Rupa II

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Problem je dublji. Ne može država dopreti do nekog koga porodica štiti.
"Nije on lud, samo je bio na ratištu."
"Ne tuče nas i maltretira jer je bolestan već je bio na ratištu"
Koliko puta si čuo ovakve izgovore? Ne sporim da rat iščaši čoveka ali bio je i moj tata u Hrvatskoj skoro 2 godine pa nije uzeo pušku u ruke i pobio nas. Niti moj ujak. Niti tatini prijatelji.
Još uvek je u Srbiji prisutan taj palanački "šta će svet da kaže o nama?" stav zbog kojeg se trpe batine, kriju modrice i zatvaraju oči pred očiglednim duševnim bolestima. Misliš da porodica ovog čoveka nije skontala da "ima samce u glavi"? Da je prema njima bio divan, nežan i pažljiv? Malo sutra.

Nemas pojma o zivotu a drzis predavanje,da te to nisu ucili na kursu za moderatore?
Posle 30 godina,pucanj cepa od sampanjca moze da bude inicijalna kapisla osobi sa ratista i da pocini zlocin koga nije svestan.Nisam bio,ali cega sam se naslusao i meni je muka.Jadni ti ljudi,svi su oni stradalnici.
I taj covek nije KRIMINALAC.

Poslednja izmena od moderatora:
Polako Mirko, nije on bio mirni i uzorni clan drustva kojem je saraf ispao na spavanju, ali da ne govormo o njemu - ona govori uopsteno o tome da se sarafi odvrcu postepeno ali zbog straha od reakcije sredine porodica suti i sistem nema ni priliku reagovati.

..ne radi se samo o reakciji okoline, vec se prvenstveno u vecini slucajeva radi bas o tim osobama, kako ce reagovati tek posle prijave...ko ne zna neke stvari
ne moze ni da prica o tome.....i bolje je sto vecina ne zna, sta je strah i kakav je to strah....

..ne radi se samo o reakciji okoline, vec se prvenstveno u vecini slucajeva radi bas o tim osobama, kako ce reagovati tek posle prijave...ko ne zna neke stvari
ne moze ni da prica o tome.....i bolje je sto vecina ne zna, sta je strah i kakav je to strah.
...

Psihijatri zato idu u skolu Affro, ne moze im porodica otimati hleb. I pun mi je q boldovanog u ovom drustvu, ja sam 13.6.92 ljubio bratica u celo ispod rupe od snajpera i relativno mlad naucio sta znaci mrtvacka hladnoca i zamrzio svakog ko sere o ratu - a to ratnici ne rade, vec ******

Nemas pojma o zivotu a drzis predavanje,da te to nisu ucili na kursu za moderatore?
Posle 30 godina,pucanj cepa od sampanjca moze da bude inicijalna kapisla osobi sa ratista i da pocini zlocin koga nije svestan.Nisam bio,ali cega sam se naslusao i meni je muka.Jadni ti ljudi,svi su oni stradalnici.

Nije ubica, nego je... Sta je?

Psihijatri zato idu u skolu Affro, ne moze im porodica otimati hleb. I pun mi je q boldovanog u ovom drustvu, ja sam 13.6.92 ljubio bratica u celo ispod rupe od snajpera i relativno mlad naucio sta znaci mrtvacka hladnoca i zamrzio svakog ko sere o ratu - a to ratnici ne rade, vec ******

...slazem se ja sa tobom, i zao mi je sto si to doziveo, to je nesto sto niko ne treba da dozivi, ali kako mislis da nekog takvog uopste ubedis da treba da ide kod psihijatra?...tesko,
skoro pa nikako....a pritom ne deluje kao neko kome je psihijatar potreban, sem u izuzetnim situacijama, a kad se te situacije dogode, onda se samo boris da prezivis taj dan
i taj momenat......a strah ostaje....moze da ti bude pun q koliko god, nismo svi od istog skovani i ne mozemo svi da gledamo "smrt u oci" i da budemo hrabri i odlucni jednostavn
ne mozemo, ne umemo....

...slazem se ja sa tobom, i zao mi je sto si to doziveo, to je nesto sto niko ne treba da dozivi, ali kako mislis da nekog takvog uopste ubedis da treba da ide kod psihijatra?...tesko,
skoro pa nikako....a pritom ne deluje kao neko kome je psihijatar potreban, sem u izuzetnim situacijama, a kad se te situacije dogode, onda se samo boris da prezivis taj dan
i taj momenat......a strah ostaje....moze da ti bude pun q koliko god, nismo svi od istog skovani i ne mozemo svi da gledamo "smrt u oci" i da budemo hrabri i odlucni jednostavn
ne mozemo, ne umemo....

Postoje sluzbe kojima se to treba prijaviti i covek se mora sa tim suociti. Lecenje je savim normalna stvar, samo je kod nas lecenje drama. I kakvu poruku saljemo drustvu: pobio je 13 ljudi, ybg, posledice rata? Pa nakon ovoga onog koji se buni ici na vestacenje treba u lisicam sprovesti, o cemu mi pricamo, o razumevanju i pravima potencijalnih ubica nevinih i dece?

Postoje sluzbe kojima se to treba prijaviti i covek se mora sa tim suociti. Lecenje je savim normalna stvar, samo je kod nas lecenje drama. I kakvu poruku saljemo drustvu: pobio je 13 ljudi, ybg, posledice rata? Pa nakon ovoga onog koji se buni ici na vestacenje treba u lisicam sprovesti, o cemu mi pricamo, o razumevanju i pravima potencijalnih ubica nevinih i dece?

...ne ja pisem uopsteno o onome sto znam, a ovo ne bih ni kometarisala, jer je previse strasno.....

