Ruma

Награда за "Српско певачко друштво у Руми"




19. хорски фестивал "Мајске музичке свечаности" који се иначе одржава сваке године у мају у Бијељини, ове године одржан у "онлајн" формату од 16. до 18. октобра 2020. године. Такмичило се 38 хорова из Србије, Пољске, Словеније, Хрватске, Републике Српске, Босне и Херцеговине и 17 соло певача, а "Српско певачко друштво у Руми" је у тој конкуренцији освојило сребрну медаљу са 86 бодова.
"Драго нам је да су организатори фестивала упркос тренутној епидемиолошкој ситуацији пронашли начин да се фестивал ипак одржи. Ово је за наш хор било ново искуство и заиста смо задовољни резултатима. Ипак, надамо се да ћемо у наредној такмичарској сезони наступати уживо, јер та енергија и емоције на самом наступу се много лепше преносе пред пуном салом слушалаца", изјавила је диригенткиња хора, Зорка Ухрик.
 
Дан ослобођења Руме у Првом свет

6. новембар 2020.
danoslobodjenja2020nov_590_393_100.jpg


Црквеним обредом и полагањем венаца на Српском војничком гробљу у Руми данас је обележена 102. годишњица ослобођења Руме у Првом светском рату. Молебан је служило свештвенство Српске православне цркве у Руми, а венце на обновљени спомен комплекс положили су представници Општине Рума, општинског СУБНОР-а, Удружења ратних војних инвалида и грађани наше општине.
 
"Музеји за десет" - Отворена изложба у Завичајном музеју

muzejiza10a20ccccc_590_442_100.jpg


У Завичајном музеју Рума, у оквиру манифестације "Музеји за 10", отворена је изложба "Култура и ми", на којој су представљени радови корисника Геронтолошког центра „Срем“и румског Дневног боравака за децу, младе и одрасле са сметњама у развоју. Тема овогодишње манифестације је “Музеји за једнакост: разноврсност и укљученост”, која подстиче јачање разноликости и инклузије у установама културе, напомиње Бранислава Коњевић, директорица Завичајног музеја Рума.

"По шести пут учествујемо у манифестацији, дакле од самог почетка ове музејске иницијативе. С обзиром на то да имамо две веома значајне установе у нашем граду које брину о посебним категоријама људи, решили смо да их укључимо и у складу са темом овогодишњег програма "Музеји за десет", направили смо изложбу радова корисника Геронтолошког центра "Срем" и Дневног боравака за децу, младе и одрасле са сметњама у развоју", казала је директорица Завичајног музеја, установе која ће данас бити награђена за најбоље реализован програм у 2019. години, када је реч о манифестацији "Музеји за десет".
 
Нове медаље на Првенству Србије за румске кик боксере

fotkakik09ru1-200x195.jpg


Румски кик боксери наступили су протеклог викенда на два такмичења: Првенству Србије у дисциплини фул контакт и Првенству БиХ у дисциплини лоу кик.
На државном првенству Србије су се надметали Драган Делић, кадет до 54 кг; Петар Јованов, јуниор до 63,5кг; Милош Вуковић, јуниор до 67кг; Јована Kасап, јуниорка до 65кг и Николина Kасап, јуниорка до 70кг, док је сениор Младен Честић наступио на Првенству БиХ у категорији до 67 кг.
Драган Делић је освојио сребрну медаљу, а у финалу је поражен од вишеструког првака Србије Данијела Медоварског. Петар Јованов је у уводне две борбе оставарио два тријумфа и изборио пласман у финале, које ће према пропозицијама одрадити на наредном такмичењу. Милош Вуковић је имао одличан наступ. Након прекида у полуфиналу, остварио је убедљиву победу и у мечу за првака Србије, савладавши такмичара из Уба, од кога је поражен на претходном такмичењу.
 
Vidiš, nisam ni zano da ih tamo još uvek ima.

У плану ми је била та емисија још пролетос и имао сам договор са господином Унтербергером, јер га лично познајем. Прво се нећкао али је пристао, али она блокада око ,,короне", померила је тек сада. Мада сам снимке тог јеврејског гробља окачио овде пре пар година и кратак историјат. Али ми је било сада битно да аутентично чујемо из уста јединог преосталог полујеврејина из Руме, о њиховом доласку и судбини. Није био проблем да ја то испричам помоћу фотографија, али је овако лепше и остаје сачувано од заборава. Нарочито је инетресантан онај део када прича о линији Мојсијевог брата Арона, и да је тај знак спојених шака, знак директног његовог потомка. То нису знали ни кустоси из музеја града, са којима добро сарађујем.
Биће ту још интересантних емисија, само да ме здравље послужи, а желим да се сачува од заборава и ове политике, која све меље и гура у запећак.
 
zdravlje je najbitnije, nadam se miškoni da si dobro, kao i ti dlugomire !!
Здравље је хвала Богу, у реду! Само сам споменуо онако, мада се никада не зна шта може да нас снађе. У Руми је проглашена ванредна ситуација, још прошле недеље, негде смо међу првима у Србији, колико је мени познато. А да ли је то баш тако или мало политички, нећу да улазим. Знам само да код нас у школи нико нема ,,корону" , како ђаци тако ни ми запослени. За остале нисам се интересовао.
Поздрав :)
 
Етнолошка изложба у Завичајном музеју Рума

56178-etnoloskaizlozba.jpg



Завичајни музеј Рума, као регионални музеј са административном надлежношћу над општином Стара Пазова, у сарадњи са Туристичком организацијом општине Стара Пазова учествује у прослави јубилеја 250 година од доласка Словака у Стару Пазову. Тим поводом у Завичајном музеју Рума отворена је етнолошка изложба „250 година досељавања Словака у Стару Пазову“ која је реализована у сарадњи Завичајног музеја Рума и ТОО Стара Пазова, а под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије.

Отварању изложбе присуствовали су директор ТОО Стара Пазова Драгана Зорић Станковић, директор Завичајног музеја Рума Бранислава Коњевић, сарадник на пројекту и коаутор изложбе Миливој Ковачевић и кустос етнолог Завичајног музеја Рума Јелена Арсеновић.
 
Јована Мушицки четврта на Европском првенству

689453-tkzmaj20zzzzz.jpg



Румљанка Јована Мушицки најбоља је репрезентативка Србије на недавно одржаном Европском првенству у теквондоу. Седамнаестогодишњој Јована је мало недостајало да се окити медаљом и такмичење у Сарајеву је завршила на четвртом месту. На путу до одличја заустављена је у крајње неизвесном мечу, на златни бод од, касније испоставиће се, европске шампионке такмичарке из Израела. Ипак, 2020. година је за Јовану више него успешна, а с обзиром да јој је ово прво Европско првенство у сениорској конкуренцији прави резултати тек предстоје.

"Задовољна сам својим резултатом, наравно увек може боље, очекивали смо више, али сам свакако постигла изузетан резултат тиме што сам била најбоља српска сениорка на турниру. Мали жал остаје јер сам меч изгубила у последњих пар секунди и то од девојке која је на крају освојила златну медаљу. Но, спремам се да поправим тај резултат и настављамо са припремама за следећу годину и наредно Европско првенство", каже Јована, државна шампионка наше земље и чланица румског ТК "Змај", која је, треба споменути, нову европску шампионку из Израела победила прошле године на међународном такмичењу у Бугарској.
 

Back
Top