RTS nam na madjarskom cestitao uskrs

Red je da se svima koji slave cestita, ali mi je to nekako logicnije da ide na nekim lokalnim tv u kojima odredjene zajednice zive. Zamisljam rusku drzavnu tv kako cestita na gomili jezika .

Ali mi sustinski ne smeta . U svakom slucaju..svima srecan praznik! :)

Ma, ne može se baš tako jednostavno porediti Srbija sa drugim zemljama. U svakoj zemlji postoje različite okolnosti i situacije. Srbija je mala zemlja u kojoj je najveća (lojalna) nacionalna manjina mađarska. I, ja zaista razumem zašto se toj manjini ukazuje više pažnje nego ostalima.
Druga stvar, oni jesu manjina na teritoriji države Srbije, ali ne treba zaboraviti da su pre manje od jednog veka na istoj toj teritoriji Srbi bili manjina. Jednostavno, i Srbi i Mađari tu žive vekovima, a politika pomeranjem granica određuje kada je ko od njih manjina. Bitno je da se oni međusobno poštuju, i da nijedni ni drugi, bez obzira ko u kom periodu bio manjina na toj teritoriji, nisu morali da nestanu u nekoj panonskoj "Oluji".

I, da mi ne bi neko sada ovde spominjao guranje pod led, odmah ću ga preduhitriti sa jednim velikim mađarskim imenom...grof Pal Teleki...slava mu!
141078_040112s1_if.jpg

Za one koji ne znaju ko je bio taj častan čovek:
Još u Prvom svetskom ratu slovio je kao prijatelj Srba, a svoju odanost našem narodu nastavio je da pruža sve do svoje svesno izabrane smrti.

Izuzetno naklonjen kralju Aleksandru Karađorđeviću i njegovim zemljacima, 12. decembra 1940. godine u Beogradu je potpisao Ugovor o večnom prijateljstvu Mađarske i Jugoslavije.

Kada je došao u sukob sa admiralom Hortijem, odlučio se na poslednji akt otpora nemačkom nacizmu i 3. aprila1941. u svom apartmanu u palati Šandor, izvršio samoubistvo.

Iza sebe je ostavio oproštajno pismo sa porukom da umire za Jugoslaviju. Nemačke trupe nastavile su marš prema Jugoslaviji, ne obazirući se na poruku i smrt časnog čoveka koji je u pružanju otpora nacističkoj Nemačkoj, bezrezervno stao na stranu Jugoslavije.

Poslednja izmena:
Ljudi, dokle ćete da upoređujete neuporedivo?
Srbi i Turci u Austriji su gastarbajteri i doseljenici, a Mađari u Srbiji su starosedeoci, kao i Srbi. To nije, i nikada neće biti, isto.

Starosedeoci su i rumuni u Vojvodini i istocnoj Srbiji,pa ne cuh da je njima cestitano na rumunskom!
U mestu gde ja zivim ima vise Rumuna od Srba,niko ih ne dira,imaju svoju Crkvu,a Srbi svoju,iako su obe pravoslavne?Je l to normalno?Nije!
Pohadjaju skolu na rumunsom!Je l to normalno ako su starosedeoci?Nije!
Moja prijateljica jeste Rumunka,ali njeno dete pohadja nastvu na srpskom,jer ona smatra da je to uredu!Kod kuce oni govore svoj jezik i to im pravo niko ne treba oduzeti,ali u drzavnim institucijama u Srbije se MORA govoriti srpski!

S obzirom da sam u svakom pogledu došljak na ove vojvođanske prostore, ja na ovu situaciju gledam samo iz jedne perspektive- lične.
Dok god mi na tom istom tv kanalu kažu Hristos Voskrese, ne marim ako čujem istu čestitku na još deset svetskih jezika, ako je to nekome u ovom ili onom interesu.
Ne smeta mi, ne ugrožava me, ne ide mi na živce.

Zaebano bi bilo da se nedajbože, ne čuje taj meni jedino blizak pozdrav i čestitka.

