Резолуција Информбироа

Jesu li i saveznici oslobodili Evropu ili ne?

To je cinjenica, i ona onog koji je vidi i priznaje ne cini komunistom ili antikomunistom.

Какви савезници друже,они који су бомбардовали Југославију 1999 ,они који су спашавали нацисте из Немачке .Они који су због хладног рата са СССР доводили нацистичке докторе у УСА .Они који су поробили свет ,ја те савезнике не признајем.

То су били Титови капиталистички савезници!

Da izostavim sve gluposti koje se ovde mogu procitati od vec dezurnih gluperdi koji ne razlikuju zvezdin grb danas od ''Titove'' petokrake, pa onda i poredjenje sastanka kneza Pavla i Hitlera, koji je znacio pozivanje jedne male zemlje, nemocne u celoj prici, da pristupi ''trojnom paktu'' kojim joj se garantuje svaka sigurnost i potom potpisivanje ''trojnog pakta'' koje je znacilo da se postuje integritet i suverenitet njene teritorije, da za sve vreme rata sile osovine nece prolaziti kroz njenu teritoriju, niti od nje traziti vojnu pomoc, a sto je za kneza Pavla znacilo samo zavaravanje neprijatelja i drzanje po strani, do ''pogodnog trenutka'' kada bi pakt bio raskinut SA sovjetsko-nemackim paktom, koji je znacio, i masakr poljskih oficira u Katinskoj sumi kako je neko spomenuo, itd...Pa onda onog kojim je taj pakt prekinut nazivati pobeguljom u London (kod Saveznika) i nekim ko je ostavio narod na cedilu....pa te gluperde pitam gde su bile vlade drugih zemalja koje nisu priznale kapitulaciju.....eto koliko sada kontradiktornosti....Knez Pavle je izdajnik sto je kumovao paktu koji je garantovao sigurnost za narod, a kralj Petar II, kojim je taj pakt ponisten, cime je Srbija stala na stranu saveznika, i on je izdajnik.....I oni koji nisu priznali kapitulaciju i odmetnuli se u sumu, da podignu ustanak protiv okupatora, i oni su izdjanici, fasisti, njihovi saradnici i sta ne vec....

...sta sve necemo vise cuti iz usta ovih ljubitelja lika i dela Al Kaponea...

uglavnom setih se stare dobre Corbine pesme....to mu dodje kao odgovor na citavu temu...pa uzivajte u njoj, pred koncert :)

Prema njemu Idi Amin
Lekovit je ko vitamin
Al Kapone
Prema njemu je Bokasa
Human kao Vojska Spasa
Al Kapone
I Hitlere i Staljine
Zavio je u haljine
Al Kapone
To majka vise ne poradja
To se vise ne dogadja
Al Kapone
Svet se deli na pione
Pione i sampione
Vidi kako tvoj brod tone
Mafijasu, razbojnice
Al Kapone
Svet se deli na pione
Na pione i masone
Vidi kako tvoj brod tone
Lopovcino i zlikovce
Al Kapone
Gradjanine celog sveta
Pojava mi tvoja smeta
Al Kapone
Ti si bio kralj zlocina
I velika stetocina
Al Kapone
Vuko si na svoju stranu
Negde prema Vatikanu
Al Kapone
Prijatelje si za dzabe
Ubijo ko buba-svabe
Al Kapone

Poslednja izmena:
Žao mi je.
Radilo se o pristupanju paktu, svrstavanju uz Nemce, ne o neutralnosti.

Жалим случај, грешиш.
Југославија није приступила тројном пакту како комунистички историчари (попут Бранка Китановића) покушавају да прикажу већ је направила споразум који би нам гарантовао статус сличан ономе који је имала Швајцарска, споразум који није предвиђао никакво војно учешће чак није предвиђао ни транзит немачких трупа уколико југословенске власти не дају посебно овлашћење за сваки посабен транспорт.........
Читај мало стране ауторе а не само Титове историчаре.

У осталом уколико те је та тематика занимала, много тога си могао да прочиташ у последњих месец дана по домаћим новинама јер се много расправљало о рехабили тацији Драгише Цветковића па се нашироко писало и о том споразуму.......изгледа да уопште ниси читао или си читао само оне ствари које ти одговарају.

Какви савезници друже,они који су бомбардовали Југославију 1999 ,они који су спашавали нацисте из Немачке .Они који су због хладног рата са СССР доводили нацистичке докторе у УСА .Они који су поробили свет ,ја те савезнике не признајем.

Oni koji su oslobodili celu zapadnu Evropu i severnu Afriku od Nemaca.

I jesu, bili su Titovi saveznici, kao i svi ostali koji su bili na strani antifasizma.

Vojnici Crvene Armije su odradili svoj posao i polozili ogromne zrtve, ali isto tako su silovali nase zene posle rata, kao i preko 2 miliona Nemica.

Saveznici su bombardovali nemacke polozaje, pa bili oni u sred Berlina, u Normandiji, Eindhovenu ili Beogradu.

Saveznici nisu spasavali naciste, vec su ih otimali, i rec je o raketnim naucnicima, isto to su radili i Rusi.

Da li je trebalo da ostanemo pod ruskom okupacijom kao DDR i ostale drzave, da budemo beda nad bedama?