Da bi covek bio kriv,mora da bude uracunljiv i vin.
Pustimo da se ti jadni ljudi dostojno sahrane,da se sprovede detaljna istraga,a sigurno je da hoce,pa posle da o takvoj tragediji raspravljamo.
Znam slucajeve jadnih ljudi koji su na silu oterani u rat,porodice im se raspale,oni oboleli...zasto,da bi se fukara obogatila?
Ne osudjujte nikoga napamet,kazem to kao covek,roditelj i profesionalac u tom poslu
Muka je to,ti ljudi u 99% slucajeva nisu zlocinci niti kriminalci.
Svi su jadnici i stradalnici.

...ne ja pisem uopsteno o onome sto znam, a ovo ne bih ni kometarisala, jer je previse strasno.....

Bas zato sto je strasno zahteva reakciju. Ja bih se npr. tesko nosio sa tim da znam da mi clan familije ima psihicki problem i da mu tolerisem naoruzanje u kuci i da jos pocini zlocin nad nevinim - ovako treba razmisljati i u skladu sa tim reagovati kako bi se nesrece maksimalno predupredile ili umanjile

- - - - - - - - - -

Da bi covek bio kriv,mora da bude uracunljiv i vin.
Pustimo da se ti jadni ljudi dostojno sahrane,da se sprovede detaljna istraga,a sigurno je da hoce,pa posle da o takvoj tragediji raspravljamo.
Znam slucajeve jadnih ljudi koji su na silu oterani u rat,porodice im se raspale,oni oboleli...zasto,da bi se fukara obogatila?
Ne osudjujte nikoga napamet,kazem to kao covek,roditelj i profesionalac u tom poslu
Muka je to,ti ljudi u 99% slucajeva nisu zlocinci niti kriminalci.
Svi su jadnici i stradalnici.

Mirko, sve je to ok, ali zdrava osoba ovo ne moze uraditi i tu je tacka

Bas zato sto je strasno zahteva reakciju. Ja bih se npr. tesko nosio sa tim da znam da mi clan familije ima psihicki problem i da mu tolerisem naoruzanje u kuci i da jos pocini zlocin nad nevinim - ovako treba razmisljati i u skladu sa tim reagovati kako bi se nesrece maksimalno predupredile ili umanjile

- - - - - - - - - -

Mirko, sve je to ok, ali zdrava osoba ovo ne moze uraditi i tu je tacka

Potpuno tacno,upravo i ja tako mislim.
Ali ti sindromi mogu da se jave i 30 godina nakon ratnih strahota a da je covek do tada bio potpuno normalan,jednostavno dodje do "inicijalne kapisle" i onda - erupcija a da toga nije ni svestan.
Ko voli rat,osim ratnih profitera - fukare,dabogda imao rat u kuci.
Mislim da je ovo toliko strasna tragedija da o njoj nema smisla raspravljati,previse je tragicno.

To što potežeš boju mog nicka više govori o tebi no o meni.

Da ne pominjem deo "nisam bio na ratištu ali sam čuo kako je bilo". U jeee. A zašto nisi bio? Imaš dovoljno godina. Nego dok su se jedni krili po vikendicama i rođacima u inozemstvu druge su raznosile mine i vraćali se u komadima, psihičkim i fizičkim. Misliš da se moj ćale vratio sa osmehom na licu? Hoćeš da ti prepričam kako su izgledali dani i noći u čekanju da telefon zazvoni i da nam jave da nije živ? Hoćeš da ti pokažem crtež mog malog brata koji mu je nacrtao i poslao i koji on još uvek čuva? Tvoje saosećanje sa stradalnicima ima funkciju samo ako si ratovao. U protvnom odskakući u troskoku. Ni malo nisam raspoložena.

Tragikomicno je sto postoji regrutacija, a kada se mucenici vrate iz rata - niti im se priznaje da su bili, niti da se prati zdr. stanje. Tuga.

Čuj priznaje. Većinu su dočekali otkazi u preduzećima koja su dok su oni ratovali propala. Koliko smo toga pregurali preko glave, dobro da ne skakućemo na jednoj nozi i tripujemo se da smo Napoleoni.

Ne priznanja, vec da im priznaju da su bili: kroz penzije, r. staz. Na to sam mislio.

Da, poništili su odluku o dupliranju radnog staža tokom vremena provedenog na ratištu. Argument: nisu ratovali na eritoriji Srbije već na tuđoj teritoriji. A za čije babe zdravlje se generacije 68-72 vratile u kovčegu ili osakaćeno?

- - - - - - - - - -

a ti volfice nisi prošla regrutaciju a?

A ti?

Hiljade su bile na ratistima, prosli tamo nezamislive stvari, pa ipak nisu nikoga ubili, niti su pukli. Ne verujem da to ima ikakve veze sa ratistem
Ali ko ce znati, mozak je tamni vilajet, covek je imao neku bolest koja je tinjala i ovo je jedna za mene nezamisliva erupcija takve bolesti :(

Kućni prijatelji su tokom ratau Bosni bili sve vreme u Sarajevu. Gladovali, smrzavali, strahovali da ih ne ubiju, siluju, maltretiraju. I preživeli su. Deca su već odrasli ljudi, imaju svoje porodice.

Možda je taj čovek flipnuo od toga što je bio u ratu (kom ratu?) ali ratovi u Bosni i Hrvatskoj bejahu pre x godina. Nemoguće je da je on bio do danas ujutru duša od čoveka, nego flipnuo odavno ali porodica krila. Da ne pukne bruka. Sad mogu da im se diče potomci kako im je predak masovni ubica.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back