Retro moda

evu_z_07.jpg

Louise Brooks

bubikopf

lulu2.jpg

Celebrity-Image-Louise-Brooks-15759.jpg

louise-brooks-1.jpg

http://3.***************/_p7zdqZKifbk/S--ocpEn9SI/AAAAAAAABZ8/9Aqf8E4ETy4/s640/LouiseBrooks3.jpg

http://4.***************/-5q1yjxai9-s/TcLaDi09NpI/AAAAAAAAAMg/GusBiwmcIcY/s400/louise-brooks-with-flintlocks.jpg

1581_1022899771.jpg

louise20brooks2.jpg

Četrdesete donose kopče, dugmad i kaiševe u modu, a žene su nosile široke pantalone, kao i sportsku odeću. Ovo je bilo ratno doba, kada je trošenje novca bilo vrlo ograničeno, pa je ono donelo jednostavnu odeću.
100_9806.jpg

tumblr_lmxvwdkfks1qke3bko1_500.jpg

2844094060_587cd65c47.jpg

simplicitylate1940s.jpg

Pedesete. Ovo je doba kada je modi bio cilj da istakne ženstvenost i nežnost žene. Za razliku od odela iz četrdesetih, inspirisanih uniformama, u pedesetim se nose štikle, rukavice, bogate suknje i šeširi sa velom.
http://2.***************/_QsEboZXWNNY/TKcYnQhnknI/AAAAAAAACp8/Jyl6ngcX-q8/s400/1950s_Fashion_Design_Lace_Gown.jpg
3019084564_9d2e06da0e.jpg

Ovaj trend je započeo Kristijan Dior.
http://3.***************/-ITINCOBJFn4/TffrtOW559I/AAAAAAAAAn0/YM4bTSlXDJs/s1600/vintage-suit-Dior-1950-570x600.jpg

Osim Diora, Koko Šanel se vraća svojim kreacijama.
tumblr_lwx7xgaCHo1qleo4jo1_400.jpg

Rane sedamdesete

Iako su hipici postojali pre sedamdesetih, modna industrija je tek početkom istih počela da zapaža njihov stil. Tako su modeli često bili obučeni u razne printove, mnoštvo šarenih detalja, a česti su i različiti ukrasi kao perje ili cveće. Šminka se češce koristila da istakne prirodnu lepotu i sve je upućivalo na to da se ostane u dodiru sa prirodom.

folkhalter-1.jpg

stripes-1.jpg

1970s-fashion-hippy-girl-1.jpg

To bi bili moji favoriti i inspiracija.

Poslednja izmena:
Upadoh u sred neke priče koju nisam shvatila do kraja, pa dođoh da pitam vas (izvinite što malo uzurpiram temu :rumenko:).

Da li termine "retro" i "vintidž" doživljavate kao sinonime? Ako ne, možete li da mi kažete šta je šta?

Hvala :cmok:

Termine retro i vintidz ne dozivljavam kao sinonime. :)

Retro stil pominjem misleci na nosenje gardarobe i aksesoara koji su bili aktuelni u proslosti, pre najmanje 15 - 20 godina.

Vintidz cu okarakterisati odevne predmete, pa cu tako za kosulju koju nasledih od bake reci da je vintidz. :)

Takvom odecom se smatra ona koja datira od 1920 do 1960 godine.

Pokusacu slikovitije da se izrazim. :)

Kada obucem onu bakinu cudesnu vintidz kosulju a u ruci ponesem doktorsku tasnu nasledjenu od mame te ih uklopim uz krpice istog senzibiliteta iz svog gardarobera,
neretko cu pomisliti kako se divotno osecam odevena u retro stilu. :)

Nadam se da sam pomogla. :) Ne umem lepse objasniti, ovo je moj licni dozivljaj pomenutih termina.

Hvala ti, baš si lepo objasnila.

Slično sam i ja mislila. Međutim, nedavno u nekom videu (koji sad ne mogu da nađem, ali ću se potruditi bolje) čuh da je vintidž moderna marketinška kovanica, a da se retro vezuje i za pop kulturu.
Da budem iskrena, nisam baš lepo shvatila (ni zapamtila), ali sam se baš iznenadila.
Odoh da tražim taj video (nekakav izveštaj sa Miksera, čini mi se), pa javljam.

Ti kupaći s donjim delom kao ženske bokserice su spas za nas bokate uskog struka....
Nedavno sam probala tetkin dvodelni kupaći kostim, iz 1971 godine ( potpuno sačuvan) koji je njoj sašila moja sada već pokojna baka, njena mama...narandžasti, karirani sve sa pomalo šiljatim korpicama kakve su se tada nosile i donjim delom u vidu bokserica.
Osećala sam se ko Merlinka, samo sa manje zgodnim telom :lol:

Ti kupaći s donjim delom kao ženske bokserice su spas za nas bokate uskog struka....
Nedavno sam probala tetkin dvodelni kupaći kostim, iz 1971 godine ( potpuno sačuvan) koji je njoj sašila moja sada već pokojna baka, njena mama...narandžasti, karirani sve sa pomalo šiljatim korpicama kakve su se tada nosile i donjim delom u vidu bokserica.
Osećala sam se ko Merlinka, samo sa manje zgodnim telom :lol:

Je l bi se usudila da ga nosis na plazu? Merlinka :zper:
A dvadesetih su se nosili kupaci sa tzv. ''suknjama cednosti'' :lol: jos inpektor proverava da nije koji cm nedajboze kraca :eek:
Ali lepi su mi kostimi iz 50-ih, bas :)

Vala bih :lol:
Ali posle jedno nedelju dve ubeđivanja da mi lepo stoji i pod uslovom da se ide na letovanje negde gde me ne poznaju :lol:
Volim ja svoje telo samo ne volim tih par kila viška..a i retro kupaće obožavam:D
Ja bih da naručim jednu suknju čednosti, do kolena molim vas :lol:

Back