Reprezentacija Srbije - arhiva 1

Koga biste hteli za novog selektora?

• Ljubiša Tumbakovic

• Milovan Rajevac

• Ivan Jovanović

• Dragan Stojković

• Lotar Mateus

• Aleksandar Janković

• Aleksandar Stanojević

• Neko drugi

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A da otvorimo jednu temu da Spurs i Walken razmenjuju misljenja, jer se samo vas dvojica kapirate izgleda :) Ne zamerite na sali, ali ne mogu da razumem vas stav o Zigicu i o nepromenjenom fudbalu. Meni je to ocigledno.
Da sa razumemo, moj stav nije to da je Žigić igračina bez koje ne možemo i da je bolji od Klea, nego da je Žigić nažalost najbolja opcija između Pantelića, Lazovića i Mrđe, i da on uopšte nije drvo koje ne zna ništa i samo smeta nego i da je doneo i neku korist u repku, a naveo sam i u kojim utakmicama ...

I ja bih voleo da imamo nekog poput Vučinića ili Džeka, ali jebbiga ...

Što se tiče fudbala, ja stvarno ne vidim šta se promenilo, tempo i brzina su isti (odgledaj koju tekmu Brazila iz 1982-e), jačina šuta i brzina igrača je nepromenjena, taktike su iste i stvarno ne vidim kako je to fudbal evoluirao ... Ne znam šta ste gledali od starih utakmica, ali ja sam u poslednjih godinu-dve dana odgledao više tih starih utakmica nego novih, i uopšte nema razlike osim što je pre bilo i lepših golova, i lepših poteza i boljih igrača ... Uporedi generaciju 90-ih i 00-ih pa ćeš videti koja je razlika u kvalitetu, a ako si gledao fudbal 90-ih ne znam kako si primetio da se igra promenila jer je potpuno ista ... Kao i 80-ih i 70-ih i 60-ih ... 50-e su bile prelaz u promeni igre, ali od 60-ih se sama igra nije puno promenila izuzev bolje opreme i uslova za rad, ali sami igrači ništa posebno ...

Walken, vidi, u pravu si da su lomili Pelea i ostale u to vreme, ali nije sustina samo u startovaima, u fauliranju. Jednostavno, duel igra je izrazenija. I to znatno. Ja kada na sosu zakacim neku Dzajicevu utakmicu, meni dodje da se smejem. On covek je bio genije sa loptom, ali da je protiv sebe imao Tirama recimo, a ne onog nesrecnog Bertija Fogsa, ne bi mogao onako da gura kroz noge i da seva.
Ma gde ne bi bre, misliš da bi se Tiram stalno zaletao kad bi ga Džajić par puta izvrteo ... Tako ti i ja mogu dati utakmicu npr. Inter protiv Lacia gde je Ronaldo pravio budalu od Neste, jedno 5 kroz noge i par drugih fora pa to ne znači da današnji odbrambeni ne valjaju nego da su napadači majstori ...

Mogu ti ostaviti klip gde je Romario izvozao Barezija a ovom nije palo na pamet da ulazi u duel ... Mogu ti naći hiljadu klipova gde vrhunski štoperi ne ulaze u duel a opet ne uspeju da uzmu loptu napadaču jer je ovaj prevelik majstor ...

Danas ima više duela jer su igrači tehnički dosta slabiji i ne znaju sa loptom, pa moraju da nadomeste, i to ne znači da fudbal zahteva snagu i da se su igrači evoluirali u tom smislu ... Danas nema toliko grubih igrača zbog taktičkih inovacija ili promene tempa u fudbalu, nego jednostavno manjak talenta ... Koga bi pre uzeo u svoj tim, "modernog De Jonga, koji puca od snage i brzine, trči kao onaj Durasel zec, ili jednog Ćavija koji nit je jak, nit je brz nit dobro skače ... Mislim da je izbor očigledan ... E pre je bilo više Ćavija a manje De Jonga, pa ti se zbog toga čini da su se igrači i sama igra promenili ... Jesu u stvari, ali ne na bolje nego na gore, i to ne u taktičkom smislu ili karakteristikama samih igrača, što tehničkih što fizičkih ...

Tada je fudbal mnogo vise licio na fudbal sa poljane. Znalo se ko je dobar, a ko nije. Danas su vecina igraca u velikim ligama najblaze receno dobri igraci, jer bez obzira na znanje, imaju nesto drugo- ili brzinu, ili snagu.
Ma gde bre liči, odgledaj utakmicu Urugvaj - Brazil iz 70-e, i videćeš kako je dobra tekma bila ... I pre su svi bili vrhunski igrači, bilo je daleko više superzvezda nego sada, i pre su imali snagu i brzinu, samo mnogo više znanja ...

Po ovome sto pises kao da ne pratis fudbal ili si jednostavno tvrdoglav da prihvatis neke stvari. Fudbal se mnogo promenio u zadnjih 10-20 godina i menja se iz godine u godinu. Nekada se na utakmici trcalo po 6-7 km a sada 12-13 km. Igralo se mnogo sporije nego sada. Sada su ljudi kao masine, trce kao navijeni, piju suplemente za poboljsanje performansi, igra se mnogo ostrije i na snagu. Ako to do sada nisi primetio onda sumnjam da poznajes fudbal.
Ma da fudbal se promenio drastično, a mateus ili rajkard 80-ih trčali po deset kilometara, Bekam 90-ih isto samo što nije bilo kompjuterskih grafika pa ne znaš koliko su trčali ...

Nisam tvrdoglav nego gledam taj strai fudbal jer je bolji nego novi, bolji su igrači a nije ništa sporiji ...

Pogledaj samo progres obaranja rekorda na 100 metara i 200, pa ćeš videti koliko je mala razlika svaki put kad se rekord obori, a i on se ne bi obara da nije razvoja tehnologije koja omogućava bolje sprinterice i bolje stace ... Ovens morao na prašnjavoj stazi u ko zna kakvim sprintericama, a današnji sprinteri mogu da biraju sve ...

