Naravno da je placanje obavezno ali nije svako placanje obavezno u novcu jer se placanje moze vrsiti u nepokretnoj imovini, pokretnoj imovini, plemenitim metalima itd. ali i u utrosenom vremenu, a ako znamo da moras prvo tabanati od kuce do kuce kako bi se kvalifikovao za ulazak u ovu zajednicu onda nije tesko proracunati utroseno vreme i izvuci cenu clanarine.
Uraghan,
Niko nije obavezan da prepise ni na koga imovinu. Pa ako neko tako nesto uradi, pa drugome prepise imovinu umesto svojoj deci, taj je ili izgoreo po glavi ili ima neki mnogo valjan razlog za tako nesto. Da je tako kao sto ti kazes, ja nikada ne bih sluzio mom Bogu Jehovi.
Evo jedan tipican primer kako ljudi izvrcu pricu:
Jedna stara dama (inace Jehovin svedok) nije imala nikoga, nije imala sina ili cerku, muz joj je umro, jedino sto je imala od familije jeste neko trece, cetvrto koleno. Zena, kada je pisala testament, pred samu smrt, posto nije imala nikoga svog, odlucila je da imovinu prepise na Jehovine svedoke, jer se sa njima ceo zivot druzila, oni su joj bili blizi nego bilo ko, mozda su je cak i negovali dok je bila bolesna... Sta se desava? Pa posle njene smrti, odjednom se pojavljuju ti kvazi rodjaci, podignu optuzbu protiv Jehovinih svedoka kako oni ispiraju mozak da bi im neko prepisao imovinu, sa ciljem da tu istu rastrgnu na komade. Naravno, nikada ti neces cuti oni pravu pricu u kojoj su J.s. ispali pravedni, vec ce se uvek prosiriti ova druga prica, kako J.s. otimaju imovinu.
Sto se tice propovedanja, evo jedan primer: Zamisli da ti znas da ce, recimo, sutra biti smak sveta? Armagedon je na pomolu, a jedino ti znas mesto gde ljudi mogu da se spasu. Da li bi ti sve ucinio kako bi upozorio sto vise ljudi mozes kako bi se spasli?
Nije tu nikakva kvalifikacija i rankiranje. Svaki Jehovin svedok sledi 2 principa, prvi princip Biblije, Bozje reci, Matej 24:14. Drugi je "Voli svog bliznjeg kao samoga sebe". Ja zelim da svi ljudi saznaju kakva nas buducnost ceka, i zelim da se svi spasu, zbog toga se propoveda od kuce do kuce
Sizif
"ali je činjenica da bi sve bilo drastično drugačije u mnogim religijama kada bi svi naprasno odlučili da ne daju pare. Naravno, to je vrlo malo verovatno, u skladu sa zakonom velikih brojeva."
Upravo tako! A sta mislis, koliko bi se religija, od citavih oko 10000, odrzalo na principu dobrovoljnih priloga?
"Lično, ne mislim da trajanje jedne organizacije može biti dokaz njenih dobrih namera, ali ne mislim da JS nisu pošteni i da se ne drže onih načela koji oni smatraju božjim. "
Tacno. Moguce je da se neka organizacija ili religija odrzi a da ima lose namere. Problem je u tome sto se takva organizacija veoma brzo raskrinka, i njihove pokvarene namere.
Elem, J.s. se drze Biblijskih odnosno Bozjih nacela, a ukoliko se dobro pogleda, ja cu po tome u buducnosti, nadam se, svoju decu vaspitavati. Naucis svoju decu da "Ljube svoje bliznje kao samoga sebe", "Ono sto bi voleo da drugi cine tebi, cini i ti njima" dve zapovesti (a ovo su samo kap u moru) po kojima, a siguran sam da ces se sloziti, svaki covek na Zemlji treba da postupa jedan prema drugome.
Veliki pozdrav!