stehlik
Zainteresovan član
- Poruka
- 200
Грешке које си направио у писању ове поруке говоре све о теби.![]()
Cool
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Грешке које си направио у писању ове поруке говоре све о теби.![]()
dali su srbi ugrozeni od strane roma u srbiji
P.S. Da li je ikada iko pitao ostale gradjane Srbije da li zele da placaju svu stetu koju Romi neprave, da li hoce da placeju struju koju potrose kada se nakace na bandere, da li hoce da placaju pokradene sahtove i kablove, da li hoce da placaju odnosenje planina djubreta koje Romi nagomilavaju oko svojih nelegalnih naselja a koje nikada nisu ni pomislili da ociste?

Koliko vidim, ovde se cesto poteze argument da o problemima Roma ne treba misliti, jer Srbi imaju vece probleme.
Nijedan covek ne treba da se smatra manje ili vise bitnim zbog svoje rasne, verske ili druge pripadnosti.
A na Rome se u Srbiji retko gleda kao na ljudska bica dostojna pristojnog zivota.
Ako neko vidi malo "belo" dete na ulici, na ledini, ili u kutiji, ili kako prosi, ljudi zastanu, zabrinu se, da vide da se ono zbrine.
Ali pored romskog deteta kako prosi na ledini se prolazi kao da je to normalan prizor.
Treba biti empatican, i shvatiti razloge njihovog siromastva.
Oni su u zacaranom krugu siromastvo-nisko obrazovanje-siromastvo, bez ikakve politicke strukture iza njih koja bi ih iz toga otrgla. Misljenje, i jos gore indiferentnost, nas "belih" da su oni prljavi, nehigijenski je i cinilac toga da se te predrasude i preslikaju na njih, da i sami cesto veruju da ne zasluzuju bolji zivot.
Za nas "bele" uzasavajuca je i pomisao ziveti u kartonskim kutijama, na djubristu, i nehigijeni, ali kada su Romi u pitanju empatija je toliko skrajnuta da se to u njihovom slucaju cini "prirodnim".
Tacno je da veliki broj njih ima samo osnovno obrazovanje (ako i toliko). Upravo zbog tog nedostatka obrazovanja koji se cesto i desava kod njih, dolazi do toga i da mnogi od njih i izbegavaju skolovanje, jer nije kod njih ustanovljeno kao vrednost, a opet uz indiferentnost nas ostalih kao da je to normalno, te zapravo podrzavajuci tu predrasudu, eto opet zacaranog kruga u njihovom niskom obrazovanju i siromastvu.
Zato mislim da treba, za pocetak, da se oformi jaka inicijativa da se Romi obrazuju i edukuju da je obrazovanje vazno. Humanost podrazumeva pomoci i onome koji sam sebi ne moze, ne zna, ili ne vidi da je to za njegovo dobro, iz neznanja ili predrasuda prema sebi samom.
Koliko vidim, ovde se cesto poteze argument da o problemima Roma ne treba misliti, jer Srbi imaju vece probleme.
Nijedan covek ne treba da se smatra manje ili vise bitnim zbog svoje rasne, verske ili druge pripadnosti.
A na Rome se u Srbiji retko gleda kao na ljudska bica dostojna pristojnog zivota.
A zar Srbi nemaju veće probleme? Koliko je sada nezaposlenih, a koliko će ih još ostati bez posla. Koliko ih živi kao podstanara i praktično veći deo svoje plate daje za stan? O tome kako žive po unutrašnjosti najbolje znaju oni sami. A o izbeglicama Srbima koje su smeštali gde god su stigli po Srbiji i da ne govorim.
Ako neko vidi malo "belo" dete na ulici, na ledini, ili u kutiji, ili kako prosi, ljudi zastanu, zabrinu se, da vide da se ono zbrine.
Ali pored romskog deteta kako prosi na ledini se prolazi kao da je to normalan prizor.
Zato što romsko dete koje prosi to radi isključivo za nekog gazdu, dok se u ostalim slučajevima to ređe dešava
Oni su u zacaranom krugu siromastvo-nisko obrazovanje-siromastvo, bez ikakve politicke strukture iza njih koja bi ih iz toga otrgla. Misljenje, i jos gore indiferentnost, nas "belih" da su oni prljavi, nehigijenski je i cinilac toga da se te predrasude i preslikaju na njih, da i sami cesto veruju da ne zasluzuju bolji zivot.
Za nas "bele" uzasavajuca je i pomisao ziveti u kartonskim kutijama, na djubristu, i nehigijeni, ali kada su Romi u pitanju empatija je toliko skrajnuta da se to u njihovom slucaju cini "prirodnim".
I onda dođu u situaciju da im neko ponudi kuću na selu, ali oni biraju, jer na selu treba raditi. Eno sada oni koji su smešteni u kontejnere opet kukaju, jer su sad smešteni u Mirijevu a ne na Terazijama, od čega će da žive.
Tacno je da veliki broj njih ima samo osnovno obrazovanje (ako i toliko). Upravo zbog tog nedostatka obrazovanja koji se cesto i desava kod njih, dolazi do toga i da mnogi od njih i izbegavaju skolovanje, jer nije kod njih ustanovljeno kao vrednost, a opet uz indiferentnost nas ostalih kao da je to normalno, te zapravo podrzavajuci tu predrasudu, eto opet zacaranog kruga u njihovom niskom obrazovanju i siromastvu.
Zato mislim da treba, za pocetak, da se oformi jaka inicijativa da se Romi obrazuju i edukuju da je obrazovanje vazno. Humanost podrazumeva pomoci i onome koji sam sebi ne moze, ne zna, ili ne vidi da je to za njegovo dobro, iz neznanja ili predrasuda prema sebi samom.

