Roditelji slabo paze na sopstvenu ishranu

Ако ћемо већ о значењу речи, свеже је оно што је тек припремљено или убрано. Оно што није прошло термичку обраду зове се пресно.
То што смо почели да заборављамо своје изворне изразе не служи нам на част.

Pre neki dan bas pricam sa komsinicom o njenoj bebi, kako je porasla, kako vreme leti i bla, bla... i kaze ona kako joj je najveci problem da smisli vise sta da joj daje, kaze sve joj dosadilo... i ja kazem kako bre, pa samo joj dajes raznovrsno tako joj nece dosasiti... danas jaja, sutra, virsle, onda poparice, papice, pastetice... Kad ona skoci ma kakve virslice, pastetice, to sve otrovno, vako, nako :eek: Pa mislim se, na cemu si ti, i ja i svi mi porasli?... virsle i pavlaka su mi bili omiljeni dorucak, mladi krompirici na ulju i snicle, rucak... taj zdrav nacin ishrane postaje malo i preterivanje u poslednje vreme... Prvo sto danas ne mozes biti siguran da koka koju jedes nije kljucala samo koncentrat, a da salata u tvom tanjiru nije previse djubrena... I sad koja je razlika izmedju virsle i te kokoske, ananasa u konzervi i jabuke na pijaci? :dontunderstand:

nisam namerno, svega mi :lol:
hocu reci da deca jedu sta im das, a dajemo im uglavnom ono na sta smo mi navikli i na cemu smo porasli... bar mislim da je u vecini slucajeva tako... i da, svi znamo da je sargarepa zdravija od pomfrita, ali ako malo razmislis i zaceprkas ispod povrsine, sta ti u stvari znas o toj sargarepi? :lol: moje dete npr, krade sargarepu kad spremam corbu i jede onako svezu, mlad tek obran grasak isto tako, iz mahune dok je jos sladak... ali bareno jede na silu, a da joj ponudis da bira izabrala bi pomfrit 100%... sad je li do navike ili zato sto prosto ima bolji ukus, nemam pojma.

Pre neki dan bas pricam sa komsinicom o njenoj bebi, kako je porasla, kako vreme leti i bla, bla... i kaze ona kako joj je najveci problem da smisli vise sta da joj daje, kaze sve joj dosadilo... i ja kazem kako bre, pa samo joj dajes raznovrsno tako joj nece dosasiti... danas jaja, sutra, virsle, onda poparice, papice, pastetice... Kad ona skoci ma kakve virslice, pastetice, to sve otrovno, vako, nako :eek: Pa mislim se, na cemu si ti, i ja i svi mi porasli?... virsle i pavlaka su mi bili omiljeni dorucak, mladi krompirici na ulju i snicle, rucak... taj zdrav nacin ishrane postaje malo i preterivanje u poslednje vreme... Prvo sto danas ne mozes biti siguran da koka koju jedes nije kljucala samo koncentrat, a da salata u tvom tanjiru nije previse djubrena... I sad koja je razlika izmedju virsle i te kokoske, ananasa u konzervi i jabuke na pijaci? :dontunderstand:
Virsle i pastete se prave od klanicnog otpada,tacnije onih manje jestivih delova zivotinje.
Takodje parizeri i salame. To sto su generacije to jele nije bas pohvalno. Doduse oduvek su se vrtele reklame o tome kao zdravoj hrani za decu a i to je posebna prica o drustvenoj odgovornosti medija...
Vidi,ako je ta kokoska tovljena koncentratom,pa su onda recimo njene iznutrice i sta jos sve ne iskoristene za pastetu pa onda u tu pastetu dodato gomila emulgatora i aditiva da li je to isto kao i grudi od te kokoske?

naravno da nije isto... ali zar to opet nije ona fora, roditelji izmedju dva losa izaberite manje zlo? pa sad kao pravimo toliku frku oko pastete koju dete i ne jede svakodnevno ( bar se nadam) a meso u mesari cuci po nekoliko dana, pa i ta dzigerica isto tako, za koju znamo da se u nju skupi sav otrov iz koncentrata koji je kokoska pojela, a nama je preporucuju pedijatri za poboljsanje krvne slike... pa kao dajte deci zdravu hranu, domace sireve, kajmak umesto zdenke i margarina... i ti odes na pijac kupis kajmak, a ko zna koje sve salmonele i eserihije cuce u tom siru i kajmaku, i kako je napravljen i gde cuvan ... msm gde je tu logika, ako je uopste ima?!