Upravo zato sto nismo marili i nije nam smetalo,izgubili smo Kosovo!Moramo braniti nacionalni interes,uz postovanje svih ljudskih prava svih onih koji legalno zive zajedno sa nama!
Znate li koliko u Nemackoj ima Poljaka,starosedeoca,generacijski su tu,ali nema ovakvih "postovanja"njihovih"prava"!

Upravo zato sto nismo marili i nije nam smetalo,izgubili smo Kosovo!Moramo braniti nacionalni interes,uz postovanje svih ljudskih prava svih onih koji legalno zive zajedno sa nama!
Znate li koliko u Nemackoj ima Poljaka,starosedeoca,generacijski su tu,ali nema ovakvih "postovanja"njihovih"prava"!

Kažem to naravno, vezano za temu i čestitku na njihovom jeziku.
Mogla bih da razvezem priču o širem kontekstu ove teme i o problemima koje sam i lično imala u ovoj sredini a tiču se jezičke barijere.
Ali to je druga tema.

".

I, da mi ne bi neko sada ovde spominjao guranje pod led, odmah ću ga preduhitriti sa jednim velikim mađarskim imenom...grof Pal Teleki...slava mu!
141078_040112s1_if.jpg

Za one koji ne znaju ko je bio taj častan čovek:

Da, znam tu istorijsku cinjenicu, ali nazalost o tome se malo govori. I sama sam ovde u nekoliko navrata pisala o jako, jako dobrim srpsko-madjarskim odnosima sve do ww2 i onog madjarskog fasistickog rezima. Nazalost, danas mnogi samo to pamte.

Starosedeoci su i rumuni u Vojvodini i istocnoj Srbiji,pa ne cuh da je njima cestitano na rumunskom!
U mestu gde ja zivim ima vise Rumuna od Srba,niko ih ne dira,imaju svoju Crkvu,a Srbi svoju,iako su obe pravoslavne?Je l to normalno?Nije!
Pohadjaju skolu na rumunsom!Je l to normalno ako su starosedeoci?Nije!
Moja prijateljica jeste Rumunka,ali njeno dete pohadja nastvu na srpskom,jer ona smatra da je to uredu!Kod kuce oni govore svoj jezik i to im pravo niko ne treba oduzeti,ali u drzavnim institucijama u Srbije se MORA govoriti srpski!

Rumuna je mnogo manje u Srbiji, nego Mađara, iz prostog razloga što je Rumuniji Trianonom pripao srpski istočni Banat, odnosno što su Srbi činili većinu i istočno od granice SR-RO. Dakle, ovde mi diskutujemo o čestitci na jeziku najbrojnije manjine. Smešno bi bilo da se sada krene čestitati na svim jezicima. Nije Tijanić papa. :hahaha:

Da li je normalno da Rumuni imaju svoju crkvu? Naravno da jeste. Pa, oni su narod koji ima svoju autokefalnu crkvu, a pravoslavlje nije ustrojeno kao katolicizam, pa da postoji jedinstvena crkva. Čak i kod katolika, evo ovde kod mene u Subotici, drže se posebno mise na mađarskom i srpskom (zlonamerni će reći hrvatskom :mrgreen:).

Da li je normalno da manjinska deca pohađaju kompletnu nastavu na svom jeziku? Po meni, nije...mada je opšteprihvaćen trend u civilizovanom svetu, ali smatram to kontraproduktivnim, jer to dete se u startu diskriminiše, jer neće biti sposobno da prihvati neki dobar posao, recimo u Nišu, jer ne vlada srpskim jezikom, a prihvatiće posao u Bukureštu. Glupo je da ova država školuje besplatno kadrove drugim državama.
Po meni bi škola morala biti na srpskom, odelenja mešovita (nema ništa gluplje od razdvajanja dece), a jezik manjine obavezan za pripadnike te manjine, i fakultativan za srpsku decu.

