Religija i vera kao dragstor...

Uraghan druze, bio sam postavio odgovor pre par stranica, pa cu ga opet ovde iskopirati:

Izvorni grcki tekst tog stiha i njegov bukvalni prevod glase:
"Amen lego soi semeron met emou ese en to paradeiso"
"Zaista tebi kazem danas sa mnom bices u raju"

U izvornom tekstu nije bilo znakova interpunkcije niti razmaka izmedju reci - to su ubacili prevodioci. Na osnovu recenice na grckom nemoguce je odrediti da li se rec "danas" odnosi na deo recenice pre ili posle nje, odnosno gde bi trebalo da stoji zarez. Deluje logicnije da se odnosi na prvi deo jer je glagol "kazem" blize reci "danas" nego glagol "bices", ali i druga varijanta je gramaticki moguca.

Jedini nacin da utvrdimo koji je prevod tacan jeste da uporedimo sa ostalim delovima Biblije, evo recimo ovo : "Исус јој рече: „Немој ме више држати, јер још нисам узашао к Оцу, него иди мојој браћи и реци им: ’Узлазим к свом Оцу и вашем Оцу, свом Богу и вашем Богу.‘“ Jovan 20:17
Ovo je on rekao tri dana kasnije, sto je logicno da on nije bio nigde vec u potpunom mraku, kao sto se desava kada umires ;)

Poslednja izmena:
Monuška, ono što ti zoveš "objašnjenjem", ja zovem "urnebesnom smejurijom", (zbog toga sam ti rekla da mi nisi objasnila)Ti imaš svoje mišljenje od koga nećeš odstupiti, isto je i sa moje strane, pa je glupo da nastavljamo priču o tome:)

aja63 prosvetli nas.
Daj nam tvoje najlogicnije objasnjenje pa da uzmem clansku kartu tvoje crkve.
Daj bre sto nam do sada nisi rekla da imas bolje, nego nas 7500000 Jehovinih svedoka drzis u mraku.
Gde si bila do sada?

aja63 prosvetli nas.
Daj nam tvoje najlogicnije objasnjenje pa da uzmem clansku kartu tvoje crkve.
Daj bre sto nam do sada nisi rekla da imas bolje, nego nas 7500000 Jehovinih svedoka drzis u mraku.
Gde si bila do sada?
Ja sam ateista, ne mogu da ti dam nikakvu člansku kartu, sem od biblioteke ili video kluba, one karte od Banke mi zaplenili, tako da se neš' ti , prijatelju 'leba najesti od mene, vidim da si ogorčen što se smejem, šta ćeš jedino mi je to preostalo, kad vidim da ima još većih budala do mene same:D

:bye: aja, lepo je se smejati. Covek je rodjen da bi bio nasmejan. Meni je drago da si ti nasmejana i da si vesela. Stavise, da si ti meni takva ceo zivot.
Nego, meni je iz ovoga svega krivo sto ti neces normalnu konverzaciju, nego se rugas i provociras, to je ono sto je meni zapalo za oko. ;)

Ja sam ateista, ne mogu da ti dam nikakvu člansku kartu, sem od biblioteke ili video kluba, one karte od Banke mi zaplenili, tako da se neš' ti , prijatelju 'leba najesti od mene, vidim da si ogorčen što se smejem, šta ćeš jedino mi je to preostalo, kad vidim da ima još većih budala do mene same:D

To nije lepo, a niti pomaže, kada se čovek uzdiže u odnosu na lošije od sebe ili u odnosu na one za koje veruje da su lošiji od njega.
To je put, koji lako vodi do dna, jer od lošijeg uvek ima lošiji, a kada se po tom principu želi uzdizati sve više, potrebno je pronaći lošeg, lošijeg, najlošijeg.

Back