Riblja Čorba

Kunem se, sledeći put kada čujem da neko, referirajući na ovog, hm, čoveka, kaže samo ’Čorba’ umesto Bora ili barem Bora Čorba, kao što je jednom Ceca Ražnjatović na televiziji učinila (prepuna poštovanja, naravno), zapaliću sopstvene dlake na grudima u činu nemoćnog besa. Čovek koji dopušta da ga ljudi zovu ’Čorba’ tridesetak godina nakon što je nazvao svoju grupu Riblja Čorba u činu vrlo sumnjive i već tada neduhovite primene šatrovačkog, uličnog govora, sigurno ne zaslužuje ništa drugo nego da ga zgaze traktorom. Nekoliko puta, za svaki slučaj. Borini gresi, su naravno mnogo širi, kompleksniji i dublji od prostog pomanjkanja dobrog ukusa, mada bi se moglo dokazivati da svi imaju koren u njemu.

A nije moralo tako da bude, Bora Đorđević je bio ozbiljno talentovan čovek koji je sarađivao sa nekim takođe talentovanim ljudima i koji je proizveo neka dela (ploče, knjige, monodramske nastupe) koja su u ono vreme odjekivala dosta odmerenom ulično-kafansko-luzerskom estetikom, balansirala na osetljivoj razmeđi kritike malograđanštine i prepoznavanja sopstvenih prazilukovićkih korena i uspela da izazovu realne kontroverze u javnosti. To što su kontroverze bile, po merilima prave stvarnosti, nevinije od Device Marije, nije toliko važno. Mi nismo živeli u pravoj stvarnosti i birokratizovani, paranoidni socijalizam je u Bori Đorđeviću u jednom momentu video pravu opasnost.

Tim gore. Tim gore što je Bora Đorđević, reklo bi se u jednom trenutku, jednostavno izgubio duh, oštrinu, svežinu i pamet i počeo da proizvodi muziku koja je bila kombinacija užasnog hevi metala sa svim ostalim žanrovima (od regea, preko napolitanskih narodnjaka, do najljigavijih power-ballad momenata), iskombinovao je sa sve glupljim tekstovima čija je forma, takođe gotovo neobjašnjivo svedena na najbanalnija rimovanja i izgubila oštru satiričnu svežinu starih pesama i, najgore od svega, otkrio srpstvo.

Ima malo patetičnijih fenomena u sveukupnosti ljudskog poimanja stvarnosti od nekadašnjeg otpadnika od sistema koji je u njemu zatim našao okrilje a sve na osnovu toga što su i on i sistem odustali od svojih originalnih uverenja i našli se na zajedničkoj demagoškoj teritoriji populističkih ideologija. Borina nacionalistička satira od kasnih osamdesetih do danas je toliko užasno prostačka i plitka da mi ni dan danas nije jasno kako ne uviđa da njome nanosi veću štetu ideji superiornog srpskog čoveka nego što je ikada mogao da joj donese koristi. S druge strane, možda previše očekujem od čoveka koji već godinama (pretpostavljam namerno) izgleda kao da je nasilno izbačen na ulicu iz kafane u kojoj nije imao da plati sve što je popio, koga su zatim udarila kola, pa je izgubio pamćenje, onda su ga lokalni skinhedsi prebili i popišali se po njemu te ga ostavili golog u parku ispod klupe, da bi se on zatim dovukao do kontejnera, spavao u njemu jer je tu toplije, a zatim iz njega iskopao nekakvu prastaru srpsku vojničku uniformu i obukao je da ga policija ne bi uhapsila.

Nije teško poverovati da su ploče koje je BĐ poslednjih petnaestak godina izdao sa bendom ili solo (sećate se užasnog antimiloševiševskog pamfleta ’Njihovi Dani’ koji je bio kombinacija najplitkije političke satire i najdubljeg mentalnog ponora) izazvale spontane pobačaje i razvode do tada srećnih brakova, a da je svaka njegova pojava na televiziji na samoubistvo nagnala do tada stabilnu i srećnu osnovnoškolsku decu. Kada ga je Kojadin onomad postavio za pomoćnika republičkog ministra za kulturu to je bio momenat u kome je Srbija (ponovo) presekla veze sa ostatkom ovog univerzuma i uputila se ka sopstvenoj ravni postojanja. I istovremeno okidač za kolektivni orgazam srpskih rokera širom dijaspore (i Srbije, pretpostavljam) koji su ovaj dan proglasili za svoju novu slavu i neumorno mrsomudili o tome kako će rokenrol konačno u Srbiji procvetati. Naravno, BĐ je nekoliko meseci docnije, praćen optužbama da je na posao dolazio pijan i neokupan, smenjen nakon što je u javnosti dao neke neodmerene i nepristojne izjave na račun jednog medija (B92, ako se ne sećate). Razume se, Velja Ilić se sa takvim izjavama provlači svake nedelje, što je još jedan dokaz Borine tako potpune odcepljenosti od ove realnosti.

Nemogu komentirati najnovije stvari i albume jer ih nisam čula-nažalost,al sam konačno u fazi pretraživanja,Slušam ga već dobrih 17g.i uz Azru moj su najomiljeniji bend.Neću polemizirati o tome dal se razvodnio il ne,jer šta god da sad pjeva nemogu zaboravit da sam odrastala uz njegove pjesme u jedno jako ružno doba.... i ponosna sam na to.Uostalom,čudim se da sve ove godine i ima toliko inspiracije,jer mi se čini da je davnih godina već sve rekao....

Eto,iz postovanja prema nekada velikom bendu preslusao sam i novi album,iako sam znao sta me ceka

Jedino sto me u svemu tome interesuje je zasto su ga snimali :dash::dash:

Ode sve u tri lepe materine,zajedno sa muzikom

Nov album stvarno nije nesto,ocekivala sam nesto vise,neki malo veci povratak,al riblja corba je jedna od mojih omiljenih grupa,amda sada im muzika stvarno i nije nesto.Bas me cudi kad kazete da su par pesama bile dobre.Kako par?Pa Bora je napravio neke od najboljih pesama ex-yu roka.Jeste da ima puno njih koje se zezancije medjutim ja msm da bi se pevaci i trebali mesati u politiku.Bora je putem muzike izrazavo svoja misljenja i osecanja vezana za neke stvari,sto bi muzicari i trebali da rade,a ne dok oko njih padaju bombe i ljudi umiru zbog glupih odluka nekih politicara da se lazno smeskaju i prave muziku samo da bi zaradili nesto novca.Jeste da je Bora nacinalista kao i da je dosta pervezan,al ja ga volim jer se nikada nije ustrucavao da kaze svoje misljenje.

Nov album stvarno nije nesto,ocekivala sam nesto vise,neki malo veci povratak,al riblja corba je jedna od mojih omiljenih grupa,amda sada im muzika stvarno i nije nesto.Bas me cudi kad kazete da su par pesama bile dobre.Kako par?Pa Bora je napravio neke od najboljih pesama ex-yu roka.Jeste da ima puno njih koje se zezancije medjutim ja msm da bi se pevaci i trebali mesati u politiku.Bora je putem muzike izrazavo svoja misljenja i osecanja vezana za neke stvari,sto bi muzicari i trebali da rade,a ne dok oko njih padaju bombe i ljudi umiru zbog glupih odluka nekih politicara da se lazno smeskaju i prave muziku samo da bi zaradili nesto novca.Jeste da je Bora nacinalista kao i da je dosta pervezan,al ja ga volim jer se nikada nije ustrucavao da kaze svoje misljenje.

Mislim da je bolje pevati o tome npr kao sto to radi Arcade Fire ili ko vec imas 128936182360819 takvih primera nego sa jedne strane baviti se odsekom za kulturu, govoriti kako imas udela u ratu i sa druge strane pevati neke nebuloze. Ima on i politickih pesama znam ali opet nije to to. Nema on je covek omatorio to je to, nije nista bez Bajage a nije puno ni Bajaga bez njega

Stavi kud sve pi c ke tud i *****...htedoh reci kud svi turci tud i mali mujica .
Lik je rekao da je razocaran u novi album pa ste svi razocarani .
Fenomen krstarichine kolektivne svesti :S
Koristite malo cul koji (valjda) imate -cul sluha i poslusajte zadnji album .
Znaci stvarno gotivim tu grupu i priznajem da su albumi od Osmog Nervnog Sloma do pisanja uz vetar za sr a ni ,ali ovaj album je vrhunski odradjen .
Radili su vise od godinu dana na njemu i muzika kao i tekstovi su vise nego dobri .