Tito je koristio i jedne i druge za nasu korist, nije bio dupelizac ni jednih ni drugih, sta ce nam tudje i sta ce nam drugi ako mozemo biti svoj gazda u svojoj kuci?

Прави капиталиста и издајник комунизма!

Зарад тога говорим да истински комунзам никада није спроведен у дело ,посебно не у Југославији нити СССР .Његов успон прекинуо се убиством Стаљина.

На ово могу само да одговорим слободним преводом веома популарног стиха у Пољској крајем осамдесетих.

"Смрт Фашизму - Qурац комунизму"

Жалим случај, грешиш.
Југославија није приступила тројном пакту како комунистички историчари (попут Бранка Китановића) покушавају да прикажу већ је направила споразум који би нам гарантовао статус сличан ономе који је имала Швајцарска, споразум који није предвиђао никакво војно учешће чак није предвиђао ни транзит немачких трупа уколико југословенске власти не дају посебно овлашћење за сваки посабен транспорт.........
Читај мало стране ауторе а не само Титове историчаре.

У осталом уколико те је та тематика занимала, много тога си могао да прочиташ у последњих месец дана по домаћим новинама јер се много расправљало о рехабили тацији Драгише Цветковића па се нашироко писало и о том споразуму.......изгледа да уопште ниси читао или си читао само оне ствари које ти одговарају.

Tako je....

Hitler je prilikom jednog razgovora sa Dragišom Cvetkovićem izjavio sledeće: „Ja hoću da znam vaš stav, vaše držanje u toku događaja koji će nastupiti. Ja cenim prijateljstvo Jugoslavije i njen stav u toku ovog rata. Ja cenim herojstvo srpske vojske, koja je u prošlom ratu toliko slavno branila slobodu i nezavisnost svog naroda. Ona je bogata i ima sve uslove da razvije do maksimuma svoj prosparitet. Ja smatram Jugoslaviju kao jednu od vodećih država na Balkanu. Momenat je došao da ona uzme, u događajima koji će nastati, jedan potpuno određen stav" .... Cvetković je pokušavao da što više odgodi pristupanje Jugoslavije Trojnom paktu. Na Hitlerovo traženje da iznese i objasni razloge svog stava, Cvetković je rekao: “Trojni pakt povlači izvesne posledice, koje naš narod ne može da primi. Jedna suverena zemlja ne može dozvoliti prelaz stranih trupa kroz svoju teritoriju, ili mešanje u unutrašnje poslove ... Najzad Trojni pakt znači opredeljenje za jednu ratujuću stranu“. Hitler je ove Cvetkovićeve reči shvatio ozbiljno, pa je pokušao da ga oslobodi straha: „ Sve ja to od Jugoslavije ne tražim. Ja se obavezujem, da za vreme trajanja rata, neću tražiti prolaz za moje trupe preko jugoslovenske teritorije. Ja idem preko Bugarske. Ja ne tražim nikakve vojne baze na vašoj teritoriji, ni upotrebu železnice, nijednu lokomotivu, nijedan vagon. Ja vam garantujem vaš teritorijalni i državni integritet. Dakle, u svemu ovome nema ničeg što bi vređalo vaš nacionalni ponos. Vaši susedi su primili Trojni pakt bez ikakve rezerve. Ovo što vam predlažem, to u stvari nije Trojni pakt, ali s obzirom na ostale, mi moramo u toj formi regulisati svoje odnose“.

Predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije Dragiša Cvetković i nemački ministar inostranih poslova fon Ribentrop posle potpisivanja Trojnog pakta u dvorcu "Belveder" u Beču 25. marta 1941.Knez Pavle se, 4. marta 1941. tajno sastao sa Hitlerom u Berhtesgadenu i imao sa njim razgovor, koji je trajao pet sati.Hitler je formalno pozvao kneza Pavla da Jugoslvaija pristupi Trojnim paktu, jer je to „jedini način da se Jugoslaviji garantuje sigurnost prema Italiji i da Solun pripadne Jugoslaviji“.Hitler je rekao knezu Pavlu i to da će on uskoro napasti Grčku zbog prisustva britanskih trupa tamo.Neki istoričari veruju da je ova poseta kneza Pavla Hitleru donela prekretnicu u jugoslovensko-nemačkim odnosima.

Posle sednice Krunskog saveta održane 20. marta 1941. godine, knez Pavle je zahvalio prisutnima i naglasio da oni mogu lako shvatiti kako se on oseća i istaknuo svoje lične veze sa britanskim državnicima i sa grčkom dinastijom i dodao: “Vi znate vrlo dobro da sam ja nekada bio britanski student i da su meni većina današnjih britanskih državnika školski drugovi. Moja je svastika udata u britanskoj kraljevskoj porodici, a moja žena je grčka princeza.Samo ovih nekoliko činjenica olakšavaju vam da shvatite kome pripada moje srce.Ali ja imam savest i ne mogu povesti moj narod u jedan rat kada znam unapred da će nam to doneti siguran poraz ...“

