Religija i vera kao dragstor...

Pozdrav goost! :D

Matej 28:18 Kada kaze, dade mi se svaka vlast, da li to mora da znaci bas sada, ovog trenutka, ili da mu je vec predata? Ili moze da se kaze da mu se dade vlast posle odredjenog vremena? Ne mozemo sve doslovno shvatiti.

Zamisli da se doslovno shvati Matej 5:29-30, sto i realno moze, koliko bi ljudi trebalo da bude obogaljeno i coravo? Apostoli bi onda morali da gadjaju gubavce rukom, umesto da ih dotacinju.

Evo jos jedan primer koji je naveden - Sad će biti isteran knez ovoga sveta; (Jovan 12:31) da li mozemo da kazemo da je on to mislio sada, ovog trenutka? Pa ne, iz prostog razloga, da li se kada tebi samom desava da te neko pita recimo "Gde je otisao? Kada ce se vratiti?" i ti kazes, "Otisao je tu i tu, sad ce doci." Ti ne mislis sad, ovog trenutka da ce on doci, on moze da dodje i posle 1h, i posle 20 minuta, to nije do tebe. U svakom slucaju, nadam se da je ovo malo jasnije.

Veliki pozdrav! :bye:

Poslednja izmena:
Pozdrav goost! :D

Matej 28:18 Kada kaze, dade mi se svaka vlast, da li to mora da znaci bas sada, ovog trenutka, ili da mu je vec predata? Ili moze da se kaze da mu se dade vlast posle odredjenog vremena? Ne mozemo sve doslovno shvatiti.

Zamisli da se doslovno shvati Matej 5:29-30, sto i realno moze, koliko bi ljudi trebalo da bude obogaljeno i coravo? Apostoli bi onda morali da gadjaju gubavce rukom, umesto da ih dotacinju.

Evo jos jedan primer koji je naveden - Sad će biti isteran knez ovoga sveta; (Jovan 12:31) da li mozemo da kazemo da je on to mislio sada, ovog trenutka? Pa ne, iz prostog razloga, da li se kada tebi samom desava da te neko pita recimo "Gde je otisao? Kada ce se vratiti?" i ti kazes, "Otisao je tu i tu, sad ce doci." Ti ne mislis sad, ovog trenutka da ce on doci, on moze da dodje i posle 1h, i posle 20 minuta, to nije do tebe. U svakom slucaju, nadam se da je ovo malo jasnije.

Veliki pozdrav! :bye:

hrist kaze da je dobio svu vlast nad zemljom i nebom, po vaskrsenju, a ti kako ces da tumacis to je tvoja stvar i tvoje organizacije.
kao npr. И рече му Исус: Заиста ти кажем: данас ћеш бити са мном у рају.
po tebi to znaci da nema onda raja da ce raj doci u neko drugo vreme?

Slazem se, clanstvo daje pare. To je, u principu, neka zvanicna svota novca, koja nije u domenu naucne fantastike, vec za svakodnevne normalne ljudske potrebe. Imam par drugara koji su bili u WatchTower Society, bas iz razloga da se uvere da li je tacno da oni "jedu zlatnim kasikama i imaju robove". To je totalna glupost.
Ne znam ko je ikad proturio priču da oni "jedu zlatnim kašikama i imaju robove", meni ta priča deluje sasvim neuverljivo. Međutim, suština svega je da oni tamo žive jako dobro na osnovu vernika JS crkve, i to je pozadina svega - biznis, kao i svaki drugi. Svaka organizovana religija je biznis, u kom mudri prodaju lažnu nadu i utehu naivnima. Naravno, u to ne veruje onaj ko je i sam uvučen u sistem, i to je meni sasvim OK. Ako se John pre plašio smrti, i ako se sada oseća bolje jer veruje da će vaskrsnuti kad umre, i spreman je za to uverenje da da svoj teško zarađeni novac, i ako je srećan zbog toga - ja tu nemam primedbi.

hrist kaze da je dobio svu vlast nad zemljom i nebom, po vaskrsenju, a ti kako ces da tumacis to je tvoja stvar i tvoje organizacije.
kao npr. И рече му Исус: Заиста ти кажем: данас ћеш бити са мном у рају.
po tebi to znaci da nema onda raja da ce raj doci u neko drugo vreme?

