Rekonstrukcija centra grada

Rekonstrukcija Kaleniceve pijace trajace 2 godine.. i ovako ce da izgleda

IMG-20160402-WA0001.jpg

Stari Kalenic
Ovako izgleda i danas samo sto su tezge opkoljene kontejnerima- prodavnicama
Nadam se samo da nece da diraju one kamene ploce u starom delu...

IMG-20160402-WA0002.jpg

http://www.telegraf.rs/vesti/beograd/2076815-ekskluzivno-ovako-ce-izgledati-nova-kalenic-pijaca-foto

...... svejedno, biće poslovna grada iznad, pijačna uprava, a možda čak i neko parking mesto, tamo gde je skalamerija od garaže sada.... Ne znam šta da mislim.. Ja sam se nekako navikao na Kalenac, a u suštini, kad se gleda vako, Zelenjak je i dobro prošao, ostala je ta vizura sa kupolom i sve...

Mislim na ove kamene ploce ali izgleda da ih nece dirati..
kalenic04.jpg

iako postoji prica da je Kalenic poplocan kamenim spomenicima sa nekadasnjeg starog groblja, danasnji Tasmajdan, koje je prakticno satrto
Ne verujem u to i ne mogu da pronadjem zvanican podatak

Tu bi nasa Milunka sigurna sam imala neki podatak

Najveca i najpoznatija beogradska pijaca Kalenic , smestena je u sredistu najmanje gradske opstine Vracar.
Nalazi se na uglu ulica Njegoseva i Maksima Gorkog.

Izgradjena je 1926. godine i to na Kalenica guvnu - parceli koja je bila jedna od brojnih zaduzbina Vlajka Kalenica, trgovca i dobrotvora. Vlajko Kalenic bio je veoma imucan, ali i veoma skroman i vredan covek koji je veći deo svog imanja zavestao svojoj zemlji. Nakon njegove smrti, na delu njegove zemlje, Kalenica guvnu, izgradjena je pijaca koja i danas nosi njegovo ime. Vlajko Kalenic je imanje nasledio od svog oca, papudzije po zanimanju. I danas se odrzala tradicija da se prodajno mesto na pijaci Kalenic prenosi sa oca na sina. Svu svoju imovinu Vlajko Kalenic zaveštao je 1907. godine u dobrotvorne svrhe u vidu„Fonda Vlajka Kalenica obućara i ekonoma iz Beograda“
6.aprila 1941.g.bombardovana je i Kalenic pijaca

Vreme je i bilo da se posle 90 godina rekonstruise
.

ovakve nastresnice vec postavljaju za pocetak u delu gde je prodaja cveca i rasada

slika iz kurira

goran-vesic-kalenic-pijaca-rekonstrukcija-foto-beoinfo-1458993308-872703.jpg

Mislim na ove kamene ploce ali izgleda da ih nece dirati..
kalenic04.jpg

iako postoji prica da je Kalenic poplocan kamenim spomenicima sa nekadasnjeg starog groblja, danasnji Tasmajdan, koje je prakticno satrto
Ne verujem u to i ne mogu da pronadjem zvanican podatak

Tu bi nasa Milunka sigurna sam imala neki podatak

Najveca i najpoznatija beogradska pijaca Kalenic , smestena je u sredistu najmanje gradske opstine Vracar.
Nalazi se na uglu ulica Njegoseva i Maksima Gorkog.

Izgradjena je 1926. godine i to na Kalenica guvnu - parceli koja je bila jedna od brojnih zaduzbina Vlajka Kalenica, trgovca i dobrotvora. Vlajko Kalenic bio je veoma imucan, ali i veoma skroman i vredan covek koji je veći deo svog imanja zavestao svojoj zemlji. Nakon njegove smrti, na delu njegove zemlje, Kalenica guvnu, izgradjena je pijaca koja i danas nosi njegovo ime. Vlajko Kalenic je imanje nasledio od svog oca, papudzije po zanimanju. I danas se odrzala tradicija da se prodajno mesto na pijaci Kalenic prenosi sa oca na sina. Svu svoju imovinu Vlajko Kalenic zaveštao je 1907. godine u dobrotvorne svrhe u vidu„Fonda Vlajka Kalenica obućara i ekonoma iz Beograda“
6.aprila 1941.g.bombardovana je i Kalenic pijaca

Vreme je i bilo da se posle 90 godina rekonstruise
.

ovakve nastresnice vec postavljaju za pocetak u delu gde je prodaja cveca i rasada

slika iz kurira

goran-vesic-kalenic-pijaca-rekonstrukcija-foto-beoinfo-1458993308-872703.jpg

Плоче с Каленића су изворно"калдрма", али нешто финије израђена. Дакле, нису од надгробних плоча.

Првобитно су биле на ондашњем Цариградском друму/потоњој Фишегџијској чаршији, данашњем Булевару краља Александра... Види се и по њиховој уједначености...

Плоче с Каленића су изворно"калдрма", али нешто финије израђена. Дакле, нису од надгробних плоча.

Првобитно су биле на ондашњем Цариградском друму/потоњој Фишегџијској чаршији, данашњем Булевару краља Александра... Види се и по њиховој уједначености...

Hvala Milunka, ti si enciklopedija kada je Beograd u pitanju...

