Uz dogovor s jednim od moderatora otvaram autorsku temu na koju sam se odlučia ponukan upisima nekih forumaša koji po raznim temama provlače određene teze predstavljajući ih kao golu istinu. Kako se osobno ne slažem s njima volia bi ih sve zajedno prokomenirat i usput postavit neka pitanja koja su mi na pameti. Radi se uglavnom o ratnim devedestima o kojima ću pričat u ovom uvodnom postu dok ću se u drugom dijelu dotaknit i II svj. rata kako se najstariji posjetitelji ovog foruma ne bi osjećali zapostavljeno
Krećem od nama bliže povijesti i za početak me zanima zašto po nekima od vas ondašnja SR Hrvatska nije imala svoje ustavno pravo da napusti SFRJ pošto vidim da se to često uzima ka uzrok za početak rata? A ako već nije imala to pravo zašto je onda JNA napala samo Hrvatsku, a ne i Sloveniju koja je još ranije najavila svoj odlazak iz zajednice južnih slavena? Nije li malo čudno(pa i nepošteno) da se ustavni poredak jedne države brani na način da se izvrši agresija na samo jednu od dvije odbjegle republike?
Vidim da neki od vas komentiraju kako su se protiv vas urotili i prvi s ratom započeli redom Albanci, Hrvati pa muslimani iako smo svi malobrojniji od vas i iako niko od nas nije ima razloga za započet rat sa Srbijom(osim šta nas je manje imali smo i lošije naoružanje od vas šta je po meni isto jako bitno). A ako su ta tri naroda imala u cilju istrijebit Srbe iz svog okruženje zar ne bi bilo logičnije da smo to napravili udruženim snagama pa vas napali u isto vrime nego da to radimo odvojeno kako bi se vama bilo lakše branit?
Primjetih da se često provlači teza kako su se Srbi iz Krajine samo branili i to iz razloga da im se ne bi ponovia Jasenovac(šta bi ruku na srce bia opravdan razlog da je isti bia glavni i jedini). Jer ako su se Srbi u Hrvatskoj samo branili i ako su imali namjeru samo ostat na “svojim zemljama” može li mi neko objasnit zašto ste onda u jesen 1991. zajedno sa JNA napadali gradove i dijelove Hrvatske u kojima su Srbi debela manjina i koji nemaju veze s vašim zemljama(Dubrovnik, Šibenik, Zadar, Karlovac, Sisak, Osijek, Sl.Brod uz hrpu manjih gradova i sela da ih ne nabrajam sve)? Zar nije logičnije da smo mi 91. prvo napali Krajinu ili Vukovar ako smo mi već započeli rat i krenili s protjerivanjem Srba s našeg teritorija?
Vukovar namjerno nisam spomenia među nabrojanim gradovima jer ako ga već i svojatate nadam se da su neki od vas svjesni šta je JNA zajedno s pobunjenim Srbima napravila od tog grada nakon tromjesečne okupacije. A ako mislite da već onda nije bilo vaših vojnika kojima je proradila svijest pogledajte šta govore pojedini pripadnici JNA na samom kraju ovog
videa, a uvjeren sam da nisu jedini.
Nas se optužuje za protjerivanje Srba iz Hrvatske iako ih je i nakon rata ostalo ovdi živit šta mi govori da oni koji su devedesetih bili lojalni Hrvatskoj i koji su živili u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Puli, Varaždinu i danas tu žive mahom. Šta ne znači da nije bilo naših debila koji su protjerali brojne srpske familije samo zato jer su bili Srbi ili kako bi se na taj način okoristili njihovom imovinom(takvima na sramotu jer ja osobno svakog Srbina koji je 90ih bia uz nas gledam s još više poštovanja jer takvima je najteže bilo odabrat stranu obzirom na situaciju i okolnosti u kojima su se našli).
A kad su neki od vas već toliko osjetljivi na etničko čišćenje zašto onda ne osuđujete i ne prozivate svoju vojsku radi protjerivanja nekoliko desetaka tisuća Hrvata iz Slavonije, Krajine, Banije, Korduna, Bosne koji su pred vašima morali napuštat svoje domove? Zašto je Oluja zločin, a čišćenje Hrvata(i muslimana) koje ste vi radili godinama prije nije? A ako mislite da smo tribali bit obzirni prema nekom ko ne želi, ne priznaje i ne poštuje tu državu onda pogledajte šta se nedavno dogodilo kod vas kad je jedna žena protjerena iz Srbije samo na osonovu svog komentara na društvenim mrežama. A šta je najluđe od svega taj izgon najviše podržavaju upravo oni koji su najglasniji kako su Srbi nepravedno protjerani iz Hrvatske 1995.
Primjetih da se spominje i medijski rat pa iako je pranje mozga bilo prisutno od naše vlasti mislim da mogu slobodno reć kako je to kod vas bilo izraženije u znatno većoj mjeri. Ko misli da pretjerujem nek vidi kako vaši režimski mediji izvještavaju danas kad je puno teže prikrit neku vijest i kad se radi o njihovim sunarodnjacima. Pa ako jedna rts ili informer u 2025. vode ovako gnjusnu i lažljivu politiku protiv vaših studenata šta mislite kako su i na koji način izvještavali devedestetih kad vam je tribalo punit glavu o smrtnim neprijateljima? Jel neko zbilja misli da se vaši mediji(rts prije svega) nisu koristili najgorim mogućim lažima kako bi nas prikazali u šta gorem svijetlu i kako bi narod u Srbiji opravda agresiju na RH?
Toliko o zbivanjima iz 90ih sad se selim par desetljeća ranije da prokomentiram neke upise vezane za II svj rat koji su mi također zapeli za oko po raznim temama na ovom forumu..