Rupa VI

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
pa, pre ili kasnije skontas da ces nesto zasrati(u roditeljstvu, jel)
nekad se toliko iznerviras jer se jos secas gresaka svojih roditelja..
ali dodje dan kad prvo prihvatis da si nesavrseno bice, pa si samim tim nesavrsen roditelj. i da sve sto mozes, je da das sve od sebe, i nadas se najboljem.
ja dubokom verujem da je deci nenadoknadiva jedino ljubav.
ako ih volimo svom snagom, svim srcem, i svom dusom, to daje temelj koji je jako jako tesko shebati.
sve ostalo bude kako koji dan.
nakon toga, te ljubavi koja je do 6-te god ubedljivo najvaznija, ide postavljanje granica.
dete nema vise prava od roditelja, nema ni manje, ali zaboga miloga, nema ni vise
ja sam te histerije resavala mirno. ako skace, drzima ga i ne dam da se pomera
ako me udara, udaram ja njega

vrlo brzo ukapiraju, stvarno. nema potrebe za vikom ni za batinama, ali mora da shvati da mu nije sve dozvoljeno.
i pricati. do besvesti, do bola:))
i to je to. pa sta ti bog da:)

...@..
Meni je ta danasnja potreba za savrsenim roditeljstvom blago receno spicena...nema te procitane knjige koja moze zameniti osecaj i savest i koja garantuje sretno detinjstvo bez ikakvih traumi...ma koliko roditelj tezio ka savrsenstvu i sve uradio ispravno, nesto sa strane moze se detetu posrati u zivot...
Ta potreba da se ususka, stvori idealne uslove i sl. nije normalna..
Ne postoji savrsenstvo.
Sto pre majke shvate da treba da se opuste i slusaju sebe, to ce pre biti zadovoljnije a samim tim i deca.
Zato cesto tate budu “bolji” roditelji u ocima deteta, jer oni ne misle toliko koliko mame... ponasaju se prirodnije.
pa, pre ili kasnije skontas da ces nesto zasrati(u roditeljstvu, jel)
nekad se toliko iznerviras jer se jos secas gresaka svojih roditelja..
ali dodje dan kad prvo prihvatis da si nesavrseno bice, pa si samim tim nesavrsen roditelj. i da sve sto mozes, je da das sve od sebe, i nadas se najboljem.
ja dubokom verujem da je deci nenadoknadiva jedino ljubav.
ako ih volimo svom snagom, svim srcem, i svom dusom, to daje temelj koji je jako jako tesko shebati.
sve ostalo bude kako koji dan.
nakon toga, te ljubavi koja je do 6-te god ubedljivo najvaznija, ide postavljanje granica.
dete nema vise prava od roditelja, nema ni manje, ali zaboga miloga, nema ni vise
ja sam te histerije resavala mirno. ako skace, drzima ga i ne dam da se pomera
ako me udara, udaram ja njega

vrlo brzo ukapiraju, stvarno. nema potrebe za vikom ni za batinama, ali mora da shvati da mu nije sve dozvoljeno.
i pricati. do besvesti, do bola:))
i to je to. pa sta ti bog da:)
Tako je.
Samo da dodam, da mislim da bih moju decu rastavila od zivota da me udare ili dignu ruku na mene. Ma ton. Slucajno ok, vratis slucajno :lol:
Ali ima dece koja u histeriji udaraju, uvek se u cudu nadjem :eek:
Moji kad krenu da se guraju i sibaju medjusobno, samo kazem Sedi!!! Jel se mi tucemo u ovoj porodici? Jel se iko ovde tuce?! Dize ruku na drugoga?! Jel se sestra sme tuci ili se brani?! Brat udara?! Sram vas bilo!!! Svako u svoju sobu za kaznu... kad se smirite znate sta sledi.(izvinjavaju se jedno drugome)
:lol:

Ne vidim kako je potreba da se razume dečiji temperament i ponašanje, naročito kad je ono "izazovno" i u tako ranom uzrastu, potraga za savršenim roditeljstvom ili internet roditeljstvo. Ali ajd... Forum trpi sve.
Nemas tu sta da razumes.
Kombinacija tebe i tvog muza.
Sednes gledas ih i kao da gledas sebe(ako hoces da sebi priznas istinu).

И ја се запањим када дете, ма колико мало било, дигне руку на родитеља/бабу/деду или неког туђег. Још родитељи све као немој, лепо, умилно, само што му се не извињавају (!?!).

