Реакција на неправду

Slavenska

Iskusan
Poruka
5.907
ауторска тема

Када је човек жртва неке неправде , било које врсте , која је његова природна рекација на неправду ..нпр која би ваша рекација била , да је борите против неправде , да је игноришете и чекате неки природни процес који би довео до неке врсте правде ?

које се оруђе користи у борби против неправде ?

ауторска тема

Када је човек жртва неке неправде , било које врсте , која је његова природна рекација на неправду ..нпр која би ваша рекација била , да је борите против неправде , да је игноришете и чекате неки природни процес који би довео до неке врсте правде ?

које се оруђе користи у борби против неправде ?

Сва...До Уништења

Многи који се боре за исправљање неправде нанете Чирокима и Црним Ногама ... не маре за неправду према Апачима
Ne ja se " borim" generalno protiv uzročnika nepravde , a zna se ko je u navedenom slučaju i u večini slučajeva globalno !
Zna se ko je generator zla na ovoj zemlji , ali nije to tema ovde

Reakcija zavisi od nepravde.

Najbolje je uvijek prvo razmisliti, da se ne kajemo poslije.

Било која да је врста неправде у питању , нанет ти је бол душевни самим тим ...неправда значи да ти би сада требао да се бориш за правду а немоћан си ..да ли да прихватиш и тим пасивним деловањем себи нанесеш још већу неправду или да чекаш ?

Било која да је врста неправде у питању , нанет ти је бол душевни самим тим ...неправда значи да ти би сада требао да се бориш за правду а немоћан си ..да ли да прихватиш и тим пасивним деловањем себи нанесеш још већу неправду или да чекаш ?
https://forum.krstarica.com/threads/filozofija-oprastanja.982502/#post-47683355
Ima tema već, pisalo se o osveti.

I oduševio me je razmišljanjem, i saglasna sam. Evo jedna poruka:
Толико је освета укорењена у свест људи да просто звучи чудно када неко каже да треба опростити а не кажњавати. Ма шта да је неко урадио немамо никаквог права да се светимо и да истом пожелимо патње које су нама нанесене а само патње ради. Наравно, у циљу заштите себе и друштва, треба особу изоловати, али никако не и мучити, светити се. Освета није врлина и она нема ама баш никакве везе са темељем морала.
Освета је показатељ злобе и недостатка моралности ма колико индивидуа мислила да ако је претрпела неправду има права да се свети.

Prema svemu i svima , ne pokušavaj da me uvučeš u političke rasprave :mrgreen: !
No no , ne postoji takav odnos po definiciji...pravda i nepravda je uvek licni osecaj....
Sve ostalo je sumanuto ocekivanje...

Zato ja kazem prvo definisite pojam bice puno jasnije..

U slucaju pravde i nepravde, definise se nepravda.....osecaj neispunjenja ocekivanog...
Dakle ocekivanje je licno , osecaj nepravde je lican, situacija je posebna, sledi da sve vodi ka licnoj odluci sta ce da odluci , strategija i taktika...

Politika moral i sve ostalo sto se umuva je drsko i bezobrazna zloupotreba radi povecanja polja dejstva..

No no , ne postoji takav odnos po definiciji...pravda i nepravda je uvek licni osecaj....
Sve ostalo je sumanuto ocekivanje...

Zato ja kazem prvo definisite pojam bice puno jasnije..

U slucaju pravde i nepravde, definise se nepravda.....osecaj neispunjenja ocekivanog...
Dakle ocekivanje je licno , osecaj nepravde je lican, situacija je posebna, sledi da sve vodi ka licnoj odluci sta ce da odluci , strategija i taktika...

Politika moral i sve ostalo sto se umuva je drsko i bezobrazna zloupotreba radi povecanja polja dejstva..
:mazipsa: Ne čitam tvoje "tepih" postove !

Poslednja izmena:
Čovek se miri sa nepravdom kada je nemoćan, a nemoćan je samo kada se preda i miri sa nepravdom.
Suprotstavljanje nepravde je i osvešćivanje povredjenih nepravdom kao i onih koji su nepravedni.
Polazeći od toga da je čovek u osnovi dobar i da mu je pravednost urodjena, otpor nepravdi je svaki oblik pokazivanja istine.
Hajde, pazi da nije....nadji mi te ljude koji ovako razvijaju sebe.....to je sviranje djoki...

To su paraziti koji cekaju da im drugi odrade posao a sami su skrimersi...
Pazi koliko si pogresnih pretpostavki ubacio u jedan post, samo da bi zvucalo lepo i logicno poeticarima...
Uzasno mnogo pogresnih pretpostavki....sto nije lose kad vaspitavas omladinu teoretski , ali u praksi je suludo tako rezonovati a iskreno nema opasnosti posto niko tako i ne rezonuje..

Čovek se miri sa nepravdom kada je nemoćan, a nemoćan je samo kada se preda i miri sa nepravdom.
Suprotstavljanje nepravde je i osvešćivanje povredjenih nepravdom kao i onih koji su nepravedni.
Polazeći od toga da je čovek u osnovi dobar i da mu je pravednost urodjena, otpor nepravdi je svaki oblik pokazivanja istine.

Ово ми се баш допада :"борба против неправде је сваки облик приказивања истине "

\

То је освета , али тражење правде није освета
Kao odgovor i pojašnjenje, ja ovako razmišljam identično, od riječi do riječi.
Evo poruka od @Metronomy iz te gore teme
"Samo dobri i hrabri ljudi mogu da opraštaju, kukavice i zli to nisu u stanju...
Ako želite biti srecni na trenutak, osvetite se, ali ako želite biti srecni zauvek opraštajte."

Ovo jeste istina koja zivot cini srecnim...Kada pomislimo da smo svi gresni, da covek cini greske koje ne zeli ili nije svestan posledica dodjemo u situaciju da shvatimo da smo pogresili, a ne mozemo da ispravimo gresku, pa cak i da mozemo ona ostaje kao nesto sto se dogodilo. Jesmo li u stanju da sebi oprostimo greske? Najcesce jesmo "jer zivot teče", ako nismo u stanju da oprostimo tudje greske da li smo onda dvolicni?
Ko nije dvolican? Samo dobri i hrabri koji mogu da izdrze posledice.
Dakle, samo dobri i hrabri mogu da oprastaju.
Oprastanje je cin koji je dvostruko dobar, ne stvara krug osvete i siri dobre vibracije koje su neophodne da bi se covek osecao srecnim.

Poslednja izmena:
Hajde, pazi da nije....nadji mi te ljude koji ovako razvijaju sebe.....to je sviranje djoki...

To su paraziti koji cekaju da im drugi odrade posao a sami su skrimersi...
Pazi koliko si pogresnih pretpostavki ubacio u jedan post, samo da bi zvucalo lepo i logicno poeticarima...
Uzasno mnogo pogresnih pretpostavki....sto nije lose kad vaspitavas omladinu teoretski , ali u praksi je suludo tako rezonovati a iskreno nema opasnosti posto niko tako i ne rezonuje..
Često je dovoljno javno dati podrsku na prikazanu istinu, ne moraš biti junak ni svestan istine, ali ljudski je da osetis nepravdu i podrzis istinu...makar ćutanjem.

Back