naravno da nije isto... ali zar to opet nije ona fora, roditelji izmedju dva losa izaberite manje zlo? pa sad kao pravimo toliku frku oko pastete koju dete i ne jede svakodnevno ( bar se nadam) a meso u mesari cuci po nekoliko dana, pa i ta dzigerica isto tako, za koju znamo da se u nju skupi sav otrov iz koncentrata koji je kokoska pojela, a nama je preporucuju pedijatri za poboljsanje krvne slike... pa kao dajte deci zdravu hranu, domace sireve, kajmak umesto zdenke i margarina... i ti odes na pijac kupis kajmak, a ko zna koje sve salmonele i eserihije cuce u tom siru i kajmaku, i kako je napravljen i gde cuvan ... msm gde je tu logika, ako je uopste ima?!

Како до сада ниси схватила? Смеши нам се свима домаћа радиност, зато ако негде нађеш како се прави кајмак, шаљи!
А правићемо га од пастеризованог млека, јер оно бар не би требало да има никакве "батеријице":think:

pa sveza je uglavnom zdrava,mislim na povrce,voce,meso...
nasuprot tome su mesne preradjevine,pomfriti,cipsevi,pice,kroasani,presecereni sokovi i gazirani napitci i slicno...
sto se tice roditelja pusaca tesko da mogu da skrenu paznju detetu ako ga izlazu pasivnom pusenju...

A odkud da je zelenis zdrav sto posto.Koliko znam ni on vise nije zdrav pogotovo ovo prvo sto stigne pre sezone, mada i kasnije u sezoni jer koliko ja znam sve se prska pre cvetanja u toku cvetanja i prilikom formiranja ploda.Kupus ovaj sada na pijaci je najvise prskan otrovima o paradajsu da ne govorim a i sve ostalo.Mozda samo zelje i koprive.
I sta je tu zapravo zdravo?

Rec sveza ima smisao industrijski nepreradjena. cvarci,cips i sokovi su prosli razne procese obrade i nisu svezi niti posebno preporucljivi.
umesto recimo cvaraka bolja je snicla,umesto cipsa badem ili orah a umesto sokova cedjeno sveze voce...

Мислим да је онда адекватнија реч ''сирова'', а не ''свежа'' храна.

А чварци нису ''индустријски прерађени''. Само су прошли термичку обраду, баш као и шницла....јер ни њу не једемо у сировом стању.

А ни велику већину поврћа не једемо у сировом стању (пасуљ, кромпир, грашак, боранију, тиквице, патлиџан, прокељ...)

Poslednja izmena:
Ако ћемо већ о значењу речи, свеже је оно што је тек припремљено или убрано. Оно што није прошло термичку обраду зове се пресно.
То што смо почели да заборављамо своје изворне изразе не служи нам на част.

Е, то!

...Сад тек видех и овај пост...

Svojim primerom ih motivišem da znaju šta je zdravo, šta je nezdravo i šta se jede u ograničenim količinama, a šta neograničeno.
Poenta je da jedu sve, da budu opušteni i da se ne opterećuju preterano.
Ako vole viršle, dobiće ih iako ih ja ne jedem, ali jednom-dva puta nedeljno plafon iako bi moj stariji klinac svaki dan jeo viršle za svaki obrok.

Čips nikad ne kupujem, jer je nezdrav, ali kad ga neko donese, kao što je juče bio slučaj, rebrasti mmmm...ja sam navalila kao gladna godina i pustila sam decu da se počaste.
Koliko ograničavam sebe, toliko i njih. Kuvam im variva i supe svaki dan, jabuka nam je svima omiljena svakodnevna poslastica, toliko sam uspela da ih naučim. Sve ostalo je opušteno uz akcenat na voću koje je uvek na stolu i dostupno svima, a sokovi i grickalice dozirano, uglavnom kad imamo goste.
U principu, ono što im nije pred očima, to se ni ne sete da traže. :super:

Moji su nas oduvek hranili zdravo. Čorbe, supe, ako se osećaju bezobrazno onda pečeno meso sa krompirom i ponekad red čokolade, uveče. Većina hrane domaća, meso, jaja i povrće.
U srednjoj sam se navukla na čokolade i kekse i živela na tome jer nisam bila kod kuće po 12 sati, bila sam anemična i imala 43 kile. Brat je oduvek debeo, danas je prešao sve granice i bmi mu je iznad morbidly mega giga obese.

Nema pravila.

Back