reci i izrazi

tab503

Daj link
Administrator
Poruka
128.522
postoje neki izrazi koje svi savrseno kapiramo, ali ih je jako tesko definisati ili objasniti

na priemr

zavrzlama

ili cigancenje

kad ti neko to kaze savsreno kapiras sta je hteo da ti kaze..ali ajde objasni ti to

jel znate jos tako neke izraze ili znate da objasnite pomenute ove ili neke buduce izraze na ovoj temi?

Sada sam pogledao da li ima negde definisano i nadjem na Vikirečnik.
To je strahota koje je to elementarno nepoznavanje jezika!

Zavrzlama je izvedeno od reči uvrzano (vrzano) što znači upetljano (vezano). To je živa reč koja može da se čuje kroz Šumadiju i dan danas.

Znaši zavrzlama je nešto što je potpuno uvezano, umršeno, komplikovano.

a opet nije :mrgreen:
ali opet ti kapiras kad ti kazem da si napravio zavrzlamu :mrgreen:
ja sam ubedjen da je koren ono što sam napisao, ali da je vremenom prošireno i na nešto drugo.

Kao što sam neki dan pominjao Kamikaze, što na japanskom znači Božiji Vetar (kami=bog, kaze=vetar) a tako su nazvali dva tajfuna koji su ih spasili od invazije mongola, pa su za vreme II svetskog rata ameri pogrešno preveli reč Šinpu (sa istim značenjem i pisanjem kao kamikaze ali japanci imaju dve vrste čitanja i izgovora!) a nakon rata su i japanci počeli da koriste pogrešnu reč jer se primila kroz ceo svet.

Sada sam pogledao da li ima negde definisano i nadjem na Vikirečnik.
To je strahota koje je to elementarno nepoznavanje jezika!

Zavrzlama je izvedeno od reči uvrzano (vrzano) što znači upetljano (vezano). To je živa reč koja može da se čuje kroz Šumadiju i dan danas.

Znaši zavrzlama je nešto što je potpuno uvezano, umršeno, komplikovano.
Napravio si zavrzlamu medju zemskama na krsti.

Back