Rekonstrukcija centra grada

Mnogo losih stvari je pocelo tako nekako... sa malim do podnosljivim incidentom / bezakonjem. Par godina kasnije to moze da bude otvoreno divljastvo.

U svakom slucaju, sta bude za godinu-dve-pet tu niklo - taj je imao interes da staro srusi u 2 ujutru.

Platine ti si ozbiljan covek , da li stvarno mislis da neko u 21om veku preko noci sravni deo ulice na "znam te znas me" ?
da li svarno verujes da ti lokali u Hercegovackoj nisu bili godinama "na spisku za odstrel" jer su po meni bili na divljaka izgradjeni. ono na sta su licili nema sanse da su imali gradjevinsku dozvolu.

sto posto rusi i gradi Mako - Karic - Milosevic - Engenering corporation :mrgreen:

Platine ti si ozbiljan covek , da li stvarno mislis da neko u 21om veku preko noci sravni deo ulice na "znam te znas me" ?
da li svarno verujes da ti lokali u Hercegovackoj nisu bili godinama "na spisku za odstrel" jer su po meni bili na divljaka izgradjeni. ono na sta su licili nema sanse da su imali gradjevinsku dozvolu.

sto posto rusi i gradi Mako - Karic - Milosevic - Engenering corporation :mrgreen:

Ne sporim da zakupci ili sta su vec mogu da se prave naivni i da ce tzv. novinari hteti od toga da naprave pricu. Ali neki red se ipak zna.
Sa normalnim uslovima se radi u podne i sa papirom (i pomocu policije ako treba) a svakako bez pokrivanja lica. To je razlika... a neki bager ce uvek da se nadje.

...steta tu ide samo za budzet i one mucenike koji su radili za minimalac i baksis...
daleko smo mi od uredjene drzave necemo SAMI SEBE da promenimo a hocemo sistem :(

Naravno.
Zato Svajcarci jesu toliko bolji od nas.
Ne zbog DNK, nego zato sto su svesni da ce svaka glupost da bude surovo kaznjena.

Oni su svesni da prvo moras nesto da napravis pa da posle koristis. Mi uopste nismo ni svesni toga.

znam iz prve ruke da su nam zakoni preslikani kao recimo u nemcakoj ALI problem je sudstvo!
murija odradi posao za peticu ali ovi im hebu majku kao da ne rade za narod vec kao drzava u drzavi...

najveci je problem sto mi sami sebe NECEMO da menjamo na bolje samo se ugledamo na shabane...a evo kako se to resava :D

setamo ja i cerka od 3.5god, ja je stalno ucim da ko god baci papir na ulicu je SHABAN jer prlja blok i grad i srbiju...elem setamo i neka zena baci papiric i moja cera ko iz topa "tata a jel i teta shaban ako ovako prlja"?
- naravno cero..."gospodji" je trebalo citavih tri sekunde da pocrveni i dve da se sagne i isti baci u kantu koja je na tri metra odatle...e tako se to radi .... nabijati im na nos da su shabani jer zalosno je da znaju da rade glupu stvar ali je ipak rade jer svi to rade...

sto bi rekao Forest Gump "stupid is who stupid does" :mrgreen:

znam iz prve ruke da su nam zakoni preslikani kao recimo u nemcakoj ALI problem je sudstvo!
murija odradi posao za peticu ali ovi im hebu majku kao da ne rade za narod vec kao drzava u drzavi...

najveci je problem sto mi sami sebe NECEMO da menjamo na bolje samo se ugledamo na shabane...a evo kako se to resava :D

setamo ja i cerka od 3.5god, ja je stalno ucim da ko god baci papir na ulicu je SHABAN jer prlja blok i grad i srbiju...elem setamo i neka zena baci papiric i moja cera ko iz topa "tata a jel i teta shaban ako ovako prlja"?
- naravno cero..."gospodji" je trebalo citavih tri sekunde da pocrveni i dve da se sagne i isti baci u kantu koja je na tri metra odatle...e tako se to radi .... nabijati im na nos da su shabani jer zalosno je da znaju da rade glupu stvar ali je ipak rade jer svi to rade...

Sasvim tacno, nazalost.

smisli nesto za one sto ne kupe kaku za ljubimcima

Krenula je rekonstrukcija punom parom.

