Romani o Kosovu i Metohiji

Rogonos

Primećen član
Poruka
859
pimetio sam da, posebno od 2000-ih, praktično nijedan veliki (istorijski) roman nije napisan o Kosovu i Metohiji. ništa o lokalnom mentalitetu, ništa o običajima, nikakvi istorijski fikcionalizovani izveštaji ili epske sage o Prizrenu, Peći ili Uroševcu, niti teme o našem kulturnom nasleđu.

mislim da su jedino od savremenih autora, dejan stojiljković i vladimir kecmanović na velika vrata, sa svojim romanom "ratnici podzemlja" najbliži obrađivanju kosmeta kao teme ili roman "put carstva vranama na radost" autora mladena nestorovića (objavljen kod lagune) obrađuje bitku na kosovu, ali opet samo kao pozadinski motiv

da li se autori danas u srbiji plaše da pišu o tome? da li nam nedostaje dovoljno inspiracije? ako inspiracije i autora ima, da li je veliki izdavači ignorišu? ili su mnogi autori jednostavno ravnodušni kada je u pitanju Kosmet ili nemamo publiku koja je za to zainteresovana ?

da li se autori danas u srbiji plaše da pišu o tome? da li nam nedostaje dovoljno inspiracije? ako inspiracije i autora ima, da li je veliki izdavači ignorišu? i

Ne mislim da se plaše. Možda nemaju dovoljno inspiracije.

Pisac Nenad Milkić je napisao trilogiju posvećenu Košarama: Poslednja straža, Zov karaule, Besmrtni bataljon.

Zajedno sa suprugom osnovao je izdavačku kuću u kojoj objavljuje svoje knjige.

Ne mislim da se plaše. Možda nemaju dovoljno inspiracije.

Pisac Nenad Milkić je napisao trilogiju posvećenu Košarama: Poslednja straža, Zov karaule, Besmrtni bataljon.

Zajedno sa suprugom osnovao je izdavačku kuću u kojoj objavljuje svoje knjige.

tako je, hvala što si me podsetila. jedan moj dobar prijatelj mi je preporučio "oganj". bavi se martovskim pogromom srba na kosovu i metohiji. ovo za trilogiju o košarama. nije naravno bilo nikakve promocije na RTSu ili drugom tv servisu

poslednja straža je imala tri izdanja koliko vidim. zašto veći izdavač nije zainteresovan za nju?

recimo u romanu ruski konzul od draškovića tematika kosmeta je prisutna, ali ne kao centralna radnja. drašković u svojim delima često oslikava "balkansku istoriju" i političke sukobe, a kosmet se pojavljuje kroz istorijske i političke kontekste, simbolizujući nacionalne dileme, istorijsku sudbinu i borbu za slobodu

po mom mišljenju, poslednji veliki roman kada govorimo o kosmetu je bio onaj iz sredinom osamdesetih od zaboravljene milene noković tj "noć pada na kosovo". da li je tebi poznat roman ?

originalni naslov je na francuskom et la nuit ottomane tomba sur kosovo, prvo objavljen na francuskom i tek kasnije preveden na srpskom. dodijeljena je zlatna palma za istorijski roman u kanu 1986 ako se nevaram

poslednja straža je imala tri izdanja koliko vidim. zašto veći izdavač nije zainteresovan za nju?

Mislim da nijedna veća IK nije bila zainteresovana, pretpostavljam. Verovatno je zbog toga sa suprugom otvorio svoju izdavačku kuću "Milkić izdavaštvo".

Nije mi poznat ovaj roman Milene Noković "Noć pada na Kosovo".

Nataša Terzić, za koju sam čula u jednoj knjiškoj grupi na Fejsu, napisala je roman "Podruga". Više o tom romanu možeš da pročitaš ovde

https://stil.kurir.rs/porodica/2224...a-natase-terzic-koju-je-muz-odvojio-od-6-dece

Nažalost, sem Distimije nisam pročitala nijednu knjigu Nenada Milkića. Moraću da kupujem jednu po jednu, ili da vidim da li je dao bibliotekama primerke svoje knjige..pitaću ga na Fejsu.

IK Laguna objavljuje romane Vuka Draškovića, između ostalih, ponovo je objavljen "Ruski konzul".

Citao sam svojevremeno knjigu pisca Pere Stefanovica "Eh, Pristino moja", ali to je vise autorska naracija na poslednje dane provedene u Pristini 1999, izgon iz grada i boravak na drugom mestu. Ostao mi je u secanju potresan opis napustanja stana kada ne moze da ponese knjige koje je dobijao od drugih autora sa posvetom na poklon, pa pocinje da iz svake redom cepa samo taj jedan list na kome je posveta da ponese sa sobom...

Verovatno nemaju ljudi inspiraciju da pisu o tome, znajuci da nece imati sirok krug citalaca, s obzirom na potencijalnu radnju koja bi svakako bila tragicna u krajnjem ishodu. Uostalom, ovaj narod je odavno vecinski porucio da ga Kosovo ne zanima vise kao tema.

Back