Rupa VII

Pa daj nam rješenje i objašnjenje. Puka izjava da smo krivi, glupi i zaludni i ne znamo ono što ti znaš postaje pomalo uvredljiva ukoliko nam ne objasniš gdje to tačno griješimo.
Evo da ja objasnim, grijese svi oni koji nosaju maske ili ti brnjice, svi koji su primili eksperimentalne #vakcine#
A da li samo Ukrajina od koliko zemalja na svjetu proizvodi i hrani cjeli svijet?

Evo da ja objasnim, grijese svi oni koji nosaju maske ili ti brnjice, svi koji su primili eksperimentalne #vakcine#
A da li samo Ukrajina od koliko zemalja na svjetu proizvodi i hrani cjeli svijet?
Da bi bio siguran da neko griješi moraš imati argumente.
Naravno da Ukrajina ne hrani cijeli svijet. Uvijek je bilo tako da kad je rat u blizini cijene idu u nebo, to nije ništa novo.

Ma није ни она одавно читава. Чим са оним преварантом, самопрозваним професором Рачићем шурује. Стоматолог, ако је уопште стоматалог, а бави се вакцинама и свим могућим политичким питањима. Врло неозбиљно.
А Мила је одлепила одавно. Сви они имају своју улогу овде, да буне народ. Па нешто и паметно кажу с времена на време.
Мислила сам на неке друге људе, озбиљне који су одбачени чим им нису ишли низ длаку, а нису медијске старлете како су ови горе постали. Озбиљан човек се држи своје струке и не трчи на сваки медијски позив него када има шта да каже.
Ne znam ni ko je Racic a i nju retko slusam nego nisam na srpskom nasla nesto pogodnije. Ne treba nista objasnjavati ovima koji misle da ce se bolje provesti ako su poslusni ili se foliraju da su poslusni.

Moja djeca se šokirala cijenama ovde. Ispada da je bolje da im šaljem hranu odavde nego pare :mrgreen: Ja sam malo izgubila iz vida naše cijene pogotovo sad u ovom talasu poskupljenje.
Pa jeste bolje
Meni je mama svojevrememo slala hranu i kozmetiku, hemiju itd
Em sto je jeftinije em sto je boljeg kvaliteta, i nije mit, em sto dosta toga nije bilo kod nas

Lux je skup, baš skup. Ja kupujem i ovde u lidlu i podnosljivo je. Mleko je 85 centi litar, svuda je preko evro. Prošle nedelje kad sam išla po muža i dete u Hahn na aerodrom, svratila sam u nemački lidl. Rafovi poluprazni ljudi kupuju kao ludi. Cene značajno veće nego u novembru kad sam došla

Ne može se mjeriti samo hrana. I ja sam bila iznenađena kad sam prvi put vidjela cijene hrane u supermarketima u Njemackoj, ali su zato stanovi mnogo skuplji.
U Irskoj je to još više izraženo jer nema dovoljno stanova za iznajmljivanje. U Dablinu ljudi sobu plaćaju po hiljadu i više EUR. Stan s dvije spavaće sobe od dvije hiljade pa naviše, tako da ako se dijeli stan s cimerima svako plaća preko hiljadu. Vrtić plaćamo 1200 EUR i to je problem da uopšte nađeš mjesto i pored takvih cijena. Osiguranje auta oko 2500 godišnje, neki plaćaju i mnogo više. Struja oko 200-300 EUR mjesečno, a najavljuju poskupljenje energije. Hrana nije jeftina kao u Njemackoj, ali pored svih ostalih troškova na hranu i ne obraćam pažnju. I da naglasim da ne kukam, i dalje mi je mnogo bolje ovdje nego u Bosni, samo kažem da ne može samo hrana da se poredi već ukupni troškovi života.

Screenshot_20220527-130216_Chrome.jpg

Stalno crna hronika o napadima na nase na KiM / crna hronika za ono sa drvima /kad nema lekova ni hrane za nase nmg.da pridju svojoj zemlji niti smeju da izvode stoku (od cega da zive dole ) niti deca nasih smeju da se igraju van dvorista/koliko manastira crkvi je napadnuto opet crna hronika sve u vestima/ neko dopusta da slave nesto u sred nase zemlje.

Ne može se mjeriti samo hrana. I ja sam bila iznenađena kad sam prvi put vidjela cijene hrane u supermarketima u Njemackoj, ali su zato stanovi mnogo skuplji.
U Irskoj je to još više izraženo jer nema dovoljno stanova za iznajmljivanje. U Dablinu ljudi sobu plaćaju po hiljadu i više EUR. Stan s dvije spavaće sobe od dvije hiljade pa naviše, tako da ako se dijeli stan s cimerima svako plaća preko hiljadu. Vrtić plaćamo 1200 EUR i to je problem da uopšte nađeš mjesto i pored takvih cijena. Osiguranje auta oko 2500 godišnje, neki plaćaju i mnogo više. Struja oko 200-300 EUR mjesečno, a najavljuju poskupljenje energije. Hrana nije jeftina kao u Njemackoj, ali pored svih ostalih troškova na hranu i ne obraćam pažnju. I da naglasim da ne kukam, i dalje mi je mnogo bolje ovdje nego u Bosni, samo kažem da ne može samo hrana da se poredi već ukupni troškovi života.
Sve je to ok stela ali mi smo pricali samo o hrani i poredili cene hrane u odnosu na plate
Usluge i nekretnine su uvek bile skuplje

