Дон
Buduća legenda
- Poruka
- 29.456
Red je da se svima koji slave cestita, ali mi je to nekako logicnije da ide na nekim lokalnim tv u kojima odredjene zajednice zive. Zamisljam rusku drzavnu tv kako cestita na gomili jezika .
Ali mi sustinski ne smeta . U svakom slucaju..svima srecan praznik!![]()
Ma, ne može se baš tako jednostavno porediti Srbija sa drugim zemljama. U svakoj zemlji postoje različite okolnosti i situacije. Srbija je mala zemlja u kojoj je najveća (lojalna) nacionalna manjina mađarska. I, ja zaista razumem zašto se toj manjini ukazuje više pažnje nego ostalima.
Druga stvar, oni jesu manjina na teritoriji države Srbije, ali ne treba zaboraviti da su pre manje od jednog veka na istoj toj teritoriji Srbi bili manjina. Jednostavno, i Srbi i Mađari tu žive vekovima, a politika pomeranjem granica određuje kada je ko od njih manjina. Bitno je da se oni međusobno poštuju, i da nijedni ni drugi, bez obzira ko u kom periodu bio manjina na toj teritoriji, nisu morali da nestanu u nekoj panonskoj "Oluji".
I, da mi ne bi neko sada ovde spominjao guranje pod led, odmah ću ga preduhitriti sa jednim velikim mađarskim imenom...grof Pal Teleki...slava mu!

Za one koji ne znaju ko je bio taj častan čovek:
Još u Prvom svetskom ratu slovio je kao prijatelj Srba, a svoju odanost našem narodu nastavio je da pruža sve do svoje svesno izabrane smrti.
Izuzetno naklonjen kralju Aleksandru Karađorđeviću i njegovim zemljacima, 12. decembra 1940. godine u Beogradu je potpisao Ugovor o večnom prijateljstvu Mađarske i Jugoslavije.
Kada je došao u sukob sa admiralom Hortijem, odlučio se na poslednji akt otpora nemačkom nacizmu i 3. aprila1941. u svom apartmanu u palati Šandor, izvršio samoubistvo.
Iza sebe je ostavio oproštajno pismo sa porukom da umire za Jugoslaviju. Nemačke trupe nastavile su marš prema Jugoslaviji, ne obazirući se na poruku i smrt časnog čoveka koji je u pružanju otpora nacističkoj Nemačkoj, bezrezervno stao na stranu Jugoslavije.
Poslednja izmena: