RIBА I SVE IZ VODE

• Začetnik teme Začetnik teme Anesa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Moram da priznam da sam malo razocaran zato sto ima najmanje recepta za ribu koja moze da se nadje sveza u srbiji kao sto su Smudj, mmmm pa Stuka, Som,Saran i ostale recne ribice, pa ako nekoga ne mrzi da pise a uz to i zna recept,Hvala u napred!

Молио би све који знају неки добар рецепт за спремање лигњи било печених, куваних или пржених да напише, за две особе ... у принципу лако је :-(али ме више интересују зачини који све то прате као и температура и време спремања ?!

Lignje su dobre kad se uvaljaju u kukuruzno brašno umesto u obično, a prvo u mućena jaja...
I ne peku se u dubokom ulju, već plitko, svaka da zauzima svoj prostor u tiganju (odnosi se na krake i kolutove), znači da ih poređaš svaki zasebno u tiganju, pečeš dok ne porumeni, okreneš... Zapravo su najbolje pečeni za 10 minuta. Preko toga postaju kao guma, natope se uljem, budu tvrde... Znači: jaja, pa kukuruzno brašno pa lagano nauljen tiganj. Pa kad završiš turu, sipaš opet lagano ulja, pa opet...
Mmmmm... Da čak i tinejdžeri i klinci jedu, iako su oni na sve što ima lj i nj u imenu gadljivi...

Ja ribu najviše volim prženu u brašnu sa puno crvene paprike, uz beli luk, peršun i limun. Ili u foliji. Očistiš i položiš na foliju, preliješ maslinovim uljem, staviš belog luka, začine, peršunov list i zatvoriš foliju tako da sok ne otiče, dakle skroz podigneš donji deo folije pa se kuva u sopstvenom soku. Na kraju otvoriš da se zapeče. Ovo je odlično za porodice koje imaju članove koji ne vole ribu (da, ima i takvih), pa u drugoj foliji mogu peći svinjsko meso - sa potpuno istim dodacima i na isti način. Mirisi i ukusi se neće pomešati, jer svaki ima svoju foliju. A ujedno možete napraviti dva obroka za jedan dan.

Ja ribu najviše volim prženu u brašnu sa puno crvene paprike, uz beli luk, peršun i limun. Ili u foliji. Očistiš i položiš na foliju, preliješ maslinovim uljem, staviš belog luka, začine, peršunov list i zatvoriš foliju tako da sok ne otiče, dakle skroz podigneš donji deo folije pa se kuva u sopstvenom soku. Na kraju otvoriš da se zapeče. Ovo je odlično za porodice koje imaju članove koji ne vole ribu (da, ima i takvih), pa u drugoj foliji mogu peći svinjsko meso - sa potpuno istim dodacima i na isti način. Mirisi i ukusi se neće pomešati, jer svaki ima svoju foliju. A ujedno možete napraviti dva obroka za jedan dan.

ovo pravim prvi put kad budem slobodan, nego sam los kuvar
manger%20(17).gif
zadnji put sam sam pravio pihtije, umalo se nisam otrovo, nadam se da ce sa ribicom da bude bolje a i jednostavniji je recept
manger%20(23).gif

Ovaj paprikaš sam naučio od jednog matorog ribara na Balatonu u Mađarskoj. Više mi se sviđa čak i od na daleko poznate Segedinske riblje čorbe.

Ja ga uvek pravim u kotliću, jer mu dim da poseban šmek, ali daleko od toga da ne valja sa šporeta.
Recept za 5kg ribe. Vi smanjujte ili povećavajte srazmerno količini ribe.

- 5 kg plemenite rečne ili jezerske ribe (ubitačna kombinacija Šaran, som , smuđ, kečiga)
(Šaran oko 50%, ostala plemenita skupa 50%)
- 1 kg bele ribe (babuška, karas, deverika...)
- 1/2 kg crnog luka
- dodatak za riblju čorbu
- slatka i ljuta aleva paprika
- 2 dl rizlinga
- ljute papričice (sveže ili suve)
- ulje
- so

Luk sitno iseckati (najbolje u blenderu) i izdinstati na ulju dok ne smekša.
Ribu očistiti i iseći na potkovice debljine oko 3 cm (belu ne seći). Ako ima ikre ostaviti na stranu. Na izdinstan luk staviti celu belu ribu, glave i repove plemenite ribe. Preliti vodom da ogrezne.
Kuvati na jakoj vatri oko pola sata. Ako kuvate u kotliću vodite računa da vatra ne oslabi. Nakon prvog kuvanja skinuti sa vatre i rešetkastom kašikom povaditi svu ribu. Staviti na tacnu ili tepsiju da se prohladi i odvajati meso od kostiju. Lako se skida sa glava i repova, a sa bele ribe nije važno što sa mesom idu i sitnije koščice, raskuvaju se kasnije. Staviti poskidano meso u blender i samleti ili propasirati kroz đevđir (teža varijanta).
U međuvremenu razmutiti dodatak (obavezno Alevin, ostali su đubre) sa malo vode i nasuti u kotlić koji se, nakon što se povadi riba, vrati na vatru da lagano krčka. Posoliti i ubaciti izlomljene ljute papričice.
Ubace se komadi ribe da se kuvaju na jačoj vatri. Ako je potrebno dodati malo vode da prekrije ribu. Nikako ne mešati, samo protresati naglim okretima kotlića levo - desno.
Nakon 10 - 15 min. dodati alevu papriku (ne štedeti). Kad se aleva paprika prokuva (oko 5 min.) dodati pasiranu ribu u kojoj je razmućen rizling i ikra sastrugana sa opne. Kuvati još 5 - 10 min uz češće protresanje.

Služiti sa širokim testom.

Napomena: Ikra nije obavezna. Dodaje se samo da da dodatnu gustinu. Ko ne voli nek je ne stavlja.
Ne koristiti amura, tolstolobika, čak ni štuku.
Ne stavljati nikakvo povrće, sem crnog luka.

Riblja čorba, kao i paprikaš su najbolji ljuti. Pored ljute aleve paprike, savršen dodatak je mađarski sos "Erős Pista" (Eruš Pišta), u malim teglicama, vizuelno liči na ajvar, strašno je ljuto, ali i ukusno. Nije kao naša ljutenica, zato nemoj da bi je ko stavljao kao zamenu.
Nije neophodno, ali ako možete da nabavite, uradite to obavezno.

Ako neko ima problem što svi koji će jesti ne vole ljuto, treba izvaditi u malu šerpicu nekoliko dl čiste gotove čorbe u kojoj će se na jakoj vatri kuvati ljute papričice i eruš Pišta, ako ga nabavite. Tako dobijete ljuti koncentrat iste one čorbe koju ste skuvali, jer naknadno ljućenje bez kuvanja ne daje pravi ukus.

Ako pravite ovaj ljuti koncentrat onda prilikom dodavanja aleve paprike u paprikaš koristite samo slatku.

Nedavno sam kupila dimljenog lososa u smrznutom stanju. Ima li neko ideju na koji način bi se mogao pripremiti? S obzirom da je dimljen, izgleda mi logično da bi se mogao upotrebiti u nativnom stanju - bez prethodne termičke obrade, ali zbunjuje me to što je smrznut...
Teška je to dilema:confused:, molim za pomoć...

Back