Razvod

Још када би се нашло довољно случајева који поткрепљују масовност и истицање обичаја погаче данас, то би било сјајно....

mozda nisi razumela...ja mislim na ovu recenicu koja se cesto moze prcitati na crnim stranama. deluju bezopasno, normalno, niko ni ne sluti sta se desava iz zatvorenih vrata, a nazalost u nekim lucajvima bude kasno kada neko otkrije svoje pravo lice....mada "nasa" filozofija da ne gledamo u tudje dvoriste isto tako utice na veliki broj jezivih dogadjaja. dakle ljudi znaju sta se desava ali svesno okrecu glavu. po logici gledam svoja posla...

...razumela sam samo nisam isla tako daleko...daleko bilo kad dodje do crne hronike onda je mnogo kasno:(
...bila sam u situaciji da sam nocima slusala kako se u stanu iznad mene lomi sve po kuci, jezivi jauci...strasno...a onda sam
pokusala da sve to dojavim majci devojke koja je te jauke ispustala...i skoro bukvalno "dobila po nosu" da se to mene ne tice,
od iste te majke....od tad stvarno gledam svoja posla...ne dugo zatim oni su se razisli, a ni ona ni njema majka mi nikada
vise nisu rekle ni dobar dan...ajde bar se spasla..a njihovo dobar dan mi ni ne znaci nista....

...imam dosta licnih iskstava po tom pitanju..samo ne bih o tome pisala....uglavnom ulica se cudi sta mi bi...

upravo o tome govorim. odnosi medju ljudima su poremeceni do krajnjih granica, jer tvoje pruzanje pomoci se tumaci kao zabadanje nosa u tudje stvari. razumem te potpuno, ali to je taj sindrom pogace o kojem pricamo kod te tvoje komsinice.ja o statistici zaista ne mogu ali po mom misljenju mislim da je taj sindrom vise zastupljen ovde na balkanu u odnosu na druge krajeve.

upravo o tome govorim. odnosi medju ljudima su poremeceni do krajnjih granica, jer tvoje pruzanje pomoci se tumaci kao zabadanje nosa u tudje stvari. razumem te potpuno, ali to je taj sindrom pogace o kojem pricamo kod te tvoje komsinice.ja o statistici zaista ne mogu ali po mom misljenju mislim da je taj sindrom vise zastupljen ovde na balkanu u odnosu na druge krajeve.

Na žalost.
A razumem i žrtvu koja odbija pomoć; do te mere je upetljana u svoj mračni svet, da se boji posledica ako makar i pokuša da se izvuče.
Osim toga, svi smo čuli za stokholmski sindrom ;).
To su najradikalnije varijante, ali to što ne vidimo šta se dešava iza zatvorenih vrata, ne mora da znači da nema toga.

Trpe sve zene koje ne mogu, ne znaju ili ne zele da uzmu zivot u svoje ruke, a njih ima svugde, nema to mnogo veze sa geografijom. Politika i ekonomija imaju uticaj na neku cetvrtu grupu zena a to su one koje i mogu i zele i znaju ali im situacija u zemlji ne dopusta da preuzmu kormilo svog zivota. Nama se cini da ih je mnogo jer prve tri grupe vole da se predstavljaju da su u toj cetvrtoj ali lazu, i sebe i druge.

Dobar razvod je bolji od lošeg braka.
Nrp. jedan rodjak se razveo, žena ostala u Beranama, on u Podgorici.
Oženio se ponovo, ima i decu sa novom ženom.
Ali kad su deca stigla za studije (u Pg), on im je dao sobu i normalno, hrane se zajedno.
Čak i bivša žena dodje da ih obidje i često ostane par dana.
Žene, koliko vas je koje bi ovo dozvolile ?

Poslednja izmena:
Ali kad su deca stigla za studije (u Pg), on im je dao sobu i normalno, hrane se zajedno.
Čak i bivša žena dodje da ih obidje.

deca koja studiraju odrasli su ljudi i nema nikog tu da im dozvoljava i zabranjuje sa kojim roditeljom ce da zive, cak i kad su mali zabrane te vrste su moguce samo u ekstremnim slucajevima losih roditelja.

Na žalost.
A razumem i žrtvu koja odbija pomoć; do te mere je upetljana u svoj mračni svet, da se boji posledica ako makar i pokuša da se izvuče.
Osim toga, svi smo čuli za stokholmski sindrom ;).
To su najradikalnije varijante, ali to što ne vidimo šta se dešava iza zatvorenih vrata, ne mora da znači da nema toga.

..da na zalost..
..nisam se druzila sa njima, jedva da sam ih poznavala sa stepenista iz zgrade gde sam tada zivela...
..znam da je tesko i neprijatno saznanje da imas problem u porodici, jos gore kad to sazna komsiluk...i nije se
lako suociti sa posledicama, ako prijavis, ako se pozalis...sve mi je to odavno jasno...
...meni licno je jedino vazno da se ona spasla, onako ljudski...

