REZANI DUVAN - GDE NAĆI ?

Malopre sam mu poslao sms.
Videću šta će reći !

Pozdrav. Skoro sam krenuo sa motanjem duvana i jos uvek trazim najbolji.
Taman sa pronasao odlican kad je inspekcija napravila raciju po Novom Sadu (ciljan samo duvan) i sad moram cekati da se moj prodavac vrati i da se situacija smiri, a u medjuvremenu mora da se pusi :)
Da li bi mogao dobiti broj od tog lika iz Kaca?
Ja sam mu tu u komsiluku

Guglujte cigarete uradi sam imate na fejsbuku. Ja sam presla na prazne cigarete i domaci duvan i prezadovoljna sam. Usteda je ogromna.
Vi verovatno bolje poznajete duvan od mene. Ali meni je ok ovaj iz bajine baste sto uzimam od ovog decka, jedino sam kod njega nasla taj neki slabiji.
Ostali duvani su mi jaki

ja sam juče počeo da duvanim i nekako mi se čini da organizam ne dobija dovoljno nikotina, palim 2-3 za redom.. jel to normalno s obzirom da sam tek juče počeo da rolam duvan?
uzeo sam kilo hercegovačkog, jačina mi odgovara nego nikako da se zasitim jedne cigarete.
pušač sam 15 godina, standard mi je pakla dnevno.

imam jedno pitanje, kako se čuva taj duvan? ja sam ga dobio u dve kutije od po pola kile, to sad stoji tako, neko je napisao da se drži u zamrzivaču?

Ja imam sad, i mnogo mi odgovara, tzv "california 9", zovu je- "devetka", naručila telefonom (i platila poštarinu), pakovanja po 0,5 kg, a cena za 1 kg 1400 din.
Poslaću ti broj, tip je iz Vojvodine i vrlo profesionalan.

Pozdrav,
Da li je taj "california 9" redovna marka duvana ili ga lik samo tako naziva?... kao sto su svi duvani na pijaci sad "hercegovacki", "makedonski" a naucili su u zadnje vreme da kazu i "golden virginia" a 99% duvana su isprani burley u kamilici (ako imate srece) ili tretirani sumporom, secerom ili ko zna cime da se ubije ukus krdze pa zlatna A klasa stigne u kesi za zamrzivac i ceo duvan je iste neprirodne zute boje a ukus i miris tera pulmologe privatnike da se cere zlobno i trljaju gramzive ruke...Pa ljudi kazu: "ma meni je dobar, bitno da nije jak, dobro sam prosao...de, sine izvati tati noz iz ledja i smotaj mi koju sa onom masinicom".

i ja sam napisao 100g 230din
to mu dodje isto 2300 dinara za kilogram i to je onaj najjeftiniji sve sto nadjes manje to ti nije hercegovacki garamtovano

inace najvise se prodaje ovaj od 2500 dinara i to vecinom u Vojvodini i Becu, barem tako je kod mene
pozdrav

i ja sam napisao 100g 230din
to mu dodje isto 2300 dinara za kilogram i to je onaj najjeftiniji sve sto nadjes manje to ti nije hercegovacki garamtovano

inace najvise se prodaje ovaj od 2500 dinara i to vecinom u Vojvodini i Becu, barem tako je kod mene
pozdrav

Šta zapetljavaš sada ?
Jesi li me pitao koliko košta SKUPLJA vrsta.
Rekao sam ti.
To je ova, tvoja, od 2.500 din./ kg.
Razlika u ceni tvog izvora i ovoga što ja govorim je 200 din. po kilogramu !
Malo li je na ovu skupoću ?

Inače, znam da pretvaram kilograme u grame.
Koji strastveni pušač kupuje duvan na 100 grama ?
Aj' mi reci ?
Kupuje se od pola kile (500 gr.), pa naviše !

Poslednja izmena:
ne zapetljavam
ovo je bilo pitanje
Re: REZANI DUVAN - GDE NAĆI ?

- Citat Original postavio Grof Vronski Pogledaj poruku
Skup si !
koliko kosta taj jeftiniji?
pa cu ti po cijeni reci da li je hercegovacki duhan ili nije, jer znam kolika je cijena od proizvodjaca.....
pozdrav -

nigde nisam spomenuo skuplju vrstu.
nebitno... inace u BG sam vidjao po pijacama i duhan od 3000 - 3500 dinara, kazu da je hercegovacki.
a to ko kupuje po 100 grama, pa kupuju ga radi probe....za koji ce se opredjeliti da bi kupili vecu kolicinu. to sam i naznacio
zar ne

svaka roba ima svoga kupca

pozdrav

Poslednja izmena:
ne zapetljavam
ovo je bilo pitanje
Re: REZANI DUVAN - GDE NAĆI ?