Slažem se da bi u javnoj komunikaciji, sem ukoliko ne komunicira sa pripadnikom svoje manjine, morali da govore službenim jezikom države, srpskim.

Nemačka je sila, pa joj se, kao i svakoj sili, može da krši i ne poštuje ljudska prava. Ali, gledajući sa ljudske strane, a ne kome se šta može, to nije u redu.

Da, znam tu istorijsku cinjenicu, ali nazalost o tome se malo govori. I sama sam ovde u nekoliko navrata pisala o jako, jako dobrim srpsko-madjarskim odnosima sve do ww2 i onog madjarskog fasistickog rezima. Nazalost, danas mnogi samo to pamte.

Ograničeni umovi, šizofreni i ksenofobični, i nadasve siromašni znanjem. Ja za takve kažem: "Hebeš Srbina koji ne zna svoju istoriju"! Nije srpska istorija samo odnos sa Vizantijom, ratovi sa Bugarima, i kosovski boj. Odnosi sa Ugarskom, i današnjom Mađarskom su itekako važan deo srpske istorije.
Mnogi koji kenyaju o "zlim Mađarima", a žive u Beogradu, pojma nemaju da su taj grad dobili na poklon od Mađara, i da su preuzeli mađarski naziv Sekešfehervar (Stolna Bela Tvrđava-Grad). Var je naziv za tvrđavu, ali ujedno i za grad, jer su srednjevekovni gradovi bili unutar bedema. Tek kasnije, kada su naselja izašla van zidina bedema, Mađari su uveli naziv "varoš" za grad, a reč "var" je ostala da označava samo tvrđavu. Nešto poput nemačkog "burg".
Ne znaju koliko su bili prijateljski odnosi naših vladara sa mađarskim kroz istoriju. Jako malo sukoba smo imali. Uglavnom neke čarke oko Mačve.
Ti takvi Srbi neznalice nemaju pojma da su naše princeze izrodile mnoge mađarske kraljeve, da je prvi mađarski kralj Vajk, svetu poznatiji kao sveti Stefan (mađarski sent Ištvan), svoje prepiske obavljao na srpskom jeziku i srpskom pismu, itd.

Kosovo smo izgubvili zbog pogrešne spoljnje politike. Da je Sloba još na početku mandata prihvatio da SAD i NATO naprave bazu na Kosovu svih ovih ratova ne bi bilo. Još bi postojala SFRJ,Bošnjaci i Hrvati ne bi smijeli da pisnu!

Ograničeni umovi, šizofreni i ksenofobični, i nadasve siromašni znanjem. Ja za takve kažem: "Hebeš Srbina koji ne zna svoju istoriju"! Nije srpska istorija samo odnos sa Vizantijom, ratovi sa Bugarima, i kosovski boj. Odnosi sa Ugarskom, i današnjom Mađarskom su itekako važan deo srpske istorije.
Mnogi koji kenyaju o "zlim Mađarima", a žive u Beogradu, pojma nemaju da su taj grad dobili na poklon od Mađara, i da su preuzeli mađarski naziv Sekešfehervar (Stolna Bela Tvrđava-Grad). Var je naziv za tvrđavu, ali ujedno i za grad, jer su srednjevekovni gradovi bili unutar bedema. Tek kasnije, kada su naselja izašla van zidina bedema, Mađari su uveli naziv "varoš" za grad, a reč "var" je ostala da označava samo tvrđavu. Nešto poput nemačkog "burg".
Ne znaju koliko su bili prijateljski odnosi naših vladara sa mađarskim kroz istoriju. Jako malo sukoba smo imali. Uglavnom neke čarke oko Mačve.
Ti takvi Srbi neznalice nemaju pojma da su naše princeze izrodile mnoge mađarske kraljeve, da je prvi mađarski kralj Vajk, svetu poznatiji kao sveti Stefan (mađarski sent Ištvan), svoje prepiske obavljao na srpskom jeziku i srpskom pismu, itd.