...nekad nema veze da li imas gde da odes ili nemas, da li ces moci posle razvoda sama ili ne (finansijski)..ko nije ima problema
sa nasiljem u porodici, obicno samo nagadja i ne zna sta prica...strah od nasilnika je veci od bilo kog drugog straha..sve bi ta
neka osoba lakse resila nego sto je u stanju da prevazidje strah od ubistva, invaliditeta ili cega sve ne..a cime zlostavljaci obicno
prete....

..da na zalost..
..nisam se druzila sa njima, jedva da sam ih poznavala sa stepenista iz zgrade gde sam tada zivela...
..znam da je tesko i neprijatno saznanje da imas problem u porodici, jos gore kad to sazna komsiluk...i nije se
lako suociti sa posledicama, ako prijavis, ako se pozalis...sve mi je to odavno jasno...
...meni licno je jedino vazno da se ona spasla, onako ljudski...

...nekad nema veze da li imas gde da odes ili nemas, da li ces moci posle razvoda sama ili ne (finansijski)..ko nije ima problema
sa nasiljem u porodici, obicno samo nagadja i ne zna sta prica...strah od nasilnika je veci od bilo kog drugog straha..sve bi ta
neka osoba lakse resila nego sto je u stanju da prevazidje strah od ubistva, invaliditeta ili cega sve ne..a cime zlostavljaci obicno
prete...
.

Istina...

Čak i bivša žena dodje da ih obidje i često ostane par dana.

..u to se nikad ne bih mesala..ako zele da budu kod oca, i otac im to omogucava, neka budu,
i sad da li bih ja isla u tu kucu, ne bih...iz prostog razloga sto ne bih zelela da se susrecem sa
njihovim ocem sem u prekoj nuzdi....

Izgleda da se kod nas niko ne razvodi cim se malo diskutuje o ovoj temi:)
Procitah da narod sa najnizim obrazovanjem ima najmanje razvoda,.ali kod tih istih to je stvar trpljenja i bespomocnosti, a ne neke stvarne srece u braku.Mislim da bi se ovo moglo reci i za nase bake,posto zadrti konzervativci stalno govore kako je nekada pre bilo manje bilo razvodai kako se lepse i srecnije zivelo i vise se postovala institucija braka,pa razlog je upravo ovaj ...pre je bila vise stvar trpljenja i bespomocnosti,a ne stvar ljubavi i postovanja institucije braka,.zene su pre vise trpile i bile bespomocne jer nisu imale gde da odu i kako da se snadju.

Poslednja izmena:
Izgleda da se kod nas niko ne razvodi cim se malo diskutuje o ovoj temi:)
Procitah da narod sa najnizim obrazovanjem ima najmanje razvoda,.ali kod tih istih to je stvar trpljenja i bespomocnosti, a ne neke stvarne srece u braku.Mislim da bi se ovo moglo reci i za nase bake,posto zadrti konzervativci stalno govore kako je nekada pre bilo manje bilo razvodai kako se lepse i srecnije zivelo i vise se postovala institucija braka,pa razlog je upravo ovaj ...pre je bila vise stvar trpljenja i bespomocnosti,a ne stvar ljubavi i postovanja institucije braka,.zene su pre vise trpile i bile bespomocne jer nisu imale gde da odu i kako da se snadju.

Mnogo bre lupas tad su se ljudi postovali i cenili..ziveli normalno i radili..ne hvatali krivine i trazili probleme sa strane..danas su kao sposobni da naprave korak napred ka razvodu..sto su se uzimali koj ***** onda..nego im sve pada s neba pa je logicno da nista i nikog ne cene

Mnogo bre lupas tad su se ljudi postovali i cenili..ziveli normalno i radili..ne hvatali krivine i trazili probleme sa strane..danas su kao sposobni da naprave korak napred ka razvodu..sto su se uzimali koj ***** onda..nego im sve pada s neba pa je logicno da nista i nikog ne cene

Tada su se zene udavale uglavnom zato da se spasu od bede.Zene se tada nisu mnogo ni pitale jer je stvar sredjivala familija koja im nadje podobnog momka (citaj bogatog,sa sto vise zemlje itd.to se tada smatralo prednoscu).
Dokaz da nasi muskarci jos nisu izasli iz proslog veka je primer jednog poznanika...
Stalno kuka kako ne moze naci dobru zenu a evo kako zamislja dobru zenu...
Ona mora biti stalno u kuci, rucak skuvan, kuca sredjena, da nista ne trazi i nista ne govori.Ako treba nesto da kupi u prodavnici jednostavno on ce joj to kupiti. Vec zamisljam sliku kako je maltretira(pomalo je primitivan).Kaze srpkinje su previse zahtevne,sponzoruse, puno traze, a on ce naci neku siromasnu za zenu i on ce raditi sta hoce,a ona ce sedeti kuci i cutati.
Ne bih da izlazim iz okvira teme,razumem zasto se zene danas sve manje udaju ali razumem i zasto se razvode...

