Ričard Dokins (Richard Dawkins)

Ne, to znači da, npr, slepi ateista nije ateista samo zato što ne može da vidi ... Boga.
Ateista nema doživljaj Boga.

питао сам те нешто друго
атеиста што сама реч каже негира божанства/о (што не значи да не постоје/и), али верује шта му се каже.
много пута сам видео овде да атеисти спомињу како бог не може да се види и да не може да се докаже зато и не постоји. ти си са овим слепцем мени само дала аргумент у руке. тако и тај слепац примера ради, не може да докаже која је боја дневног боравка јер ето нема на несрећу тај доживљај вида.
знам, сада ће бити оно па неко ће му рећи, па ја и управо то и говорим:D

питао сам те нешто друго
атеиста што сама реч каже негира божанства/о (што не значи да не постоје/и), али верује шта му се каже.
много пута сам видео овде да атеисти спомињу како бог не може да се види и да не може да се докаже зато и не постоји. ти си са овим слепцем мени само дала аргумент у руке. тако и тај слепац примера ради, не може да докаже која је боја дневног боравка јер ето нема на несрећу тај доживљај вида.
знам, сада ће бити оно па неко ће му рећи, па ја и управо то и говорим:D

taj slepac ZNA da nameštaj postoji iako ga ne vidi, uviđaš li opšte razliku?

Naravno da je netačno. Zamisli da ateisti ne veruju u postojanje atoma i elektromagnetnog zračenja.....Ma čak ni vazduh ne vidimo.

тачно, ти не можеш да ми докажеш да постоји атом.
да те питам постоји ли вакуум и преведи ми значење са латинског на српски, србине:D

- - - - - - - - - -

taj slepac ZNA da nameštaj postoji iako ga ne vidi, uviđaš li opšte razliku?

читај шта пише, бивши верниче, писао сам о боји дневног боравка.
увиђаш ли ти разлику између боје и намештаја:roll:

читај шта пише, бивши верниче, писао сам о боји дневног боравка.
увиђаш ли ти разлику између боје и намештаја:roll:

pa ako postoji nameštaj postoji i boja, makar prirodna.
čudo se nisi poslužio ''argumentom'' tipa vazduh ili vetar, ili bilo šta što nema ni boju ni okus ni miris...

ne kapiram... za nešto što se zna osećaj nije presudan.

нема осећај тј доживљај како је борка рекла за атеисту, тако и слепац нема тај доживљај али зна да постоји боја само што он лично не може да докаже.
јел сад јасније:D

нема осећај тј доживљај како је борка рекла за атеисту, тако и слепац нема тај доживљај али зна да постоји боја само што он лично не може да докаже.
јел сад јасније:D

hoćeš da kažeš da i ja znam, ali pošto ne mogu da dokažem to negiram? :lol:

zaboravljaš da za veru nisu potrebni dokazi.

hoćeš da kažeš da i ja znam, ali pošto ne mogu da dokažem to negiram? :lol:

zaboravljaš da za veru nisu potrebni dokazi.

када нешто не можеш да докажеш онда верујеш или не верујеш, а никако не значи да то не постоји.
астрономи рецимо кажу постоји звезда која је већа од сунца хиљаду пута, јел ти то мени можеш да докажеш, ти лично?

када нешто не можеш да докажеш онда верујеш или не верујеш, а никако не значи да то не постоји.
астрономи рецимо кажу постоји звезда која је већа од сунца хиљаду пута, јел ти то мени можеш да докажеш, ти лично?

ne znači ni da postoji... zato se i zove vera, ne potražuje dokaze po svojoj prirodi.
ja nisam astronom... znamo da zvezde postoje, znamo da dnevna soba postoji, dok za deda mraza znamo da ne postoji, a bog ti je u tom rangu... banalna su ti poređenja.

ne znači ni da postoji... zato se i zove vera, ne potražuje dokaze po svojoj prirodi.
ja nisam astronom... znamo da zvezde postoje, znamo da dnevna soba postoji, dok za deda mraza znamo da ne postoji, a bog ti je u tom rangu... banalna su ti poređenja.
па то ти причам сво време знамо само оно што видимо. остало је све веровање.
ти рецимо не знаш да се земља окреће око сунца.

Ti negiras dokazive stvari da bi ih izjednacio sa bogom i tako dao argument za njegovo postojanje.

ајде изволи ТИ ми докажи да се земља окреће око сунца јер ја не знам, ја верујем да се земља окреће око сунца, тако су ме учили.
ево ти прилике да ми откријеш то знање.

п.с. не интересује мене у овом случају да ли постоји бог или не

ајде изволи ТИ ми докажи да се земља окреће око сунца јер ја не знам, ја верујем да се земља окреће око сунца, тако су ме учили.
ево ти прилике да ми откријеш то знање.
Sta hoces. Da te povedem raketom u svemir i da pratimo kruzenje godinu dana? Za pocetak manja tela kruze oko vecih... sada ces me verovatno pitati da li sam licno merio sunce.
п.с. не интересује мене у овом случају да ли постоји бог или не
Ma da, sve si naivan.

Sta hoces. Da te povedem raketom u svemir i da pratimo kruzenje godinu dana? Za pocetak manja tela kruze oko vecih... sada ces me verovatno pitati da li sam licno merio sunce.

Ma da, sve si naivan.