Koliko se secam u jednom periodu je i jedna princeza iz loze Nemanjica primila madjarsku krunu na rame. Tome mozemo da dodamo i Sibinjanin Janka ili Janos Hunjadija ( na madjarskom ) sina Matije Korvina za koga ima nedoumica oko toga da li ima srpskog porekla. A to vec zadire u same temelje srpsko-madjarskih odnosa.

Mislim da ovde uopšte nije reč o Mađarima nego o Srbima.Ne izazivaju Mađari ,Rumuni,Rusini,Slovaci,Vlasi ,Cigani itd.loš osećaj i naglašenu osetljivost,nego drugi Srbi.A to jeste pitanje politike.Ako se Srbi ne osećaju dobro u svojoj državi(Nema više "zajednica" i samim tim ni izgovora) Za to su odgovorni oni koji su na vlasti-dakle politika i političari.Nisu separatizam,autonomaštvo i ostala osetljiva pitanja,pitanja nacionalnih manjina,nego drugih Srba.
Mislim da u osnovi ovih negativnih reakcija nije poenta u odnosu prema Mađarima nego prema srpskoj politici koja koristi ovakve gestove da se promovoiše kao EUropejska,tolerantna i evroatlanski orijentisana,suočena sa prošlošću i sl.Iza takvih marketinško političkih gestova,po pravilu ,ne stoji iskrenost i oni ne donose ništa korisnog odnosima ovih naroda koji žive u Srbiji.

Predlog je da se čestita onoliko puta koliko je u skladu sa odnosom broja građana te nacionalnosti.
Npr. na srpskom 62 puta
na mađarskom 2
na bgarskomi rumunskom po jednom itd.
a crnogorskom 0.5 dakle samo pva reč
*** ne isplati se da bi na vrnogorskom obe reči bile rečene mora na srpskom da se kaže 124 puta, mnogo je ne se ljute montenegrini

Koliko se secam u jednom periodu je i jedna princeza iz loze Nemanjica primila madjarsku krunu na rame. Tome mozemo da dodamo i Sibinjanin Janka ili Janos Hunjadija ( na madjarskom ) sina Matije Korvina za koga ima nedoumica oko toga da li ima srpskog porekla. A to vec zadire u same temelje srpsko-madjarskih odnosa.

Obratno... On je bio otac Matije Korvina. Pričalo se da je on vanbračni sin despota Stefana Lazarevića, ali je i to neizvodljivo, pošto je Stefan imao samo 11 godina kada se Janko rodio.

E, sada... po samom nazivu, srpskoj verziji prezimena "Sibinjanin", očigledno da je srpskog porekla, jer je Sibin staro srpsko ime, koje se nije nalazilo kod drugih naroda, a pogotovo ne kod Mađara. On je sin Vojka, vlaškog kneza, i unuk Srbov, iz današnjeg rumunskog Severina. Pošto Vojko, a pogotovo Srb, ne mogu biti ničija do srpska imena, jasno je da je Janko bio Srbin. Ali, pošto je bio ugarski plemić, i imao je i ugarske plemićke krvi, jer mu je majka bila Mađarica, Eržebet Moržinaj, a takođe vlaška plemkinja, iz Hunjada, Ugari su ga prihvatili kao svog, ali po majci. To uopšte nije čudno ako se zna da je i dan danas kod Mađara majka glavna u poreklu. U svim ličnim dokumentima, sudskim spisima i sl. svugde se uz lično ime piše i ime majke.

Nemačka je sila, pa joj se, kao i svakoj sili, može da krši i ne poštuje ljudska prava. Ali, gledajući sa ljudske strane, a ne kome se šta može, to nije u redu.

Po cemu nemci krse ljudska prava,molim te?Je l bilo kojoj naciji koja legalno zivi u Nemackoj zabranjeno da se leci,skoluje,radi,prima deciji dodatak,je l nemaju prava na godisnji odmor,pauzu za rucak na poslu,pravo da od biroa rada primaju socijalu ako su ostali bez posla?Lupas ko Maksim!

Back