на челу са С. Милошевићем, Србија налази на прагу нове етапе свог развоја коме је својствено стицање самоидентификације у савременом свету, потрага за националним моделом привреде и спољне политике. Главно питање које данас стоји пред српским друштвом може се формулисати отприлике овако: у којој мери може себи дозволити да постане део западног света ради решавања сопствених економских и политичких проблема, али да при томе не изгуби сопствени идентитет, суверенитет и национални понос? А они су изван сваке сумње стожер на коме се врти читава унутрашња политика земље и истовремено главни узрок дубоких унутрашњополитичких неслагања. Природно да при томе унутрашњополитичку температуру повећава и савремено стање проблема Косова.
На грбу Србије се налазе четири слова „с“ од којих почињу четири речи древног слогана „Само слога Србе спасава!“.
Очигледно да данас национално јединство остаје за Србију циљ чије достизање се одлаже за будућност. Ипак се црте таквог консензуса већ данас назиру. За земљу која је пре свега десет година била жртва војне операције НАТО, ступањ подршке прозападних политичких снага сасвим једнозначно сведочи о популарности идеја евроинтеграције. И може се сасвим уверено прогнозирати да ће се, сразмерно зарастању косовске ране, социјална база прозападног курса ширити. Геополитички положај Србије неумољиво диктира нужност зближавања са Европском унијом и уласка у европски економски простор.
Измрцварена ратовима и притиснута санкцијама, привреда не демонстрира високу динамику и јако су јој потребни додатни фактори раста. У Србији то врло добро разумеју и, уморни од потреса и сукоба, приликом избора приоритета развоја предност дају економском развоју и социјалној стабилности.
При томе Срби не журе да се одрекну сопствене историје и помно чувају национално памћење. У центру Београда као неми укор организаторима бомбардовања Југославије стоји полусрушена зграда бившег генералштаба СРЈ, која се налази у четврти поред америчке амбасаде и сасвим свесно је не руше.
Нимало једноставни односи са Западом, свакако, коче социјално-економски развој Србије. И може се тврдити да ће пут Србије на Запад постати трновит и на крају ће се јако разликовати од оног пута којим су прошли њени источноевропски суседи. Поставши члан Европске уније, Србија ће у њој несумњиво заузети посебно место и играти посебну улогу. Разлог тога се крије не само у односима са Западом, већ и у снази српских културних, историјских и политичких традиција, у снази српског православља. Те традиције и вера као и пре дају своје обележје српском друштву, прожимајући све сфере делатности и обликујући у Србима осећај сопственог јединственог идентитета. И поред тешког економског стања, Србија и даље наставља да живи с осећањем културне самодовољности и крајње је осетљива на било које ограничавање суверенитета и политичке самосталности.
Органски део српске „посебности“ представљају и односи с Русијом. Да би се то уистину осетило, треба попричати с обичним Србима. Само тако се може оценити сва дубина и постојаност позитивних опредељења у погледу наше земље, диктираних историјским памћењем. Однос према житељима Русије у свакидашњој масовној свести остаје изванредно добронамеран и искрен. Доспете ли у Србију, моћи ћете да за себе појам „братски народ“ попуните стварним садржајем. То је двоструко запрепашћујуће ако се има у виду да је присуство Русије у Србији у раздобљу после распада социјалистичког лагера, мора се признати, било незнатно. Не само и не толико у сфери економије, колико у области остваривања хуманитарних пројеката и такозване народне дипломатије.
