Reci vizionara Zorana Djindjica !

Možda si u pravu kad kažeš da im ne treba pridavati toliki značaj i ignorisati ih. To je još jedna od stvari koja me uvek fascinirala kod Djikija, sa koliko je lakoće uspevao da izadje na kraj sa "glasnim i primitivnim" i da se pritom - smeje :) Čudo jedno, koliko god da su ga vređali, on ostane ladan ko špricer ;) I ovo mi je sad palo na pamet:

Iako su mnogi umeli da cene Zorana, često sam se pitala zašto privlači toliko mržnje u Srbiji. Jedan moj prijatelj rekao je da je u pitanju zavist, koju je ovako opisao: "Mrze Đinđića jer su inferiorni i zavidni. Zato što on nema autoritet iznad sebe. Ni crkvu, ni Nikolu Pašića, ni Staljina, ni Amerikance, ni Tita, ni Dražu, ni kralja, ni tatu, ni mamu, ni rodni kraj. Moraš, bato, nečemu da se potčiniš, jer ako nećeš, ti se onda kao smatraš boljim od nas… A plus ih još i svaki put izradi, jer je pametniji. To su naprosto patrijarhalna, konzervativna g... koje nervira kad neko nekažnjeno odbija da ima autoritet."

Zato što on nema autoritet iznad sebe. Ni crkvu, ni Nikolu Pašića, ni Staljina, ni Amerikance, ni Tita, ni Dražu, ni kralja, ni tatu, ni mamu, ni rodni kraj. Moraš, bato, nečemu da se potčiniš, jer ako nećeš, ti se onda kao smatraš boljim od nas… A plus ih još i svaki put izradi, jer je pametniji. To su naprosto patrijarhalna, konzervativna g... koje nervira kad neko nekažnjeno odbija da ima autoritet."

:bljak::hahaha1:

Možda si u pravu kad kažeš da im ne treba pridavati toliki značaj i ignorisati ih. To je još jedna od stvari koja me uvek fascinirala kod Djikija, sa koliko je lakoće uspevao da izadje na kraj sa "glasnim i primitivnim" i da se pritom - smeje :) Čudo jedno, koliko god da su ga vređali, on ostane ladan ko špricer ;) I ovo mi je sad palo na pamet:

Taj citat je apsolutno tacan, oni su navikli da se ljudsko bice krece u okvirima granica koje oni nazivaju 'identitet'. Kada predjes tu neljudsku granicu koja je uvreda za individualno ljudsko bice, oni te pljuju. Jer oni ne samo da ne vide nista iza te vestacke granice, oni su dovoljno drski da misle da su ti koji prelaze tu granicu nemoralni. Glupi a drski, najgora kombinacija.

Jedini autoritet koji treba da bude neosporan i koga nikada ne smete dovoditi u pitanje je zdrav razum. Jedini.

A svi ostali autoriteti zasluzuju postovanje samo ako traze od tebe da uvek iznova i iznova preispitujes njihov autoritet. Oni koji te uce sta je to sloboda.

Jedini autoritet koji treba da bude neosporan i koga nikada ne smete dovoditi u pitanje je zdrav razum. Jedini.

A svi ostali autoriteti zasluzuju postovanje samo ako traze od tebe da uvek iznova i iznova preispitujes njihov autoritet. Oni koji te uce sta je to sloboda.

Apsolutno. Ali tu postoji preduslov - moraš posedovati zdrav razum. A to je, budimo realni, za mnoge nepoznanica.

ZĐ o patriotizmu:

"Za mene je patriotizam to da moja deca ostanu da žive u mojoj zemlji, da govore maternji jezik, a da ne moraju da idu po belom svetu trbuhom za kruhom. Patriotizam je to da cene moju zemlju, da ja sa svojim pasošem mogu da idem ponosno preko bilo koje granice. Za taj patriotizam će se ova vlada zalagati i mi smo u ovom smislu velike patriote".

Glavna Djindjiceva ideja bila da mnogo zavisi od svakog od nas pojedinacno a ne samo od nekakvih vodja kojih smo imali vise nego dovoljno.
Zato i nikad necu razumeti zal za Djindjicem sa jedne strane a istovremeno bacanje njegovih ideja u kos. I to je tipicno za danasnju Srbiju.