па наравно да ћу да питам све док ми не кажеш да не знаш већ да једноставно напишеш да верујеш да је тако зато што ти је неко рекао да је тако.

па наравно да ћу да питам све док ми не кажеш да не знаш већ да једноставно напишеш да верујеш да је тако зато што ти је неко рекао да је тако.
Neko mi je sigurno morao reci, ali to su stvari koje se mogu proveriti, imas sunce, zvezde, planete i njihove polozaje, plus manja tela kruze oko vecih, uzmi teleskop pa proveri... Bas mi nije zapelo da izucavam stiva o astronomiji u pola tri nocu. Imas gugl pa se informisi za metode ako te zanimaju.

,,Ако нешто не разумете, ни не трудите се да разумете.
Ако нешто не знате, ни не трудите се да то и сазнате.
Акo не разумете нешто како ради, не трудите се, већ само прогласите да је то урадио, или направио БОГ.
Не знате, по ком принципу функционише неки импулс? Добро!
Не схватате како се сећања утискују у мозак? Одлично!
Збуњује вас фунција неизменичне струје? Предивно?
Ако и деца у школама не знају неки одговор на постављено питање, то је још боље!
Зато не покушавајте да решите неки проблем, већ одустаните, и обратите се БОГУ.
Што више не знања, то више посла за БОГА.
Што је веће незнање, то је већи БОГ!
И научницима би требало забранити да трагају за знањем, јер то је посао БОГА.
БОГ је одговор на свако питање.
Празнине у знању, које се зову незнање, су уточиште за БОГА.
Ако не знате где се БОГ крије, одговор је у сваком незнању.

Зар И сам Свети АВГУСТИН (један од оних 5120 светаца) није отворено рекао:
,,Постоји један посебно опасан облик искушења, а то је радозналост! То је непотребно, јер БОГ је објашњење за све, и одговор на свако питање!’’

Међутим, за разлику од поменутог ,,свеца’’ ја сматрам да БОГ није никакво објашњење.
БОГ је уствари неуспех да се објасни, то је слегање раменима, то је признање да не знамо заоденуто под плаштом духовности и верских обреда.
Ако људи приписују заслуге БОГУ, да је нешто урадио, то обично значи како они то нешто не могу схватити , па заслугу приписују недокученом, непознатом, имагинарном бићу, названом бог.’’

Citat iz ove knjige.

fzdNSpw.jpg

Poslednja izmena:
,,Ако нешто не разумете, ни не трудите се да разумете.
Ако нешто не знате, ни не трудите се да то и сазнате.
Акo не разумете нешто како ради, не трудите се, већ само прогласите да је то урадио, или направио БОГ.
Не знате, по ком принципу функционише неки импулс? Добро!
Не схватате како се сећања утискују у мозак? Одлично!
Збуњује вас фунција неизменичне струје? Предивно?
Ако и деца у школама не знају неки одговор на постављено питање, то је још боље!
Зато не покушавајте да решите неки проблем, већ одустаните, и обратите се БОГУ.
Што више не знања, то више посла за БОГА.
Што је веће незнање, то је већи БОГ!
И научницима би требало забранити да трагају за знањем, јер то је посао БОГА.
БОГ је одговор на свако питање.
Празнине у знању, које се зову незнање, су уточиште за БОГА.
Ако не знате где се БОГ крије, одговор је у сваком незнању.

Зар И сам Свети АВГУСТИН (један од оних 5120 светаца) није отворено рекао:
,,Постоји један посебно опасан облик искушења, а то је радозналост! То је непотребно, јер БОГ је објашњење за све, и одговор на свако питање!’’

Међутим, за разлику од поменутог ,,свеца’’ ја сматрам да БОГ није никакво објашњење.
БОГ је уствари неуспех да се објасни, то је слегање раменима, то је признање да не знамо заоденуто под плаштом духовности и верских обреда.
Ако људи приписују заслуге БОГУ, да је нешто урадио, то обично значи како они то нешто не могу схватити , па заслугу приписују недокученом, непознатом, имагинарном бићу, названом бог.’’

Citat iz ove knjige.

fzdNSpw.jpg

A ja ću da dopunim citatom iz iste knjige:
"Martin Luter je vrlo dobro znao da je razum sudbinski protivnik religije i često je upozoravao na tu opasnost: "Razum je najveći neprijatelj vere; nikad ne pomaže duhovnim stvarima, mnogo češće bori se protiv božanske Reči nego za nju, gledajući s prezirom na sve što izvire od Boga". Dalje kaže:" Ko želi da bude hrišćanin neka zaboravi razum"".

Neko mi je sigurno morao reci, ali to su stvari koje se mogu proveriti, imas sunce, zvezde, planete i njihove polozaje, plus manja tela kruze oko vecih, uzmi teleskop pa proveri... Bas mi nije zapelo da izucavam stiva o astronomiji u pola tri nocu. Imas gugl pa se informisi za metode ako te zanimaju.
и ти си му поверовао или веруш му, а тешко ћеш ти моћи то да провериш.

и ти си му поверовао или веруш му, а тешко ћеш ти моћи то да провериш.
Za pocetak uzeo sam u obzir pa onda poverovao. znanje mora na neki nacin da se prenese, na tome pociva civilizacija. Proverljivo je skroz, pracenjem polozaja i ponasanja nebeskih tela... ako sumljas ti proveri, pa mi za godinu dana reci svoje misljenje ;)

Poslednja izmena:

Back