Истовремено, успешан економски продор Запада на тржиште Србије природно повлачи за собом ништа мање успешну културну експанзију. Тако у Србији већ поодавно и врло интензивно реализују своје програме Британски Савет, Гетеов Институт, Сервантесов Институт, па чак и сличне структуре из Кине и Јапана. Њихова делатност наилази на одзив од стране Срба, пре свега омладине, чије занимање за стране језике је диктирано економским разлозима. При томе се у Београду тешко може наћи књига на руском језику, није лако пронаћи ни преводе дела руских аутора на српски, али је зато ту читаво мноштво западних, углавном англоамеричких издавача. Срби не добијају у довољној мери објективне информације о животу савремене Русије, и све више их замењују стереотипи раширени на Западу. Али су без обзира на све руска култура и руски језик и даље изузетно тражени, као што је веома велико и занимање за нашу земљу у целини.
Уопште, тренутно стање ствари у тој области се не може сматрати прихватљивим. Данас се у односима Русије и Србије образовао одређени вакуум информација, заједничких пројеката и нових идеја. Треба бити свестан да се, и поред традиционално чврстих историјских веза између двеју земаља, тај пртљаг не може бесконачно користити, ништа не чинећи за његово јачање. Услед нечињења Русије може уследити постепено губљење културног утицаја, што ће се сместа одразити и у политици, и у економији. Још једна неопростива грешка било би сматрати да се у савременим условима значај Србије за Русију из неких разлога смањио. Србија је важна не само као кључни партнер у опсежним енергетским пројектима, већ и као историјски геополитички мостобран у Европи.
При томе, што даље Србија буде напредовала путем евроинтеграције, тим већи значај ће за Москву имати партнерство с Београдом. Штавише, поставши пуноправни члан Европске уније, Србија у свом новом квалитету може постати истински стратешки савезник Русије у спровођењу њене европске политике.
Садашњи тренутак пружа Русији јединствену могућност да на чврстом историјском темељу гради нову зграду односа двеју страна, узимајући у обзир поново стечено историјско искуство. Отварајући за себе данас Србију, можемо себи допустити да се у пуној мери, не ограничавајући се оквирима идеологије, ослањамо на историјско наслеђе предреволуционарног раздобља. Јер, значај Русије за Србију и Србије за Русију био је увек, у разним историјским етапама до 1917. године, изузетно висок. Русија је у више наврата под паролом заштите словенства прискакала Србији у помоћ. Србија је у својој земљи пружила уточиште не једном таласу емиграната из Русије, који су традиционално играли приметну улогу у културном животу те балканске земље. Било да је реч о позоришту, школству, науци или војсци - свугде је живо сећање на беле емигранте који су игром судбине били принуђени да стварају и раде у туђини. И у том смислу је Србија за нас такође посебна земља. Довољно је сетити се да је управо у Србији нашао своје последње прибежиште један од лидера белог покрета барон Врангељ, а у Сремским Карловцима близу Новог Сада створена је 1921. године Руска Православна Црква у иностранству. Касније, већ током совјетског раздобља, Југославија је такође одржавала високи степен свестраних веза са Совјетским Савезом.
 
