Ja mislim samo na sebe

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
7.538
TEMA.jpg
Sticajem okolnosti, i nekada i sada sam u prilici da razgovaram sa osobama koje misle samo o sebi i koje govore samo o sebi.

Ne mogu da kažem da te osobe imaju narcistički poremećaj ličnosti jer ne manipulišu i nisu zaljubljeni u sebe.

Jednostavno, vole da pričaju o sebi, a površni su u odnosima sa drugima.

Ne primećujem empatiju u njima. Nekako im drugi ljudi nisu mnogo važni.

Ali, nemaju kompleks više vrednosti.

Šta vi mislite o takvim osobama? Da li ste imali priliku da ih razgovarate sa njima?

Da li treba nastaviti kontakt sa takvim osobama?

Napomena : Inspiraciju za temu dobila sam u toku razgovora sa jednom osobom iz komšiluka

Foto: Pixabay.com

Šta vi mislite o takvim osobama? Da li ste imali priliku da ih razgovarate sa njima?

Ne znam šta da mislim o takvim osobama. Mislim da ću prekinuti kontakt sa njima, jer nisu članovi ni moje uže ni moje šire porodice.

Zaboli, tačnije smeta pomalo to što nemaju empatiju za druge.

Ne znam šta da mislim o takvim osobama. Mislim da ću prekinuti kontakt sa njima, jer nisu članovi ni moje uže ni moje šire porodice.

Zaboli, tačnije smeta pomalo to što nemaju empatiju za druge.

Mnogo je ljudi koji nemaju osecaj za druge.
Ja sam toliko redukovala kontakte mozda I bas iz tog razloga.

Ne treba ipak prekidati kontakte. Ti ljudi imaju problem, ali je nevolja sto te probleme “prenose” na nas pricajuci samo o sebi.

To je nevolja ljudi koji su upijaci negativnih stvari.
Umetnost je pronaci meru s takvim osobama. Mozda I nemoguce, faktor slucajnosti ili srece.

Da li ste imali priliku da ih razgovarate sa njima?

Naravno da razgovaram svakodnevno.
Jednostavno, ti, ni tvoji problemi, ne postojite.
Problem zbog nesanice, problem zbog hladnog vremena, zbog istekle lične karte, polomljeni nokat je veći problem, nedoumica izaći ili leći da spava, hiljadu nebuloznih 'problema', još okrenuti 16X sve iz početka.
Ti ćutiš, sve znaš napamet, misli ti ko zna gde, a preslišavanje se nastavlja.

Osoba nema lošu dušu i nije podla, samo pomalo neurotična, površna i želi pažnju.
I ja sam pomalo umorna od nje, od svega, nastaviću kontakt ali ću izmeniti pravila.

Imam poznanika koji stalno govori o sebi, o svojim uspesima, kako je nešto uspeo da sredi, kako se njemu uglađuju ljudi i ima veze. Ja krenem nešto da pričam, on me preseče i krene o sebi. Bez imalo pardona. Ja ga gledam u neverici. A taj isti čovek mene zove na piće. Naravno, da bi slušao koliko je uspešan i da bi se hvalio. Od mene neće čuti pohvalu na njegov račun, ali hajde.

Imam poznanika koji stalno govori o sebi, o svojim uspesima, kako je nešto uspeo da sredi, kako se njemu uglađuju ljudi i ima veze. Ja krenem nešto da pričam, on me preseče i krene o sebi. Bez imalo pardona. Ja ga gledam u neverici. A taj isti čovek mene zove na piće. Naravno, da bi slušao koliko je uspešan i da bi se hvalio. Od mene neće čuti pohvalu na njegov račun, ali hajde.

Baš tako se ponašaju osobe koje poznajem. Nisam ljuta na takve osobe, samo me..ponekad zaboli.

Ukoliko mogu da ih saslušam, pokažem empatiju, ohrabrim ili im pomognem na neki drugi način...zašto ne mogu da me saslušaju ako me nešto boli, npr ili imam neki problem?

Znam da je sve manje empatije i da se iznenadimo kada vidimo da je neko, obično nepoznat, pokaže, ali...

Ali zašto to ne čine i oni za koje mislimo da su nam dobri poznanici i više od toga?

Da li su ljudi oduvek bili takvi, zaštićeni u nekom svom mikrokosmosu, a mi tek sada primećujemo takvo ponašanje, jer je došlo neko čudno vreme, vreme otuđenja i poništavanja skoro svih vrednosti?

Ukoliko mogu da ih saslušam, pokažem empatiju, ohrabrim ili im pomognem na neki drugi način...zašto ne mogu da me saslušaju ako me nešto boli, npr ili imam neki problem?
Ne zaslužuju svi ljudi tvoju pažnju i ne treba da budeš "crveni krst" za svakoga na ovome svetu.
Ali zašto to ne čine i oni za koje mislimo da su nam dobri poznanici i više od toga?
Zašto ljudi čine bilo šta što čine? Većinom slučaja ljudi ni sami nisu svesni zašto rade to što rade.
Da li su ljudi oduvek bili takvi, zaštićeni u nekom svom mikrokosmosu, a mi tek sada primećujemo takvo ponašanje, jer je došlo neko čudno vreme, vreme otuđenja i poništavanja skoro svih vrednosti?
Ljudska bića i naša psiha se nikada nije i neće se nikada promeniti. Vremena se menjaju, socijalne strukture se menjaju, ali naša psiha je ista i samo će se drugačije prikazati, u zavisnosti od trenutne situacije. Psihologija je toliko napredovala da se sada znaju tehnike manipulacije ne samo pojedinaca, nego i velikih masa ljudi. Čovek je istražen skoro skroz na skroz. Nema toga pod nebom što može iznenaditi psihologe više. Varijacije postoje, ali suština ostaje ista.

Pogledajte prilog 1729399Sticajem okolnosti, i nekada i sada sam u prilici da razgovaram sa osobama koje misle samo o sebi i koje govore samo o sebi.

Ne mogu da kažem da te osobe imaju narcistički poremećaj ličnosti jer ne manipulišu i nisu zaljubljeni u sebe.

Jednostavno, vole da pričaju o sebi, a površni su u odnosima sa drugima.

Ne primećujem empatiju u njima. Nekako im drugi ljudi nisu mnogo važni.

Ali, nemaju kompleks više vrednosti.

Napomena : Inspiraciju za temu dobila sam u toku razgovora sa jednom osobom iz komšiluka

Foto: Pixabay.com
Egoisti

Back