Problem Roma postoji, mada je čini mi se veštački izazvan. Ta nehigijenska naselja su nikla poslednjih godina intenzivno. Nedavno sam prošla pored Belvila i iznenadila se koliko ih ima. Pa do pre godinu dana bilo ih je sigurno duplo manje. Odakle bas tu
I ako su neki među njima izbegli sa Kosova ili iz drugih krajeva ex-yu, onda bi trebalo da imaju isti status kao i Srbi izbeglice, pa da budu smešteni po Srbiji. Oni koji su rođeni ili poreklom iz Beograda nisu sigurno u vreme komunizma živeli u karton naseljima. Oni koji su došli iz unutrašnjosti sigurno su tamo nekad nešto imali. Pa i drugi dolaze u Beograd da žive i rade pa nisu baš tikve bez korena.
A ako im se obezbedi kakav-takav smeštaj nemaju pravo da uslovljavaju gde će biti, već da to prihvate i da se skrase na tom mestu.
Nismo baš toliko bogati da bismo mogli svakom da ugađamo, pogotovo što to pada na teret nas koji pošteno radimo svaki dan, neki i svih sedam dana u nedelji.
A svim dobrima Samarićanima i dušebrižnicima, predlažem da nama ostalima daju primer kako se pomaže, pa lepo neka prime neke u svoju kuću, neka plaćaju školovanje njihovoj deci, neka im nabavljaju hranu. Možda nas svojim primerom prosvetle![]()
Ne shvatam poentu
I dalje ne shvatam sta pokusavas da kazes. Da li pokusavas da izjednacis polozaj Roma u Srbiji sa polozajem Srbije u Evropi?
Jer ako je tako tesko da se moze izvuci neka paralela.
Ali kao sto rekoh, ako ti je stalo do njih slobodno nam svojim primerom pokazi kako se njima moze pomoci.
Ti ocigledno ne znas da citas sta pise, a jos manje znas da se izrazavas kako treba. O kakvom uzimala davala pricas. Kome sam ja sta uzela i otkud znas da nisam nikom davala (citaj pomogla). Ne vidim da neko od nas stvara probleme, a svako nudi neko svoje resenje, pa sam i ja napisala nesto o tome. Malo vise citaj tudje postove i razmisli o njima, a onda sroci razumnu recenicu. I dokazi svojim primerom nesto, umesto sto prosipas mudrosti ovde.
.Iznenađen sam koliko ima anemoziteta, ravnodušnosti, mržnje, apatije, rasisma...na ovoj temi.
Svega par forumaša ima koliko - toliko pozitivan ili konstruktivan stav prema Romima.
Poražavajuće za jedan hrišćanski narod.
Na kraju : pomažući Romima da se integrišu u društvo - pomažemo i sami sebi.
Ko razume - shvatiće.

Vidis, takvih je vecina, slazem se! Ali ne smijemo stvari generalizovati!A ko da ih voli kad je svako ali bukvalno svako ovde imao masu puta lose iskustvo sa ciganima. Svima nama su cigani kao klincima otimali pare po luna parkovima, sacekivali nas posle skole i otimali novac, a meni su jedne zime i sanke oteli. Kako posle ljudi da ih vole. Jednostavno ne zele da se asimiluju i integrisu u ovo drustvo. Prosle godine sedim u kaficu i dolazi ciganka sa detetom i prosi, gazda je tera napolje, a ona dosadna ne mozes da je isteras napolje. Kaze njoj gazda dobro dacu ti 500 din. ali da mi operes prozore na lokalu, a ciganka mu kaze "sta, ja da ti perem prozore". Jednostavno nece da rade hoce samo da prose, otimaju i kradu. To njih interesuje

Zamisli sebe u tom polozaju, kako bi se ti ponasao u takvoj situaciji, a oni su takvi zbog naseg ophodjenja prema njima. oni jednostavno hoce da zive kao i ti, a odakle meni i tebi pravo da govorimo da imamo veca prava na ovu planetu od njih.

(poen ti je za ovo)U Srbiji su najugrozeniji Srbi !!!
Vidis, takvih je vecina, slazem se! Ali ne smijemo stvari generalizovati!
U Srbiji ima izvjestan broj Roma koji zive kao i Srbi u svim normalnim uslovima, obrazovani su, ne kradu itd. a izlozeni su diskriminaciji samo zbog svog porijekla!
Zaista je jadno da se takvim mladim ljudima ne da sansa nego da ih zigosu!
!