Brak......mac sa dve ostrice....danasnjeg vremena.....ja sam u braku bila tj.zvanicno sam jos uvek 12 godina....bilo je svega...lepo i ruznog,ali kada vas druga strana stavlja u peti plan posle para,mame i psa....onda tu nema sta da se trazi.....zar ne?

Poznato je da se mnoge zene pa i muskarci nalaze u braku samo zato sto im je vrlo tesko da savladaju prakticne probleme razvoda.Nalazenje novog stana/kuce, preseljenje, eventualna promena posla, deca, itd.
Recimo da razvod nije pitanje straha ili hrabrosti vec pitanje mogucnosti. Ako nema sanse da se lako podeli stan i dodje do novog krova nad glavom, ako nema sanse da se tako lako dodje do novog posla u nekom drugom gradu ili drugom delu grada ( kao sto najverovatnije nema, to je realnost) i mnogo drugih cinjenica?
Kako gledate na ove"prakticne" probleme razvoda i kako biste postupili?Odustali od istog ili....
Ma,brate,ako te žena jednom prevari,to će uvek raditi...ako te je jednom slagala,uvek će.....razvod,nema šta....

Tada su se zene udavale uglavnom zato da se spasu od bede.Zene se tada nisu mnogo ni pitale jer je stvar sredjivala familija koja im nadje podobnog momka (citaj bogatog,sa sto vise zemlje itd.to se tada smatralo prednoscu).
Dokaz da nasi muskarci jos nisu izasli iz proslog veka je primer jednog poznanika...
Stalno kuka kako ne moze naci dobru zenu a evo kako zamislja dobru zenu...
Ona mora biti stalno u kuci, rucak skuvan, kuca sredjena, da nista ne trazi i nista ne govori.Ako treba nesto da kupi u prodavnici jednostavno on ce joj to kupiti. Vec zamisljam sliku kako je maltretira(pomalo je primitivan).Kaze srpkinje su previse zahtevne,sponzoruse, puno traze, a on ce naci neku siromasnu za zenu i on ce raditi sta hoce,a ona ce sedeti kuci i cutati.
Ne bih da izlazim iz okvira teme,razumem zasto se zene danas sve manje udaju ali razumem i zasto se razvode...

haha u redu je

Nekom se desi prevara kao greska a nekom je u karakteru kao nestalnost i vecita zelja za necim novim...Nije svaka preljuba ista kao ni sto svi brakovi nisu isti.

Moram da kazem da ne razumem najbolje ovo tvrdjenje.
Sta znaci to “prevara kao greska”? Kako neko greskom moze da ucini preljubu?

Da li to znaci da bi trebalo da prihvatim “opravdanje” tipa: “Izvini duso, greskom sam se natakla na komsijinu ki*u”, ili: “Izvini, slucajno sam mu popoosila”? Izvinjavam se na vulgarnostima. :rumenko:

Kako to da nije svaka preljuba ista? Preljuba je preljuba.

Osim u slucaju kad se ona javlja kao rezultat sporazuma (precutnog ili dogovorenog) izmedju partnera.
U tom slucaju se slazem da nisu svi brakovi isti.

Ali mislim da tada ne mozemo ni govoriti o prevari, jer tu prevare i nema. U smislu da svako zna na cemu je. :think:

Poslednja izmena:
gresis silno sinko :lol:
razlozi za preljubu su brojni a svima je koren u nedovoljnoj komunikaciji, nerazumevanju osobe kojoj si rekao - dok nas smrt ne rastavi. mnogi brak uzimaju zdravo za gotovo, a bracnog druga smatraju da su ove reci izrecene pri tom ritualu dovoljne da i zaista odrze brak dok vas smrt ne rastavi. mnogi zaboravljaju da je osoba pored njih osoba u svakom smislu reci, koja ima emocije i potrebe kao svako zivo bice. kad se desi prevara mislim da bi i prevarena strana i ona koja je prevarila trebale da prvo dugo, jako dugo razmisle o razlozima koji su doveli do toga, tacnije da probaju da razumeju. ako bar jedna strana ovo odbija o ondmah krece sa napadom, paljbom, predstavljanjem sebe kao zrtve ili pak predstavljanjem druge strane kao krivca resenje nije moguce...i onda dolazi ili do razvoda ili do trpljenja, a pri tom zaboravljamo i ne marimo kako ce takvi odnosi kojima razumevanje nije poznata rec da uticu na decu. dakle nije stvar u tome da li ce te se razvesti ili ostati u braku, stvar je da se zajednicki dodje do resenja.
los razvod kao i los brak imaju dugorocne posledice.
inace musmula sta je za tebe prevara?
ako pri masturbiranju mislis na drugu zenu a ne svoju da li je to prevara?

Back