Nisu ti ljudi bili kao u Čaplinovim filmovima, nisu bili crno-beli, spori i slabi, nego ti se čini zbog kamere i nedovljno razvijene tehnologije ...

Ne...nama atmosferu na stadionu i ujedno u reprezentaciji syebabaju isključivo ciganske kalašture sa severa. Njihovo ponašanje na sinoćnoj utakmici je poraz za sve nas koji iskreno navijamo za svoju zemlju i kome je Srbija kao zemlja ispred i iznad svega.

Sinoć su na najbolji način pokazali ko su i šta su i koliko je lažan sav taj njihov patriotizam kojim se busaju u grudi. Njima je samo stalo do njihovog ciganskog kluba, a sav svoj jad, čemer i frustracije prourokovane neuspesima istog na svim frontovima sinoć su ispoljili vredjajući Stojkovića od prve minute.

Nemam ništa protiv toga što oni mrze Stojkovića, ali na utakmicama reprezentacije Srbije ispoljavati svoje klubaške frustracije je nedopustivo i da ima pravde njih bi trebalo izopštiti iz srpskog navijačkog korpusa.
Što se mene tiče, neka idu na utakmice Partizana pa nek vredjaju i zvižde Stojkoviću koliko hoće, neka ga bakljama gadjaju na večitom derbiju, neka mu i dalje pišu umrlice po gradu, ali na utakmici reprezentacije Srbije zviždati svojim igračima je toliko žalosno i jadno da me je sinoć više bilo sramota te činjenice, nego poraza od Estonaca koji je samo logičan rezultat očajne atmosfere i u reprezentaciji i na stadionu.
I nije njima to prvi put jer se svi sećamo da su i Savu Miloševića svojevremeno vredjali na svakoj utakmici reprezentacije.

Jesam navijač Partizana, ali bi se isto ovako postavio i da su Grobari recimo zviždali Divcu na utakmicama reprezentacije jer je eto ovaj pojačao Zvezdu u Euroligi.

Nisam nikad mrzeo Zvezdu...šta više, kao Srbin bio sam ponosan i na njihove uspehe s početka devedesetih. Ne mrzim nijednog bivšeg ili sadašnjeg igrača Zvezde niti sam ih delio od igrača Partizana kad igraju za reprezentaciju.
Ali ovo što prave od Zvezde njeni navijači i retardirano rukovodstvo je nešto što svakog normalnog čoveka tera da počne istinski prezirati taj klub. Ova Zvezda nema veze sa onom iz 1991 godine.

S obzirom da je vode isti ljudi koji su upropastili košarkaški klub, sva je prilika da i fudbalskom klubu sledi ista sudbina.
Tri uzastopne titule Partizana nisu slučajne, koliko god rukovodstvo Crvene Zvezde to odbijalo da prizna. Tako su i u košarkaškom klubu pričali pre 5-6 godina.

Iako je FK Crvena Zvezda već sad na evropskim marginama, ovo nikako nije dno. Potonućete vi i dublje, ako se na vreme ne opametite.

90-tih su pričali priču kako ne navijaju za reprezentaciju zbog grba,zastave,himne i naziva države.Danas se ponašaju tako kako se ponašaju.Nisu ni ovi drugi ništa mnogo bolji,samo eto nisu prvi počeli sinoć sa onim,ako je to nekome uopšte sada bitno.Suština je da ovde nikada nismo ni imali kult reprezentacije, pa tako da kada je pun stadion kao na utakmici protiv Austrije na kojoj sam bio,vlada najblaže rečeno vašarska atmosvera,totalno ne organizovano navijanje,otpeva se himna,Srbija!...Srbija!...u nekoliko navrata i to je odprilike to.Vođe navijačkih grupa bi trebalo da se organizuju u cilju bolje podrške reprezentaciji,sve ostalo je najobičnije sektašenje koje nikome neće doneti ništa dobro.U zabludi su oni koji misle da iz ovakvih gluposti mogu nešto dobro da izvuku za sebe.

Naravno da nisu samo englezi igrali fudbal,samo sam kao primer naveo određenu situaciju na određenom meču koja je mnogima prva asocijacija kada se pomene Maradona kao i nemogućnost da se nešto tako u sličnim uslovima ponovi zbog razloga koje sam naveo.Ajax,Mađarska...

Mogu ti navesti još desetak Ronaldovih takvih prodora kojih se sećam, negde je postigao gol negde nije ... To može da se uradi u svako doba, samo zavisi dal je igrač sposoban i nije, vreme tu ne utiče uopšte ....

svako od njih je obeležio svoje vreme i imao svoju epohu,odnosno pokazao najprogresivniji (moderniji) fudbal u to doba.Danas,po meni,to pokazuje Španija,pa sa te tačke gledišta možemo reći da oni danas igraju moderan,napredan,progresivan fudbal.
Ne može Španija igrati napredan fudbal kad je Ajaks igrao bolje nego oni sada ... Ili Holandija, Mađarska ili Barsa ... Gde je tu napredak ... Španija igra kao oni, čak i slabije, tako da tu nema progresije ...

Mogu ti navesti još desetak Ronaldovih takvih prodora kojih se sećam, negde je postigao gol negde nije ... To može da se uradi u svako doba, samo zavisi dal je igrač sposoban i nije, vreme tu ne utiče uopšte ....

Ne može Španija igrati napredan fudbal kad je Ajaks igrao bolje nego oni sada ... Ili Holandija, Mađarska ili Barsa ... Gde je tu napredak ... Španija igra kao oni, čak i slabije, tako da tu nema progresije ...