U diskusije oko pitanja pristupanja Jugoslavije Trojnom paktu umešala se i Srpska pravoslavna crkva preko patrijarha Gavrila. Ističići da on govori u ime episkopa SPC, što je bilo tačno, patrijarh Gavrilo je pokušao da kneza Pavla odgovori od toga da se pristupi Paktu. Knez Pavle je apelovao na Patrijarha, a preko njega i na SPC, da realno i trezveno shvataju i prosuđuju situaciju u kojoj se našla zemlja i da u tom smislu utiču na narod.Knez Pavle je objašnjavao Patrijarhu:„ ...Saveznika nemamo koji bi nam pritekli u pomoć.Nemci su u zenitu svoje moći.Ništa ih ne može zadržati, jer dobijaju pobedu za pobedom.“

Svoj stav, i stav SPC patrijarh Gavrilo je izložio knezu Pavlu: „Moja je dužnost da vam otvoreno kažem; da bi pristupanje naše države Trojnom paktu i njeno opredeljenje za Osovinu, uništilo životnu snagu i moral našeg naroda.Pogodili bi njegova rodoljubiva osećanja i duboko uvredili njegov ponos i njegove tradicije i ideale.Za mene je najveća žalost da čujem iz usta Vašeg Visočanstva, ovako tešku i nemilu izjavu, koja svima nama razdire srce i muči dušu našu ...“

25. marta 1941. Dragiša Cvetković je u dvorcu Belvedere u Beču poptisao je pristupanje Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu. Pakt je sadržao sledeće odredbe:

"a) Prilikom pristupanja Jugoslavije Trojnom paktu, vlada nemačkog Rajha, potvrđuje svoju odluku, da će u svakom momentu poštovati integritet i suverenitet jugoslovenske teritorije.

b) Vlada nemačkog Rajha potvrđuje sporazum zaključen između Vlada sila Osovine i jugoslovenske Kraljevske Vlade, da za sve vreme trajanja ovoga rata, Vlade sila Osovine neće tražiti prolaz, ili transport za svoje vojske kroz jugoslovensku teritoriju.

c) Vlade Italije i Nemačke izjavljuju, da neće tražiti od Jugoslavije nikakvu vojnu pomoć".

(nemačka Bela knjiga br. 7, godina 1941)

Da izostavim sve gluposti koje se ovde mogu procitati od vec dezurnih gluperdi koji ne razlikuju zvezdin grb danas od ''Titove'' petokrake, pa onda i poredjenje sastanka kneza Pavla i Hitlera, koji je znacio pozivanje jedne male zemlje, nemocne u celoj prici, da pristupi ''trojnom paktu'' kojim joj se garantuje svaka sigurnost i potom potpisivanje ''trojnog pakta'' koje je znacilo da se postuje integritet i suverenitet njene teritorije, da za sve vreme rata sile osovine nece prolaziti kroz njenu teritoriju, niti od nje traziti vojnu pomoc, a sto je za kneza Pavla znacilo samo zavaravanje neprijatelja i drzanje po strani, do ''pogodnog trenutka'' kada bi pakt bio raskinut SA sovjetsko-nemackim paktom, koji je znacio, i masakr poljskih oficira u Katinskoj sumi kako je neko spomenuo, itd...Pa onda onog kojim je taj pakt prekinut nazivati pobeguljom u London (kod Saveznika) i nekim ko je ostavio narod na cedilu....pa te gluperde pitam gde su bile vlade drugih zemalja koje nisu priznale kapitulaciju.....eto koliko sada kontradiktornosti....Knez Pavle je izdajnik sto je kumovao paktu koji je garantovao sigurnost za narod, a kralj Petar II, kojim je taj pakt ponisten, cime je Srbija stala na stranu saveznika, i on je izdajnik.....I oni koji nisu priznali kapitulaciju i odmetnuli se u sumu, da podignu ustanak protiv okupatora, i oni su izdjanici, fasisti, njihovi saradnici i sta ne vec....

...sta sve necemo vise cuti iz usta ovih ljubitelja lika i dela Al Kaponea...

uglavnom setih se stare dobre Corbine pesme....to mu dodje kao odgovor na citavu temu...pa uzivajte u njoj, pred koncert :)

Prema njemu Idi Amin
Lekovit je ko vitamin
Al Kapone
Prema njemu je Bokasa
Human kao Vojska Spasa
Al Kapone
I Hitlere i Staljine
Zavio je u haljine
Al Kapone
To majka vise ne poradja
To se vise ne dogadja
Al Kapone
Svet se deli na pione
Pione i sampione
Vidi kako tvoj brod tone
Mafijasu, razbojnice
Al Kapone
Svet se deli na pione
Na pione i masone
Vidi kako tvoj brod tone
Lopovcino i zlikovce
Al Kapone
Gradjanine celog sveta
Pojava mi tvoja smeta
Al Kapone
Ti si bio kralj zlocina
I velika stetocina
Al Kapone
Vuko si na svoju stranu
Negde prema Vatikanu
Al Kapone
Prijatelje si za dzabe
Ubijo ko buba-svabe
Al Kapone

Bravo, citiras najvece smece balkanske nazovi estrade.

Dokle god se takvi kao on Titu rugaju dobro je.

Kao prvo ne znam kako sebi dajes za pravo da rok legendu ovih prostora nazivas smecem, pa jos ''balkanske kvazi estrade'', a pises iz 3 lepe pm....i ne bi to nista bilo strasno, a da tako vidno neuk ne solis ovde pamet ljudima, ko je bio ko u njihovoj istoriji, i sta je dobro za njih, i to opet iz svoje fotelje, ispred monitora, iz 3 lepe pm...

