Џорџи
Srebrna tastatura
- Poruka
- 238.957
napravice lepsu i stariju
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Плоче с Каленића су изворно"калдрма", али нешто финије израђена. Дакле, нису од надгробних плоча.Mislim na ove kamene ploce ali izgleda da ih nece dirati..
![]()
iako postoji prica da je Kalenic poplocan kamenim spomenicima sa nekadasnjeg starog groblja, danasnji Tasmajdan, koje je prakticno satrto
Ne verujem u to i ne mogu da pronadjem zvanican podatak
Tu bi nasa Milunka sigurna sam imala neki podatak
Najveca i najpoznatija beogradska pijaca Kalenic , smestena je u sredistu najmanje gradske opstine Vracar.
Nalazi se na uglu ulica Njegoseva i Maksima Gorkog.
Izgradjena je 1926. godine i to na Kalenica guvnu - parceli koja je bila jedna od brojnih zaduzbina Vlajka Kalenica, trgovca i dobrotvora. Vlajko Kalenic bio je veoma imucan, ali i veoma skroman i vredan covek koji je veći deo svog imanja zavestao svojoj zemlji. Nakon njegove smrti, na delu njegove zemlje, Kalenica guvnu, izgradjena je pijaca koja i danas nosi njegovo ime. Vlajko Kalenic je imanje nasledio od svog oca, papudzije po zanimanju. I danas se odrzala tradicija da se prodajno mesto na pijaci Kalenic prenosi sa oca na sina. Svu svoju imovinu Vlajko Kalenic zaveštao je 1907. godine u dobrotvorne svrhe u vidu„Fonda Vlajka Kalenica obućara i ekonoma iz Beograda“
6.aprila 1941.g.bombardovana je i Kalenic pijaca
Vreme je i bilo da se posle 90 godina rekonstruise.
ovakve nastresnice vec postavljaju za pocetak u delu gde je prodaja cveca i rasada
slika iz kurira
![]()
Плоче с Каленића су изворно"калдрма", али нешто финије израђена. Дакле, нису од надгробних плоча.
Првобитно су биле на ондашњем Цариградском друму/потоњој Фишегџијској чаршији, данашњем Булевару краља Александра... Види се и по њиховој уједначености...
Молим, нема на чему.Hvala Milunka, ti si enciklopedija kada je Beograd u pitanju...
- - - - - - - - - -
Milunka
jos jedno pitanje vezano za te kamene ploce..ja to nisam videla i ne znam
kazu da se u stazama oko crkve Sv.Marka na Tasmajdanu mogu videti delovi kamenih ploca sa delovima teksta
da li si ti to videla i znas za to

Делови натписа се виде на плочама које су уграђене у стазу степеница на Калварији у Земуну, то сам и сама видела и снимила, баш недавно.

popravljati od fusa za par meseci kao Cvetni trgMeni ova bela fontana -cesma..bode oci i nigde klupe nema
Nadam se da nece i ovu oazupopravljati od fusa za par meseci kao Cvetni trg

Za Slaviju ne razumem onaj vodoskok-fontanu koju predlazu u kruznom toku,a kojoj ne moze da se pridje..![]()
Za Slaviju ne razumem onaj vodoskok-fontanu koju predlazu u kruznom toku,a kojoj ne moze da se pridje..![]()