Данас се показује изузетна важност даљег развоја економских успеха Русије у Србији у виду нарастајућег разноврсног присуства Русије у тој земљи.
Неопходно је да они постану основ за културни повратак Русије у Србију - ради остваривања културних, образовних пројеката, програма у области туризма, уметности итд. Међудржавни међувладини односи морају бити допуњени контактима на ступњу региона и градова, појединих друштвених организација. Било какво проширење руског присуства у Србији би данас наишло на изванредан одзив и обавезно дало позитивне плодове.
„Што се ствари више мењају, тим више остају оно што јесу“ - гласи древна мудрост. Данас Русија и Србија имају добру могућност за докажу њену исправност. Ма којим путем развој тих држава у ХХ веку ишао, једно је остајало непроменљиво - под врелим балканским сунцем и на снегом покривеним бескрајним просторима с обе стране Уралских планина помно је чувано сећање на заједничке историјске корене, војне победе постигнуте у име заједничких циљева, заједничка вера и веза култура које су сродне и блиске по духу. И савремена поколења житеља Русије и Срба имају дужност да у савременом свету који се муњевито мења помно чувају то наслеђе и умножавају га за будуће нараштаје.


ВАВИЛОВ А.Н. часопис „Војници Русије“
 
oдноси србије и русије су нешто много комплексније од односа две пријатељске земље, љубав према русији се међу србима преноси генерацијама у задњих 400 година, она је неуништива и веома моћна ствар, питање је да ли ће русија то искористити на прави начин
 
oдноси србије и русије су нешто много комплексније од односа две пријатељске земље, љубав према русији се међу србима преноси генерацијама у задњих 400 година, она је неуништива и веома моћна ствар, питање је да ли ће русија то искористити на прави начин

Rusija ce to iskoristiti tako sto ce od nas napraviti naivcine i iskoristiti priliku da potencirajuci lazno bratstvo preko ambasadora u Srbiji kupi neku firmu u Srbiji sa kojom ce raditi sta joj se prohte. Primer Ikarbus,RTB Bor,uskoro i NIS...da nastavim? Vecina Rusa nema pojma sta je i gde je Srbija jednako kao i Ameri,zasto bi se oko toga brinuli...

Rusija Srbima kroz istoriju koliko je pomogla toliko je i odmogla. Da li se ljubav prema Rusiji prenosila i onda kada je Rusija Bugarskoj dodelila pola juzne Srbije 1876. godine? Ili kada je sklopivsi mir sa Turskom zarad svojih interesa osudila Prvi srpski ustanak na propast sa cime se Turska krvavo osvetila Beogradskom pasaluku... jesu li to vekovni prijatelji? Ne,nisu. Ne postoji kategorija prijateljskih zemalja,to su floskule koje formalno razmenjuju sefovi drzava cisto da bi nesto rekli,gleda se samo interes.
 
Poslednja izmena:
Rusija ce to iskoristiti tako sto ce od nas napraviti naivcine i iskoristiti priliku da potencirajuci lazno bratstvo kupi neku firmu u Srbiji sa kojom ce raditi sta joj se prohte. Primer Ikarbus,RTB Bor,uskoro i NIS...da nastavim? Vecina Rusa nema pojma sta je i gde je Srbija jednako kao i Ameri,zasto bi se oko toga brinuli...

Da li se ljubav prema Rusiji prenosila i onda kada je Rusija Bugarskoj dodelila pola juzne Srbije 1876. godine? Ili kada je sklopivsi mir sa Turskom zarad svojih interesa osudila Prvi srpski ustanak na propast sa cime se Turska krvavo osvetila Beogradskom pasaluku... jesu li to vekovni prijatelji? Ne,nisu. Ne postoji kategorija prijateljskih zemalja,to su floskule koje formalno razmenjuju sefovi drzava cisto da bi nesto rekli,gleda se samo interes.

Davno je jos jedan veliki politicar rekao.."nema vecnih prijatelja,nego postoje samo vecni interesi"...sto nasi srborusi nikako da shvate.....:rtfm:
 
Rusija ce to iskoristiti tako sto ce od nas napraviti naivcine i iskoristiti priliku da potencirajuci lazno bratstvo preko ambasadora u Srbiji kupi neku firmu u Srbiji sa kojom ce raditi sta joj se prohte. Primer Ikarbus,RTB Bor,uskoro i NIS...da nastavim? Vecina Rusa nema pojma sta je i gde je Srbija jednako kao i Ameri,zasto bi se oko toga brinuli...

Rusija Srbima kroz istoriju koliko je pomogla toliko je i odmogla. Da li se ljubav prema Rusiji prenosila i onda kada je Rusija Bugarskoj dodelila pola juzne Srbije 1876. godine? Ili kada je sklopivsi mir sa Turskom zarad svojih interesa osudila Prvi srpski ustanak na propast sa cime se Turska krvavo osvetila Beogradskom pasaluku... jesu li to vekovni prijatelji? Ne,nisu. Ne postoji kategorija prijateljskih zemalja,to su floskule koje formalno razmenjuju sefovi drzava cisto da bi nesto rekli,gleda se samo interes.