Za to smece, kako ga zoves, 31. oktobra bice mala beogradska Arena...a iste bi punio po celoj bivsoj Jugi...

A sto se tice ove pesme, ona je prosto genijalna...tekst je tu, ne moram vise nista da dodam...:mrgreen:

a ne moram ni za tebe, tvoje izjave sve govore...

Poslednja izmena:

Odlicno se zabavljas ovde, a...??...mozda bi bilo bolje da ovo pises na rs.humor.vic.nonsens.

.

Мани се титоистичких измишљотина и фалсификата, буди озбиљан.............прочитај неке ауторе који не припадају ни једној страни која се помиње у тим споразуму.

Мада и ово што си цитирао има додирних тачака са истином и дефинитивно би нам било боље да је чак и оваква врезија "пакта" заживела пошто је чак и овакав "пакт" добар.
Било би 1.700.000 жртава мање.

Poslednja izmena:
Oni koji su oslobodili celu zapadnu Evropu i severnu Afriku od Nemaca.

I jesu, bili su Titovi saveznici, kao i svi ostali koji su bili na strani antifasizma.

Vojnici Crvene Armije su odradili svoj posao i polozili ogromne zrtve, ali isto tako su silovali nase zene posle rata, kao i preko 2 miliona Nemica.

Saveznici su bombardovali nemacke polozaje, pa bili oni u sred Berlina, u Normandiji, Eindhovenu ili Beogradu.

Saveznici nisu spasavali naciste, vec su ih otimali, i rec je o raketnim naucnicima, isto to su radili i Rusi.

Da li je trebalo da ostanemo pod ruskom okupacijom kao DDR i ostale drzave, da budemo beda nad bedama?

Tito je koristio i jedne i druge za nasu korist, nije bio dupelizac ni jednih ni drugih, sta ce nam tudje i sta ce nam drugi ako mozemo biti svoj gazda u svojoj kuci?

SILOVANJE ISTORIJE

U napisu Venceslava Glišića "Silovanja je bilo" (Politika od 6. 2. 2006.) tvrdi se da su tokom oslobađanja Jugoslavije "pojedine grupe vojnika Crvene armije izvršile silovanja žena i pljačke po Srbiji. Pominje se i 2000 žena koje su, navodno, silovane. Dalje se kaže da je "Tito pozvao generala Kornjejeva i u prisustvu Kardelja, Rankovića i Đilasa oštro protestvovao…", a da je Đilas bio "posebno oštar u kritici prestupa crvenoarmejaca". Na kraju, Glišić piše da je zbog te kritike Staljin naterao Đilasa u svojoj dači da ispije zdravicu za Crvenu armiju i time se polemika o tome slegla".

Ceo Glišićev napis zasniva se na neistinama, selektivnim poluistinama i na metodu rekla-kazala. Sem toga, on se bitno razlikuje od mnogobrojnih i veoma obimnih službenih dokumenata Trećeg ukrajinskog fronta (koji je učestvovao u oslobađanju naše zemlje), od izveštaja generala Kornjejeva, od memoara Molotova i drugih sovjetskih autora, kao i od podrobnih pisanih objašnjenja ambasadora Sadčikova i Lavrentija. Ni u našoj zemlji ne postoji nijedan autentičan dokument koji bi potvrdio Glišićeve navode. Zar nije krajnje naivno poverovati u priču, kako su, navodno, seljaci u nekom selu između Kruševca i Kraljeva "pobili nekoliko crvenoarmejaca koji su pljačkali i nasrtali na njihove žene". O tome bi morao da postoji bilo kakav zajednički pismeni dokument sovjetske i jugoslovenske komande. Morao bi da postoji pisani dokument sovjetske i jugoslovenske komande. Morao bi da postoji pismeni dokument i o "silovanju" neke od 2000 pomenutih apstraktnih i bezimenih žena. Doduše, posle sukoba između Moskve i Beograda 1948. g. objavljivane su u štampi najgnusnije antisovjetske priče bez autentičnih dokaza u stilu da Rusi "jedu satove, telefone i električne pegle". Ali to je bio danak određenoj političkoj situaciji.

Pomoć Crvene armije u oslobađanju naše zemlje od fašizma bila je herojska, dragocena, bratska i odlučujuća. Preko 30 hiljada crvenoarmejaca je poginulo, ranjeno ili nestalo na jugoslovenskom tlu. Hiljade njih su sahranjeni na bratskim (partizanskim i sovjetskim) grobljima u Beogradu, Jagodini, Gornjem Milanovcu, Požarevcu… Svojim žrtvovanjem oni su mnogo smanjili gubitke naših boraca i civila. Sovjeti su nam 1944. i 1945. g. pružili ogromnu vojnu i materijalnu pomoć. Gotovo svuda Sovjetska armija dočekana je s oduševljenjem i bratski. Ona je vrlo često trpela znatne gubitke prilikom oslobađanja naših gradova, jer je izbegavala da se koristi teškom artiljerijom, kako bi sprečila civilne žrtve i razaranja. Ali, crvenoarmejci su prolazili i kroz mesta u kojima ih je deo stanovništva dočekivao neprijateljski. Mnogi ljudi iz tih krajeva pobegli su na severozapad sa Nemcima (ali su im ostale porodice) kao nedićevci, ljotićevci, četnici, ustaše (u jednom delu Vojvodine), folksdojčeri, mađarski fašisti… Značajan broj njih "ispod žita" širio je najprljavije laži o crvenoarmejcima i partizanima i preuveličavali razne pojedinačne incidente i nesporazume.