Znam, ali često u stvarnom životu čujem kako je hrana jeftina u Njemačkoj. Najviše ljudi iz BiH odlazi za Njemačku ili ima nekog u Njemačkoj. Uvijek se poredi samo cijena hrane u odnosu na plate, ali od plate ne plaćaš samo hranu.
Nego, ono što mi je bilo zanimljivo kad sam razmišljala o preseljenju u Njemačku zbog cijene vrtića ovdje, poredila sam cijene dva grada na onom sajtu za poređenje. Ono što sam primijetila je da su stanarine skoro duplo jeftinije u Kelnu i Minhenu nego u Dablinu, ali kad je u pitanju kupovina, cijena kvadrata je duplo skuplja u Njemačkoj.

Pa jeste bolje
Meni je mama svojevrememo slala hranu i kozmetiku, hemiju itd
Em sto je jeftinije em sto je boljeg kvaliteta, i nije mit, em sto dosta toga nije bilo kod nas
Da, nije mit, svašta nešto je bolje i kvalitetnije preko, i super je kod neko ima nekog da mu pošalje. I sve nekako duže traje, kod nas puno toga ni mirisa ni gustine u nekim bočica,

To sam poredila još prije korone i odem sad da vidim opet cijene za kupovinu nekretnine i isti je odnos što se tiče Dablina i Minhena, a što se tiče Kelna tu smo negdje. I to ne zato što je Keln pojeftinio, već su cijene porasle u Minhenu i Dablinu. Cijena kvadrata u Minhenu u centru oko 13 500 EUR, a van centra oko 9 500!

Znači isto kao u luxu. Soba 900 evra i više da se iznajmi. Dvosoban stan 2000 pa naviše, dažbine najmanje 200. Meni firma plaća školu za dete, tu bar neću imati troškove, ali zato su vanškolske aktivnosti, kao fudbal, prilično skupe. Ne kukam ni ja uopšteno, ali kad procesuiram te nenormalne cifre u glavi, nije mi dobro :sad2:

Znači isto kao u luxu. Soba 900 evra i više da se iznajmi. Dvosoban stan 2000 pa naviše, dažbine najmanje 200. Meni firma plaća školu za dete, tu bar neću imati troškove, ali zato su vanškolske aktivnosti, kao fudbal, prilično skupe. Ne kukam ni ja uopšteno, ali kad procesuiram te nenormalne cifre u glavi, nije mi dobro :sad2:
Što se škole tiče, vidjela sam da ovdje djeca baš rano krenu, uglavnom sa četiri godine. Onda sam saznala da po zakonu djeca u školu mogu krenuti između četvrte i šeste godine, ali većina ih kreće sa četiri da bi prestali plaćati vrtić.

Ovdje nema mnogo privatnih škola kao što je slučaj u UK, a školarina u njima je većinom između 7 i 8 hiljada, što je duplo jeftinije od vrtića i po meni nije normalna situacija da su vrtići tako skupi.

Odlično što kod tebe firma plaća školu, bar oko toga ne moraš da brineš. :)

Što se škole tiče, vidjela sam da ovdje djeca baš rano krenu, uglavnom sa četiri godine. Onda sam saznala da po zakonu djeca u školu mogu krenuti između četvrte i šeste godine, ali većina ih kreće sa četiri da bi prestali plaćati vrtić.

Ovdje nema mnogo privatnih škola kao što je slučaj u UK, a školarina u njima je većinom između 7 i 8 hiljada, što je duplo jeftinije od vrtića i po meni nije normalna situacija da su vrtići tako skupi.

Odlično što kod tebe firma plaća školu, bar oko toga ne moraš da brineš. :)
i ovde su slicne cene privatnih skola, internacionalne idu cak i vise. ali nije cena za sebe problem, vec struktura dece koja idu u privatne skole. mozda tek 10ak procenata ne skonca na koksu :( do pre covida po privatnim skolama mahom je trava preovladala, koks je mahom bio za nocne izlaske, dok se sada smrce i po skolama. ugl roditelji su u nekom svom licnom filmu, deca puna kinte i epilog je takav kakav jeste :sad2: ranije je po privatnim skolama bilo vise pokusaja samoubistava, danas nazalost se ne zavrsava na pokusaju vec mladi zaista i zavrse fatalno. ma koliko vam opcija privatne skole izgledala ok pogledajte i oslusnite u svom okruzenju sta se, i po kojim, privatnim skolama zaista i desava.

Ovde su privatne skole malo skuplje. Tipa jedna prosecna plata ti ode samo na skolu.
Moj muz je isao u jednu, od obdanista do fakulteta i gledajuci njega,njegovu bracu i drustvo iz skole, ja licno mislim da vredi.
Imaju milion sportskih aktivosti- ragbi, kriket, hokej na travi, veslanje, rvanje, sta god ti padne napamet. Vise su usmereni bili na sport, nego na drogu.
Plus sto je jos uvek prijatelj sa nekim nastavnicima, ono drugari su, bili su nam na svadbi 😄

Back