Govorio sam o,, nemogućnosti ponavljanja u sličnim uslovima",SP, nokaut faza,renomirani protivnik i slično.Barsa-Hetafe nije baš slično, ali sve jedno gol je sjajan i ako krenemo tom logikom,dolazimo do zaključka će Mesi biti veći igrač od Maradone,bez obzira na nedostatak harizme i liderstva o čemu si govorio.Znači fudbal se menja,fudbal napreduje.To da je Ajax onda igrao bolje nego Španija sada ili ne znam ko,mislim da o tome ne vredi raspravljati,to je stvar ukusa ,i ako i tu negde možemo govoriti o tome protiv kakvih je Ajax igrao tada,a protiv koga Barsa igra danas.Po meni Španija igra apsolutno perfektno i to je moje mišljenje.

Nama treba selektor koji ce postavi igru na sedini terena i da je ucini funkcionalnom...To preskakanje sredine terena ili davanje lopti krilima,pa ako prodju,prodju,ako ne prodju,onda ***,ne pije vodu...Ovaj Ninkovic je najkreativniji fudbaler koga imamo i on treba da igra tog ofanzivnog veznog(a ne kao kod Antica da mu igra neko krilo,***** li ga sta),a iza obavezno Kacar,a ovaj cica Stankovic i baba Kuzmanovic nek' se dogovore ko je drugi zadnji vezni...Motku ubacivati u zadnjih pola sata igre,ako se juri rezultat...Kaludjerovic je prilicno dobar napadac,ali je nekako jos zelen...Izuzev Klea(za koga je diskutabilno da li moze da igra za nas) ja ne vidim nekog kompletnog spica u nasoj zemlji...Mozda Sladjan Scepovic iz mlade repke?Decko ima odlicne fizicke predispozicije,a i dosta je dobar sa loptom u nogama

Ma bravo,evo rešenja za našu reprezentaciju :klap:
Ili još bolje,neka se sklone svi koj su nekada igrali u Zvezdi i neka se sastavi reprezentacija od vaših sadašnjih i bivših,mislim da bi ti srce bilo na mestu.Onda ne bi pisao ovakve bljuvotine i mogao bi sa tvojim glodarskim istomišljenicima čak i da hvališ Judu golmana za kojeg nijedan glodar nije ništa loše napisao a puni ste negativnih tekstova o svakom drugom igraču samo o njemu ništa.
Bravo :klap: ,amovi vam dobro stoje.

novosti.rs
- Primili smo kiks-golove, posle mnogobrojnih grešaka, a ukazivali smo na njih. Jeste da imamo malo vremena da ih ispravimo, ali ne smemo dozvoliti da nam se ponove protiv Italije - uverava selektor Srbije.
Srbija je igrala sporo, osim Krasića i u drugom delu Tošića, nije bilo igrača koji su mogli da probiju odbranu po krilima.
- Igrali smo slabo, sporije, ponekad i pogrešno. Kačar je, recimo, išao i previše napred, nije razumeo tačno šta treba da radi. Međutim, nećemo nikome skidati glavu posle jedne utakmice. Sve su to dobri igrači. Biće sigurno promena.
Zbog dugog jezika, sasvim bespotrebno, parni žuti karton zaradio je Nemanja Vidić, ali Petrović već zna rešenje.
- Nemanju u Đenovi menja Neven Subotić. Nedostajaće Vidić, jedan je od najboljih štopera sveta, i bilo mu je veoma krivo što je zaradio karton na onakav način. Izvinjavao se danas.
Igra po krilima, proboji i centaršutevi bila je osnovna ideja za uspeh protiv Estonaca. Biće i protiv Italijana (
o7ujj8.gif
) , ali je generalno bilo malo lopti za Žigića
. Petrović ne misli da zbog takve taktike žrtvuje igru “orlova”, mada je nedvosmisleno nagovestio da bi na “Luiđi Feraris” mogli u startnoj postavi da istrče Tošić i Ninković umesto Jovanovića i Kačara.
- Žigić je centarfor (
o7ujj8.gif
)i njegov učinak zavisi isključivo od upotrebljivih lopti sa strane. Ostao je bez njih, a krilni igrači nisu obavili posao kako smo očekivali. S druge strane, bekovi nisu bili opasni u ofanzivi, ali su zato previše išli napred i ogoljavali odbranu, što nam se i osvetilo. Neće smeti tako da igraju u narednoj utakmici.

Ne prestaje čovek da me iznenađuje.
Ova izjava je u rangu Pere alkosa koji uz par piva "Stručno" objašnjava ostaloj ekipi ispred kioska kako naša reprezentacija treba da igra.
Posebno obratiti pažnju na boldovan deo. Kako je lako igrati protiv Srbije, skauti i nisu potrebni, dovoljno je pročitati dnevne novine gde stručnjak objašnjava svoj master plan
o7ujj8.gif

Ma bravo,evo rešenja za našu reprezentaciju :klap:
Ili još bolje,neka se sklone svi koj su nekada igrali u Zvezdi i neka se sastavi reprezentacija od vaših sadašnjih i bivših,mislim da bi ti srce bilo na mestu.Onda ne bi pisao ovakve bljuvotine i mogao bi sa tvojim glodarskim istomišljenicima čak i da hvališ Judu golmana za kojeg nijedan glodar nije ništa loše napisao a puni ste negativnih tekstova o svakom drugom igraču samo o njemu ništa.
Bravo :klap: ,amovi vam dobro stoje.

