Rekonstrukcija centra grada

Nicu tuneli i hoteli a klozet u centru grada ne mogu da poprave 2 meseca.
Payi ti kad u centru jedne metropole ne postoji javni wc.
Postoji, ali van funkcije. Kakve li su reakcije bile onih silnih maratonaca.

- - - - - - - - - -

Ono sto je meni prostro neverovatno je to sto oni misle da ce na te price o tunelima,hotelima, kulama,zicarama da navataju glasove.
Pa ko su bre te budale koje se primaju na te gluposti.
Koga bre u ovoj propaloj drzavi vise zabole za to.

Nicu tuneli i hoteli a klozet u centru grada ne mogu da poprave 2 meseca.
Payi ti kad u centru jedne metropole ne postoji javni wc.
Postoji, ali van funkcije. Kakve li su reakcije bile onih silnih maratonaca.

- - - - - - - - - -

Ono sto je meni prostro neverovatno je to sto oni misle da ce na te price o tunelima,hotelima, kulama,zicarama da navataju glasove.
Pa ko su bre te budale koje se primaju na te gluposti.
Koga bre u ovoj propaloj drzavi vise zabole za to.

Нису у стању да поправе плоче на Тргу републике. На шта нам личи центар града, као да је метеор пао.

Grad nikad nije bio prljaviji nego što je u proteklih godinu dana.
Ono je katastrofa. i bruka.
Neverovatno mi je kad prođem Sremskom a oni glupi Đilasovi kontejneri dupke puni i kamare đubreta oko njih a one budale sede u baštici i jedu roštilj. A o katastrofi kad ih prazne uveče tek da se ne priča.
Ko je uopšte odobrio da se tu postavi bašta?
Takođe ne mogu da razumem baštu pekare na zelenjaku pored stepeništa na početnoj stanici šezdesedsedmice i šezdesetosmice pored koje se nalazi poljski wc za šofere.
Ko to odobrava.
Kanti za đubre u gradu nema a oni pričaju o fontanama.
...
Kanta za đubre (pričam o desnoj strani iz pravca prema trgu) postoji na stanici trijeskeca na Terazijama (govorim o trasi koju ja prelazim). Sledeća kanta na toj starani ulice je na trgu na prelazu.
Onda ima kanta na stanici dvadesetšestice (prema Dorćolu) Odatle kreneš ka studentskom trgu, sledeća kanta je na raskrsnici sa Dobračinom.
Na strani iz pravca studentskog trga ka Slaviji, ima kanta na početnoj trijeskeca onda ništa do đilasovog podzemnog kontejnera kod Zmaj Jovine a onda kante ima tek na trgu.
Nema ebena kanta na stanici.
Pa nek kante obezbede.
Šuta i kamenja na sve strane, nek zidaju kante od kamenja

Нису у стању да поправе плоче на Тргу републике. На шта нам личи центар града, као да је метеор пао.

Kad pomenu ploče...
Pre nekoliko meseci, sedim na klupici kod Miškovog sata i vidim 3-4 gancija iz čistoće u pratnji nekog "šefa" koji im daje "instrukcije" za struganje idu sa špaklicama i grebu travu između makadam kocki u Knezu.
Protrljam oči, pogledam malo bolje a oni stvarno čeprkaju mahovinu.
Ustala sam, odšetala do njih i pitala šefa koji mu je vrag?
On me pogleda zbunjeno a ja ga pitam jel on zna da su sve rešetke na slivnicima u ulici zapušene đubretom i blatom a on ih tera da dr.kaju kockice umesto da tim špaklama očiste slivnike
Letos sam imala situaciju da sam kad me uhvatio pljusak na sred trga jureći da što pre otrčim prema Sremskoj uletela u baru do kolena kod Beoizloga

Kad pomenu ploče...
Pre nekoliko meseci, sedim na klupici kod Miškovog sata i vidim 3-4 gancija iz čistoće u pratnji nekog "šefa" koji im daje "instrukcije" za struganje idu sa špaklicama i grebu travu između makadam kocki u Knezu.
Protrljam oči, pogledam malo bolje a oni stvarno čeprkaju mahovinu.
Ustala sam, odšetala do njih i pitala šefa koji mu je vrag?
On me pogleda zbunjeno a ja ga pitam jel on zna da su sve rešetke na slivnicima u ulici zapušene đubretom i blatom a on ih tera da dr.kaju kockice umesto da tim špaklama očiste slivnike
Letos sam imala situaciju da sam kad me uhvatio pljusak na sred trga jureći da što pre otrčim prema Sremskoj uletela u baru do kolena kod Beoizloga

Нови паркић (леп) код "Старе Херцеговине", чесме а испод решетка. Поплављена, вода цури низ паркић.