- - - - - - - - - -

Milunka

jos jedno pitanje vezano za te kamene ploce..ja to nisam videla i ne znam

kazu da se u stazama oko crkve Sv.Marka na Tasmajdanu mogu videti delovi kamenih ploca sa delovima teksta

da li si ti to videla i znas za to

Hvala Milunka, ti si enciklopedija kada je Beograd u pitanju...

- - - - - - - - - -

Milunka

jos jedno pitanje vezano za te kamene ploce..ja to nisam videla i ne znam

kazu da se u stazama oko crkve Sv.Marka na Tasmajdanu mogu videti delovi kamenih ploca sa delovima teksta

da li si ti to videla i znas za to
Молим, нема на чему. :)

За плоче у стазама око цркве св. Марка, и ја сам то негде читала, али својим очима нисам видела, иако сам тражила. Но, те плоче су неправилне, и разних боја, те би могло бити делом и од надгробних,окренутих лицем на доле. Оно што је сигурно, да испод парка и даље има доста гробова, делова плоча, па и земних остатака људи... Неке плоче су "изрониле" приликом разних реконструкција и рашчишћавања тога простора, и потом парка, а богме, и делови костију...

Делови натписа се виде на плочама које су уграђене у стазу степеница на Калварији у Земуну, то сам и сама видела и снимила, баш недавно.

Beograd dobio oazu - zelenog "Crvenog petla" FOTO

Beograd -- Rekonstruisani plato kod "Crvenog petla" u centru Beograda, danas je zvanično otvoren.

16215915495709114d4951b250461004_w640.jpg

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je taj plato danas postao pravi trg, koji je predat građanima i posebno deci Beograda.
"Umesto automobila imamo prelepu fontanu, mesto gde građani mogu da provode vreme, da se odmaraju. Imamo pravu novu zelenu oazu", rekao je Mali.
6329553795709114d8d1d5017259355_w640.jpg

Foto: Beoinfo​
Mali je podsetio da je obnova platoa deo projekta pretvaranja centra grada u pešačku zonu.

12120989175709114ddd9a9618995505_w640.jpg

Trg kod "Crvenog petla" je dobio svoj konačni oblik po završetku radova na popločavanju, postavljanju klupa i postavljanju petla od crvenog granita na vrh nove česme, koja je izgrađena od belog mermera.

15088965395709114e3769d303975651_w640.jpg

Radovi na obnovi su u toku u Zmaj Jovinoj ulici, a u narednih par meseci trebalo bi da počnu i radovi na Obilićevom vencu.

"To su novine kojima želimo da promenimo izgled grada, da ga vratimo pešacima, biciklistima, deci", rekao je Mali.

7150450085709114e7034f496055583_w640.jpg

Foto. Beoinfo​
Gradonačelnik je najavio i uređenje beogradskih fasada i precizirao da je predviđeno da se ove godine sredi njih 66.

Upitan koliko će trajati pretvaranje užeg centra grada u pešačku zonu, Mali je rekao da će kompletan projekat biti realizovan u narednih tri do pet godina.

Kako je objasnio, pretvaranje ulica u pešačke zone mora da prati izgradnja nekoliko podzemnih garaža, kako bi vlasnici imali gde da parkiraju svoje automobile.

1935375135709114eb2352165829941_w640.jpg

Plato ispred "Crvenog petla" je sada popločana celina oplemenjena postavljanjem 11 fiksnih i sedam mobilnih žardinjera.

Na platou, na uglu Ulica Gračaničke i Cara Lazara, izgrađene su dve nove zelene površine na kojima su posađena stabla crvenolisnog javora i hrasta.

plato_pevac_mondo_stefan_stojanovic_32.jpg

plato-pevac-mondo-stefan-stojanovic-22.jpg

plato-pevac-mondo-stefan-stojanovic-25.jpg

A sta je pre bio "Crveni petao"? Nesto nemam utisak da je petao bio samo na fontani i pre 100 godina. Ubadaju u oci okolne neuredne fasade i kojekakvi bezvezni kafici, prodavnice svakojake mode itd.

- - - - - - - - - -

Meni ova bela fontana -cesma..bode oci i nigde klupe nema
Nadam se da nece i ovu oazu :) popravljati od fusa za par meseci kao Cvetni trg

Ja ne sumnjam. Ako je sada kisa prosla, videcemo u septembru.

Ksenija Bulatović, idejni tvorac projekta koji je upropastio Cvetni trg, diplomirala je arhitekturu na Megatrendu. Pametnom dosta.

Upropašten ekosistem na Adi zbog besmislenog mosta.
Upropašten Bulevar sečom platana.
Upropaštena Vojvode Stepe.
Upropašten Cvetni trg.
Upropašten plato kod Pevca.
Upropastiće Slaviju.
Neka se pripremi Pionirski park, čije je upropaštavanje planirano za sledeću godinu.

Postavljanje ovog video klipa nema nikakve veze sa napred iznešenim. Prosto sam se setio odličnog benda i odlične pesme.

Шта рећи за фонтану код Техничког факултета - преко пута Вука...Лепо урађена, све ок, али стиснута између две зидане жардињере и без иједне клупе на коју би се могло сести.

Back