И ја се запањим када дете, ма колико мало било, дигне руку на родитеља/бабу/деду или неког туђег. Још родитељи све као немој, лепо, умилно, само што му се не извињавају (!?!).
Znas kako.
Nikad ne znas zasto je to tako.
Ja sam to prihvatila.

Evo pre neki dan, cerka i ja cekamo medu dole na gumama, spusta se. Stojimo sa strane, masemo mu kad se spusti... i u momentu cujemo dete dernja vristi stenje, svi gledamo, dete vece od mog sina(oko 8 god), vuce mamu, njari ali onako bezobrazno do bola, vristi, trazi joj nesto... a mama sa silikonima u ustima je grli i mazi a mala udara, besni... i to traje neko vreme, dok tata nije doneo gumu i doveo i drugo dete koje je maleno ali uredno... smirila se kad je tata odveo...
na prvi mah garantujem da je 99% nas pomislilo kako bi je razbili i vidi mame napucane... a onda mi sine, mozda dete nije ok... mozda ima neki problem cim tako reaguje, mozda je emocionalno nezrelo ili na neki drugi nacin ali se to samo ne vidi fizicki... i mama, mozda je i njoj tesko... mozda je zato stavila silikone i sebi pokusava podici samopouzdanje...
Ko zna sta je iza svega, i ne treba osudjivati.

Ne znam odakle mi ova sirina, mora da je od previse kiseonika na planini :malav:
Treba me staviti malo pod auspuh da se vratim na fabricka podesavanja :lol:

Znas kako.
Nikad ne znas zasto je to tako.
Ja sam to prihvatila.

Evo pre neki dan, cerka i ja cekamo medu dole na gumama, spusta se. Stojimo sa strane, masemo mu kad se spusti... i u momentu cujemo dete dernja vristi stenje, svi gledamo, dete vece od mog sina(oko 8 god), vuce mamu, njari ali onako bezobrazno do bola, vristi, trazi joj nesto... a mama sa silikonima u ustima je grli i mazi a mala udara, besni... i to traje neko vreme, dok tata nije doneo gumu i doveo i drugo dete koje je maleno ali uredno... smirila se kad je tata odveo...
na prvi mah garantujem da je 99% nas pomislilo kako bi je razbili i vidi mame napucane... a onda mi sine, mozda dete nije ok... mozda ima neki problem cim tako reaguje, mozda je emocionalno nezrelo ili na neki drugi nacin ali se to samo ne vidi fizicki... i mama, mozda je i njoj tesko... mozda je zato stavila silikone i sebi pokusava podici samopouzdanje...
Ko zna sta je iza svega, i ne treba osudjivati.

Ne znam odakle mi ova sirina, mora da je od previse kiseonika na planini :malav:
Treba me staviti malo pod auspuh da se vratim na fabricka podesavanja :lol:
Друго је болесно дете.
Мада, има доста и ситуација где су родитељи болећивији него што је то заиста оправдано. Али, они живе са тим.
Што тата моје другарице каже, који има другу, много млађу жену и малу децу са њом коју је она против његове воље размазила: "Ти ћеш их трпети, нећу ја."

Ne postoji savrsenstvo.
Sto pre majke shvate da treba da se opuste i slusaju sebe, to ce pre biti zadovoljnije a samim tim i deca.
Zato cesto tate budu “bolji” roditelji u ocima deteta, jer oni ne misle toliko koliko mame... ponasaju se prirodnije.

Tako je.
Samo da dodam, da mislim da bih moju decu rastavila od zivota da me udare ili dignu ruku na mene. Ma ton. Slucajno ok, vratis slucajno :lol:
Ali ima dece koja u histeriji udaraju, uvek se u cudu nadjem :eek:
Moji kad krenu da se guraju i sibaju medjusobno, samo kazem Sedi!!! Jel se mi tucemo u ovoj porodici? Jel se iko ovde tuce?! Dize ruku na drugoga?! Jel se sestra sme tuci ili se brani?! Brat udara?! Sram vas bilo!!! Svako u svoju sobu za kaznu... kad se smirite znate sta sledi.(izvinjavaju se jedno drugome)
:lol:
Ponašaš se kao derište.Deca nisu tvoje vlasništvo.Loše i nakazno ponašanje deca preuzimaju od roditelja.

