ljuba miljkovic
Ističe se
- Poruka
- 2.220
Pročitao ovaj tvoj post - odgovor Minosu, i kao što vidiš, citirao ga...Hm, ovako... probaću na ovaj način...
Vidi sad, pre neki dan odgledam neku emisiju na tv-u, o Poljskoj... prikazivali neke srednjevekovne znamenitosti... prodje mi kroz glavu... pa se prisetim istih... iz Austrije, Madjarske, Nemačke, Francuske, Španije... malo sam švrćkao po Evropi... što poslom što turistički... pa svašta video... pa se vratim u Beč, Prag, Barselonu, Budimpeštu... u svakom od navedenih gradova postoje zgrade u kojima ljudi žive a koje su čak iz petnaestog veka... čitavi blokovi, prvi becirk u Beču na primer... pa Karlov most... itd. Mi toga nemamo... Beograd takodje mator grad... ali, sem tvrdjave nema ništa... a ni nju nismo mi napravili... ok. neko će reći... ratovali smo mnogo pa je porušeno... slažem se, ali, da je drugačije bilo... da li bi toliko i ratovali... možda ovi prostori i nebi bili na vetrometini... a opet, pa Madjari su ratovali sa Turcima mnogo vishe nego mi, Poljaci sa Turcima, Rusima i Švedima... pa opet imaju šta da pokažu... tukli se i oni u Prvom i Drugom ratu... nayebali kao mi... al' opet neshto ostalo... a kod nas? Nije nishta... ali, nije ni bilo... u tome i jeste problem... shto nije bilo?
Pa dalje, pogledam malo... ni Bugari, Grci, Rumuni... ne mogu neshto da se pohvale... jedino se Rusi izdvajaju... ali, vishe od polovine... su pravili katolici, Jevreji... mislim, vishe od polovine zgrada, gradjevina... a opet, sem Moskve i Pitera... mrshavo i kod njih...
Ovde si kod materijalne kulture, to je dobro i slažem se da o tome pričano jer je to jedino "opipljivo"...
Obratiću pažnju samo na podvučenu rečenicu.
Srpska vladavina Beogradom počinje 1284. godine, kada srpski kralj Dragutin kao zet i vazal mađarskog kralja Ladislava IV dobija na upravu Mačvu sa Beogradom. To je bio period intenzivnog naseljavanja srpskog življa i jačanja uticaja Srpske pravoslavne crkve. Tu je Dragutin imao svoj dvor. Novosagrađena Saborna crkva, bila je oličenje snage i bogatstva mlade srpske države. Smrću kralja Dragutina na presto dolazi njegov brat Milutin, koji kratko vreme vlada Beogradom, jer grad, 1319. godine, osvajaju i do temelja ruše Mađari. Porušeni i zapusteli grad postaje pogranična baza ugarskom odupiranju širenju srpske države sa juga, u vreme cara Dušana. U takvom stanju Beograd dočekuje XV vek, kada na istorijsku scenu Evrope stupaju Turci, nova velika osvajačka sila.
U želji da se što spremnije odupru turskoj najezdi i na Savi i Dunavu imaju jako uporište, Mađari dozvoljavaju izgradnju Beograda za vreme despota Stefana Lazarevića. On je Beogradom vladao od 1403. do 1427. godine, i to je vreme pravog procvata grada. Beograd je ne samo prestonica srpske države, već i najvažniji privredni, kulturni i verski centar.
Grade se:
– Mitropolitska crkva,
– nova tvrđava (citadela),
– despotov dvorac,
– bolnica i
– biblioteka.
Trgovci dobijaju povlastice i dolaze bogati i sposobni ljudi, koji doprinose prosperitetu grada. Pretpostavlja se da je grad tada mogao brojati 40-50 hiljada žitelja.
Na žalost možemo da vidimo samo rekonstrukciju u vidu makete:

Beograd, Kalemegdan, maketa zamka Despota Stefana Lazarevica, izgradjen pocetkom XV veka, razoren oktobra meseca 1690. godine
I virtuelne rekonstrukcije:

I, kao što vidiš, ne stoji tvoja tvrdnja: sem tvrdjave nema ništa... a ni nju nismo mi napravili...
E, sad, nije mi jasno zašto pokušavaš neupućene da navedeš na tanak led nedovoljne informisanosti, pa insistiraš na tome da "nemamo zgrade iz tog perioda... nemamo stambene blokove iz tog perioda, nemamo zgrade iz tog perioda u kojima je i danas moguće živeti..."...... svašta mi imamo što nije naše, što smo zatekli i što su drugi gradili... Ali nemamo zgrade iz tog perioda... nemamo stambene blokove iz tog perioda, nemamo zgrade iz tog perioda u kojima je i danas moguće živeti... nemamo Karlov most koji nije samo spomen na stara vremena... nemamo zamkove koji su pretvoreni u raskošne hotele...
... kada znaš da je sve što je izgradjeno rušeno. Kao i ovaj despotov zamak na maketi. Ili kao ovaj virtuelni prikaz?