Crvena armija ostala je na našoj teritoriji od 28. septembra 1944. g. pa gotovo do kraja rata. i za to vreme, čak neki visoki rukovodioci KP Jugoslavije, i drugi uticajni ljudi rafinirano su širili antisovjetsku propaganda. O tome postoji obimna dokumentacija iz raznih izvora-sovjetskih, britanskih... Pored Moskve, veliki deo takvih vešto izrežiranih informacija dospevao je u London, gde su istaknuti rukovodioci Britanske obave{tajne službe Filbi, Maklin, Barđžes i drugi bili prosovjetski orjentisani. Oni će kasnije u Moskvi deo informacija o Jugoslaviji iz tog vremena publikovati. Već u toku oslobođenja Jugoslavije i u prvim posleratnim godinama visoki rukovodioci Crvene armije i ruski ambasadori su u više mahova protestvovali kod jugoslovenskog partijskog i državnog rukovodstva zbog, kako su govorili, antisovjetskih postupaka Đilasa, Tempa, Velebita i drugih. Glišićevo tvrđenje oko načina kako je "likvidiran" i da li je uopšte likvidiran sukob između Sovjeta i Đilasa povodom njegovog napada na crvenoarmejce. To sasvim drugačije prikazuju Molotov i drugi sovjetski autori. Po njima, Đilas je molio Moskvu za oproštaj, tvrdeći da su mu "neke informacije namerno podmetnute" i da je pogrešno interpretiran. To isto proizilazi i iz pisma CK SKP(b) gde stoji da je Đilas zbog antisovjetskih izjava žestoko kritikovan od strane Rusa. On je, kaže se u pomenutom pismu, potom došao u Moskvu (u sastavu jugoslovenske delegacije), izvinio se Staljinu i "molio da se zaboravi neprijatna pogreška koju je napravio na sednici CK KPJ".

Tokom sedmomesečnog ratovanja na našoj teritoriji nalazilo se nekoliko stotina hiljada sovjetskih boraca, sigurno je da su mogli da se dese neki pojedinačni nesporazumi i incidenti, ali su krajnje apsurdne tvrdnje o tobože masovnim "pljačkama i silovanjima", bez navođenja ijednog konkretnog dokumenta, ijednog konkretnog imena. Razume se, da je u pitanju skrnavljenje uspomene na herojski podvig i bratsku pomoć Crvene armije, kao i omalovažavanje njene odlučujuće uloge u slomu fašizma.

Branko Kitanović, generalni sekretar NKPJ
Beograd, 8. februar 2006. god.

Где нађе Бранка Китановића (председника Нове Комунистичке Партија Југославије НКПЈ)??????????????????????

У његовим књигама Руси су побили више Немаца (и свих осталих) него у чувеним фризираним совјетским изворима.
По Китановићу је и Бата Живојиновић у рату побио више Немаца него што је то приказано у филмовима!

Ne znam da li ste primetili, ali u Srbiji je, u povodu ovonedeljne „istorijske posete" ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva, sprovedena široka medijsko-politička kampanja rehabilitacije državnog komunizma

Politika koja je 2000. na vlast došla na opštenarodnom talasu antislobizma, stranački potomci posleratnih demokrata koje su „crveni oslobodioci" streljali bez suda i presude, država koja je vratila grb, himnu i zastavu domaćinske, antikomunističke Srbije, ta i takva vlast, ta i takva država, ti i takvi političari su, dakle, tokom proslave 65. godine „oslobođenja Beograda" otvoreno promovisali komunizam!?!

Pri tom je potpuno zanemarena činjenica da je komunistička ideologija Srbiji i srpskoj naciji nanela najveća zla u modernoj istoriji. Tokom svih onih silnih euforičnih televizijskih priloga, specijalnih emisija i repriza partizanskih propagandnih žurnala na Javnom servisu, niko nijednom rečju nije spomenuo činjenicu da je u ime komunizma, u ime partizanskih „oslobodilaca" ovde u Srbiji za samo dve godine, od 1944. do 1946. godine, po zvaničnim podacima, streljano čak 80.000 ljudi!

Ne može to, ljudi moji, ne biva to tako. Ne može „Bože pravde" sa „Po šumama i gorama", ne ide „Marš na Drinu" u kombinaciji sa ratnim, partizanskim zastavama. Ne može to, taman kao što ne može da se tvrdi da je Beograd oslobođen 20. oktobra 1944. godine. Beograd, da budem jasan, tog dana jeste oslobođen od nacista, ali Beograd je istog tog dana porobljen od strane krvožednih boljševika koji su odmah, iste noći, streljanjima i silovanjima počeli da sprovode politiku „slamanja kičme srpskom hegemonizmu".