Ti prvi nemas prava da nekog kritikujes,posto nisi napisao nista o sramnom ponasanju tvojih saplemenika,golmana reprezentacije Srbije nazivas Judom i jos si se nasao da prosipas pamet.Ja u prethodnom postu koji si citirao nisam izneo nista protiv tvog voljenog kluba,cak sam,naprotiv,pohvalio vaseg fudbalera(Kaludjerovica).O tome kakva je vasa navijacka kultura ovde na forumu,najbolje govori bezbroj spam tema u kojima provocirate i degradirate Partizan.Navijali ste za Arsenal,Sahtjor i Anderleht,sad zvizdite Srbinu,sutra cete navijati i za sipce,samo zato sto ste zadojeni mrznjom prema Partizanu...Nekad je ovde na forumu bilo casnih zvezdasa,koji su znali da cestitaju nama na uspesima,kao i mi njima,i sa kojima si mogao da diskutujes normalno...Sad se skupila gomila likova kojima je osnovni cilj da provociraju(izuzev 8-mile RD,sa kojim jedino moze da se vodi neka normalna i korektna diskusija)

Govorio sam o,, nemogućnosti ponavljanja u sličnim uslovima",SP, nokaut faza,renomirani protivnik i slično
Može itekako, samo nema fudbalera koji će to da uradi, ne zbog odbrane ili nečeg drugog, nego zbog toga što jednostavno nisu talentovani kao pre ... Ni Mesi ni CR nemaju to što je Maradona imao, nemaju tu harizmu i pasiju prema fudbalu kao što je Dijego imao kao ni taj kvalitet ...

Barsa-Hetafe nije baš slično, ali sve jedno gol je sjajan i ako krenemo tom logikom,dolazimo do zaključka će Mesi biti veći igrač od Maradone,bez obzira na nedostatak harizme i liderstva o čemu si govorio.
Koja je to logika po kojoj će Mesi biti veći?

Mesi ne može bii veći od Maradone jer Maradona je mogao da uradi sve što i Mesi, a Mesi ne može 20% onoga što može Maradona (za sada) ... Možda se to promeni i Mesi unapredi svaki aspekt igre tako da bude bolji od Maradoninog, ali po ovome do sada prikazanom, daleko je Mesija od Maradone ...

Znači fudbal se menja,fudbal napreduje.To da je Ajax onda igrao bolje nego Španija sada ili ne znam ko,mislim da o tome ne vredi raspravljati,to je stvar ukusa ,i ako i tu negde možemo govoriti o tome protiv kakvih je Ajax igrao tada,a protiv koga Barsa igra danas.Po meni Španija igra apsolutno perfektno i to je moje mišljenje.
Kako napreduje ako Španije nije ništa promenila u odnosu na Ajaks, čak igra sporije i manje atraktivnije???? A nju navodiš kao primer modernog fudbala ... Ajaks je igrao protiv vrhunskih ekipa, kao i Holandija ... Ko je danas Španiji glavni konkurent? Nemačka koja je odlična ali ne može da se poredi sa Nemačkom 70-ih gde su carevali Bekenbauer, Milerom, Brajtnerom, Necerom i ostalima ...

Španija jeste vrhunska ekipa, ali daleko od Ajaksovog nivoa, jer su ekipa koja je osvojila SP sa najmanje golova, i koja nije prikazala ofanzivan i lepršav fudbal, nego su igrali na strpljenje i potpunu kontrolu lopte ...

Španije je i primer da "moderan" fudbal ne zahteva brze i jake igrače, jer su nosioci igre kreativini i fizički slabiji igrači poput Inieste, Ćavija, Vilje, Busketsa, Pedra, Silve, Navasa i Toresa (koji je nešto jači) ...

Walken, da ne citiram sada sve, ali mislim da se slazemo oko ranijeg i sadasnjeg fudbala, ali se nismo razumeli. Meni je fudbal 80-ih i 90-ih bio ZNATNO bolji nego sada. Samo kazem da je teze danas igrati. Bas zato sto nije dovoljno da danas budes samo tehnicar, vec moras da imas i brzinu i snagu. I same utakmice su pre bile lepse za gledanje obicnog coveka, sada moras da poznajes malo fudbal da bi pratio zbog silnih taktika. Pre se znalo, napadac je napadac. Nema potrebe da taktickim zamislima napadaci se vracaju nazad kao Zigic. Primer za to uzivanje je opet, cesto pominjani, moj cale :) On se drao na tv i na Stanojevica zasto Iliev se izvlaci na krilo?? Kaze, 2003. je on bio napadac, sta sada izmislja ovaj trener....

Inace, ni za "livadu" se nismo razumeli. Pod livadom nisam mislio nista lose, cak naprotiv. Mislio sam na mesto gde se zna ko je bolji, gde se uziva u pravom fudbalu. Gde se nije obracala paznja toliko na taktiku, vec na tehniku. E zato je livada lepsa od danasnjih utakmica.

Walken, da ne citiram sada sve, ali mislim da se slazemo oko ranijeg i sadasnjeg fudbala, ali se nismo razumeli. Meni je fudbal 80-ih i 90-ih bio ZNATNO bolji nego sada. Samo kazem da je teze danas igrati. Bas zato sto nije dovoljno da danas budes samo tehnicar, vec moras da imas i brzinu i snagu.
Ne morati brzinu i snagu, dovoljno je biti samo tehničar, i veruj mi da je pre bilo teže igrati jer su igrači imali jaču konkurenciju, nije bilo "balvana" koji samo znaju da trče i grizu, nego si morao nešto da znaš a to je daleko teže nego da imaš snagu i brzinu ... Sad ne moraš ništa znati o fudbalu a opet možeš igrati u velikom timu, dok pre to nije moglo baš tako i baš zato je bilo teže upasti u tim i igrati ...

I mnogo je teže uraditi smislenu akciju, biti tehnički potkovan, kreativan i inteligentan nego da si trkač i jak u duelu kao De Jong ili Gatuzo, a što se tiče duela i težine na fizičkom polju, Ćavi i Iniesta demantuju svaku priču ...

Ćavi i Iniesta nemaju nit snagu nit brzinu, pa se bez problema nose sa svim tim igračima koji se jaki i brzi ...