- Citat Original postavio Grof Vronski Pogledaj poruku
Skup si !
koliko kosta taj jeftiniji?
pa cu ti po cijeni reci da li je hercegovacki duhan ili nije, jer znam kolika je cijena od proizvodjaca.....
pozdrav -

nigde nisam spomenuo skuplju vrstu.
nebitno... inace u BG sam vidjao po pijacama i duhan od 3000 - 3500 dinara, kazu da je hercegovacki.
a to ko kupuje po 100 grama, pa kupuju ga radi probe....za koji ce se opredjeliti da bi kupili vecu kolicinu. to sam i naznacio
zar ne

svaka roba ima svoga kupca

pozdrav

Tako, brate !
Sad je sve kristalno jasno.
:ok:

Pozdrav,
Da li je taj "california 9" redovna marka duvana ili ga lik samo tako naziva?... .
Sigurno je rekao kad sam pitala koja je vrsta duvana da je "devetka" i to sa ponosom u glasu (valjda je mislio da se ja bolje razumem u te sorte, a to nije istina) , a ime sam mozda izmesala- california ili virginia, ne secam se tacno.
Dobar je, sigurno, nema nikakav specifičan miris .

ja sam juče počeo da duvanim i nekako mi se čini da organizam ne dobija dovoljno nikotina, palim 2-3 za redom.. jel to normalno s .
imam jedno pitanje, kako se čuva taj duvan? ja sam ga dobio u dve kutije od po pola kile, to sad stoji tako, neko je napisao da se drži u zamrzivaču?
Kod mene je obratno , varim idustrijske, a ove prirodne me zasite.Jedino su za moje navike kratke, jer sam naviknuta bila na 100s. pa mi se čini da vremenski kraće traju.Pretpostavljam da je taj tvoj duvan ipak slabiji čim pališ više.

Nemoj u zamrzivač, nema potrebe.
Čuva se u plastičnoj kesi , ili kesama (pa u kutiji), da ne dolazi vazduh do njega da se ne bi susio i i drzao vlažnost.
Jedino mora da bude na suvom mestu (kod mene je to fioka radnog stola, ništa posebno).
Vadim po malo (rukohvat jedan) u kutijicu na stolu, i on se za par sati osuši skroz, i odatle rolam.

Stariji čovek oga poznajem i koji je oduveo nabavljao rezani divan, čuva ge bez kese, pritisnutog urednog u velikoj kutiji (kao za čizme) i seče nožem kad hoće da odvadi. On mi rekao caku da, kad se osuši previše, doda mu se komadić jabuke (u tu manju dozu, ili u tabakeru motalicu, ne u celu kutiju), veličine četvrtine najmanjeg nokta, i za sat vremena, on je povukao "vlagu" iz jabuke i nije više suv, spreman za motanje.
Kod njega ta kutija (za čizme) stoji mesecima u sobi, baš nema potrebe za zamrzivačem.

Ja još nisam potrošila ni pola kile kupljene pre 3 nedelje , što znači da je izuzetno ekonomičan za plitke džepove.

On mi rekao caku da, kad se osuši previše, doda mu se komadić jabuke (u tu manju dozu, ili u tabakeru motalicu, ne u celu kutiju), veličine četvrtine najmanjeg nokta, i za sat vremena, on je povukao "vlagu" iz jabuke i nije više suv, spreman za motanje.
Čuo sam da ljudi stavljaju jabuke ili zelenu salatu da ovlaže duvan ali on često zna da pokupi mirise sa vlagom. Duvan se prosto može staviti u staklenu posudu i prekriti vlažnom pamučnom krpom i pustiti tako da odstoji sat vremena. (ako je nekom od pomoći). Nikako sipati direktno vodu na duvan jer može da se ulepi i ubuđa.

Znači, da rezimiramo...Ako sam dobro shvatio, Prihod duvana u Bosni i Srbiji je bio manji od 40% zbog suše i posle iste zbog kiše. Gajenje duvana za vlastite potrebe je zabranjeno. Država (duvanska industrija) daje rasade poljoprivrednicima i zna koliko da prihoda očekuje. Sve ostalo je škart, ali ko je lud da škart baci kad može da ga proda. Makedonci švercuju iz Turske a ovde prodaju kao makedonski (po skoro duploj ceni), uhapšen je lik koji je švercovao stotine kila škart duvana iz srbije u bosnu koji bi se verovatno vratio u srbiju kao čisti hercegovacki...Kupovni duvani za rolanje su Golden VIrginia 25g/190din (što je burley ko zna odakle, koji je farbrički obrađen u Irskoj), Drum 40g/220din I Van Nelle40g/250din (što su uglavnom opet burley i virginia aromatizovani i pakovani u Holandiji) i Domingo (otrov koji nije vredan pomena). Cene svih kupovnih duvana uskoro (naravno) idu gore!. Što se pijace i online prodaje tiče mogu samo da kažem da je 97% duvana isto smeće a od toga je 90% obrađeno na dva načina. Duvan ili prokuvaju u kamilici (što je loše-ako se pitate kakav je to čudan šmek duvana) ili u rastvoru hidrogena (što je još gore). Ostale metode neću ni da pominjem a ko ih primenjuje neka je proklet do sedmog kolena (farbanje i sl.). U svakom slučaju to su ta narandžasto-žuta pakovanja gde je sve iste nijanse boje. I taj pravi hercegovački (ako ga ima uopšte) je žut ali prirodno žut sa tamnijim i svetlijim nitima a ne ovako ispran i spaljen do jedne nijanse. Žao mi je ljudi koji ne mogu da razlikuju pravu boju od veštačke jer ih gamad koja preprodaje bukvalno truje za male pare. No, kako je neko pomenuo - svaka roba nađe svog kupca. Mi pušači smo zavisnici, a dileru nije bitno da li će vas otrovati već samo da zaradi. Pa ko voli nek' izvoli:super:

Back