није баш тако друже, ја сам прошле године био у москви, када је таксиста чуо да сам Србин, није хтео да ми наплати вожњу. Руси нас воле и веома поштују, долазе на косово у ходочашће. следеће 3 године ће бити пресудне што се тиче руског утицаја овде, ако то прокоцкају, Срби ће се окренути западу.....
 
није баш тако друже, ја сам прошле године био у москви, када је таксиста чуо да сам Србин, није хтео да ми наплати вожњу. Руси нас воле и веома поштују, долазе на косово у ходочашће. следеће 3 године ће бити пресудне што се тиче руског утицаја овде, ако то прокоцкају, Срби ће се окренути западу.....

I ja sam se u taksiju u Kanu vozio za dzabe kad je covek (Francuz) cuo da smo moje drustvo i ja dosli iz Srbije. U Francuskoj te kulirqaju cim pocnes na engleskom da govoris,a ovaj covek se slatko ispricao sa nama na engleskom. Celo vreme je pitao o Srbiji i zivotu u Srbiji,eto jednostavno nasao se dobar covek a mi pokvarene duse to iskoristili :mrgreen: Hocu da kazem da sve je na pojedincima a ne na kolektivu. Ti mozes imati sjajne prijatelje Ruse i Amerikance koji se slazu ili ne slazu sa politikom svoje zemlje,ali to ne znaci da ces na osnovu toga prosudjivati o generalnom stanju i interesnim smernicama celog jednog drustva.
 
Poslednja izmena:
I ja sam se u taksiju u Kanu vozio za dzabe kad je covek (Francuz) cuo da smo moje drustvo i ja dosli iz Srbije. Celo vreme je pitao o Srbiji i zivotu u Srbiji,eto jednostavno nasao se dobar covek a mi pokvarene duse to iskoristili :mrgreen: Hocu da kazem da sve je na pojedincima a ne na kolektivu. Ti mozes imati sjajne prijatelje Ruse i Amerikance koji se slazu ili ne slazu sa politikom svoje zemlje,ali to ne znaci da ces na osnovu toga prosudjivati o generalnom stanju i interesnim smernicama celog jednog drustva.

руси нису бацали уранијум на србе, за разлику од американаца и француза, без руса данашња Србија не би постојала, сви знамо шта се десило у првом светском рату
 
руси нису бацали уранијум на србе, за разлику од американаца и француза, без руса данашња Србија не би постојала, сви знамо шта се десило у првом светском рату

A isto tako znamo sta se desavalo u isto tako odlucujucim momentima za Srbiju - za vreme Prvog srpskog ustanka i pre zvanicnog proglasenja nezavisnosti Srbije. Dakle,dogadjaje treba da sagledavas u celosti,a ne parcijalno. Saveznici ne postoje,nema ih nigde sve dok se ne nadje neko sa kime ce se interesi poklopiti. Pojedinci mozda nisu ravnodusni,ali kolektiv jeste.
 
Данас се показује изузетна важност даљег развоја економских успеха Русије у Србији у виду нарастајућег разноврсног присуства Русије у тој земљи.
Неопходно је да они постану основ за културни повратак Русије у Србију - ради остваривања културних, образовних пројеката, програма у области туризма, уметности итд. Међудржавни међувладини односи морају бити допуњени контактима на ступњу региона и градова, појединих друштвених организација. Било какво проширење руског присуства у Србији би данас наишло на изванредан одзив и обавезно дало позитивне плодове.
„Што се ствари више мењају, тим више остају оно што јесу“ - гласи древна мудрост. Данас Русија и Србија имају добру могућност за докажу њену исправност. Ма којим путем развој тих држава у ХХ веку ишао, једно је остајало непроменљиво - под врелим балканским сунцем и на снегом покривеним бескрајним просторима с обе стране Уралских планина помно је чувано сећање на заједничке историјске корене, војне победе постигнуте у име заједничких циљева, заједничка вера и веза култура које су сродне и блиске по духу. И савремена поколења житеља Русије и Срба имају дужност да у савременом свету који се муњевито мења помно чувају то наслеђе и умножавају га за будуће нараштаје.