I same utakmice su pre bile lepse za gledanje obicnog coveka, sada moras da poznajes malo fudbal da bi pratio zbog silnih taktika. Pre se znalo, napadac je napadac. Nema potrebe da taktickim zamislima napadaci se vracaju nazad kao Zigic. Primer za to uzivanje je opet, cesto pominjani, moj cale :) On se drao na tv i na Stanojevica zasto Iliev se izvlaci na krilo?? Kaze, 2003. je on bio napadac, sta sada izmislja ovaj trener....
Kaži mi samo koja je bila Gulitiva pozicija? Čovek je igrao i odbranu i napad i sredinu i to perfektno, pravi primer totalnog fudbalera, "modernog" kako volite da kažete, a igrao je pre 25 godina ...

Ili Mateus (isto je mogao da igra sve u odbrani i sredini), ili Krojf, ili Bađo koji je bio i na krilu i kao napadač, i kao organizator ili Pele koji je bio perfektan napadač i polunapadač, a 1970-e je odigrao prvenstvo kao čist plejmejker i to savršeno ... Primera ima milion da su i pre igrači bili raznovrsni i da se taktika menjala u toku utakmice, da su se vraćali u odbranu i da nisu imali striktnu poziciju ...

Inace, ni za "livadu" se nismo razumeli. Pod livadom nisam mislio nista lose, cak naprotiv. Mislio sam na mesto gde se zna ko je bolji, gde se uziva u pravom fudbalu. Gde se nije obracala paznja toliko na taktiku, vec na tehniku. E zato je livada lepsa od danasnjih utakmica.
Znam otprilike na šta si mislio, ali veruj da sam gledao milion tih utakmica i uvek su igrači bili taktički disciplinovani, znalo se ko šta obavlja, ko se kada vraća u odbranu ko menja pozicije i ostalo ... Nije to bilo tako da se igra jedna taktika, jedan šablon i udri, pa ko bude bolji ...

Nema uopšte velike razlike između fudbala danas i pre 40 godina, jedino što ima manje igrača koji su čisti genijalci, i što je bolja slika na TV, ali uzmi neku današnju tekmu i prebaci je u crno belu boju, malo zamuti sliku i imaćeš utisak da gledaš meč iz 60-ih ... Samo nećeš naći igrača kao Rivelino koji je dao skoro pa nemoguć gol - lik je dobio centaršut sa desne strane koji je išao metar od zemlje, bacio se, dok je padao podigao je loptu kolenom a onda grudima dao gol ... I to sve neverovatnom brzinom :worth:

Nema na YouTubu, ali imam u jednom dokumentarcu o njemu ...

Pogledaj prvi deo svog posta, pa uporedi sa poslednjim delom. Prvo pricas da postoje razlike, a posle da ne postoje. Bas o tome pricam, tada nije bilo toliko balvana.
Čitaj pažljivije pa pa vidi o kojim razlikama pričam, i za čega sam rekao da nema razlike ... Nema razlike u tempu igre, pristupu, taktikama i ostalom i fudbal se kao sama igra nije menjao drastično, progres je minimalan ... Razlka je u igračima, pre su bili bolji nedo danas ... I pre je bilo balvana naravno, ali daleko manje, ali sam fudbal se nije promenio u smislu koji vi naovdite - brzina igre, spremnost igrača, polivalentnost igrača, taktika i ostalo ...

Nema uopšte velike razlike između fudbala danas i pre 40 godina, jedino što ima manje igrača koji su čisti genijalci, i što je bolja slika na TV, ali uzmi neku današnju tekmu i prebaci je u crno belu boju, malo zamuti sliku i imaćeš utisak da gledaš meč iz 60-ih ... Samo nećeš naći igrača kao Rivelino koji je dao skoro pa nemoguć gol - lik je dobio centaršut sa desne strane koji je išao metar od zemlje, bacio se, dok je padao podigao je loptu kolenom a onda grudima dao gol ... I to sve neverovatnom brzinom :worth:

Nema na YouTubu, ali imam u jednom dokumentarcu o njemu ...

E sad si stvarno preterao. Jesi li ti ikad odgledao neku utakmicu iz 60-ih godina??? Ne mislim samo na golove, već na kompletnu utakmicu.
Ja imam mnogo materijala koji sam nabavio uz puno truda. Najstariji snimak kompletne utakmice koju posedujem je finale SP u Švedskoj 1958 godine. Švedska-Brazil 2:5, odličan snimak švedske televizije.
Imam i utakmicu za treće mesto sa SP u Čileu 1962 godine izmedju Čilea i Jugoslavije. Takodje odličan snimak nemačke televizije, doduše sirov materijal bez komentatora.
I tako dalje...skoro sve značajnije utakmice 60-ih godina pa na dalje.

Pa to nema veze sa današnjim fudbalom. Svakako da je bilo velikih majstora i igra je bila tečna, i lepa za oko. Ali kad vidiš recimo Šekularca koji primi loptu i onda se 5 minuta divi sam sebi, pa tek onda nešto odigra...sve ti bude jasno. Danas ne bi mogao ni da prdne na terenu sa takvom igrom. Nema tu agresivnosti u igri, nema presinga po celom terenu...odlični tehničari su mnogo više dolazili do izražaja.

Tek je početak 70-ih godina prošlog veka doneo trendove i prekretnicu kojaje odredila u kom smeru ćese razvijati fudbal u budućnosti. I prva ekipa koje je uvela presing po celom terenu bio je šampionski Leeds.

Savremeni fudbal je zbir brzine,snage,tehnike i taktike. Tebi se možda čini da jedan Iniesta nije brz i snažan, ali to je samo privid, relativan utisak jer igra igrača koji su takodje jednako ili još više brzi i snažni. Dovedi ga da igra u beogradsku zonu pa ćeš videti koliko je brz i jak.
Fudbal je mnogo,mnogo napredovao u odnosu na period od pre 40 godina. Porediti fudbal iz tog vremena i ovaj savremeni je kao porediti Džesija Ovensa i Useina Bolta.