Fantomka.jpg

Garaža "Obilićev venac" u Beogradu od danas pa u narednih pet meseci biće zatvorena zbog radova na rekonstrukciji i nadogradnji,a po završetku imaće više od 800 mesta za parkiranje, za trećinu više nego sada.
Radovi na rekonstrukciji garaže počeli su u aprilu, a sada se nastavljaju armiranjem betonskih ploča, postavljanjem antikorozivne zaštite i sanacijom konstrukcija na svim nivoima, od prizemlja u Ulici Obilićev venac do krova.
Direktor JKP "Parking servis" Andrija Čupković rekao je ranije da će garaža po završetku sanacije i nadogradnje imati 20.000 kvadrata i potpuno novu savremenu fasadu.
"Posle nadogradnje garaža će imati 16 polunivoa, a dobiće i lift za korisnike, koji do sada nije imala. Biće postavljeni i solarni paneli, preko kojih će se snabdevati strujom, uvodimo i potpuno novu, štedljivu rasvetu, a biće postavljena i tri punjača za električne automobile", rekao je Čupković.
Garaža će dobiti i novu fasadu tako da u narednih 15 godina neće biti potrebe za novim ulaganjima, naveo je on.Po završetku radova i otvaranju garaže, postojaće samo ulaz iz Ulice maršala Birjuzova, dok će ulica Obilićev venac ubuduće biti deo pešačke zone.
Iz Parking servisa apelovali su na građane da budu srpljivi i podsećaju da se u blizini nalazi garaža "Zeleni venac", koja raspolaže sa 304 parking mesta, te parkiralište "Donji grad" u Karađorđevoj ulici, koje ima 392 mesta.
U ovom delu Beograda, vozačima je na raspolaganju i garaža "Pionirski park" sa 472 parking mesta, kao i "Masarikova".Garaža "Obilićev venac" izgrađena je davne 1975. godine, tri godine kasnije je prvi put nadograđena i 40 godina nije bilo značajnijih ulaganja u investiciono održavanje ovog objekta.
http://www.kurir.rs/vesti/beograd/z...cinju-danas-i-trajace-5-meseci-clanak-2344101

ovako je sada
garaza.jpg

ovako ce da bude

parkiraliste-na-obilicevom-vencu.jpg

BG: Centar dobio novi trg, gotovo popločavanje
Beograd -- Rekonstrukcija dela Zmaj Jovine ulice u centru Beograda završena je i plato ispred Pošte, od Ulice Vase Čarapića do Čika Ljubine, od danas je deo pešačke zone.

117103190557bd92be4eb9b138017419_w640.jpg

Foto: Grad Beograd​

Gradski urbanista Milutin Folić rekao je da je to deo pešačke zone na čijem se proširenju radi i podsetio da je završeno popločavanje Ulice Vuka Karadžića i platoa kod Crvenog petla.
"Popločavanjem Zmaj Jovine ulice, popravljen je i deo Čika Ljubine ulice, tako da sa tri drveta i novim klupama ovaj deo šetališta postaje manji trg", rekao je Folić.
175925105957bd92be5c1d7563814780_w640.jpg

Foto: Grad Beograd​
Po njegovim rečima, sledi popločavanje dela Obilićevog venca, Sremske i Ulice maršala Birjuzova, gde će biti zabranjeno parkiranje.

"Kroz ove projekte menjamo hijerarhiju u saobraćaju, a prioritet imaju pešaci, biciklisti, GSP, pa tek onda automobili", istakao je Folić i najavio da će se u septembru nastaviti rekonstrukcija Kosančićevog venca.
"Na taj način pešačka zona Knez Mihailove ulice dobiće četiri funkcionalne celine, a turistima i pešacima biće omogućeno spuštanje do reke, preko Karađorđeve ulice, na Savsko šetalište", rekao je Folić.

On je dodao da je u toku izrada planova primarne mreže biciklističkih staza u centru grada.