Pa, bivši načelnik zloglasne Ozne, general Jovo Kapičić, i sam danas priznaje da su komunisti posle „oslobođenja" morali da očiste Srbiju i Beograd od đubreta! On sam priznaje da je u jesen i zimu te 1944. većinskoj domaćinskoj, monarhističkoj Srbiji komunistički poredak morao da bude nametnut zločinom, onako po kratkom postupku - metkom u potiljak! I šta je sad tu za slavlje?

Da se razumemo, partizani i njihovi potomci, oni koji već generacijama profitiraju od komunizma u Srbiji, imaju razlog da slave 20. oktobar. Oni na to imaju pravo. Ali, oni nemaju pravo da teraju žrtve komunizma da slave zločin koji je nad njima počinjen. Niko nema pravo da slavi komunizam u zemlji u kojoj desetine hiljada nevinih ljudi i dalje leži neotkopano po masovnim grobnicama! Samo to, ljudi moji, samo to i ništa više!

Konačno, zašto se svi koji se u javnosti usude da pomenu komunističke zločine, zašto se svi koji zatraže pravdu za nevine žrtve boljševičkog terora stavljaju na crnu listu ekstremista i antievropejaca?! Ko je, kada i kako proglasio komunističke zločine za društveno korisno delo?!

D.Vucicevic

Kao prvo ne znam kako sebi dajes za pravo da rok legendu ovih prostora nazivas smecem, pa jos ''balkanske kvazi estrade'', a pises iz 3 lepe pm....i ne bi to nista bilo strasno, a da tako vidno neuk ne solis ovde pamet ljudima, ko je bio ko u njihovoj istoriji, i sta je dobro za njih, i to opet iz svoje fotelje, ispred monitora, iz 3 lepe pm...

Za to smece, kako ga zoves, 31. oktobra bice mala beogradska Arena...a iste bi punio po celoj bivsoj Jugi...

A sto se tice ove pesme, ona je prosto genijalna...tekst je tu, ne moram vise nista da dodam...:mrgreen:

a ne moram ni za tebe, tvoje izjave sve govore...

U ove "3 lepe" gde se ja nalazim "umetnici" kao Bora Djordjevic
ne bi dobili dozvolu ni da sviraju u podrumu a kamoli da jos i albume
izdaje.
Na stranu sad onih par lepih starih pesama, to su bili retki momenti kad je imao napade razuma.

U ove "3 lepe" gde se ja nalazim "umetnici" kao Bora Djordjevic
ne bi dobili dozvolu ni da sviraju u podrumu a kamoli da jos i albume
izdaje.
Na stranu sad onih par lepih starih pesama, to su bili retki momenti kad je imao napade razuma.

ma sta mi naprica...ti si mi sav slika i prilika vrednosti, ovde ili bilo gde...a ne verujem da si u stanju na prste da nabrojis umetnike iz te tvoje 3 lepe, odakle ovde solis pamet, bez i jednog osnova...

Znam ja zasto ti ne volis Corbu, a to nema veze sa umetnoscu...ali 30 godina stvaralastva, grupe koja je obelezila zivote mnogih generacija, cije pesme i danas zive kao i prvog dana, grupe koja ima najbrojniju publiku u bivsoj Jugoslaviji, uopste najvece rok grupe na ovim prostorima, opisujes sa ''par lepih starih pesama''...

nije Corba tema....a kao sto rekoh ti sam govoris o sebi...a to se ne meri ni sa najvecim uvredama koje bi ti neko uputio...

zato ako se vec brukas, kad je istorija u pitanju, ne brukaj se i na drugim poljima...

Ne znam da li ste primetili, ali u Srbiji je, u povodu ovonedeljne „istorijske posete" ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva, sprovedena široka medijsko-politička kampanja rehabilitacije državnog komunizma

Politika koja je 2000. na vlast došla na opštenarodnom talasu antislobizma, stranački potomci posleratnih demokrata koje su „crveni oslobodioci" streljali bez suda i presude, država koja je vratila grb, himnu i zastavu domaćinske, antikomunističke Srbije, ta i takva vlast, ta i takva država, ti i takvi političari su, dakle, tokom proslave 65. godine „oslobođenja Beograda" otvoreno promovisali komunizam!?!

Pri tom je potpuno zanemarena činjenica da je komunistička ideologija Srbiji i srpskoj naciji nanela najveća zla u modernoj istoriji. Tokom svih onih silnih euforičnih televizijskih priloga, specijalnih emisija i repriza partizanskih propagandnih žurnala na Javnom servisu, niko nijednom rečju nije spomenuo činjenicu da je u ime komunizma, u ime partizanskih „oslobodilaca" ovde u Srbiji za samo dve godine, od 1944. do 1946. godine, po zvaničnim podacima, streljano čak 80.000 ljudi!

Ne može to, ljudi moji, ne biva to tako. Ne može „Bože pravde" sa „Po šumama i gorama", ne ide „Marš na Drinu" u kombinaciji sa ratnim, partizanskim zastavama. Ne može to, taman kao što ne može da se tvrdi da je Beograd oslobođen 20. oktobra 1944. godine. Beograd, da budem jasan, tog dana jeste oslobođen od nacista, ali Beograd je istog tog dana porobljen od strane krvožednih boljševika koji su odmah, iste noći, streljanjima i silovanjima počeli da sprovode politiku „slamanja kičme srpskom hegemonizmu".

