Ajde da kazem zasto se meni vise svidja De Niro. Nisam u prethodnom postu, jer bi bio predugacak.
De Niro je na primer zivotinja ili vanzemaljac (ovo drugo zvuci dostojnastvenije

) po pitanju toga sta je sve u stanju da uradi i koliko ima jaku duhovnu snagu. Ja nisam cula za mnogo ljudi koji imaju duhovnu odnosno psihicku snagu poput njega. Iz ovoga proizilazi cinjenica da je mnoge uloge koje je u karijeri ostvario samo on i sposoban da odigra.
Konkretno, mislim da mnoge De Nirove uloge Pacino ne bi ni u snu mogao da odigra, a da bi sve Alove Robert bez problema mogao, samo je naravno pitanje da li bi bolje od Ala, ali to je vec druga stvar. Vazno je da bi mogao.
Na primer - Jake La Motta u filmu "Raging Bull" sto se zvanicno smatra mozda najboljim performansom u istoriji filma. To ni Al niti bilo ko drugi ne bi mogao da odigra. Jer je De Niro manijak- lik je prvo bildovao i doveo sebe u formu profi boksera srednje kategorije, a posle se za 2 meseca ugojio 27kg i po zavrsetku filma takodje za 2 meseca smrsao i vratio se na svoju standardnu kilazu.
Da ne pominjem sto je naucio da svira saksofon samo zbog uloge u filmu "New York, New York" i sve potrebne numere u tom filmu zaista svira De Niro. Takodje je ucio da prica na sicilijanskom dijalektu zbog Kuma II.
Ajde, to za jezik i nekako, ali priznacete da bi malo ko naucio da svira sax zbog jedne uloge i prvo bildao a posle se gojio ko stoka. Prosto da ne znas da li je to ludilo ili genijalnost
Pacino ne moze da odigra negativca kao De Niro. Pacino cak i izbegava da igra zloce. Uopste Pacino slabije prihvata izazove od De Nira, zbog cega je De Niro ostvario siri (raznovrsniji) spektar uloga tokom karijere. Pacino nece da rizikuje da glumi lika koji ne daj Boze nije faca
Pacino ne moze da ga zameni ni u The Untouchables, Cape Fear, This Boy's Life, The Godfather II i u jos mnogim drugim filmovima.
Al ne bi mogao da odigra mladog Vita, nema moc transformacije kao De Niro. De Niro fizicki ne lici na Branda, ali je u Kumu uspeo da ubedi ljude da je on mladi Vito Korleone, mladi Marlon Brando. Mislim da je to jako tesko...
De Niro je manijak po svom perfekcionizmu i snazi duha. Tacno je da su izmedju njih razlike u nijansama, ali mene ove De Nirove osobine fasciniraju.
Nek to bude jedna od teza u korist De Nira, koja je licno kod mene prevagnula - da on moze da odigra sve Alove uloge, a Al mnoge njegove ne bi mogao. Ponavljam, ne mislim da bi mogao bolje, to ne znamo, nego da bi samo mogao.
P.S
Otkljucane su pojedinacne teme o De Niru i Pacinu, tako da svako ko zeli moze i tamo nesto da napise. Licno mislim da su obojica toliko dobri da ovim poredjenjima samo nanosimo nepravdu jednom od njih.