Referendum o Dubrovniku?

Pa nisu vlasi romani. To je jedinstven etnikum. Već homogenizovan.

Postoje prvi turski popisi sve sa imenima tih ljudi. Naprimer, za Kliški sandžak 1550. Sve tipično srpska. Uglavnom ekavska imena. Čak i one koje turci zovu vlahima i za koje imaju poreske olakšice imaju naša slovenska imena.

Rekoh ti proseravanje vaših povijesničara.
Vlasi su poslavenjeni. Naravno da su 15. stoljeću imali imena koja se danas pripisuju Srbima, no imali su i prezimena koja nisu tipično srpska. Nisi napisao ništa novo, niti si dao argument u svoju korist.

O tome je pisao i, recimo, Sima Ćirković, a ne samo hrvatski povjesničari.

Ako bi bili slovenizirani onda tu nema šta da se priča. Svi smo poreklom Vlasi. Ali nije tako. To je primitivna - nenaučna konstrukcija koju su plasirali vaši ulubljeni povijesničari a vrte ustašoidi.

Istarski romanski vlahi su ostali neromanizirani. Gde je romanskih vlaha bilo drugde ostali su i oni. Kao po istočnoj srbiji. Pravo brisanje porekla dolazi s modernom "prosvetom".
Nismo svi Vlasi, čak vjerojatno ni većina onih koje danas nazivaju Vlajima u Hrvatskoj. To je novija konstrukcija.

@DalmatinacHR kaže da je potomak Šubića bribirskih.
i ja sam Aristotelov. Oću reći, svi mi imamo neke veze s davno živućim.

Ali ima dosta plemstva koje je istinski očuvalo nit. Plemstvo je moglo ravnopravno steći zemlju kod mletaka i ugara jer je imalo novca. Pratio sam lozu Kraljića koji su iz doline like naslili Krk. Mogu se povezati do 1500. npr. Prezime ima kontinuitet.

Vlasi su poslavenjeni. Naravno da su 15. stoljeću imali imena koja se danas pripisuju Srbima, no imali su i prezimena koja nisu tipično srpska. Nisi napisao ništa novo, niti si dao argument u svoju korist.

ima i na srpskoj strani majmuna. posebno kad prepisuju od rvatčina.

ogromna većina stanovništva nakon turske okupacije je čisto slovenska i čini jedinstven etnikum. plemstvo je uglavnom izbeglo ili je sasečeno. ostala raja.

od te reje mi današnji srbi, hrvati i muslimani vućemo poreklo. sve zavisi od toga u kojoj crkvi ili džamiji su naši preci završili.

Smiješno je kad se za imena iz starih dokumenata kaže danas da su srpska.
Kad se čitaju stari hrvatski dokumenti svi su puni tih imena koja su danas ostala dijelom samo kod Srba.
Samo treba znati da je to posljedica Tridentskog crkvenog sabora sa početka 16.st. gdje je došlo do reforme crkvene uprave i donesena međuostalim odluka da se umjesto narodnih imena katolicima daju crkvena imena svetaca ili biblijska imena, odluka o uvođenju matica i sl.

Nismo svi Vlasi, čak vjerojatno ni većina onih koje danas nazivaju Vlajima u Hrvatskoj. To je novija konstrukcija.
nisam ja kriv što fratri sistematski zatiru sposobnost razmišljanja kod svojih štićenika.

pokušaj izračunati broj baba i didova za 500, 1000 i 1500 godina unatrag. i videćeš da su ti dalji rod svi živući na ovim prostorima.

vlah je naziv za srednjovekovnog slobodnog seljaka ( mediternca) koji nije pripadnik feuda. kad ovako gledaš stvari shvatiš odmah da nismo svi vlaji ali da naši preci jesu bili.

Poslednja izmena:
Bili su Srbi i u srednjem v.
Postoje dokumenti (uglavnom sačuvani u Dubrovniku) o hercegovačkim vlaškim klanovima kao što su: Predojevići, Maleševci, Krasojevići, Kosače, Mirilovići, Burmazi, Hrabeni, Ugarci, Riđani, Nikšići, Drobnjaci itd. i oni su imali uglavnom srpska narodna imena. Postoje i nadgrobni spomenici koji potvrđuju isto.
To je malo vjerojatno kad car Dušan u svom zakoniku iz 14.st. pravi jasnu razliku između Srba i Vlaha, dapače čak zabranjuje međusobne brakove.