Pa to nema veze sa današnjim fudbalom. Svakako da je bilo velikih majstora i igra je bila tečna, i lepa za oko. Ali kad vidiš recimo Šekularca koji primi loptu i onda se 5 minuta divi sam sebi, pa tek onda nešto odigra...sve ti bude jasno. Danas ne bi mogao ni da prdne na terenu sa takvom igrom. Nema tu agresivnosti u igri, nema presinga po celom terenu...odlični tehničari su mnogo više dolazili do izražaja.
A jesi gledao nekad Prosinečkog koji dribla u mestu 10 minuta i nikom ne pada na pamet da ga napadne? Ili Okoču koji isto dribla deset dana bez prestanka bez da ga neko napadne ...

Imaš milion klipova o Ronaldu gde on prolazi pored odbrane kao da je nema, i imaš milion klipova o Peleu gde ga masakriraju dok pokušava da dribla i rade presing na njemu ...

Tek je početak 70-ih godina prošlog veka doneo trendove i prekretnicu kojaje odredila u kom smeru ćese razvijati fudbal u budućnosti. I prva ekipa koje je uvela presing po celom terenu bio je šampionski Leeds.
Posle drugog svetskog rata je fudbal postao ozbilja, ali tokom 60-ih je dobio ovu formu koju ima danas, u 70im je već bio skroz formiran i nije se puno menjao ...

Savremeni fudbal je zbir brzine,snage,tehnike i taktike. Tebi se možda čini da jedan Iniesta nije brz i snažan, ali to je samo privid, relativan utisak jer igra igrača koji su takodje jednako ili još više brzi i snažni. Dovedi ga da igra u beogradsku zonu pa ćeš videti koliko je brz i jak.
OK, ako je Iniesta jak i brz, onda je bio i Zico i Čarlton i Platini i Best i Miler i ostali ...

Fudbal je mnogo,mnogo napredovao u odnosu na period od pre 40 godina. Porediti fudbal iz tog vremena i ovaj savremeni je kao porediti Džesija Ovensa i Useina Bolta.
Fudbal uopšte nije mnogo napredovao, i to su mi pričali stariji ljudi koji su ga pratili deceniju po deceniju, i koji ne vide veliki napredak, a čitajući vaše komentare čovek bi pomislio da je to potpuno drugačija igra sa drugačijim pravilima i da su igrači stajali na terenu ...

Stavi Bolta u vreme Ovensa, sa onim sprintericama i sa onom stazom i sa onom stazom i nema šanse da bi postigao ovakav rekord ... Verovatno bi bio najbrži, ali razlika bi bila u par stotinki ... Pa rekord na 200 metara je trajao skoro 20 godina dok ga Bolt nije oborio, i kako je to moguće ako je ljudsko telo toliko evoluiralo i sada su svi mašine a pre su bili kržljavi ...

I da, pre 40 godina su bile 70e koje si i sam naveo kao prekretnicu, a po meni su to 60-e i pojava Pelea, Garinče, Besta i ostalih majstora ...

I ko danas ljudi igra presing celu utakmicu i cela ekipa trči non-stop? To jedino Barsa igra, i Čelsi na momente, ali koje gledao Inter - Juve video bi da tu nema uopšte non stop trčanja i presinga, ko je gledao Inter - Barsa video je da je pola Intera crklo od umora oko 70-og jer su igrali malo jači presing ...

Poslednja izmena:
A jesi gledao nekad Prosinečkog koji dribla u mestu 10 minuta i nikom ne pada na pamet da ga napadne? Ili Okoču koji isto dribla deset dana bez prestanka bez da ga neko napadne ...

Nisam...jesi li ti?

Imaš milion klipova o Ronaldu gde on prolazi pored odbrane kao da je nema, i imaš milion klipova o Peleu gde ga masakriraju dok pokušava da dribla i rade presing na njemu ...

Smešno poredjenje...60-ih i 70-ih godina nije postojao igrač Ronaldovih fudbalskih i fizičkih karakteristika.
Posle drugog svetskog rata je fudbal postao ozbilja, ali tokom 60-ih je dobio ovu formu koju ima danas, u 70im je već bio skroz formiran i nije se puno menjao ...

Smešno mišljenje...blage veze nemaš. Pogledaj neki meč iz 60-ih pa dodji da komentarišeš. Ne znam šta drugo da ti kažem.

OK, ako je Iniesta jak i brz, onda je bio i Zico i Čarlton i Platini i Best i Miler i ostali ...

Bojim se da ti nisi gledao ni Besta ni Milera ni Čarltona ni Zica. U tome je stvar. Preporučio bih ti meč finala KEŠ 1968 godine...Man.Utd-Benfica.
Džordž Best je za ono vreme bio izvanredan igrač, ali iz današnje perspektive sve to izgleda mnogo naivno. Slobodno mogu reći da Best sa onakvom igrom i onakvim karakteristikama danas ne bi mogao igrati ni drugu srpsku ligu. Bez imalo preterivanja. Današnji bekovi tipa Mika Ričards bi ga pojeli za večeru, a da se ne oznoje.

Fudbal uopšte nije mnogo napredovao, i to su mi pričali stariji ljudi koji su ga pratili deceniju po deceniju, i koji ne vide veliki napredak, a čitajući vaše komentare čovek bi pomislio da je to potpuno drugačija igra sa drugačijim pravilima i da su igrači stajali na terenu ...

Pitaj ti nekog stručnjaka za fudbal ili bivšeg fudbalera koji je igrao fudbal tih godina. Sve jedan će ti reći da je razlika nebo i zemlja.

Stavi Bolta u vreme Ovensa, sa onim sprintericama i sa onom stazom i sa onom stazom i nema šanse da bi postigao ovakav rekord ... Verovatno bi bio najbrži, ali razlika bi bila u par stotinki ... Pa rekord na 200 metara je trajao skoro 20 godina dok ga Bolt nije oborio, i kako je to moguće ako je ljudsko telo toliko evoluiralo i sada su svi mašine a pre su bili kržljavi ...