Pozdrav!
goost
Jovan 23-43 kaze : А Исус му рече: „Заиста, кажем ти данас, бићеш са мном у рају.“ On je njemu rekao kazem ti bices samnom u raju na Zemlji kada nastupi. Mi posle toga nemamo nikakav izvestaj da je Isus bilo sta radio posle smrti, znaci nema ni jedan jedini izvestaj u Bibliji da je, pre nego sto je uskrsnuo, posle njegove smrti, on bio sa andjelima, u raju, uzivao itd. Zar tako nesto bitno ne bi pisalo?
Pitanje za tebe, ali iskreno mi odgovori, zar sebe mozes da zamislis bilo gde drugde osim na Zemlji u rajskim uslovima?

Sizif
Bilo je ljudi koji su proturali tu pricu.
Sizif druze, (nadam se da se ne ljutis sto te ovako zovem?) kada se nesto zasniva na dobrovoljnim prilozima, niko nikada nije u obavezi da da tako nesto.

Znaci, neka neko ima brdo para, on opet ne mora, niti njega ko primorava da dinara da za organizaciju. Znaci, to je njegova dobra volja.

Slazem se da danas mnoge religije to rade, dok se vrh bogati, sirotinja jede kasu. I to i jeste poenta mnogih religija (pa i samog satane), da na taj nacin odbiju ljude od Boga da ljudi kazu "Svaka vera je samo mlacenje para i robovanje". Sta mislis, da Jehovini svedoci nisu posteni i ne drze se Bozjih nacela sirom sveta, da li mislis da bi organizacija uspela toliki broj godina da se odrzi samo na dobrovoljnim prilozima?

Veliki pozdrav :bye:

Naravno da je placanje obavezno ali nije svako placanje obavezno u novcu jer se placanje moze vrsiti u nepokretnoj imovini, pokretnoj imovini, plemenitim metalima itd. ali i u utrosenom vremenu, a ako znamo da moras prvo tabanati od kuce do kuce kako bi se kvalifikovao za ulazak u ovu zajednicu onda nije tesko proracunati utroseno vreme i izvuci cenu clanarine.

Sizif druze, (nadam se da se ne ljutis sto te ovako zovem?) kada se nesto zasniva na dobrovoljnim prilozima, niko nikada nije u obavezi da da tako nesto.

Znaci, neka neko ima brdo para, on opet ne mora, niti njega ko primorava da dinara da za organizaciju. Znaci, to je njegova dobra volja.
Ne ljutim se da me zoveš kako god ti odgovara, dok god znam da mene zoveš :)

Elem, ne sporim ja to da su prilozi dobrovoljni u svakom slučaju, ali je činjenica da bi sve bilo drastično drugačije u mnogim religijama kada bi svi naprasno odlučili da ne daju pare. Naravno, to je vrlo malo verovatno, u skladu sa zakonom velikih brojeva.

Sta mislis, da Jehovini svedoci nisu posteni i ne drze se Bozjih nacela sirom sveta, da li mislis da bi organizacija uspela toliki broj godina da se odrzi samo na dobrovoljnim prilozima?
Lično, ne mislim da trajanje jedne organizacije može biti dokaz njenih dobrih namera, ali ne mislim da JS nisu pošteni i da se ne drže onih načela koji oni smatraju božjim.

Pozdrav!
goost
Jovan 23-43 kaze : А Исус му рече: „Заиста, кажем ти данас, бићеш са мном у рају.“ On je njemu rekao kazem ti bices samnom u raju na Zemlji kada nastupi. Mi posle toga nemamo nikakav izvestaj da je Isus bilo sta radio posle smrti, znaci nema ni jedan jedini izvestaj u Bibliji da je, pre nego sto je uskrsnuo, posle njegove smrti, on bio sa andjelima, u raju, uzivao itd. Zar tako nesto bitno ne bi pisalo?
Pitanje za tebe, ali iskreno mi odgovori, zar sebe mozes da zamislis bilo gde drugde osim na Zemlji u rajskim uslovima?