E budaletino, dok mu dovezu leba i mleka oni u Du pocrkaše ..

A tek da ga neko napadne , ne bi ga branili ni pola sata , ozbiljan, a ne performans sa zapaljenim gumama i upozorenjem da ne kreću dalje od svoje jazbine kao 90-tih
Aaaaaaaaaaaaaaahahaha. Dok ti razmišljaš o ratnim situacijama, Dubrovnik brsti pare od Game of Thrones. Dubrovnik je najjači grad u regionu. Turistička kasica prasica. Istorija Dubrovnika je slavnija od srpske na primer. Dubrovnik je imao više nezavisnih vekova od Srbije. A i postojanja.

Infantilno je da tako pričaš kao da nemaš pola mozga. Prosto treba priznati Dubrovniku status prelepog i istorijskog grada.

Ljudi su otišli napred 50 godina dok ti i dalje razmišljaš šta bi bilo kad bi Boško Buha napao zidine. E budalo jadnice.

nisam ja kriv što fratri sistematski zatiru sposobnost razmišljanja kod svojih štićenika.

pokušaj izračunati broj baba i didova za 500, 1000 i 1500 godina unatrag. i videćeš da su ti rod svi živući na ovim prostorima.

vlah je naziv srednjovekovnog slobodnog seljaka koji nije pripadnik feuda. kad ovako gledaš stvari shvatiš odma da nismo svi vlaji.
Broj predaka nema veze sa statusom ili pripadnosti nekom narodu.

To je malo vjerojatno kad car Dušan u svom zakoniku iz 14.st. pravi jasnu razliku između Srba i Vlaha, dapače čak zabranjuje međusobne brakove.
Između sebra i vlaha (2 socijalne kategorije ili kaste), ne između etnosa Srba i socijalne kategorije vlaha ili romanofonih Vlaha https://sr.wikipedia.org/wiki/Себри

Vlasi su bili u boljem položaju od sebara. Brakovima sa vlasima sebri su mogli preći u privilegovaniji vlaški status. Sebrima je u jednom momentu bilo zabranjeno da sklapaju brakove sa vlasima da plemstvo ne bi ostalo bez kmetova (sebara) koji su im obrađivali zemlju. Kad sebar zakonski pređe u vlaški status vlastelin je mogao samo da mu pljune pod prozor.

Broj predaka nema veze sa statusom ili pripadnosti nekom narodu.
a ima umišljenost?

naravno da ima. broj rodjačkih linija definiše tvoju pripadnost jednoj zajednici a ne to kako se osećš.

ono si što su tvoji preci.

a ovo po osećanju je nacistička podvala sledbenicima indoktrinjacije. ne možeš govoriti o svojoj pripadnbosti narodu ako ne poznaješ pripadnost svojih predaka nekom narodu.bolje ćuti.

Poslednja izmena:
Ne nego se Hrvatska aktivno trudi, tj. Hrvatsko vodstvo i lingvistika u suradnji sa akademskim krugom; da štokavština (ovo smeće od dijalekta kojim ja i ti sad pričamo i koji je tobože "Hrvatski književni" IAKO moj sigurno nije) izbriše doslovno SVE, čakavštinu, staroikavštinu, kajkavštinu.. SVE.

Štokavski VIRUS naprosto uspjeva uništiti sve. Širi se gore nego Korona ili velike boginje, a k tome još je i opasniji od njih.

P.S. Ovo sad kad sam nazvao štokavštinu smećem od dijalekta, bez uvrede srpskim forumašima ovdje, ovo je bilo namjenjeno isključivo Hrvatskoj štokavštini, jer to nije Hrvatski književni jezik.

To što su se neki izdajnici svega hrvatskoga u 19om stoljeću u Hrvatskom saboru sitili da NAMETNU I PROGLASE ŠTOKAVŠTINU kao "književni hrvatski" svim Hrvatima u ime eventualnog zbližavanja sa Srbima jednog dana, tim Hrvatskim parlamentarcima 19og stoljeća želim da gore u paklu vječnom, iako u pakao ne virujem.