Rekord na 200 metara nije trajao 20 godina.Odakle ti ta informacija? Trajao je 12 godina i postavio ga je Majkl Džonson 1996 na OI u Atlanti.
12 godina nije isto što i 40 godina.

Ja ne znam sta ste zapeli kako se igralo pre 10, 20, 30, 40 godina kad je tema Reprezentacija Srbije. Walken-u i Spurs-u ne moze da se objasni ili ne zele da prihvate tudje misljenje i to je to. Oni imaju svoje vidjenje, vecina nas svoje vidjenje i ajde da se prebacimo na glavni problem nase reprezentaciije da ne bi razvodnjavali temu.

Ima li ko da smeni Karadžića?

Srbija je doživela šokantan poraz od Estonije. Od krivice za katastrofalnu predstavu ne mogu pobeći igrači i novi selektor Vladimir Petrović, ali veliki deo odgovornosti, možda i najveći, ide na dušu prvog čovek našeg fudbala Tomislava Karadžića. Prepucavanja, spletkarenja i optužbe na račun bivšeg selektora mnogo više su zaokupljale domaću javnost prethodnih dana od toga šta će uraditi najbolji fudbaleri Srbije, a to svakako nije bilo slučajno.
Kome će položiti račun: Tomislav Karadžić

Ako je otkaz Radomiru Antiću obrazložen kao nemogućnost dotičnog da vodi tim u naredne dve kvalifikacione utakmice, od kojih smo jednu već odradili kako smo odradili, kao i loša komunikacija na relaciji predsednik FSS – selektor, postavlja se pitanje kome je trebalo otvaranje priče o tužbi dva dana pre susreta s Estonijom. Da će bivši selektor preko suda pokušati da ostvari svoja prava, precizirana u ugovoru, bilo je jasno onog trenutka kada je dobio otkaz od ljudi sa Terazija. Teško je verovati da je cela priča u javnosti potekla od Antića, s obzirom na to da čovek nije davao izjave za medije, a uz to demantovao da je predao tužbu. Zatim, inicijatora nefudbalskih priča u predvečerje duela s Estonijom bi trebalo potražiti na drugoj strani. Mir u reprezentaciji bio je poremećen i na prva dva meča, ovim potezom nije vraćen, naprotiv, otvorena je stara rana.

Antić i „nemoralna ponuda“

Antićevi uslovi za potpisivanje novog ugovora posle uspešno prebrođenih kvalifikacija za SP (plata od 100.000 evra mesečno plus premije), naravno tek posle kraha na jugu Afrike, nazvani su „nemoralnom ponudom“, međutim Karadžić je na nju pristao. Očigledno je nedostajalo hrabrosti da se u tom trenutku, kada je reprezentacija ostavila iza sebe Francusku, Austriju i Rumuniju, kada su tribine „Marakane“ bile pune, selektoru kaže: „Mi nismo spremni da ispunimo uslove, po cenu da moramo da tražimo novog stručnjaka koji će tim voditi na Mondijalu.“ Naprotiv napravljen je kompromis, koji se pokazao pogrešnim samo mesec dana kasnije. Odnosi između Karadžića i Antića nisu bili prisni ni pre produžetka saradnje, a čini se da je prvom čoveku srpskog fudbala najviše zasmetala najava selektora da će pored vođenja „orlova“ početi da radi na „modernizaciji Saveza“. Da li je ta izjava na Terazijama shvaćena kao pretnja da se menja sadašnje rukovodstvo ili ne, ne znamo, ali posle nje odnosi su vidno zahladneli. Kraj je tek bio gorak. Napadi na selektora od ljudi bliskih Savezu bili su svakodnevni. Iskorišćen je i Ljupko Petrović, koji je kritikovao Antićev rad, s uverenjem da će dobiti mesto direktora reprezentacije. Od toga naravno nije bilo ništa.

Na sud sa selektorima

Odluka FIFA o suspenziji selektora na četiri meča samo je olakšala posao oko smene stratega, međutim, promene nisu donele boljitak. Srbija je sve dalje od Evra 2012, a gubici, ukoliko „orlovi“ ne dolete do Poljske i Ukrajine, meriće se osmocifrenim iznosom evropske valute (više od deset miliona bi doneo plasman na EP). Da nevolja bude veća, pored Antićeve tužbe, kojom potražuje dva miliona evra, u toku je parnica i sa njegovim prethodnikom Miroslavom Đukićem, takođe zbog jednostranog raskida saradnje. Đukić je imao nešto skromnija primanja, ali iznos od pola miliona evra nije zanemarljiv. Šta će se desiti ako FSS oba spora izgubi na sudu? Pored dva i po miliona, na teret će pasti kamate, sudski troškovi… Ko će sve to platiti? I uostalom, ko će tada biti odgovoran.

I veći deo navijača za trenutno stanje u našem fudbalu kao krivca je označilo predsednika FSS Tomislava Karadžića. Sever, zapad i deo istoka stadiona u Humskoj dali su svoje mišljenje o predsedniku Fudbalskog saveza, skandirajući: „Tole, odlazi“. Međutim, da bi se to desilo, neophodno je da Skupština naše Kuće fudbala izglasa nepoverenje i zakaže nove izbore. Na prošlim, Karadžić je uspeo da savlada opoziciju, ali ne i da je potpuno ukloni. Većina je i dalje na strani aktuelnog rukovodstva, a interesantno će biti viđenje šta će se dešavati posle Đenove.

Nisam...jesi li ti?
Mnogo više nego ti Šekularca gde garantujem da nisi odlgedao više od jedne njegove tekme ...

Smešno poredjenje...60-ih i 70-ih godina nije postojao igrač Ronaldovih fudbalskih i fizičkih karakteristika.
Pele i Krojf ...

Smešno mišljenje...blage veze nemaš. Pogledaj neki meč iz 60-ih pa dodji da komentarišeš. Ne znam šta drugo da ti kažem.
Pogledao sam ih na stotine ... Ti pogledaj bar dva pa onda dođi da pričaš kako je današnji fudbačl spejs šatl a onaj iz 60-i i 70-ih parobrod ...