ВАВИЛОВ А.Н. часопис „Војници Русије“

Јел имаш линк..да ми пребациш..
 
Rusija ce to iskoristiti tako sto ce od nas napraviti naivcine i iskoristiti priliku da potencirajuci lazno bratstvo preko ambasadora u Srbiji kupi neku firmu u Srbiji sa kojom ce raditi sta joj se prohte. Primer Ikarbus,RTB Bor,uskoro i NIS...da nastavim? Vecina Rusa nema pojma sta je i gde je Srbija jednako kao i Ameri,zasto bi se oko toga brinuli...

Rusija Srbima kroz istoriju koliko je pomogla toliko je i odmogla. Da li se ljubav prema Rusiji prenosila i onda kada je Rusija Bugarskoj dodelila pola juzne Srbije 1876. godine? Ili kada je sklopivsi mir sa Turskom zarad svojih interesa osudila Prvi srpski ustanak na propast sa cime se Turska krvavo osvetila Beogradskom pasaluku... jesu li to vekovni prijatelji? Ne,nisu. Ne postoji kategorija prijateljskih zemalja,to su floskule koje formalno razmenjuju sefovi drzava cisto da bi nesto rekli,gleda se samo interes.

Koja gomila gluposti.
 
A isto tako znamo sta se desavalo u isto tako odlucujucim momentima za Srbiju - za vreme Prvog srpskog ustanka i pre zvanicnog proglasenja nezavisnosti Srbije. Dakle,dogadjaje treba da sagledavas u celosti,a ne parcijalno. Saveznici ne postoje,nema ih nigde sve dok se ne nadje neko sa kime ce se interesi poklopiti. Pojedinci mozda nisu ravnodusni,ali kolektiv jeste.

nemoj meni taj relativizam, rusi nam nikad nisu odmogli tj ubijali nas, za razliku od zapada koji je POBIO 4 MILIONA SRBA U 20. VEKU
 
nemoj meni taj relativizam, rusi nam nikad nisu odmogli tj ubijali nas, za razliku od zapada koji je POBIO 4 MILIONA SRBA U 20. VEKU

Svet pociva na interesima i iz toga proizilazi relativizam,tome nas uci istorija. Da bi neko mogao da zgotivi Ruse trebalo bi da pogleda malo dublje u proslost. Nisu nas direktno ubijali ali meni je dovoljno da su tokom istorije izdali interese Srba,to je gore nego da te neko direktno i nedvosmisleno ubija - ostaviti te tvom neprijatelju da te dokrajci. Izdace opet ako im se prohte,ali tu nije rec o izdajstvu koliko o slepoj veri nekih ljudi u ovoj zemlji u price o kolektivnoj ljubavi. Istok i Zapad pruzaju svaki na svoj nacin neke pogodnosti - iskoristimo ih zarad svojih interesa,manite te pricice o ljubavi i ''bratstvima'' naroda. To su price koje Konuzin lansira da bi popravio ulagacku klimu Rusa u Srbiju,dakle brani interese ruskih oligarha koji nisu nista manje okrutni od hladnih Zapadnjaka. Cak su se pokazali i kao losi investitori ovde dovodeci Ikarbus na rub propasti.
 
Poslednja izmena:
To nisu gluposti,vec istorija.

Ono sto ti pises blage veze nema sa istorijom. Rekao bih da ne poznajes ni istoriju koja se uci u osnovnoj skoli.

Svet pociva na interesima i iz toga proizilazi relativizam,tome nas uci istorija.