lepo, ali kao prvo navedi stih iz biblije gde isus govori da zaista govori "nesto" danas, pa cu ti verovati u tvoju interpretaciju.
kao recimo:
Заиста ти кажем: нећеш изаћи оданде док не даш до последњег динара. - ne govori zaista, kazem ti danas.
Заиста вам кажем: примили су плату своју. - ne govori zaista, kazem vam danas
Заиста вам кажем: ни у Израиљу толике вере не нађох. - ne govori zaista, kazem vam danas
Заиста вам кажем: лакше ће бити земљи содомској и гоморској у дан страшног суда него ли граду оном. - ne govori zaista, kazem vam danas
Заиста вам кажем: Ни један између рођених од жена није изишао већи од Јована Крститеља; а најмањи у царству небеском већи је од њега. - ne govori zaista, kazem vam danas itd itd.
pa zasto bi bas na tom stihu rekao zaista, kazem ti danas? zasto je imao potrebu da kaze nekom zaista ti kazem danas, pa valjda se podrazumeva da kad vec izgovara nesto da je to tog trenutka, zar vi misliti da je isus bio malo u delirijumu u tom momentu pa nije znao sta prica ili je to samo jedan bedni falsifikat da bi opravdao vase nakaradno "naucavanje biblije".
dakle ako ima JEDAN al samo JEDAN stih slican u novom zavetu gde se isus obraca kako vi interprentirate da se zaista obraca "danas" nekome i tako pise, ja prelazim u jehovine svedoke u momentu:D

iskreno, ne mogu da zamislim sebe u raju na zemlji, jer ja imam sasvim drugaciji pogled na zivot posle zivota..

Naravno da je placanje obavezno ali nije svako placanje obavezno u novcu jer se placanje moze vrsiti u nepokretnoj imovini, pokretnoj imovini, plemenitim metalima itd. ali i u utrosenom vremenu, a ako znamo da moras prvo tabanati od kuce do kuce kako bi se kvalifikovao za ulazak u ovu zajednicu onda nije tesko proracunati utroseno vreme i izvuci cenu clanarine.

Uraghan,

Niko nije obavezan da prepise ni na koga imovinu. Pa ako neko tako nesto uradi, pa drugome prepise imovinu umesto svojoj deci, taj je ili izgoreo po glavi ili ima neki mnogo valjan razlog za tako nesto. Da je tako kao sto ti kazes, ja nikada ne bih sluzio mom Bogu Jehovi.

Evo jedan tipican primer kako ljudi izvrcu pricu:
Jedna stara dama (inace Jehovin svedok) nije imala nikoga, nije imala sina ili cerku, muz joj je umro, jedino sto je imala od familije jeste neko trece, cetvrto koleno. Zena, kada je pisala testament, pred samu smrt, posto nije imala nikoga svog, odlucila je da imovinu prepise na Jehovine svedoke, jer se sa njima ceo zivot druzila, oni su joj bili blizi nego bilo ko, mozda su je cak i negovali dok je bila bolesna... Sta se desava? Pa posle njene smrti, odjednom se pojavljuju ti kvazi rodjaci, podignu optuzbu protiv Jehovinih svedoka kako oni ispiraju mozak da bi im neko prepisao imovinu, sa ciljem da tu istu rastrgnu na komade. Naravno, nikada ti neces cuti oni pravu pricu u kojoj su J.s. ispali pravedni, vec ce se uvek prosiriti ova druga prica, kako J.s. otimaju imovinu.

Sto se tice propovedanja, evo jedan primer: Zamisli da ti znas da ce, recimo, sutra biti smak sveta? Armagedon je na pomolu, a jedino ti znas mesto gde ljudi mogu da se spasu. Da li bi ti sve ucinio kako bi upozorio sto vise ljudi mozes kako bi se spasli?
Nije tu nikakva kvalifikacija i rankiranje. Svaki Jehovin svedok sledi 2 principa, prvi princip Biblije, Bozje reci, Matej 24:14. Drugi je "Voli svog bliznjeg kao samoga sebe". Ja zelim da svi ljudi saznaju kakva nas buducnost ceka, i zelim da se svi spasu, zbog toga se propoveda od kuce do kuce ;)

Sizif

"ali je činjenica da bi sve bilo drastično drugačije u mnogim religijama kada bi svi naprasno odlučili da ne daju pare. Naravno, to je vrlo malo verovatno, u skladu sa zakonom velikih brojeva."