Нису у стању да очисте труње попадало са дрвећа које је запушило одводе.

Pitanje je da li je to sve na bolje ili ne.

Osim osnovne neuredjenosti, neurednih trotoara, zardinjera i slicno, mi smo dobili grad sa bankama i kladionicama, gubimo dusu. Stari centar mora da ostane star. Ne mogu kojekakvi kupleraji da se nabudze na Trg republike. To ne ide. Treba zabraniti strane jezike i strana pisma u precniku od kilometar oko Trga i to je to.
Nece nam niko doci zato sto mi imamo prodavnice koje i sam turista ima kod kuce. Doci ce da vidi neku 'egzotiku', pa makar glavna osobina te egzotike bila sama cirilica.

Šta je stari duh Beograda.
Kaldrma, krezle, pekare u kojima ima samo hleba, a u "luksuznima" i bureka, momci s fesovima i kićankama...
To je, ipak, prošlo vreme.
Svaka epoha izbriše ponešto od starog, donese novo, pa to novo, onda, postane vrednost i "stari duh" dolazećim generacijama.

Šta je stari duh Beograda.
Kaldrma, krezle, pekare u kojima ima samo hleba, a u "luksuznima" i bureka, momci s fesovima i kićankama...
To je, ipak, prošlo vreme.
Svaka epoha izbriše ponešto od starog, donese novo, pa to novo, onda, postane vrednost i "stari duh" dolazećim generacijama.

Nisam mislio bas da dovodimo Turke, nego na to da je Beograd nekada bio mnogo vise grad nego sada, sa mnogo vise stanovnika. Znalo se ko je gradjanin a ko seljak - i niko se tu nije nasao uvredjen ili manje vredan.

Naklonjen sam tome da se iz svake epohe bar nesto sacuva kako bismo imali dokaz da je ta epoha postojala. Barem prostora imamo dovoljno. Zato i imamo Novi Beograd, neka tamo bude sve novo, ili vec po drugim sada rubnim delovima, pa neka se tamo pravi sve i svasta nemam nista protiv. Ne moze u Knez Mihailovoj da pise samo engleski.

Nisam mislio bas da dovodimo Turke, nego na to da je Beograd nekada bio mnogo vise grad nego sada, sa mnogo vise stanovnika. Znalo se ko je gradjanin a ko seljak - i niko se tu nije nasao uvredjen ili manje vredan.

Naklonjen sam tome da se iz svake epohe bar nesto sacuva kako bismo imali dokaz da je ta epoha postojala. Barem prostora imamo dovoljno. Zato i imamo Novi Beograd, neka tamo bude sve novo, ili vec po drugim sada rubnim delovima, pa neka se tamo pravi sve i svasta nemam nista protiv. Ne moze u Knez Mihailovoj da pise samo engleski.

Otkud Turci? Zbog fesa s kićankama? Pa, nije to (samo) turska kapa. U Beogradu su je momci, Srbi, naročito zanatlije, nosili i tokom prvih decenija dvadesetog veka, dopojave kačketa, a na jugu Srbije mogu se i danas ponegde videti. Junaci Bore Stankovića nisu Turci, a svi su s fesovima s kićankama. Fesova s kićankama bilo je i u Dalmaciji, u krajevima gde Turaka nikada nije bilo, na nekim ostrvima, na Dinari ima ih i danas. S dolaskom Turaka na ove prostore, stigle su mnoge stvari, od puteva, prvih hotela (hanova), gradskih parkova (milet bašči), kaldrme u varoškim ulicama koja je zamenila blato, do jezika. I nije sve s njihovim odlaskom nestalo. Pa, u srpskom jeziku je u svakodnevnoj upotrebi nekoliko stotina turcizama. Ima ih, inače, oko pet hiljada. Da bi se jedan jezik govorio dovoljno je znati oko 500-600 reči, toliko je uobičajenih turcizama u srpskom jeziku.
Od starog duga preživi, uvek i svuda, ono što može da preživi, a mnogo toga nestaje.
Čuvati po svaku cenu "stari duh" po pravilu za rezultat ima raskorak sa sopstvenim dobom i pogubno kašnjenje, zapravo mimoilaženje s svim vrstama napretka.
Prelepe su mastionice, prelepa su i guščija pera za pisanje, ali je sve to, danas, ipak, samo, ponegde, antikvari ukras.