- - - - - - - - - -

Proširena pešačka zona u centru Beograda

ZmajjovinaG1.jpg

Rekonstrukcija dela Zmaj Jovine ulice u centru Beograda završena je i plato ispred Pošte, od Ulice Vase Čarapića do Čika Ljubine, od danas je deo pešačke zone.
Gradski urbanista Milutin Folić rekao je da je to deo pešačke zone na čijem se proširenju radi i podsetio da je završeno popločavanje Ulice Vuka Karadžića i platoa Kod Crvenog petla.
"Popločavanjem Zmaj Jovine ulice, popravljen je i deo Čika Ljubine ulice, tako da sa tri drveta i novim klupama ovaj deo šetališta postaje manji trg", rekao je Folić.
Prema njegovim rečima, sledi popločavanje dela Obilićevog venca, Sremske i Ulice maršala Birjuzova gde će biti zabranjeno parkiranje.
"Kroz ove projekte menjamo hijerarhiju u saobraćaju, a prioritet imaju pešaci, biciklisti, GSP, pa tek onda automobili", istakao je Folić i najavio da će se septembra nastaviti rekonstrukcija Kosančićevog venca.
"Na taj način pešačka zona Knez Mihailove ulice dobiće četiri funkcionalne celine, a turistima i pešacima biće omogućeo spuštanje do reke, preko Karađorđeve ulice, na Savsko šetalište", rekao je Folić.
Stari deo Beograda trebalo bi, kako je rečeno, naredne godine da dobije nekoliko desetina kilometara biciklističkih staza, predviđeno je planom za primarnu mrežu biciklističkih staza u centru grada, na kojima rade nadležni u Sekretarijatu za saobraćaj.
Taj plan bi, prema rečima glavnog gradskog urbaniste Milutina Folića, trebalo da bude gotov do kraja godine.

Kreće obnova tramvajskog mosta, BG metropola/FOTO

Beograd -- Rekonstrukcija tramvajskog mosta, koja podrazumeva izgradnju konstrukcije za pešake, povezaće levu i desnu obalu Save, počeće sredinom 2017. godine.

Obnova tramvajskog mosta, izgradnja gondole i pasarele, uz novi park na Ušću sa planetarijumom i akvarijumom, samo su deo planova koji će od Beograda u naredne tri godine napraviti savremenu evropsku metropolu, kaže gradonačelnik Siniša Mali.
U planu su, navodi on u razgovoru za Tanjug, obnova Knez Mihailove ulice, izgradnja gondole između Kalemegdana i novog parka na Ušću, koji će imati sportske terene, planetarijum, akvarijum, mini akva park, luna park, teretane, kao i rekonstrukcija tramvajskog mosta na Savi, koji će imati deo za pešake i bicikliste.

"“Na taj način spustićemo Beograd na reke i ponudićemo Beograđanima, ali i turistima, nova mesta za razonodu, odmor i uživanje. To je tendencija svih velikih gradova u svetu, što više zelenih površina, razonode za mlade, atrakcija za turiste", kaže Mali.

Foto: Beoinfo​
Prema njegovim rečima, izgradnja gondole trebalo bi da počne u septembru ili oktobru naredne godine, dok će do kraja ove biće završen projekat parka "Ušće", koji će u potpunosti biti posvećen deci i omladini.

Mali kaže da će u septembru sledeće godine početi rekonstrukcija tramvajskog mosta preko Save, tako da će imati po dve saobraćajne trake u oba smera, dve trake za tramvaje, pešački i biciklistički deo, zelene površine i prostor za odmor i relaksaciju.

Gradonačelnik navodi da Beograd želi da napravi najlepši most u ovom delu Evrope, te naglašava da su na tom projektu angažovane najbolje arhitekte iz SAD.

125787553857d804baa894d515814887_w640.jpg

"Zamislite sliku modernog Beograda - u roku od tri godine šetaćete Knez Mihailovom ulicom koja će biti mnogo lepa, uži ceo centar grada biće pešačka zona, od Kalemegdana idete gondolom do tržnog centra Ušće i parka koji će biti potpuno drugačiji, a onda pešačkim mostom pređete na Savsku promenadu, od koje desno možete da idete do Ade Ciganlije, a levo do 25. maja", objašnjava Mali “viziju Beograda na obe reke”.

Na pitanje ima li grad novca za te projekte, Mali odgovara da se sve radi uz podršku Vlade i premijera, te da će se finansirati iz budzeta grada, države i kreditnih linija EBRD.

"Grad ima novca, nešto smo uštedeli, nešto ćemo iskoristiti iz kreditnih linija Evropske banke za obnovu i razvoj, deo ćemo dobiti od Vlade. Zajedno menjamo Beograd", ističe Mali.

On dodaje da mnogi gradovi u svetu, poput Teherana u kojem je nedavno boravio u zvaničnoj poseti, imaju projekte i ideje koje bi Beograd mogao da preuzme.

Jedan od takvih projekata je i “Most prirode”, koji povezuje dva velika parka u glavnom gradu Irana, a čija je ideja ne samo da “odvede” ljude s jedne strane na drugu, već i da ih “zadrži” da uživaju na mostu sa kojeg se pruža prelep pogled na grad.