Ubila ga je simbioza 'patriotizma' i kriminala. Kao sto je to karakteristicno za svaki sovinizam i iracionalno vidjenje sveta- najgori, najogavniji i najodvratniji elementi drustva se vrednosno lepe za soviniste.

Duca, Kum i Legija imaju iste drustvene vrednosti kao Seselj i Kostunica.

A šta proizvodi simbioza Điki-Spasojević-Legija ?

Možda proizvodi kupanje u privatnim bazenima u Šilerovoj, možda slavljenje rođendana u istoj, druženje s Peconijem, letenje ? Dogovore da se oružano skine Milošević ?

Sjajan je bio Điki koji je uspeo da obrlati par stotina hiljada tetreba . U Srbiji takvih ih uvek ima. Ima ih i na skorašnjem spotu, al moderacija briše. Ali tu smo mi da podsećamo.

To što se stidite ovog spota je vaš problem - on neće nestati samo zato što vas je blam.

A moderacija neka razmisli koliko je moralno kriti istinu i fakte
na ovom privatnom servisu građana pod nazivom Krstarica !

Glavna Djindjiceva ideja bila da mnogo zavisi od svakog od nas pojedinacno a ne samo od nekakvih vodja kojih smo imali vise nego dovoljno.
Zato i nikad necu razumeti zal za Djindjicem sa jedne strane a istovremeno bacanje njegovih ideja u kos. I to je tipicno za danasnju Srbiju.

Naravno, to je u stvari vrhunsko postovanje coveka, postovanje coveka kao individualne jedinke sa slobodom.

I to je jedna pozitivna i siroka ideja, kukanju, patetisanju tu nema mesto. Kao sto nema mesto ni megalomanskim shvatanjima. Ali nazalost, to su osobine koje su bile dominantne u Srbiji, uvek.

A šta proizvodi simbioza Điki-Spasojević-Legija ?

Možda proizvodi kupanje u privatnim bazenima u Šilerovoj, možda slavljenje rođendana u istoj, druženje s Peconijem, letenje ? Dogovore da se oružano skine Milošević ?

Sjajan je bio Điki koji je uspeo da obrlati par stotina hiljada tetreba . U Srbiji takvih ih uvek ima. Ima ih i na skorašnjem spotu, al moderacija briše. Ali tu smo mi da podsećamo.

To što se stidite ovog spota je vaš problem - on neće nestati samo zato što vas je blam.

A moderacija neka razmisli koliko je moralno kriti istinu i fakte
na ovom privatnom servisu građana pod nazivom Krstarica !

Pa ti kada bi znao razloge za tu 'simbiozu', ne bi bio potpuno pomahnitala neznalica.

Razlikuj ideolosku simbiozu, od nuznog zla saradnje sa krimosima jer nemas drzavu, posto su je sovinisti upropastili.

Vi cete nekoga da podsecate, smejurija...Ma nista bre necemo da zaboravimo, bajkice mozete da pricate ljudima koji veze sa zivotom nemaju.

E da, preporuka za čitanje :D

Saša Ilić, autor romana o Đinđiću: Lakoća ubijanja rečima

„Pad Kolumbije” Saše Ilića (1972) je prvi roman u Srbiji koji se bavi simboličkim i stvarnim ubijanjem premijera Zorana Đinđića. Odgovornost srpskih novinara i pisaca za propast Srbije i njihovo političko delovanje tema je romana koji je ovih dana predstavljen i na Sajmu knjiga u Lajpcigu.

Sve posledice Politikinih „Odjeka i reagovanja“: Saša IlićMetak koji je pogodio Zorana Đinđića ispaljen je mnogo ranije. Pisca Sašu Ilića zanimala je mreža ljudi među piscima i novinarima koji su godinama simbolički iscrtavali metu na Đinđićevim grudima, počev od čuvenih „Odjeka i reagovanja” u Politici.