Pa, bivši načelnik zloglasne Ozne, general Jovo Kapičić, i sam danas priznaje da su komunisti posle „oslobođenja" morali da očiste Srbiju i Beograd od đubreta! On sam priznaje da je u jesen i zimu te 1944. većinskoj domaćinskoj, monarhističkoj Srbiji komunistički poredak morao da bude nametnut zločinom, onako po kratkom postupku - metkom u potiljak! I šta je sad tu za slavlje?

Da se razumemo, partizani i njihovi potomci, oni koji već generacijama profitiraju od komunizma u Srbiji, imaju razlog da slave 20. oktobar. Oni na to imaju pravo. Ali, oni nemaju pravo da teraju žrtve komunizma da slave zločin koji je nad njima počinjen. Niko nema pravo da slavi komunizam u zemlji u kojoj desetine hiljada nevinih ljudi i dalje leži neotkopano po masovnim grobnicama! Samo to, ljudi moji, samo to i ništa više!

Konačno, zašto se svi koji se u javnosti usude da pomenu komunističke zločine, zašto se svi koji zatraže pravdu za nevine žrtve boljševičkog terora stavljaju na crnu listu ekstremista i antievropejaca?! Ko je, kada i kako proglasio komunističke zločine za društveno korisno delo?!

D.Vucicevic

Odlican tekst....Nesto slicno pisao je i Draskovic....

Ali gledaj to naprasno slavljenje i ozivljavanje komunizma, posle 5. oktobra, treba povezati sa trenutnim interesima, a to su najbolji moguci odnosi sa Rusijom...naravno ako izuzmemo da su one utvare SPS i dalje na vlasti...i treba biti pametan tu...

Najbolju poruku Medvedevu preneo je nas Amfilohije...mudro, a kako drugacije:

"Ваше Превасходитељство, уважени Димитрије Анатољевичу,

Дозволите да Вас у име Његове Светости Патријарха Српског Павла, у име Светог Синода и све пуноће наше Православне Цркве Српске, поздравим с дубоким поштовањем, љубављу и добродошлицом. Поздрављајући Вас и примајући Вас, ми поздрављамо велики Православни руски народ. Кроз сусрет и општење са Вама ми обнављамо у свом сећању и памћењу вековна сретања и неразориво заједништво наша два народа, руског и српског, и наше две помесне Цркве Православне. Наша два једноверна, једнокрвна и једнојезична народа градили су и поново граде свој историјски пут на јединственом просветитељском делу свете браће Кирила и Методија.

То њихово дело се укорењивало у биће наших народа њиховом азбуком, Евангелском Јовановом вечном истином: „В началѣ бѣ Слово и Слово бѣ в Боге и Богь бѣ Слово", подвигом њихових следбеника Антонија и Теодосија Печерских, Светог Саве првог Архиепископа Српског, Сергија Радоњежског, Нестора летописца и Лазара Србина, творца првог часовника на Кремљу с почетка XV века, савременика Светог Петра Цетињског (он је проклео сваког Србина који не би био веран Русији) и Светог Серафима Саровског, и њима сличних великих, умних и светих људи све до наших дана, све до блаженог спомена Алексија II, Патријарха Московског и све Русије и Патријарха Српског Павла. Свети Александар Невски, с правом назван „име Русије" и Димитрије Донски, као и њихова истина „да Бог није у сили него у правди", исто су толико српски колико и руски, као што су великомученик косовски Лазар, бранитељ Косова и Европе (1389), са својом истином „да је земаљско за малено царство а Небеско, увијек и до вијека" и Кaрађорђе, „бич тирјанах" исто толико руски колико и српски.

Та узајамност и заједништво наше Цркве и наших народа, вековима освештавани Причешћем из једне Чаше, Крвљу Христовом, посведочени су нашом заједничком борбом за слободу и правду. И не само борбом против нацифашистичког зла, (ослобођење Београда од њега је непосредни повод Вашег данашњег доласка) него и против насиља и тираније претходних времена. Србија и српски народ уопште, неће никада заборавити руску браћу и витезове на челу са Рајевским из друге половине XIX века; уз то, српски народ би себе заборавио када би заборавио цара страстотерпца Никојала II који је (1914) несебично жртвовао своје Царство и царско достојанство уставши у одбрану слободе Србије и Црне Горе.

У знак благодарности за ту јединствену у историји Царску и сверуску жртву тадашњи краљ Југославије Александар Карађорђевић (који је био и прва жртва нацифашизма у Европи, убијен у Марсеју 1934), примио је стотину хиљада Руса избеглица и прогнаника од бољшевичке револуције, епископа, свештеника, монаха и монахиња, официра, војника, професора, научника, лекара и народа, који су са своје стране уградили своју веру, знање, уметност, у ондашњу Јужнословенску државу, оставивши иза себе неизбрисив траг. Потврда те захвалности, је и величанствени споменик на Новом гробљу, преко пута онога кога сте посетили, посвећен „Цару Николају II", како на њему пише „и двум милионам русских воинов первој мировој војни 1914-1918". Тај споменик на коме стоји још написано „спите орли боевије" није просто споменик него и костурница, „братскаја могила, сотниј похаронених русских воинов", освештан тадашњим патријархом Српским Варнавом и Антонијем Митрополитом Кијевским (1935).