Teheranski “Most prirode” ima tri nivoa, od kojih je jedan za kafiće, drugi za šetanje, trčanje i vožnju bicikla, a treći je platforma sa koje se pruža pogled na autoput i deo grada sa jedne strane, te na planinu Alborz koja se uzdiže iznad Teherana s druge.

"Teheran nema reku, ima auto-put ispod mosta, pa taj kraj izgleda fantastično. Zamislite naš most i reku Savu ispod nje, to će biti prelepo", kaže gradonačelnik.

Gradski arhitekta Milutin Folić kaže da je rekonstrukcijom tramvajskog mosta kod autobuske stanice predviđeno da most dobije poseban deo za pešački i biciklistički saobraćaj sa zelenim površinama, klupama za sedenje.

“Primer nečeg sličnog je čuveni 'High Line' park u Njujorku, nekada železnička pruga, sada pretvorena u šetalište, koja je danas možda najveća atrakcija u tom gradu”, navodi Folić za Tanjug.

On kaže da je u planu i rekonstrukcija starog železničkog mosta u pešački i biciklistički most, koji će ponuditi razne sadržaje.

sve je ovo lepo i fino zvuci samo cak ni pesacka staza na brankovom mostu nije sanirana godinama vec stoji zica koja blokira prolaz a prica se o novim reksonstrukcijama drugih mostova.

Ja ne znam šta je to posebno urađeno u Čika Ljubinoj osim što je na ulazu iz Vasine postavljena betonska žardinjera a na desnoj strani u pravcu trga postavljena traka i upozorenje PADA FASADA

- - - - - - - - - -

Videla sam da je preoran Kosančićev venac, šta li će sa njim biti?

Proširuju se Makedonska i Kolarčeva ulica

Urbanistička ofanziva: Uređenje srca Beograda je u toku. Sada se radi na uređenju Obilićevog venca koji će biti pretvoren u pešačku zonu, a potom sledi ono glavno - tri trga: Trga Republike, Trga Slavija i Trga Nikole Pašića.

Vozači će biti "proterani" sa Trga Republike, a tim centralnim ulicama će zagospodariti pešaci.
Međutim, nauštrb pešaka, za četvorotočkaše će biti proširene Makedonska i Kolarčeva ulica, gde je po planu da se širokom trotoarima dodelu uloga saobraćajnice.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je raspisala juče tender za izvođača tehničke dokumentacije za uređenje Trga Republike. Zainteresovani projektanti imaju rok da se jave na poziv do 2. novembra, a planirano je da posao završe u roku od 10 dana od uvođenja u posao, pišu "Večernje novosti."
Prema zahtevima u konkursnoj dokumentaciji, projektnim rešenjima potrebno je stvoriti preduslovce za uklanjanje svog kolskog saobraćaja sa Trga Republike, osim javnog.

Trg je planiran kao pešačka zona na kojoj će se nalaziti stajališta javnog gradskog prevoza. Ovde je takođe predvišeno i kretanje biciklista. Površine namenjene samo pešacima biće urađene od kamenih ploča debljine 10 centimetara, a prostor će biti popoločan po ugledu na Knez Mihilovu.

"Prema potezu Kolarčeva – Makedonska trg se proširuje na deo postojeće trase Kolarčeve. Deo širokog trotoara ispred obejkta uz saobraćajnicu se pretvara u kolovoz i preuzima funkciju saobraćajnice”, navodi se u javnom pozivu.
S obzirom na to da se deo Makedonske, od Trga Republike do Dečanske, proširuje za jednu saobraćajnu traku i da novoprojektovano rešenje treba da ima po dve saobraćajne trake po smeru, predviđena širina kolovoza je 12 metara.

KAKO ĆE IĆI JAVNI PREVOZ...
Studijom izvodljivosti proširenja zone Knez Mihailove ulice predviđeno je kretanje trolejbusa i autobusa preko popločanog trga.

Javni oprevoz koji na trg stiže Kolarčevom i Makedonskom, spuštao bi se Francuskom prema Dunavskoj, do novog trolejbusko-autobuskog terminusa, prekoputa postojeće garaže GSP. Ostali saobraćaj iz Kolarčeve bi se usmeravao ka Makedonskoj do raskrsnice sa Dečanskom, gde bi ulazio u pravac Braće Jugovića, pa dalje desno u Francusku ka dunavskoj padini.
Javni prevoz bi se na trg peo kod uliva Makedonske na Trg Republike, koristeći delimično trasu sadašnje saobraćajnice i ulivao u Francusku pored Narodnog pozorišta.