Друго је болесно дете.
Мада, има доста и ситуација где су родитељи болећивији него што је то заиста оправдано. Али, они живе са тим.
Што тата моје другарице каже, који има другу, много млађу жену и малу децу са њом коју је она против његове воље размазила: "Ти ћеш их трпети, нећу ја."
Ovo ne razumijem, kako ih on nece trpiti? Njegova djeca ili unucici?

Nemas tu sta da razumes.
Kombinacija tebe i tvog muza.
Sednes gledas ih i kao da gledas sebe(ako hoces da sebi priznas istinu).
Meni je trebalo dosta vremena da se otkačim od poređenja dece sa mnom i žmuem i da prestanem da ih etiketiram. Oni se stalno menjaju. Plus njima drugačije radi mozak, drugačija im je logika. Naravno da ima tu šta da se razume.

I treće, nije nam od pomoći naše vaspitanje gde je najveća roditeljska briga bila da se dete ne razmazi ljubavlju i nežnošću slučajno, od nosanja, uspavljivanja pa na dalje. Sve sa jako malo strpljenja, uz jako puno kritike. Problem je izaći iz tog šablona ako si u njemu odrastao.

čujem da je kod vas gore u begetu teško za disanje
i ovde je...otvoriš prozor da uđe kao vazduh, ono ko da si lišće zapalio u sobi :neutral:
Mi smo nadimljeni kao sunke.
Kod mene u ulici sve normalno, izasla sinoc do radnje paralelnom ulicom koja je bas na brdu, ne moze da se dise. Meni vuce na tezak smrad uglja al niko ne lozi u kraju.
Samo da malo padne pritisak.

..mislim da se na toma sve vise insistira kako bi se stvorilo sto vise nesigurnih ljudi kojima se moze lako manipulisati...
Vjerijem da je razlog danasnjeg veceg obracanja paznje na odgoj u odnosu na proslost u tome sto imamo vise vremena.
Imamu tehnolosku prednoat u odnosu na prethodne generacije I vrijeme ustedjeno na kucnim poslovima koji su danas na dugme trosimo stvaranjem koristi na drugim poljima. Vise se ljudi okrecu igri sa djecom, obrazovanju u polju djecije psihologije, potreba.
Al ostaje nam ista prirodna limitiranost, gdje sam sigurna da svaki roditelj da maksimum od sebe. Nekad je to nekome malo, drugome djeluje kao pretjerivanje I teznja pergekcionizmu I idealnom roditeljstvu.

Vjerijem da je razlog danasnjeg veceg obracanja paznje na odgoj u odnosu na proslost u tome sto imamo vise vremena.
Imamu tehnolosku prednoat u odnosu na prethodne generacije I vrijeme ustedjeno na kucnim poslovima koji su danas na dugme trosimo stvaranjem koristi na drugim poljima. Vise se ljudi okrecu igri sa djecom, obrazovanju u polju djecije psihologije, potreba.
Al ostaje nam ista prirodna limitiranost, gdje sam sigurna da svaki roditelj da maksimum od sebe. Nekad je to nekome malo, drugome djeluje kao pretjerivanje I teznja pergekcionizmu I idealnom roditeljstvu.
...nista preterano nije dobro, ta proslost nije bas bila tako davno, ali znam da sam imala vise slobodnog vremena nego mnoge porodice danas, radila sam 8h, imala slobodne vikende i praznike, godisnji odmor od mesec dana...mogla sam da se posvetim deci maximalno....i tad smo imale i masine za sudje i ves, nismo mi u proslosti zivele pod petrolejkom....ali su deca znala da razgovaraju, da se igraju sama, da se zabave i druze, a ne da im jedina igra i zabava budu igrice na telefonima/tabletima/kompjuterima nebitno, i igraonice gde ce se spustati niz tobogane i gadjati kojekakvim lopticama u ogradjenim prostorima kao da su opasne zivotinje,a ne deca....dok roditelji sede i opet gledaju u telefone u vecini slucajeva...
..moje unuke su male, ove dve starije imaju svaka svoj telefon i nekad precute pola dana gledajuci u tel., ja poludim i svasta kazem i cerki i zetu pa oni duvaju ali odreaguju tako sto im uzmu telefone...samo sto svale krivicu na mene, a ne da im objasne kako to nije normalno...ne nerviram se mnogo oko toga, samo im uprono skrecem paznju da to ne valja i da one moraju da se igraju, trce, skacu budu na vazduhu....onda se ovi "matori" dozovu, ali i popuste ako one pocnu da kukumavcu da im se vrate telefoni...vrte se u krug, kako ce biti ne znam...
...starija ne daje maloj telfon u ruke, igra se crta, trci, zna da se zaigra i napolju sa drugom decom i sama u svojoj sobi, pa da donese da se pohvali sta je nacrtala, obojila. slozila....tv se ukljucuje kad ona zaspi....
...kakve ce biti kad odrastu ne znam i niko ne moze bas da tvrdi da ce ove dve starije biti "ostecene" zbog trenutnog ponasanja, ali mi prosot nije normalno da
se deci pusti na volju sve sto hoce, jer ce zamisli da se povredi njihov licni integritet...ma ajde, kako da ne...