Upravo tako! A sta mislis, koliko bi se religija, od citavih oko 10000, odrzalo na principu dobrovoljnih priloga?

"Lično, ne mislim da trajanje jedne organizacije može biti dokaz njenih dobrih namera, ali ne mislim da JS nisu pošteni i da se ne drže onih načela koji oni smatraju božjim. "

Tacno. Moguce je da se neka organizacija ili religija odrzi a da ima lose namere. Problem je u tome sto se takva organizacija veoma brzo raskrinka, i njihove pokvarene namere.
Elem, J.s. se drze Biblijskih odnosno Bozjih nacela, a ukoliko se dobro pogleda, ja cu po tome u buducnosti, nadam se, svoju decu vaspitavati. Naucis svoju decu da "Ljube svoje bliznje kao samoga sebe", "Ono sto bi voleo da drugi cine tebi, cini i ti njima" dve zapovesti (a ovo su samo kap u moru) po kojima, a siguran sam da ces se sloziti, svaki covek na Zemlji treba da postupa jedan prema drugome. :)

Veliki pozdrav! :)

Poslednja izmena:
to radi covek, sta je sa slobodnom voljom, hoce li je biti kada hrist sidje na zemlju da vlada?
evo upotrebio sam:D

Ti stvarno ne shvatas sta znaci Hristova vladavina...
Kada bude Hristova 1000 god vladavina mira onda nece biti zla...
Covek ce biti doveden do savrsenstva
nece biti ni bolesti ni smrti
ljudi ce nakon tih 1000 god biti savrseni i zivece vecno...

Sada je dalek ood toga
Sotona je na vrhuncu svoje moce sto se ogleda na tome kako je na Zemlji...
Da ne nabrajam, nemoral nasilje zlo nepravda nemir bolest smrt itd...
zemljotresi uragani poplave suse ozonske rupe poremecaj klime itd...

Ako ti tvrdis da danas Hrist vlada na Zemlji onda je on takav...
Onda se njegova vladavina ne bi razlikovala od Sotonine :confused:

a on nije takav :confused:

Poslednja izmena:
goost

Izvorni grcki tekst tog stiha i njegov bukvalni prevod glase:
"Amen lego soi semeron met emou ese en to paradeiso"
"Zaista tebi kazem danas sa mnom bices u raju"

U izvornom tekstu nije bilo znakova interpunkcije niti razmaka izmedju reci - to su ubacili prevodioci. Na osnovu recenice na grckom nemoguce je odrediti da li se rec "danas" odnosi na deo recenice pre ili posle nje, odnosno gde bi trebalo da stoji zarez. Deluje logicnije da se odnosi na prvi deo jer je glagol "kazem" blize reci "danas" nego glagol "bices", ali i druga varijanta je gramaticki moguca.

Jedini nacin da utvrdimo koji je prevod tacan jeste da uporedimo sa ostalim delovima Biblije, evo recimo ovo : "Исус јој рече: „Немој ме више држати, јер још нисам узашао к Оцу, него иди мојој браћи и реци им: ’Узлазим к свом Оцу и вашем Оцу, свом Богу и вашем Богу.‘“ Jovan 20:17
Ovo je on rekao tri dana kasnije, sto je logicno da on nije bio nigde vec u potpunom mraku, kao sto se desava kada umires ;)

izvini a zasto lazes, koja ti je korist od toga?

ne postoje nikakve clanarine niti ikavo placanje...