Nekad slusao i obozavao kao klinac,sad sam vec izgustirao.Sve do onog "Pisanja" imalo je smisla,ali onda je covek puk'o.Nekad su mu textovi imali ostrinu,bunt,neku dozu liricnosti,a posle se sve svelo na(sto bi Ckalja rekao) "sparivanje reci".Poceo je da ***** o politici,da se trti uz narodnjake...:roll: Nov album imam,ali nemam nesto volje da ga preslusam.Mislim da ih je vreme pregazilo,a jedino sto jos mogu,to je da se furaju na stare hitove

Stavi kud sve pi c ke tud i *****...htedoh reci kud svi turci tud i mali mujica .
Lik je rekao da je razocaran u novi album pa ste svi razocarani .
Fenomen krstarichine kolektivne svesti :S
Koristite malo cul koji (valjda) imate -cul sluha i poslusajte zadnji album .
Znaci stvarno gotivim tu grupu i priznajem da su albumi od Osmog Nervnog Sloma do pisanja uz vetar za sr a ni ,ali ovaj album je vrhunski odradjen .
Radili su vise od godinu dana na njemu i muzika kao i tekstovi su vise nego dobri .

Meni se najvise dopala ona pesma "Musko od plastelina",sve ostale su onako.Ocekivala sam da ce za tih godinu dana nesto bolje smisliti.Mozda da je neka nova grupa izdala ovakav album onda bih rekla da je odlican,al kad se osvrnem na sve dobre pesme koje su napravili,od Riblja Crobe se prosto mora ocekivati vise.

E ovako...Posle Maidena moj omiljeni bend.SVE,ALI SVE PESME SU IM HITOVI.
Novi album je super.Jeste da su prvi albumi bolji od kasnijih,ali sve je ok.
Najbolje pesme...Ja ratujem sam,Neću da ispadnem životinja,Ja ću da pevam,Lud 100 %,itd...Mrzi me dalje da pišem.

E ovako...Posle Maidena moj omiljeni bend.SVE,ALI SVE PESME SU IM HITOVI.
Novi album je super.Jeste da su prvi albumi bolji od kasnijih,ali sve je ok.
Najbolje pesme...Ja ratujem sam,Neću da ispadnem životinja,Ja ću da pevam,Lud 100 %,itd...Mrzi me dalje da pišem.

MA najbolje reći,sve one stare pesme.....
Zna se na koje se misli......:)

Moj najomiljeniji bend!Mnogo volim da ih slusam.Omiljena pesma pa nema je,posto ima stvarno puno dobrih pesama...Bora je odlican tekstopisac pesnik.Imaju i puno dobrih balada i rokacina.Novi album je dobar ima stvarno dobrih i lepih pesama npr.Boze koliko je volim,Krilati pegazi,Razmazena devojcica,Minut sa njom,Radicu sta god hocu,Musko od plastelina...

Okrenem Pink u nedelju,kad ono Bora kod Lee Kis i covek kaze javno Ja sam glup za finansije,nemam kesa itd. i Nada Topcagic mu potvrdi-Ti si Boro glup.Jos mu ova glupaca voditeljka kaze-Vecina gostiju su singl,ti Boro takodje.Ajde ako covek ima ugovor sa City records-om oko izdavanja novog albuma,ali ovo je bilo dno dna :eek:
Pesme su mu super,poneke :)

Okrenem Pink u nedelju,kad ono Bora kod Lee Kis i covek kaze javno Ja sam glup za finansije,nemam kesa itd. i Nada Topcagic mu potvrdi-Ti si Boro glup.Jos mu ova glupaca voditeljka kaze-Vecina gostiju su singl,ti Boro takodje.Ajde ako covek ima ugovor sa City records-om oko izdavanja novog albuma,ali ovo je bilo dno dna :eek:
Pesme su mu super,poneke :)

Ja mislim da mu nije rekla da je glup vec Zasto Boro nisi ti glup koliko sam ja razumeo.

Back