Hrvati su do njihove odluke u 19om stoljeću pričali Čakavštinu (razne verzije), staroikavštinu i kajkavištinu: 3/4 Hrvata je tako pričalo, a samo 1/4 Hrvata je pričala Štokavskim virusom: BosanskoHercegovački Hrvati i Slavonski eventualno.

E sad evo tim VIRUSOM od dijalekta pričamo skoro svi.

Što mene briga da se ja sad s nekim posvađam oko ovoga kad sam ja ovo na fakultetu profesoru rekao pa me zamalo izbacija sa predavanja, ali nema odustajanja :), imam pravo na svoje mišljenje i istinu.

Ok, a kakav bi ti jezični standard na nivou Hrvatske?

Aaaaaaaaaaaaaaahahaha. Dok ti razmišljaš o ratnim situacijama, Dubrovnik brsti pare od Game of Thrones. Dubrovnik je najjači grad u regionu. Turistička kasica prasica. Istorija Dubrovnika je slavnija od srpske na primer. Dubrovnik je imao više nezavisnih vekova od Srbije. A i postojanja.

Infantilno je da tako pričaš kao da nemaš pola mozga. Prosto treba priznati Dubrovniku status prelepog i istorijskog grada.

Ljudi su otišli napred 50 godina dok ti i dalje razmišljaš šta bi bilo kad bi Boško Buha napao zidine. E budalo jadnice.

Ne samo o ratnim, već o vremenu koje dolazi , kada jedan svet hiperprodukcije polako odlazi

Sve što si napisao vrijedi daleko više za Srbiju i općenito za Srbe. Ne postoje gotovo nikakve društvene i kulturne, a vrlo često ni etničke veze između prečanskih Srba i Srba u Srbiji. Ista je stvar i sa Šopima, Torlacima i brojnim posrbljenim Vlasima i Cincarima koji do danas nisu savladali slavensku deklinaciju nego pričaju kao da su izašli iz crtića ("bio sam s Jovanu i djeca na planina"). Ista je stvar s jezikom. Da biste pomirili raznorodne elemente bez uske bliskosti dekretom ste sve proglasili za srpski jezik, i ekavicu, jekavicu, ikavicu, ijekavicu, novoštokavski, staroštokavski... Sve samo da sakrijete činjenicu da niste jedan narod, već da ste formirani odozgo uz pomoć pravoslavne Crkve i države. Ima vas crnomaljastih, plavih, raznih oblika i dezena, uopće ne sličite na jedan narod.
Poanta bi bila da je to sve jedna šuplja priča. Gledište gdje se pripadnici neke nacije doživljavaju kao prošireno pleme je odbačena još u ranom 19. stoljeću i u sociologiji i pravu i povijesti, bilo kojoj disciplini. To se može odnositi na grupu od parsto ljudi ali na naciju od 5-10 milijuna je suludo.

Car Trajan iz Hispanije kobajagi potomak nekih Rimljana, car Dioklecijan potomak lokalnog seljačine iz Salone, Septimije Sever Berber iz Leptis Magne, a svi Rimljani 100/100. Ali Srbi su iskonsko krvno bratstvo i svi smo mi nastali od Srba. Slušam već desetljećima istu priču i što su njima (ne svima naravno ali finom dijelu) nakalemili u tintare to je strašno. Ili barem strašno glupo. Albanci isto imaju slične fore, znam neke pekare iz Zagreba, potpuno ista priča, Iliri, velika Albanija i to. Kad čujem takvo što odma me spavanje uvati.

S druge strane, koliko je ljudi posvuda povjerovalo da će im ugraditi čip dok ih cijepe, ili će ih sterilizirati ništa me više ne čudi. Svijet ide u qurac.