Sta to znaci "svet pociva na interesima"? Na kojim interesima? Ono sto ti vidis kao neciji interes ne znaci da zaista i jeste u tudjim ocima. Najveci istorijski dogadjaji pokrenuti su iz raznoraznih razloga i motiva - religijskih, ideoloskih, pa cak i privatnih. To sto ti pokusavas da proguras - da se svet vrti iskljucivo oko golih ekonomskih interesa, istorija ni na koji nacin ne potvrdjuje.

Da bi neko mogao da zgotivi Ruse trebalo bi da pogleda malo dublje u proslost. Nisu nas direktno ubijali ali meni je dovoljno da su tokom istorije izdali interese Srba,to je gore nego da te neko direktno i nedvosmisleno ubija - ostaviti te tvom neprijatelju da te dokrajci.

Opet gluposti.
Da nije bilo Rusije danas ne bi bilo ni Srbije. Jel ti je to jasno?
I sta to znaci -ostavili nas neprijateljima i to je kao gore? Gore je sto Rusija nije zaratila sa NATO paktom zbog Srbije, od samog cina bombardovanja Srbije? Jesi li ti normalan? Sta imas ti u toj tvojoj glavi?

Cak su se pokazali i kao losi investitori ovde dovodeci Ikarbus na rub propasti.

Jos jedna glupost. Ono sto Rusi poseduju od firmi u Srbiji - makar su kupili i platili, za razliku od nasih partnera iz Amerike koji su Sartid dobili besplatno.
 
Ono sto ti pises blage veze nema sa istorijom. Rekao bih da ne poznajes ni istoriju koja se uci u osnovnoj skoli.

E vidis,ja bih to rekao za tebe. Ili smatras da je istorija u srednjoj skoli prevelik zalogaj za tebe,ne daj Boze da pitam za citanje nepristrasnih izvora? Nadam se da si bar dogurao do srednje skole pa da ste na casu istorije ucili o ovim stvarima,ako nisi,sacekaj da porastes jos malo. :mrgreen: A mozes i sada da uzmes bilo koju knjigu i procitas o ovome sto pisem.


Sta to znaci "svet pociva na interesima"? Na kojim interesima? Ono sto ti vidis kao neciji interes ne znaci da zaista i jeste u tudjim ocima. Najveci istorijski dogadjaji pokrenuti su iz raznoraznih razloga i motiva - religijskih, ideoloskih, pa cak i privatnih. To sto ti pokusavas da proguras - da se svet vrti iskljucivo oko golih ekonomskih interesa, istorija ni na koji nacin ne potvrdjuje.

Znaci da svet pociva na interesima. Koliko slep treba biti i ne videti to kako se odvija pred tvojim ocima. Nisu interesi samo ekonomski - to je nekad bila borba za teritoriju punu resursa cijim osvajanjem bi drugi bili stavljeni na kolena i to na potpuno makijavelisticki nacin. To je realnost,a ne nekakva ruzicasta ljubav izmedju naroda. Time se mazu oci ljudima kao sto ih tebi mazu.

Opet gluposti.
Da nije bilo Rusije danas ne bi bilo ni Srbije. Jel ti je to jasno?
I sta to znaci -ostavili nas neprijateljima i to je kao gore? Gore je sto Rusija nije zaratila sa NATO paktom zbog Srbije, od samog cina bombardovanja Srbije? Jesi li ti normalan? Sta imas ti u toj tvojoj glavi?