Често се деси да се родитељи чешу уз чувену "не знам шта се десило, све сам дао.". Па, све се и десило.
Мада, има деце одрасле у изобиљу, а скромне и сасвим на месту. Можда су имали више материјално, али им је дозирано и нису имали увек и све, када год пожеле.
Зато родитељ и постоји. И да воли и да контролише, па и да челичи. Наша улога је да их оспособимо за живот, првенство. Од свега по мало.

Али је чињеница да не треба делити самоиницијативно савете. Сви мислимо да радимо најбоље. И радимо, најбоље што умемо. Само време може показати...
А не треба ни да се самопрецењујемо. Има наше улоге, али је, ако не и више, до самог детета.

Ja uglavnom ne delim savete ako je to nesto sto me se ne tice, ne mesam se u njihove razgovore, odluke, vecinom gledam svoja posla, nikad nisam ni zelela da ja vaspitavam svoje unuke, one imaju svoje roditelje, ali ovog puta ne mogu da odcutim i necu, pa neka se ljute koliko hoce jer je ocigledno da deci smeta to sto rade, a deca su deca i ne znaju niti umeju da postave granicu, a oni su valjda zaneti nekim drugim stvarima propustili da konstatuju kako obe zimirkaju, a to se desava od kad pilje u telefone po celi dan...ustvari svo slobodno vreme....ne dajem ja pet para ni ako se ovi veliki malo nadure, neka se dure, i pored toga oni znaju da sam ja dobronamerna i da sam u pravu pa odreaguju...samo ih mrzi da objasnjavaju deci moje namere...ali ok nema veze meni je i bitno samo da one prestanu da gledaju u to toliko...

Ja uglavnom ne delim savete ako je to nesto sto me se ne tice, ne mesam se u njihove razgovore, odluke, vecinom gledam svoja posla, nikad nisam ni zelela da ja vaspitavam svoje unuke, one imaju svoje roditelje, ali ovog puta ne mogu da odcutim i necu, pa neka se ljute koliko hoce jer je ocigledno da deci smeta to sto rade, a deca su deca i ne znaju niti umeju da postave granicu, a oni su valjda zaneti nekim drugim stvarima propustili da konstatuju kako obe zimirkaju, a to se desava od kad pilje u telefone po celi dan...ustvari svo slobodno vreme....ne dajem ja pet para ni ako se ovi veliki malo nadure, neka se dure, i pored toga oni znaju da sam ja dobronamerna i da sam u pravu pa odreaguju...samo ih mrzi da objasnjavaju deci moje namere...ali ok nema veze meni je i bitno samo da one prestanu da gledaju u to toliko...
Deca imaju pravo da budu deca ali roditelji nemaju pravo da se ponašaju kao deca.U suprotnom će da vaspitaju decu da u toku odrastanja i kad odrastu budu bahata i samoživa i stupaju u konflikte sa ljudima oko sebe.Naravno, zbog takvog ponašanja će svašta da im se dešava jer neće svi da trpe idiotsko, čobansko i bahato ponašanje prema sebi.Na kraju krajeva, pravila u ponašanju postoje da se ne bismo međusobno istrebili u konfliktima.

Deca imaju pravo da budu deca ali roditelji nemaju pravo da se ponašaju kao deca.U suprotnom će da vaspitaju decu da u toku odrastanja i kad odrastu budu bahata i samoživa i stupaju u konflikte sa ljudima oko sebe.Naravno, zbog takvog ponašanja će svašta da im se dešava jer neće svi da trpe idiotsko, čobansko i bahato ponašanje prema sebi.Na kraju krajeva, pravila u ponašanju postoje da se ne bismo međusobno istrebili u konfliktima.
Sve oni to znaju ali to im je slaba tacka, pa zato imaju mene da ih podsetim na to :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back