Zelena oaza uz Kolarčevu ulicu

Ozelenjavanje čitavog prostora na Trgu republike planira se zadržavanje postojećih stabala ispred Narodnog muzeja, dok će ostala stabla biti uklonjena i ukoliko bude moguće, presađena na druge lokacije. Novi drvoredi su planirani na rubu pešačkog trga uz Kolarčevu ulicu.

Proširuju se Makedonska i Kolarčeva ulica

Urbanistička ofanziva: Uređenje srca Beograda je u toku. Sada se radi na uređenju Obilićevog venca koji će biti pretvoren u pešačku zonu, a potom sledi ono glavno - tri trga: Trga Republike, Trga Slavija i Trga Nikole Pašića.

Vozači će biti "proterani" sa Trga Republike, a tim centralnim ulicama će zagospodariti pešaci.
Međutim, nauštrb pešaka, za četvorotočkaše će biti proširene Makedonska i Kolarčeva ulica, gde je po planu da se širokom trotoarima dodelu uloga saobraćajnice.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je raspisala juče tender za izvođača tehničke dokumentacije za uređenje Trga Republike. Zainteresovani projektanti imaju rok da se jave na poziv do 2. novembra, a planirano je da posao završe u roku od 10 dana od uvođenja u posao, pišu "Večernje novosti."
Prema zahtevima u konkursnoj dokumentaciji, projektnim rešenjima potrebno je stvoriti preduslovce za uklanjanje svog kolskog saobraćaja sa Trga Republike, osim javnog.

Trg je planiran kao pešačka zona na kojoj će se nalaziti stajališta javnog gradskog prevoza. Ovde je takođe predvišeno i kretanje biciklista. Površine namenjene samo pešacima biće urađene od kamenih ploča debljine 10 centimetara, a prostor će biti popoločan po ugledu na Knez Mihilovu.

"Prema potezu Kolarčeva – Makedonska trg se proširuje na deo postojeće trase Kolarčeve. Deo širokog trotoara ispred obejkta uz saobraćajnicu se pretvara u kolovoz i preuzima funkciju saobraćajnice”, navodi se u javnom pozivu.
S obzirom na to da se deo Makedonske, od Trga Republike do Dečanske, proširuje za jednu saobraćajnu traku i da novoprojektovano rešenje treba da ima po dve saobraćajne trake po smeru, predviđena širina kolovoza je 12 metara.

KAKO ĆE IĆI JAVNI PREVOZ...
Studijom izvodljivosti proširenja zone Knez Mihailove ulice predviđeno je kretanje trolejbusa i autobusa preko popločanog trga.

Javni oprevoz koji na trg stiže Kolarčevom i Makedonskom, spuštao bi se Francuskom prema Dunavskoj, do novog trolejbusko-autobuskog terminusa, prekoputa postojeće garaže GSP. Ostali saobraćaj iz Kolarčeve bi se usmeravao ka Makedonskoj do raskrsnice sa Dečanskom, gde bi ulazio u pravac Braće Jugovića, pa dalje desno u Francusku ka dunavskoj padini.
Javni prevoz bi se na trg peo kod uliva Makedonske na Trg Republike, koristeći delimično trasu sadašnje saobraćajnice i ulivao u Francusku pored Narodnog pozorišta.

Zelena oaza uz Kolarčevu ulicu

Ozelenjavanje čitavog prostora na Trgu republike planira se zadržavanje postojećih stabala ispred Narodnog muzeja, dok će ostala stabla biti uklonjena i ukoliko bude moguće, presađena na druge lokacije. Novi drvoredi su planirani na rubu pešačkog trga uz Kolarčevu ulicu.

Dakle, pesacka zona kroz koju ce prolaziti javni saobracaj. Pesacka zona sa javnim saobracajem.
Prosirenje tramvajskog mosta na dve trake kroz koje ce se pojacani saobracaj slivati na zeleznicku stanicu cije ulice nisu prosirene.
Prosirenje Makedonske i Kolarceve iz kojih ce se pojacani saobracaj ulivati u ex 29. novembra koja nije prosirena i Decansku i HIlandarsku koje nisu prosirene.
Pretvaranje jedinstvene celine parka Usce, koja je inace pod zastitom, u zabavni park.
Beograd da se spusti na reke? Zar to nece postici Beograd na vodi?

Zasto ne dodju Nemci da nas okupiraju. Ili Japanci. Ili Rumuni. Anyfuckingone.

Jedina svetla tacka jeste da od sveg tog upropastavanja nece biti nista, samo sarena laza za neobrazovane.

Back