Samo ispravan rezon. Zasto Rusi nisu branili Srbiju do kraja u Prvom srpskom ustanku nego su svojim trupama komadovali nazad u Rusiju cim su zbog svog interesa sklopili primirje sa Turskom. Taj mir je trebao i Rusima i Turcima - da se odbrane od Napoleona,a jos pride Turskoj da suzbije svaki otpor u carstvu (Srbi i Grci su dobili gnjurcinu tada - zato su se Grci i okrenuli Englezima koji su im i pomogli da dodju do nezavisnosti mnogo pre Srbije koja je mogla da pilji u Rusiju,a ova bi opet gledala u Bugarsku kao svog interesnog partnera davajuci joj 1876. godine prostor od Prizrena i Ohrida do Crnog Mora). Od osamostaljenja Srbije 1878. godine na cijem prosirenju do Vranja moze zahvaliti AU,koja je u tome (takodje) videla svoj interes,Rusija pokusava pomalo da se postavi drugacije - da preko Srbije dopre do Carigrada kada sa Bugarskom (tada iz dva dela) to nije uspela. Bilo je pravo vreme za to,jer je Turska bila u krizi,Engleska ju je podrzavala samo da Rusija interesno ne izbije na Egejsko more. AU je isla polako ali sigurno sa BiH sve dok zube nije polomila u Prvom svetskom ratu.



Jos jedna glupost. Ono sto Rusi poseduju od firmi u Srbiji - makar su kupili i platili, za razliku od nasih partnera iz Amerike koji su Sartid dobili besplatno.

USSteel je uveo red u zelezaru. Sve i da su je dzabe dobili (a u kakvom je stanju bila za vreme 90tih nije ni vredela mnogo),iz ove perspektive deluje OK. Proci ce i ovo srnje od rece pa ce se vratiti svojim starim stazama poslovanja.
 
Poslednja izmena:
Hteli mi Srbi to sebi da priznamo ili ne...mi od Rusa i Grka,blizih i prijateljskijih naroda nemamo ! Moze to nekome da se svidja ili ne ali to je jedina i nepobitna istina !

Sta znaci imati prijateljski narod? To verovatno znaci priznati dokumenta Kosova,kao sto je Grcka ucinila. :roll: Grci od Srba jedino ovcekuju da im ostave lovu posto dodju da letuju,idem svake godine tamo,znam o cemu pricam. Tu pricu koju prosipaju s vremena na vreme srpskim turisatima isto tako prosipaju i Englezima,kao oni su ih oslobodili od Turaka i tako to. Da ti se zgadi,prakticno im dajes lovu zato sto su ti se dopali jer su nesto lepo ispricali o tvom narodu :roll: Druga je stvar sad ako smotas neku Grkinju ili Ruskinju pa onda se onda uskladite u nesto ozbiljno ;) :D Razgranicite pojedinacno i kolektivno.

Ljudi,niko nas nece stititi,braniti i podrzavati do nas samih. Stvari idu logikom : ako mi odgovara nesto,tako cu postupiti. Ko to ne moze da shvati i veruje u nesto drugo i odupire se zakonu opstanka taj nestaje.
 
Poslednja izmena:
Davno je jos jedan veliki politicar rekao.."nema vecnih prijatelja,nego postoje samo vecni interesi"...sto nasi srborusi nikako da shvate.....:rtfm:

Ово је ортодоксна глупост која се протура ко аргумент када се прича о Русији. Шта је пријатељ него особа са сличним схватањима, преживљеним заједничким догађајима и истим интересима.
 
Sta znaci imati prijateljski narod? To verovatno znaci priznati dokumenta Kosova,kao sto je Grcka ucinila. :roll: Ljudi,niko nas nece stititi,braniti i podrzavati do nas samih. Stvari idu logikom : ako mi odgovara nesto,tako cu postupiti. Ko to ne moze da shvati i veruje u nesto drugo i odupire se zakonu opstanka taj nestaje.

Ja gore jasno napisah,da mi bolje od njih nemamo (kakvi god da su),svidelo se to nama ili ne !A ti dokazi suprotno ako mislis da imamo bolje !
 
Ово је ортодоксна глупост која се протура ко аргумент када се прича о Русији. Шта је пријатељ него особа са сличним схватањима, преживљеним заједничким догађајима и истим интересима.

Osoba,pojedinac,jedan u milion... A ne narod.
 

Back
Top