Dok čekamo značenje riči sjeri evo me Krišna nehotično na drugoj temi nagna da istražim malo o starom nazivu za crvenu boju koju su naši stari koristili, a to je crljena. Obzirom da ne pronalazim nikakvu veću posvećenost toj temi van ove jedne rečenice na nekom blogu malo sam se da u istraživanje da vidim otkada i di sve susrećemo naziv crljena u kojem kontekstu sve.
"
crven / crljen onaj koji je boje krvi.
Crljen je regionalna inačica standardnoga oblika crven koji je izveden iz praslavenskoga
*čĭrvenŭ. Stavio sam obe natuknice jer Drago kaže da je njegova baba uvik govorila
crljen, a moja sestra Ana (71 godina) kaže da se u nas govorilo samo
crven, ali su se
Crvenice (strmina iznad Livna) uvik zvale
Crljenice. Stoga sam napravio kompromis i stavio oboje."
Čudi me da nema više o tome obzirom da se crvena zemlja u nas i danas zove
crljenica(uz novi naziv crvenica jel), a izgleda da je u nas i vino od
crljenog(crvenog), kako inače govori sav ostatak zemaljske kugle, s vrimenom postalo - crno vino.
Ista ili slična stvar se dogodila i s našim zajedničkim komšijama jer koliko mi poznato to je bia prvi naziv za Crnu Goru koja je izvorno bila
Crljena/Crvena Gora samo je od toga naknadno izvedeno današnje ime.
Dodajem tomu kako postoji i prezime
Crljen koje je najviše zasupljeno među Hrvatima, a vidim da su i njegove izvedenice
Crljenković,
Crljenko pa i
Crljenica najviše javljaju upravo među mojim sunarodnjacima.
Mislim da bi se taj stari naziv moga pronać i u dosta naših starih književnih djela(od Marulića pa nadalje) pa vjerovatno i u ponekom statutu, povelji, zakonu i slično pa ću naknadno i to provjerit.
Zasad se od ove teme opraštam uz stihove bodulske himne(i ne samo njihove) pošto se taj izraz crljeni spominje u jednom stihu "Bodulske balade" od Vice Vukova. Malo pisama i tekstova može stat u istu rečenicu s ovom, a ako ne virujete meni pitajte Pilipendu ili Krišnu
"Živi se od mora, od mriža i uza,
Brojidu se žuji od vesla, mašklina.
Crljene su oči od noći i suza,
Žujave nan ruke su tvrde ka stina"
A kad sam kod bodula i tekstova ne smin priskočit ni legendarnog "Ivana Klakara" jer i to je jedna od onih pisama koja se drečela uz prva pijanstva
"Nosit ću crni veo
Crnji od očiju
Crljenu košulju nosit ću ja
Žalit ću klakara"