Bojim se da ti nisi gledao ni Besta ni Milera ni Čarltona ni Zica. U tome je stvar. Preporučio bih ti meč finala KEŠ 1968 godine...Man.Utd-Benfica.
Ne nisam gledao, ti ćeš da me učiš ko su oni kako su igrali ... Ja u kolekciji imam sva finala i SP-a i EP-a i LŠ-a, za mnoge sam i ostavio linkove da se skinu, tako da nemaš šta da mi preporučuješ jer sam sve odgledao ... Bolje sam odgledaj par mečeva nego što pišeš gluposti napamet ...

Džordž Best je za ono vreme bio izvanredan igrač, ali iz današnje perspektive sve to izgleda mnogo naivno. Slobodno mogu reći da Best sa onakvom igrom i onakvim karakteristikama danas ne bi mogao igrati ni drugu srpsku ligu. Bez imalo preterivanja. Današnji bekovi tipa Mika Ričards bi ga pojeli za večeru, a da se ne oznoje.
Ne račuanjući bridžisa, ovo sigurno ulazi u top 5 najvećih gluposti ikad izrečenih na fudbalu od kad sam ja ovde :rotf: ...

Pitaj ti nekog stručnjaka za fudbal ili bivšeg fudbalera koji je igrao fudbal tih godina. Sve jedan će ti reći da je razlika nebo i zemlja.
A koga si ti pitao? Ja sam razgovarao sa mnogim i svi se slažu da se razlike neznatne, da fudbal nije napredovao kao tehnologija i nauka i da je progres minimalan ...

Ne znam sa kojim si ti kvazi stručnjacima pričao, ali silno grešiš sinko ...

Rekord na 200 metara nije trajao 20 godina.Odakle ti ta informacija? Trajao je 12 godina i postavio ga je Majkl Džonson 1996 na OI u Atlanti.
12 godina nije isto što i 40 godina.
Moja greška, rekao sam okivrno pošto je jedan od retkih rekorda koji se dugo držao, što pokazuje da ljudsko telo ne evoluira tolikom brzinom, nego je razlika u promilima ...

Ja ne znam sta ste zapeli kako se igralo pre 10, 20, 30, 40 godina kad je tema Reprezentacija Srbije. Walken-u i Spurs-u ne moze da se objasni ili ne zele da prihvate tudje misljenje i to je to.
A jel se tebi može objasniti da prihvataš tuđe mišljenje??? Što ti ne prihvatiš moje?

Ja sam prihvatio tuđe mišljenje ali se ne slažem, i sa kolegom dulebass sasvim normalno razgovaram iako se u nekim stvarima ne slažemo ... Niti sam ja njemu rekao da je retard što misli tako niti odbijam da prihvatim njegovo mišljenje, kao i obrnuto, nego fino razgovaramo u normalnom tonu sa malo drugačijim stavovima ...

Ovde pišemo zato što je ovde započelo, da ima moderatora lako se to prebaci na odgovarajuću temu i nikakav problem ...

A jel se tebi može objasniti da prihvataš tuđe mišljenje??? Što ti ne prihvatiš moje?

Ja sam prihvatio tuđe mišljenje ali se ne slažem, i sa kolegom dulebass sasvim normalno razgovaram iako se u nekim stvarima ne slažemo ... Niti sam ja njemu rekao da je retard što misli tako niti odbijam da prihvatim njegovo mišljenje, kao i obrnuto, nego fino razgovaramo u normalnom tonu sa malo drugačijim stavovima ...

Ovde pišemo zato što je ovde započelo, da ima moderatora lako se to prebaci na odgovarajuću temu i nikakav problem ...

A ja ne razgovaram fino sa tobom? Gde sam napisao da je bilo ko retard?
Kapiram te da mislis da je Zigic fudbalercina i da boljeg nemamo a ja se u tome ne slazem i to je to idemo dalje. Vecina na forumu misli da je on bandera koja samo zna da igra glavom (iako se fudbal igra uglavnom nogom), ti mislis da je on centarfor iz snova i da boljeg nemamo i sad svi smo mi ludi jedino ti najbolje znas... Malo je to nelogicno priznaces. Nego nije bitno to imas svoj stav koji branis i stojis iza njega i glupo je da se citiramo ovde 3 dana ko je u pravu a ko ne.
Ne treba nama moderator ako smo razumni ljudi da lepo pricu vratimo na pravi put zbog cega je ova tema i otvorena.

Kako smo nas nacionalni tim podelili na crno i crveno-beli i svako od njih posmatra reprezentaciju drugacije,ocima svoga kluba,moja i Walkenova krivica u svemu tom je sto na repku gledamo ocima patriote bez obzira ko za koji klub igra....Ni ja ni Walken nismo rekli za Zigica da je fudbalercina,nego da mi boljeg nemamo,ali su onda grobari poceli da pljuju po njemu i u isto vreme da velicaju Klea...To pljuvanje izgleda ima jedini cilj da se smanji Zigica kao igraca a da se u isto vreme stavi svima do znanja da je Kleo bolji od svih napadaca koje ima nasa Srbija...Onda delije su poceli sa prozivanjem i zvizdanjem Stojkovica na mecu protiv Estonca,to je jos jedan dokaz da se na reprezentaciju ne gleda kako bi trebalo....Posle meca neki su jedva su cekali da Stojkovic uprska na mecu da bi mogli da ga stave u linc...I ja se slazem da je napravio greske ali je on i dalje nas najbolji golman-bez konkurencije....Nazalost,ima vise onih koji kroz reprezentaciju iznose stav sto se tice kluba za kog navijaju i koji jedva cekaju i zestoko navijaju da Stojke i Ziga sto gore odigraju za reprezentaciju (cak kad odrade svoj posao na nivou vide u njih krivca i objekat za pljuvanje).

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back