prava vera je besplatna

a zna se ko naplacuje svoje usluge

U
Evo jedan tipican primer kako ljudi izvrcu pricu:
Jedna stara dama (inace Jehovin svedok) nije imala nikoga, nije imala sina ili cerku, muz joj je umro, jedino sto je imala od familije jeste neko trece, cetvrto koleno. Zena, kada je pisala testament, pred samu smrt, posto nije imala nikoga svog, odlucila je da imovinu prepise na Jehovine svedoke, jer se sa njima ceo zivot druzila, oni su joj bili blizi nego bilo ko, mozda su je cak i negovali dok je bila bolesna... Sta se desava? Pa posle njene smrti, odjednom se pojavljuju ti kvazi rodjaci, podignu optuzbu protiv Jehovinih svedoka kako oni ispiraju mozak da bi im neko prepisao imovinu, sa ciljem da tu istu rastrgnu na komade. Naravno, nikada ti neces cuti oni pravu pricu u kojoj su J.s. ispali pravedni, vec ce se uvek prosiriti ova druga prica, kako J.s. otimaju imovinu.
)

Mmmda. Interesantno je kako uvek se uvek pikiraju oni najslabiji, usamljeni, emocionalno krhki i sl. Tada sledi pranje mozga dok se žrtva ne ubedi da je prava stvar ostaviti imovinu sekti. Tako da, u pravu si donekle, ne otimaju, već ipak to rade malo prefinjenije :D

Mmmda. Interesantno je kako uvek se uvek pikiraju oni najslabiji, usamljeni, emocionalno krhki i sl. Tada sledi pranje mozga dok se žrtva ne ubedi da je prava stvar ostaviti imovinu sekti. Tako da, u pravu si donekle, ne otimaju, već ipak to rade malo prefinjenije :D

Kako ti kazes. ;)
U Jehovinim svedocima sam upoznao mnogo mnogo cvrsce i stabilnije licnosti nego 90% van njih :)

Neo, da li mozes da mi skeniras casopise u kojima su oni rekli: "1929 ili 1945 dolazi kraj sveta. Pripremite se. "

Za 1914 su rekli jos 45 godina ranije, tada je nastao 1 Svetski rat, mada na tu godinu dovode druge stvari. Tacno je da su te godine rekli da ce biti smak sveta, ali prema izracunatim godinama iz Biblije nisu bili sigurni sta predstavlja ustvari 1914. Danas se jasno zna.

Neo, da li mozes da mi skeniras casopise u kojima su oni rekli: "1929 ili 1945 dolazi kraj sveta. Pripremite se. "

Za 1914 su rekli jos 45 godina ranije, tada je nastao 1 Svetski rat, mada na tu godinu dovode druge stvari. Tacno je da su te godine rekli da ce biti smak sveta, ali prema izracunatim godinama iz Biblije nisu bili sigurni sta predstavlja ustvari 1914. Danas se jasno zna.

Промашена предсказања

Јеховини сведоци су више пута објавили погрешна предсказања. Водеће тело каже да Јеховини сведоци не могу бити сматрани надахнутим пророцима, и обично објашњавају своја, некад погрешна очекивања тиме да се исправно знање постепено множи, и да ће се и убудуће множити (Пр. 4, 18). Такође кажу да се прави Божји народ пре свега препознаје по љубави (Јован 13, 35) Некада су веровали да ће Хармагедон доћи 1914. али данас верују да не знају кад ће доћи, мада библијска пророчанства указују на то да живимо у последњим данима (Матеј 24, 42).

[уреди] Списак погрешних предсказања
1907: Хармагедон ће доћи 1914[28].
1917: 1918. ће Бог уништити цркве „у великом омеру“ и милионе њених чланова[29].
1922: Васкрсње мртвих ће се догодити 1925[30].
1941: Хармагедон ће уследити за „неколико месеци“[31].
1969: Млади који су онда живели неће остарети. Светски поредак ће нестати за „неколико година“[32].

uzvini,41 je je u pitanju

to su zvanicne objave ..izvini znam da te istina boli..

ne nisu to su objave onih koji su se nalagali

(na zvanicnom sajtu JS koji je jedan jedini, se moze saznati ucenje JS :) )

a ti kada to citiras i ti lazes automatski, tj podupires te lazi...

jer verujes u laz

JA SAM JS i ja znam u sta JS VERUJU
a ti nisi JS i ne znas
I KADA TO NAPISEM u sta JS VERUJU TI NE VERIUJES

TIME SE DEKLARISES KAO NEKO KO VISE VERUJE U LAZ I TIME SLEDI OCA LAZI

Poslednja izmena:

Back