Između sebra i vlaha (2 socijalne kategorije ili kaste), ne između etnosa Srba i socijalne kategorije vlaha ili romanofonih Vlaha https://sr.wikipedia.org/wiki/Себри

Vlasi su bili u boljem položaju od sebara. Brakovima sa vlasima sebri su mogli preći u privilegovaniji vlaški status. Sebrima je u jednom momentu bilo zabranjeno da sklapaju brakove sa vlasima da plemstvo ne bi ostalo bez kmetova (sebara) koji su im obrađivali zemlju. Kad sebar zakonski pređe u vlaški status vlastelin je mogao samo da mu pljune pod prozor.
Vlasi u tom zakoniku su isto kmetovi vezani za određenog gospodara, bolji status im je bio da nisu morali kopati zemlju. Sad zašto se zovu vlasi je valjda zbog sličnosti nomadskog života sa Vlasima.
Nešto slično kao britanski Cigani koji se tako zovu zbog sličnog nestalnog života na kolima kao pravi cigani.

Vlasi u tom zakoniku su isto kmetovi vezani za određenog gospodara, bolji status im je bio da nisu morali kopati zemlju. Sad zašto se zovu vlasi je valjda zbog sličnosti nomadskog života sa Vlasima.
Nešto slično kao britanski Cigani koji se tako zovu zbog sličnog nestalnog života na kolima kao pravi cigani.
Vlaški status je bio privilegovaniji od sebarskog i kasnije statusa raje u osmansko doba. Sebri i raja su bili poljoprivredno stanovništvo koje su srednkovekovni feudalci osnosno turski begovi mučili radom na njihovoj zemlji. Vlasi kao pokretno stanovništvo su plaćali stočarski porez - filiriju, a međuvremenu su imali dosta slobode.

Vlaški status je bio privilegovaniji od sebarskog i kasnije statusa raje u osmansko doba. Sebri i raja su bili poljoprivredno stanovništvo koje su srednkovekovni feudalci osnosno turski begovi mučili radom na njihovoj zemlji. Vlasi kao pokretno stanovništvo su plaćali stočarski porez - filiriju, a međuvremenu su imali dosta slobode.
Sloboda je bila u tome da su pazili i radili oko stoke, što je bio lakši posao od svakodnevne obrade zemlje ili drugih radova za gospodara.

Izmedju reči i pojma postoji ogromna razlika. reč je glasovna oznaka za pojam. a pojam je predstava o nečemu. treba znati da se pojmovi i reči menjaju vremenom te da iste reči nemaju kod svih zajednica ljudi isto značenje.

da bi smo mi današnji videli šta se krije iza neke stare reči moramo imati predstavu ondašnjih ljudi odnosno znati šta su oni pod tim podrazumevali.

ja sam se začudio kad mi je neki stariji splićanin rekao da sam vlaj. prvo sam mislio da tako zove srbe ali ispostavilo se da tako zove sve preko brda. ništa etničko. ništa versko. ništa socijalno. čisto kao primer značenja reči vlaj u starom splitu.

Izmedju reči i pojma postoji ogromna razlika. reč je glasovna oznaka za pojam. a pojam je predstava o nečemu. treba znati da se pojmovi i reči menjaju vremenom te da iste reči nemaju kod svih zajednica ljudi isto značenje.

da bi smo mi današnji videli šta se krije iza neke stare reči moramo imati predstavu ondašnjih ljudi odnosno znati šta su oni pod tim podrazumevali.

ja sam se začudio kad mi je neki stariji splićanin rekao da sam vlaj. prvo sam mislio da tako zove srbe ali ispostavilo se da tako zove sve preko brda. ništa etničko. ništa versko. čisto kao primer značenja reči vlaj u starog splićanina.
Naravno, pojmovi vremenom mijenjaju značenje od prvotnog ili se odnose na nešto drugo.
Sjećam se kako su za Jugoslavije zezali one koju su radili u Njemačkoj da su Jugošvabe. Sad bi netko za 200 godina koji nije upoznat sa situacijom to mogao poistovjetiti sa nekadašnjim podunavskim Švabama iz Jugoslavije.

ja sam se začudio kad mi je neki stariji splićanin rekao da sam vlaj. prvo sam mislio da tako zove srbe ali ispostavilo se da tako zove sve preko brda. ništa etničko. ništa versko. ništa socijalno. čisto kao primer značenja reči vlaj u starom splitu.
I u novom Splitu su Vlaji svi oni preko brda i oni koji se ne znaju ponašati u gradu.
Pusti zeca, ubij vlaja....

Back