•„Vojko i Savle”, čuveni pamflet objavljen u Politici, u vašem romanu je zamajac priče čiji se lepljivi pipci vuku sve do ubistva Zorana Đinđića...

– Poslednjih godina čitao sam dosta tekstova koji ulaze u polje tzv. javnog diskursa, a čiji su autori književnici koji su proteklih decenija učestvovali u kreiranju srpskog nacionalističkog projekta, i shvatio sam da je napravljena mreža kodova u kojoj se artikulisalo ono što zovemo srpskom kulturom, politikom, pa i privredom. Počev od Memoranduma SANU, preko paskvila poput one „Vojko i Savle“, do magazina „Duga”, koji je neprocenjiv arhiv za razumevanje nedavne prošlosti, ali i aktuelnog trenutka. „Duga” je iznedrila zvezde srpskog Grand šoua koje i danas gledamo i čitamo: Vanju Bulića, Milomira Marića, Ljiljanu Habjanović, Dušku Jovanić, Mirjanu Bobić Mojsilović, Nebojšu Jevrića i mnoge druge nacionalne trendsetere. Mene je zanimalo političko delovanje naših pisaca, dnevnici, publicistika, pozicije u institucijama, sve ono što je dovelo do pukotine u diskurzivnom poretku. Tu se nalazi zajednički imenitelj propasti. To je i tema romana „Pad Kolumbije”.

•Za potrebe romana proučavali ste ulogu beogradske štampe, naročito čuvenih Politikinih „Odjeka i reagovanja”?

– Jedan od junaka „Kolumbije” zapravo je jedan od pisaca humoreske. To je model koji je potom nastavljen u Srbiji, doživevši veliki revival sa velikim projektom oko tobožnjeg Legijinog opusa iza kojeg se krije gotovo identičan skup ljudi, pisaca, intelektualaca, politikanata. Tekst „Vojko i Savle” predstavlja prvi sukob između dva krila Službe u čijem epicentru su se našli Pavle Savić i Gojko Nikoliš, s tim da je akcenat bio na Nikolišu.

•Zašto baš na njemu?

– Dvojica ljudi besprekornih biografija i ogromnog ugleda poslužili su kao poluge u sukobu između projugoslovenski i nacionalistički orijentisanih elita. Ugled Gojka Nikoliša zloupotrebio je Dobrica Ćosić, da bi ga potom izložio strahovitom ruženju. Bio je to veliki medijski i politički linč.

Pa ti kada bi znao razloge za tu 'simbiozu', ne bi bio potpuno pomahnitala neznalica.

Razlikuj ideolosku simbiozu, od nuznog zla saradnje sa krimosima jer nemas drzavu, posto su je sovinisti upropastili.

Vi cete nekoga da podsecate, smejurija...Ma nista bre necemo da zaboravimo, bajkice mozete da pricate ljudima koji veze sa zivotom nemaju.

Kad ne bi bio pomahnitali neznalica, primetio bi, makar i ne voleo Zorana Đinđića, da je tema o njemu SMRTNO OZBILJNA tema, pa bi makar zbog te činjenice pokazao elementarno poštovanje.

450px-Grob_Zorana_%C4%90in%C4%91i%C4%87a.jpg

Znači "makijaveli". To ste od njega naučili ? To je jasno, samo što niko ne spominje da to nema veze s moralom. A ako nešto nije moralno onda je nemoralno.

Tada se ucvrstio srpski nacionalisticko-sovinisticki javni diskurs, koji je postao dominantan u drustvu. To je ubilo Djindjica, tako da je osnovna ideja romana tacna

Tacno. Ima tu jedna stvar koja me kopka: ja, npr nisam glasala za kostunicu na cuvenim referendumskim izborima za kojima je usledio 5. oktobar, nego protiv milosevica. Mislim da je orangutan bio protivkandidat milosevicu, ja bih glasala za tog majmuna.

Posle Zoranovog ubistva shatila sam tešku i ružnu istinu: to je problem u Srbalja. Glasaju za majmuna, a posle im majmun kriv. Zato nikad više neću da glasam "protiv". Samo "za". To glasanje "protiv" na kraju je završilo smrću jedinog političara kojeg sam istinski cenila.

Back