U pet centralnih beogradskih opština u poslednjih pedeset godina izgradjeno je samo 8% novih zgrada, a izgled je promenilo samo 11% fasada.
U ovim opštinama je postavljeno novih trotoara tek 4,5%, posečeno je samo 1,3% drveća, uglavnom "preživelog" i pri truljenju.
Moglo bi se reći da je u centralnim delovima grada sve, uglavnom, iz ranijih vremena, a po opšteprihvaćenim arhitektonskim i urbanističkim standardima, mahom bez ikakve vrednosti.
Jedina autentična arhitektonska vrednost u najstrožem centru je zgrada u secesiji, izmedju Kralja Petra i bivše okretnice u Rajićevoj, sve ostalo je, tu, loša kombinacija hibridnih arhitektonskih rešenja, ponegde i neukih plagijata.
Prvi ozbiljniji pristupi gradnji javljaju se tek tridesetih godina XX veka, s mladim arhitektama tzv. praške škole, koji projektuju objekte po profesionalnim standardima, s dobrim iskoracima u arhitekturi.
Iza njih je ostalo nekoliko kuća u Majke Jevrosime, kao i dve tipične kuće "praške škole" u ulici Vuka Karadžića, na brojevima 7 i 7a.

e toliko se njake da se nesto menja da imam utisak da je ovde na temi bar tri "zamalo ministar" ili makar "vd" ... dajte ljudi svaka promena je dobrodosla i uvek ce biti za i protiv. kako to da na temi je 90% protiv?
zasto ne napravite "gradjansku inicijativu" i ja cu je na vas poziv uvek potpisati i maticni broj napisati :D ... ispada da smo sve panker do pankera na temi m?

..."zasto je on uvek kontra svemu, samo im otpevam jedan skaladan refren,pa odem kuci da obradujem zenu"... :mrgreen:

e toliko se njake da se nesto menja da imam utisak da je ovde na temi bar tri "zamalo ministar" ili makar "vd" ... dajte ljudi svaka promena je dobrodosla i uvek ce biti za i protiv. kako to da na temi je 90% protiv?
zasto ne napravite "gradjansku inicijativu" i ja cu je na vas poziv uvek potpisati i maticni broj napisati :D ... ispada da smo sve panker do pankera na temi m?

..."zasto je on uvek kontra svemu, samo im otpevam jedan skaladan refren,pa odem kuci da obradujem zenu"... :mrgreen:

Zato sto postoji samo 10% onih koji su za likove sa fantomkama koji ruse i kidnapuju ljude.

Zato sto samo 10% moze da podrzi pesacku zonu u centru kada vidi kakav je kolaps nastao kada je 2 radna dana bilo zatvoreno 50 metara ulice Kralja Milana...

Zato sto postoji samo 10% onih koji su za likove sa fantomkama koji ruse i kidnapuju ljude.

Zato sto samo 10% moze da podrzi pesacku zonu u centru kada vidi kakav je kolaps nastao kada je 2 radna dana bilo zatvoreno 50 metara ulice Kralja Milana...

niko nije kidnapovan ! porusili ljudi "objekte" i otisli da se ocesljaju :D...da li si video objekte pre rusenja i kad? znas li na sta je to ustvari licilo, veci deo Hercegovacke ? na ruglo i bedan vasar iz 60-tih...
50m Kralja Milana ali izmedju zile kucavice (Kneza Milosa) i bitne saobracajnice (Resavska) nije isto sto i Hercegovacka koja nije videla pesakao osim nekolicine iz autobusa 860

Back