Овоме да додамо и то да су наше две помесне Цркве Руска Православна Црква и Српска Православна Црква, како у прошлим вековима, тако и данас, биле и остале темељ тог јединства и заједништва. У том смислу сва пуноћа наше Цркве је посебно благодарна блаженог спомена Патријарху Алексију II и садашњем Свјатјешем Патријарху Кирилу Московском и све Русије који су узимали и узимају живог учешћа у најновијем распећу нашег народа и наше Цркве.

Ви, многопоштовани господине Председниче, ходите стопама Ваших великих предака, како Вашим доласком, везаним за ослобођење Београда (1944), тако и Вашим и Ваше Државе Русије непоколебивим ставом и заштитом целовитости Србије са њеним срцем, Косовом и Метохијом, штитећи тиме не само Србију, него и неповредивост Међународног Права и правде.

У то име Вам наш Свети Архијерејски Синод, као знак благодарности за Вашу верност браћи и правди, за допринос јединству васељенског Православља, и Вашу показану љубав према Српској Православној Цркви, додељује своје највише одликовање: орден Светог Саве првог степена."

На ове топле и братске Митрополитове речи председник Дмитрији Медведев је одговорио да је посебно срећан што је одликован највишим одликовањем Српске Православне Цркве и оценио да су односи два братска народа снажни изразивши чврсту подршку Србији по питању Косова и Метохије. Председник је упознао Митрополита и присутне епископе да је у Скупштини Србије посланицима говорио о "прекрајању историје због личних и политичких интереса".

Преосвећени Епископ бачки Г. Иринеј је прочитао одлуку Светог Архијерејског Синода, а затим је Митрополит Амфилохије свечано уручио орден уз речи: ДОСТОИН! Благоје и многоденственоје житије, здравије же и спасеније и во всем благоје поспјешеније, подажд Господи јего превасходитељству президенту Россији Дмитрију Анатољевичу, всему россијскому народу и всјем православним христијаном и сохрани их на многаја љета!

Највише одликовање Српске Православне Цркве Председнику Медведову је додељено за његов допринос јединству васељенског Православља и показану љубав према православном српском народу.

Poslao mu je jasnu poruku...

ma sta mi naprica...ti si mi sav slika i prilika vrednosti, ovde ili bilo gde...a ne verujem da si u stanju na prste da nabrojis umetnike iz te tvoje 3 lepe, odakle ovde solis pamet, bez i jednog osnova...

Znam ja zasto ti ne volis Corbu, a to nema veze sa umetnoscu...ali 30 godina stvaralastva, grupe koja je obelezila zivote mnogih generacija, cije pesme i danas zive kao i prvog dana, grupe koja ima najbrojniju publiku u bivsoj Jugoslaviji, uopste najvece rok grupe na ovim prostorima, opisujes sa ''par lepih starih pesama''...

nije Corba tema....a kao sto rekoh ti sam govoris o sebi...a to se ne meri ni sa najvecim uvredama koje bi ti neko uputio...

zato ako se vec brukas, kad je istorija u pitanju, ne brukaj se i na drugim poljima...

O ukusima se ne raspravlja, kazu...

Ako neko sovinisticke prostacine vidi kao umetnost - njegova sramota.

:)

...sad bi ti neko rekao, a o cemu se onda raspravlja....:mrgreen:

pa nema vecih sovinistickih prostacina od vas *********...samo sto tu ne igra uloga naroda, vec sekte...vi ste sekta...kapiras? :mrgreen:

a ja ne znam kako je i zasto tebe uvredio Corba...zato sto nosi majicu sa srpskim grbom ili ima istetovran na ruci, zato sto poznaje svoju istoriju ili zato sto je Juri Stublicu, onako po srpski, odgovorio na onu ljigariju od pesme ''E moj druze beogradski''...

Ja ne vidim sta tebe kao Srbina, a tako se predstavljas, moze da uvredi od strane Corbe...

Daleko od teme, al bas bih voleo da cujem konkretan odgovor...

Poslednja izmena:
...sad bi ti neko rekao, a o cemu se onda raspravlja....:mrgreen:

pa nema vecih sovinistickih prostacina od vas *********...samo sto tu ne igra uloga naroda, vec sekte...vi ste sekta...kapiras? :mrgreen:

a ja ne znam kako je i zasto tebe uvredio Corba...zato sto nosi majicu sa srpskim grbom ili ima istetovran na ruci, zato sto poznaje svoju istoriju ili zato sto je Juri Stublicu, onako po srpski, odgovorio na pesmu ''E moj druze Beogradski''...

Ja ne vidim sta tebe kao Srbina, a tako se predstavljas, moze da uvredi od strane Corbe...

Daleko od tebe, al bas bih voleo da cujem konkretan odgovor...

Kakav Stublic i kakve uvrede, svako ko ceni umetnost i ko ima bar malo elementarne kulture zaobilazit ce Djordjevica u sirokom luku.

Ko voli vredjanje, mrznju, nacional-sovinizam slusat ce sa extazom na licu njegove brljotine o drugim nacijama.

Back